obi-wan Написано Децембар 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2011 mozda bi bilo bolje reci da je "covecanski/ljudski nacin na koji nam se obraca" ustvari samo posledica nacina njegovog postojanja kao Licnosti, a posto je taj licni nacin postojanja ljudima vrlo blizak (ali ne i savrseno poznat) onda ustvari iz toga proizilazi da se on nama otkriva na taj "covecanski" nacin...a to je ustvari Njegov nacin... Odnosno, zato se za nas kaze da smo stvoreni kao slika i prilika (= ikona) Bozija. To si hteo da kazes? Ili nisi? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Ух, а мени се одувек чини да је Бог превише савршен и свезнајући да би у свој савршени план укључио методе попут казне... Чини ми се превише свемоћним (а самим тим и апсолутно слободним у избору метода којим ће се служити) да би смислио план за нас који укљућује казну, бар ону којој је циљ било шта друго осим да помогне кажњеном... И Џедај је рекао да Бог узима у односу са нама човечност. Али зар та човечност коју узима - ако прихватимо да је узима - није савршена човечност, човечност човека какав је предвиђен да буде,човечност обоженог и боголиког човека а не овоземаљског човека-у-настајању? А зар би савршен човек, када би му стајала све могућности доступне, икада изабрао иједну која укључује ишта осим поступака љубави... Знам ја да су примери Божије казне и те како присутни у Светом писму, и да је и помињање вечних мука и те како ту и да је врло тешко негирати то што је поткрељено, на неки начин, чак и Христовим речима, али ипак, што се мене тиче, Божја савршена (дакле таква да жели најбоље у односу на све створено) и свемоћна (дакле таква да можеда избаре свако решење проблем судбине свега створеног) природа ми просто не да да уз Бога вежем ишта што није љубав, љубав, још љубави, безусловни опрост за све који га (у било ком тренутку) пожеле и још љубави. Анастасија, Sinergija and nishizawa је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Али зар та човечност коју узима - ако прихватимо да је узима - није савршена човечност, човечност човека какав је предвиђен да буде,човечност обоженог и боголиког човека а не овоземаљског човека-у-настајању? А зар би савршен човек, када би му стајала све могућности доступне, икада изабрао иједну која укључује ишта осим поступака љубави... A meni jedino nije jasno ko i gde je ikad pokazao da se ljubav i vaspitno kaznjavanje obavezno iskljucuju? To je apsurd zdravog razuma. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Moguce je da bi nam usud pravednog Jova, ovde kao lajt-motiv, doprineo na kvalitetu dijaloga... Kazem samo, moguce je.. Kao i svetoNikolajevska "kog Bog voli onoga i kara" kao i ona stara Dechija...i zaboravljena da, "Ko se bije taj se Voli" .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Odnosno, zato se za nas kaze da smo stvoreni kao slika i prilika (= ikona) Bozija. To si hteo da kazes? Ili nisi? da upravo to sam mislio. a slazem se sa ovim sto Srdjan kaze, Bog ne kaznjava, on je ljubav i tu nema kazne, kaznjava nas nasa sloboda, krivo upotrebljena onda kada odbijemo tu Ljubav. dakle kaznjavamo sami sebe...e sad drugo je sto je to isto moguce izraziti npr "koga Bog voli toga i kara" ali mislim da to ipak ne govori o tome da Bog zaista kaznjava vec govori o jednoj apsolutnoj neminovnosti i posledici naseg izbora. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 da upravo to sam mislio. a slazem se sa ovim sto Srdjan kaze, Bog ne kaznjava, on je ljubav i tu nema kazne, kaznjava nas nasa sloboda, krivo upotrebljena onda kada odbijemo tu Ljubav. dakle kaznjavamo sami sebe...e sad drugo je sto je to isto moguce izraziti npr "koga Bog voli toga i kara" ali mislim da to ipak ne govori o tome da Bog zaista kaznjava vec govori o jednoj apsolutnoj neminovnosti i posledici naseg izbora. Ja se, vidis, ne slazem nikako sa onim sto je Srdjan napisao. Nasa sloboda kaznice nas (futur prvi) o Drugom dolasku Hristovom. Ja pak pricam o pedagoskom (nisam imao pojma da je ova rec tolikim ljudima toliko nejasna ) kaznjavanju - o onom, dakle, preventivnom, vaspitnom, spasavajucem, lekovitom kaznjavanju... dakle, vremenskom, a ne vecnom/eshatoloskom i konacnom (samo)kaznjavanju... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 on je ljubav i tu nema kazne I ne rekoste mi - odakle vama pojedinima ova tvrdnja da se ljubav i (pedagosko!, znam, dosadio sam) kaznjavanje iskljucuju? A narocito me zanima to kako vas bas nimalo ne zulja da se ova/ovakva tvrdnja sasvim direktno kosi sa nekim vrlo jasnim recima Hristovim? Ne zurim, samo pitam... 0231_newspaper "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 I ne rekoste mi - odakle vama pojedinima ova tvrdnja da se ljubav i (pedagosko!, znam, dosadio sam) kaznjavanje iskljucuju? A narocito me zanima to kako vas bas nimalo ne zulja da se ova/ovakva tvrdnja sasvim direktno kosi sa nekim vrlo jasnim recima Hristovim? Ne zurim, samo pitam... 0231_newspaper Е Генерале, ја се слажем да казна може бити педагошка, дакле таква да јој је циљ спасење кажњеног а никако таква да јој је циљ да казни неког зато што је урадио нешто што му Бог брани. Ти то додуше ниси ни говорио такво нешто, да ме не схватиш погрешно. Ја сам само размишљао гласно и питао се зашто би Бог који је имао све изборе пред собом избарао онај који укључује неке поступке према људима који њима не би били ни најмање пријатни, типа удар грома. Просто није у крајњој линији есетски и најелегантније. Е сада знам и сам да је ван сваке памети да човек, још тек човек лаик попут мене, хоћу рећи не-стручњак, преиспитује план Савршеног Бога, али ето само сам се питао,можда мало и безобразно са моје стране, али све у свему без лоше намере... Разумеће Бог надам се, превише је Савршен да замера икоме ишта... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Бог не кажњава али опомиње. Верујем да опомиње.Та опомена,која може деловати као казна,ипак је израз љубави. То је то што Оби назива педагошком казном,казна ,али не вечна пресуда. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Оооохох, извините на спамовању али сада сам приметио да нисам више "интересује се" него "Наш човек". Баш ми драго. Sinergija and Александрида је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Ја сам само размишљао гласно и питао се зашто би Бог који је имао све изборе пред собом избарао онај који укључује неке поступке према људима који њима не би били ни најмање пријатни, типа удар грома. Просто није у крајњој линији есетски и најелегантније. Nista ja ne kazem da je lose sto si se pitao, naprotiv. A da pitam ja tebe - zasto mislis da Bog treba uvek da bira ono sto je nama prijatno? Zar nisu lekovi koje (telesno) koristimo gotovo uvek bljutavi i gorki, i na razne druge nacine neprijatni? Algoritam naseg ljudskog postojanja u ovom palom (= duhovno ubolescenom) stanju je takav da (ne retko) iziskuje gorka lekarstva za svoje izlecenje. To je vekovno iskustvo opitnih bogotrazitelja Crkve. Osim toga, zar ti se ne cini... pa, eto... drskim (...) da mi ljudi hriscani tako olako dopustamo sebi (nista manje nego) da cenimo i procenjujemo sta i kako Bog treba (po nasem misljenju) da radi? Ne znam, meni se tako cini. I veliki Pavle kaze "ko si ti, o covece, da ispitujes promisao Boziji?" Naravno, nije lose da covek razmislja o ovakvim pitanjima, ali je jos bolje da svoje misljenje cesto ispituje i uporedjuje proverenim vekovnim iskustvom Crkve. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Бог не кажњава али опомиње. Верујем да опомиње.Та опомена,која може деловати као казна,ипак је израз љубави. То је то што Оби назива педагошком казном,казна ,али не вечна пресуда. I dalje mi je nejasno zasto se rec "kazna" izbegava kao da je pogana? I napisah bas gore (iznad tvog posta) - mislim na privremenu (= pedagosku, preventivnu, bla, bla...) kaznu, a ne na vecnu (samo)osudu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Не знам. . .мени не смета терминологија док год је јасно на шта се мисли. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 dobre bre obi nek bidne da je kazna... svako ima neko svoje misljenje... odnosno lepo Srdja rece: Е сада знам и сам да је ван сваке памети да човек, још тек човек лаик попут мене, хоћу рећи не-стручњак, преиспитује план Савршеног Бога, али ето само сам се питао,можда мало и безобразно са моје стране, али све у свему без лоше намере... Разумеће Бог надам се, превише је Савршен да замера икоме ишта... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 I ne rekoste mi - odakle vama pojedinima ova tvrdnja da se ljubav i (pedagosko!, znam, dosadio sam) kaznjavanje iskljucuju? A narocito me zanima to kako vas bas nimalo ne zulja da se ova/ovakva tvrdnja sasvim direktno kosi sa nekim vrlo jasnim recima Hristovim? Ne zurim, samo pitam... 0231_newspaper Amerikanizacija... (u "Tasinom kontekstu"... i Amfijevom jo$ i vi$e...) Deda Mraz vam Cestita "srecne Novogodi$nje Praznike" i (OBAVEZNO!) Rodjendan (sa neizostavnim duvanjem svecica ) p.s. ..i obaveznim pevanjem "danas nam je divan dan" SPONTANO iniciranog od matorih jaraca... koze namerno ne pominjem jer nisu "jadne" krive.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука