Jump to content

Духовност без Бога...Да ли је сваки човек у својим дубинама религиозан? Да ли је сваки човек способан да буде хришћанин?

Препоручена порука

Postoje ljudi koji provedu ceo život u traženju smisla a da ga nikada ne pronađu. No, nije u tome problem. Problem je u tome što takvi mogu proputovati ceo svet i isprobati sve nauke i zadovoljstva a da ni u čemu ne pronađu ono što zaista traže – Istinu koja će ih osloboditi. Temelj njihovog promašaja leži u tome što čak i Pravoslavlje mogu shvatiti ili doživeti na neki apstraktan ili spiritualan način koji nema nikakve veze sa dogmatskom predstavom o  Bogu. Za njih je i sama Crkva samo uzgredni individualan čin kojim se dostiže neko mističko usredsređenje u bezličnoj energiji gde prestaje bilo kakva akcija, vrlina, razlog i ljubav. Prioritet im je da dostignu nekakav mističan podvig koji će ih činiti drugačijim od ostalih a da nemaju nikakve povezanosti sa drugima, pa čak ni da se u tom opitu sa ostalima podele. To je nekakvo pentranje na visinu koje ne daje nikakvo suštnisko naznačenje. Niti daje interpretaciju Boga, niti interpretaciju drugog čoveka, dok sama samospoznaja ostaje u domenu bezimenog. Mahom su to usamljene ličnosti koje boluju od nerazumevanja sebe ili drugih. Ne zanima ih Bog kao Ličnost no kao povod za sopstveni interes koji doseže izvan zajednice sa drugima. U tom zamajavanju nema blagodati no neko uobražavanje imaginarnog doživljaja. Kasnije se to dovodi u ravan sa fanatičnom etikom i poretcima koji nemaju aposlutnog dodira sa iskonskom ljubavlju. A sve što pokuša ugroziti taj lažan identitet postaje neprijatelj broj jedan, makar to bio Sam Hristos u punoći Svoje Istine. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

У разговору са вулгарним атеистима, артемитима, чак и агностицима, све се више питам да ли је човек са којим долазимо у контакт способан да препозна благодатну истину, у оном црквеном смислу речи?

4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Тешко питање :drugarstvo:, често сам имала прилике да у разговору са онима који себе називају "вјерник, али не загуљен  :cheesy:" да кад им човјек објасни све оно што их мучи и да им прави одговор, и кад их остави без котрааргумената, замисле се над својим мишљењем, али то кратко траје, већ сутрадан настављају по своме. Чак и неки атеисти, често заћуте, али се не одричу свога става. Ето нпр. дешава се да је људима изузетно лакше кад дођу на Литургију, осјете благодат и растерећење, али идући пут ће отићи тек кроз пола године. Зашто је то тако стварно не знам и не разумијем. 0409_feel Ми људи као да просто уживамо да се мучимо и да грцамо у проблемима, да не би завапили Господу за помоћ, због сопствене гордости, и због тога што нам је тешко да се понизимо и признамо себи да не можемо сами. Људско сљепило заиста може да буде безгранично.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

У разговору са вулгарним атеистима, артемитима, чак и агностицима, све се више питам да ли је човек са којим долазимо у контакт способан да препозна благодатну истину, у оном црквеном смислу речи?

Нисам сигуран. Изгледа да "први корак" а и други и трећи и сваки, мора бити својевољан, упркос свему. Наравно то је синергија са Богом. Свако добро од Бога, јер једино је Он, Добар.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Ja,lično mislim da svaki čovjek u sebi nosi potrebu za istinom i ljubavlju,bez obzira kakav utisak ostavlja na okolinu.E, sad koliko će priznati sam sebi, (ne gordeći se),gdje je istina i ljubav, to je već stvar slobodne odluke i puta na kom će to spoznati (ili možda nikad neće).Meni je žao onih koji su blizu,a opet ličnim izborom daleko od istine....Kako reče sestra u predhodnom postu "LJudsko sljepilo može da bude bezgranično."

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Ma kapiram ljudi. Nego polazim od toga da sam i ja nevernik cim treba energije Bozije da mi daju garanaciju, ali ovde to nije argument ljudima. Zacudo, bas u energijama Bozijim vide svu lakovernost i tragediju hriscana, kao da je Bog mitolosko bice koje jede decu a svi ostali u strahu za zivot trpe koroziju uma jer su nam drugi isprali mozak. Izbor slobode uopste ne vide u tome. Najlakse je reci da imaju izbor ili da je to proces, ali oni o tome ne razmisljaju.

Подели на овим сајтовима

Ух,не могу да се снађем овде,мислим у свему на сајту,али добро  ne_shvata...Елем,свидела ми се тема,па рекох да прокоментаришем,ако уопште умем да се снађем  :cheesy: У мом окружењу је мало црквених (премало),а сви су већи верници од мене.Верујте да многи не знају шта је Литургија,али ми зато држе разноразна предавања како је било некад и шта и како се сада ради.У преводу,ми новокрштени немамо појма ни о чему и боље да ћутимо.Ја ту не видим никакву благодат,а и када је препознам,питам се да ли нисам погрешила у процени bendoff :)

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Zašto bi bilo čudno da nam treba energija od stvoritelja,dakle stvoreni smo samo zato da poštujemo zakone stvoritelja i da živimo u zajednici s njim,a svako odvajanje je nepoštovanje tih zakona i preuzimanje uloge stvoritelja i razumljivo je da tim odvajanjem gubimo i tu energiju,odnosno blagodat.Mislim da mnogi ne žele da priznaju da su u stvari ne obrazovani po tom pitanju, pa u stvari izbjegavanjem odgovora kad ih nešto pitate ili kontriranjem u stvari  neće to da priznaju, već grade "visoko" mišljenje o sebi i kroje neke svoje zakone koji se kose i sa Bogom i sa prirodom.

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Ух,не могу да се снађем овде,мислим у свему на сајту,али добро  ne_shvata...Елем,свидела ми се тема,па рекох да прокоментаришем,ако уопште умем да се снађем  :cheesy: У мом окружењу је мало црквених (премало),а сви су већи верници од мене.Верујте да многи не знају шта је Литургија,али ми зато држе разноразна предавања како је било некад и шта и како се сада ради.У преводу,ми новокрштени немамо појма ни о чему и боље да ћутимо.Ја ту не видим никакву благодат,а и када је препознам,питам се да ли нисам погрешила у процени bendoff :)

A pa nista bez tradicionalista koji misle da razlikuju novo od starog. Ne mislim na artemite nego bas na prosecne ljude koje domen Liturgije ne zanima ali zato sve vide u domenu pseudo-moralnog problema kod onih koji pripadaju Crkvi, bilo da je to klir - bajata prica o dzipovima - ili neko ko zeli da misli svojom glavom prema Hristovom modelu ispitivanja Pisma - a to se interpretira kao atak na predanje i obicaje. Dovoljno je zvirnuti po nekim drugim forumima pa videti kako tradicionalisti rasudjuju pa da se coveku digne kosa na glavi. Plus neki ljudi iz mog okruzenja kojima je vera svedena na nesto skroz intimno a u cemu drugi ne smeju da ucestvuju. Dakle, individualizam najgore vrste+odbrana onoga sto se i ne poznaje.

Dakle, tolerisem onoga ko nece ako vec voli da bude neobradjeno zemljiste ali da mi pusta korenje po mom usevu, to vec ne mogu...

Подели на овим сајтовима

Ух,не могу да се снађем овде,мислим у свему на сајту,али добро  ne_shvata...Елем,свидела ми се тема,па рекох да прокоментаришем,ако уопште умем да се снађем  stadaradim У мом окружењу је мало црквених (премало),а сви су већи верници од мене.Верујте да многи не знају шта је Литургија,али ми зато држе разноразна предавања како је било некад и шта и како се сада ради.У преводу,ми новокрштени немамо појма ни о чему и боље да ћутимо.Ја ту не видим никакву благодат,а и када је препознам,питам се да ли нисам погрешила у процени .mislise. .mislise.

Sestrice draga kao prvo dobro došla, nadam se da se lijepo osjećaš dok si ovdje s nama, neka ti je srećan početak Velikog posta, i da ti Bog daruje svega dobrog. Drago mi je što si odlučila da se uključiš baš u ovju diskusiju, i što si svakako dala svoj doprinos razvoju ove teme. 1405_love

Što se tiče ove tvoje procjene kako sama kažeš, ja ti mogu reći samo ovo traži i naći ćeš, kucaj i otvoriće ti se. Meni je u mnogo čemu pomogao moj sveštenik, duhovne knjige, a mnogo štošta sam naučila ovdje družeći se sa onima koji su voljni da mi objasne da li sam ili nisam u zabludi. Oslanjati se na ljude koji se slijepo drže tradicije (čast svakome) nije baš dobar put. Normalno svakoga treba lijepo saslušati, alii Gospod nam poručuje ispitujte duhove jesu li od Boga, ovdje ima mnogo školovanih ljudi koji su orni da razriješe svaku dilemu, i radujem se što si odlučila da svoje vrijeme provedeš ovdje, jer svakako mislim da će ti biti od velike koristi, jer meni je bilo.  1405_love spavanje1

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Хвала мамице (ово дуго већ не кажем,па сам се разнежила spavanje1),а хвала и теби Никола,јер се не осећам усамљеном.Мада,јако ми смета што су људи такви,у ствари,тужна сам.Нисам сад очекивала да ми отварају очи,али нисам очекивала ни да ћу наилазити на неразумевање многих,у смислу вере уопште.Ослонила сам се на свог свештеника,али и на књиге,па онда и на ученије људе и тако...Схватих да не смем много да се упуштам у народ овде,јер ме не разумеју,па чак и осуђују.Част изузецима,наравно!А сада сте ту и сви ви,па рекох,дај мало нормалних људи .mislise. stadaradimНикога не осуђујем,далеко било,али мене осуђују,па се браним .mislise. 

Подели на овим сајтовима

Драга моја Милева,у исто време смо писале,а и на исто мислиле (видиш и сама).Бићу са вама,то је сигурно јер угледах пут којим треба кренути.Ништа није случајно... spavanje1 stadaradim .mislise.

Подели на овим сајтовима

Slava Bogu za sve. Nisi sama, Gospod ne ostavlja svoje, ne ostavlja nikad čeda svoja.  spavanje1

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Слава му и милост што ме трпи овакву...Мало спорије пишем,јер сам у мрачној соби),али волим што ам ту са вама spavanje1 stadaradim .mislise.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...