Jump to content

POMOC ZA MLADU PSIHOLOSKINJU!

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

• Одговори 72
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па који би ти онда израз предложио?

Који би задовољио потребу да се нагласи родна разлика, а који у исто време није изругивање језику?

Мени је сасвим ОК када неко ко ради као хигијеничар има потребу да га не зову теткица, или када неко ко ради као административни асистент не жели да га зову секретарица. И не бих то назвао мачо глупостима. На жалост, некада није могуће то извести тако елегантно. Али то опет не значи да је у питању силовање језика и мачистичка/феминистичка глупост...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

У америци постоје зоолошки вртови за геј-животиње... по европи су иззабрањивали изразе госпођица, госпођа, мама, не сме се рећи да Деда мраз не постоји..и мора му се скривати истински идентитет..

Тако да ово код нас му дође,.. ''увертира за чаробну фрулу'' у коју ћемо тек својски да ''дунемо''...

пуним плућима и дууубооког цуга..

;)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Који би задовољио потребу да се нагласи родна разлика, а који у исто време није изругивање језику?

Мени је сасвим ОК када неко ко ради као хигијеничар има потребу да га не зову теткица, или када неко ко ради као административни асистент не жели да га зову секретарица. И не бих то назвао мачо глупостима. На жалост, некада није могуће то извести тако елегантно. Али то опет не значи да је у питању силовање језика и мачистичка/феминистичка глупост...

А зашто би се кроз сваку реч, кроз сваки појам морала изражавати родна разлика? Ко да уз занимање не иде и име, које довољно говори о родном идентитету: Марија Марковић, дипломирани психолог. Јел се види да је у питању дама психолог? Наравно да се види. Што би је онда унакажавали са "лошкињом". У реду је за речи које имају смисла и које нису филолошке наказе. На пример: кондуктерка, менекенка, шнајдерка, певачица, итд. Али, психолошкиња, психологиња, гинеколошкиња и сл., су заиста накарадне речи. Да сам женско, нема силе да би ми неко уз моје име ставио "теолошкиња".

Подели на овим сајтовима

Па хрвати видимо кажу.. ''психолога'' ... Они су увек знали боље да се користе СрББским језиком, од нас србијанаца... Што ли..? ;) ..А код нас је лепо раније функционисао израз (међу децом бар) ''психологица''... Ево ја дајем предлог ''психологиња'' и то ИЊА, би мого да буде ''фин'' наставак за свако занимање..кад је жена у питању где не може -КА, као код професорКА рецимо, .. Ми такође деценијама говоримо ''учитељица'' иако би исправније било да кажемо ''учитељКА''... јер не кажемо професорица, нити докторица.. већ обе речи иду са КА на крају.. али ког то занима код нас суштински.. можда Милку Цанић евентуално..

П.С.

оно учитељица, и остало са ''ца'' му дође као деминатив

Подели на овим сајтовима

А зашто би се кроз сваку реч, кроз сваки појам морала изражавати родна разлика? Ко да уз занимање не иде и име, које довољно говори о родном идентитету: Марија Марковић, дипломирани психолог. Јел се види да је у питању дама психолог? Наравно да се види. Што би је онда унакажавали са "лошкињом". У реду је за речи које имају смисла и које нису филолошке наказе. На пример: кондуктерка, менекенка, шнајдерка, певачица, итд. Али, психолошкиња, психологиња, гинеколошкиња и сл., су заиста накарадне речи. Да сам женско, нема силе да би ми неко уз моје име ставио "теолошкиња".

А зашто да не?!

На основу чега ти сматраш да имаш право да некоме ту потребу ускратиш, или оспориш - на основу тога што теби то не звучи лепо?!

Ако имаш бољи и лепши предлог - ево изволи, баш бих волео да чујем...

А што се тиче тога да се из имена јасно види род - ајд јопет: да ли би ти било угодно да негде стоји

Александар Милојков - секретарица

или

Александар Милојков - медицинска сестра?

Подели на овим сајтовима

Па хрвати видимо кажу.. ''психолога'' ... Они су увек знали боље да се користе СрББским језиком, од нас србијанаца... Што ли..? ;) ..А код нас је лепо раније функционисао израз (међу децом бар) ''психологица''... Ево ја дајем предлог ''психологиња'' и то ИЊА, би мого да буде ''фин'' наставак за свако занимање..кад је жена у питању где не може -КА, као код професорКА рецимо, .. Ми такође деценијама говоримо ''учитељица'' иако би исправније било да кажемо ''учитељКА''... јер не кажемо професорица, нити докторица.. већ обе речи иду са КА на крају.. али ког то занима код нас суштински.. можда Милку Цанић евентуално..

П.С.

оно учитељица, и остало са ''ца'' му дође као деминатив

Изрази психологиња, теологиња и слични се и код нас употребљавају. Међутим, будући да код нас не постоји институција која се озбиљно бави нашим језиком, не постоји прописани стандард по том питању, и не зна се шта је исправно а шта не, па се свако сналази како стигне...

Подели на овим сајтовима

А како то, да смо годинама, и још увек, седимо на ушима и на мозгу ..женска презимена која су као рецимо код брата Александра ..Милојков, конкретно, и слична, на ОВ дакле..за женску чељад тако остављали ..уместо да се нормално и потпуно природно на крају дода слово А..? Како то никоме није засметало а потпуна је будалаштина ..рецимо ..Милена Марков ..? Лудило ..

Подели на овим сајтовима

...будући да код нас не постоји институција која се озбиљно бави нашим језиком, не постоји прописани стандард по том питању, и не зна се шта је исправно а шта не, ...

... То ти причам... :)

Подели на овим сајтовима

А зашто да не?!

На основу чега ти сматраш да имаш право да некоме ту потребу ускратиш - на основу тога што теби то не звучи лепо?!

Ако имаш бољи и лепши предлог - ево изволи, баш бих волео да чујем...

А што се тиче тога да се из имена јасно види род - ајд јопет: да ли би ти било угодно да негде стоји

Александар Милојков - секретарица

или

Александар Милојков - медицинска сестра?

Зато што је ружно, неприродно а и филолошки јако упитно.

Где ја ускраћујем некоме право, шта ти је Ниши? Само износим своје мишљење. Свашта.

Опет твоја позната метода земене теза (успут, то је одлика дискутаната без ваљаних аргумената). Рекох, није проблем са изразима који нису силовање језика и који не парају уши: сектерацица, наставница, професорка, итд. Стављање неких назива занимања у "женски род" је, напросто, ружно, неприродно, искривљује саму реч и појам. О томе су говорили људи филолози, далеко комптентнији од мене и тебе.

Подели на овим сајтовима

Мени је много глупо да за женску особу кажем психолог. Мени је то наказно, ружно, неприродно и изругивање језику. Школски психолог ме је тести... тестирала? Каква глупост! Ако ти је ружно психолошкиња – реци психологица или психологиња. А право да вам кажем, заболе ме за родну равноправност у језику. Мени је циљ леп језик. Е баста!

Додатак:

Да, може се рећи: Школски психолог, Мара Марић, тестирала ме је. Али, као што рекох, мени је циљ леп језик, а то подразумева ослобађање од вишка речи.

Подели на овим сајтовима

Мени је много глупо да за женску особу кажем психолог. Мени је то наказно, ружно, неприродно и изругивање језику. Школски психолог ме је тести... тестирала? Каква глупост! Ако ти је ружно психолошкиња – реци психологица или психологиња. А право да вам кажем, заболе ме за родну равноправност у језику. Мени је циљ леп језик. Е баста!

А како онда гледаш на ово са презименима женским..која завршавају на: ОВ, ЕВ, СКИ, ЦКИ, ЧКИ.. а што је чиста шизофренија, о којој нико ни слово не гукну... како је то нама ''лепо''..и у духу језика којим говоримо...?

Подели на овим сајтовима

А како то, да смо годинама, и још увек, седимо на ушима и на мозгу ..женска презимена која су као рецимо код брата Александра ..Милојков, конкретно, и слична, на ОВ дакле..за женску чељад тако остављали ..уместо да се нормално и потпуно природно на крају дода слово А..? Како то никоме није засметало а потпуна је будалаштина ..рецимо ..Милена Марков ..? Лудило ..

О томе се и ради, брате. Ни ови накарадни изрази нису постојали у српском језику до скоро. То ти је, дакле, савремени тренд "бораца за људска права". Глупости. Узму ти сва права, обезвреде ти живот, угрозе ти егзистенцију (недавно је породиља која је родила тројке добила отказ), а после ти соле памет о "слободи" тако што више ниси "психолог" него "психолошкиња" - ето, одбранили су ти женственост. Жвака за будале, ништа друго.

Подели на овим сајтовима

Б=92 је једном неку жену сеизмолога потписао као сеизмолошкињу. Жас-У!

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...