Sinergija Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Код нас је Деда Мраз дошао док је бебили била напољу,донео јелку,окитио собу,и обећао да ће доћи и пред Божић да донесе поклоне stadaradim Pantera је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 хм ... учествовати или службовати, мислим да је ту прекретница и да због тога тврђа популација има нешто против ... колико и не разуме разлику. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 брате, не иде ти ово баш најбоље а јуста и ја те дељемо где си шупаљ а не што те гонимо или не волимо ... оно што је јустинијан покушао да ти објасни је одакле су неки обичаји потекли али да немају увек утемељење у смислу већ да им је дат смисао јер Православље не негира, већ уздиже. због тога, срби су једини који имају славе а свака помесна Црква има своје локалитете у разноликости, али истоветности исповедања Христа. али изгледа да је код тебе свашта црно-бело постављено па ћемо доћи овим темпом да ти продрмамо све стаклене ноге на којима си саградио своју лозе илузију па ћеш морати да се преиспиташ а не да се храниш илузијама које нису тачне. само се надам да те нећемо превише уздрмати и гурнути те ван вере клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 sutra cu da okitim jelku i slavicu novu godinu ne zato sto joj se radujem ,nego je to idealna prilika da na jednom mestu vidim drage ljude није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Да само додам да су у сваком народу, а не само у Изабраном тј јеврејском сигурно постојали елементи који су од Бога давани као праслике Онога Који ће (им) доћи, тако да охристовљење тих обичаја и обреда представља управо спону старог (праслике-иконе), и новог, тј хришћанства. А и наше славе и грчки имендани, као и руски имендани су везани за улазак у Цркву, тј крштење, тако да то није баш толико јединствено за нас и различито од других - колач, вино, свећа, жито, Литургија... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 @Medo Važi, ako ti kažeš. Mada nije lepo nekoga nazivati šupljem, sa obzirom koliko si neke za moj pojam čudne stvari ti ranije pisao. Sećam se samo kako si onomad kritikovao skupe svadbe, a istovremenom se dičio da ideš u Hrvatsku na letovanje.. U ime neke uzvišene pravednosti, koju samo vi uživate (ovde ne mislim na Justinijana), vi bi ceo narod predali. I ne brini se da me izbacite iz vere, jer ne polažem pravo sve da znadem. Ako ne znam, pomolim se Bogu, i Bog uredi. ух ... кад ти неко напише да си шупаљ у знање то не значи да си шупаљ у глави ... а у чему је проблем са критиком скупе свадбе "наспрам" одласка у суседну државу на море, и какав народ, какве предаје, чега? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 А и наше славе и грчки имендани, као и руски имендани су везани за улазак у Цркву, тј крштење, тако да то није баш толико јединствено за нас и различито од других - колач, вино, свећа, жито, Литургија... јесу САД везани, али нису ПРЕ били. жито, лебац и храст су сасвим другу претходницу имали ... вино, свећа и Литургијско тумачење и приношење је додато у Србе. баш због тога је у Цркви важнија вера и смисао него нација и традиција. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 A ti misliš, Medonja, da ja tebi ne bih mogao da se ismejavam? Ali pravoslavni forumi nisu mesta za to, no i generalno trebamo da se čuvamo takvih stvari, što ne znači da ne trebamo da znamo ako zatreba. аман, умишљаш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pantera Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Е овако , ја сам скоро сазнала да се Деда Мраз зове Свети Никола који деци доноси пакетиће на Божић. Свом детету кажем да ће Св.Никола да јој донесе поклон за Божић, те тако и буде на Божић. Јелку китимо из забаве. Кажу да је свети Петар први окитио грану дрвета и да никако није секао цело дрво! Јелка не треба да буде пренападна него скромна,украшена бомбонама,орасима, играчкама малим итд...једноставним украсима, конфетама итд. Дан рођења сина Божијег највећи је и за мене најлепши хришћански празик. После њега иде православна Нова година, не српска већ Нова година свих православних народа која се Москви слави на највећем тргу уз окићену јелку јер су Руси преузели тај обичај од Немаца. У римокатоличкој вери наравно прво се слави Божић 25.12. па Нова година 31.12. , тако и ми треба да радимо, прво да славимо Божић 7.1. па православну Нову годину 13.јануара. Почетак Црквене Нове године СПЦ обележава 1.-14.септембра. Лично мислим да је календар накарадно направљен односно да се време рачуна према нелогичној премиси усред зиме. Све у природи се рађа и умире у одређеним периодима. Тако треба поштовати природни поредак годишњих доба. Све почиње с рађањем и бујањем живота (пролеће) те се наставља врхунцем лепоте, сунцем (лето), да би полако почело да се гаси и вене (јесен) како би на крају утихнуло (зима). Господин Милутин Миланковић који је направио савршени календар у коме сви месеци имају једнак број дана није био потпуно прихваћен у Србији. Његов календар су прихватиле све православне цркве сем српске која се премишљала дуго. Календар је прво веома компликовано питање за све нас, цео свет. Није ни важно сада, све је на свом месту ако имамо здравље,веру у Бога и љубав за пријатеље и непријатеље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Боже помози ... аман, каква "православна" нова година 1/14. јануара - то је Обрезање Господа Исуса Христа црквена нова година је уствари православна нова година, а почетак календарске нове године везе нема са годишњим добима што се тиче православног већ је подсетник на први дан стварања света , одатле почетак животности и слична тумачења ... миланковић није направио календар са 13 месеци по 28 дана, већ је направио реформисани јулијански календар који користе све новокалендарске помесне Цркве а везе нема са србијом већ са неколико помесних Цркава (укључујући и СПЦ) да желе да остану на старом календару. лунарни календар користе у исламу и хебрејству ... и питање календара је врло једноставно питање, само је питање датума Васкрса проблем свима који промене календар и договор је да се тај датум не мења. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Dragi Dragi, pusti Medu da bistri, aj ti meni reci kad nameravas da dodjes u Arandjelovac... 4869 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 Ti si iz Aranđelovca? Nisam . Ali znam da ti jesi. pp Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 SlaviČemo. Jer tako smo u mogućnosti. heaven nishizawa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 ne menjaj temu :lol: jos nesto da ti kazem, treba znati sa biljkama citaj voleti, tada je sve moguce, moja mama je fanatik za biljke, eno verovo ili ne ispred kuce imam cvece ko u prolece, a u kuci orhideje koje cvetaju non-stop tokom cele godine- u pocetku mi je bilo malo neverovatno al sam se priviko И ја много волим цвеће,пуна ми је кућа цвећа и напредује и преко зиме Баш ти хвала,охрабрио си ме за јелку,мада сам била прилично сигурна да може да се посади али опет... DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2011 И ја много волим цвеће,пуна ми је кућа цвећа и напредује и преко зиме Баш ти хвала,охрабрио си ме за јелку,мада сам била прилично сигурна да може да се посади али опет... Сад се нешто сетих! Ми смо у дворишту имали пет јелки, једна до друге, незна се која од које је лепша и већа. Садио их отац после сваке нове године. А онда му је неко рекао да не ваља за домаћина кад дрво које не рађа прерасте кућу (''ето, тај и тај умро, и видиш да има јелке преко крова''), и он их посекао Мила мајко... Хтедох да кажем да могу да се саде у сред зиме и успевају. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука