Jump to content

sheikh imran hosein Islam & the International Monetary System

Оцени ову тему

Препоручена порука

pa jes evo samo meni tek sad pocelo da svice....

nije nego niko u srecno vreme nece da razmislja i veruje da se sistem moze lako zloupotrebiti (teorije zavere) a ocigledno moze. nego sve je super...samo vozi... a sad ce biti kuku lele

ma ne postoje teorije zavere, to je dupli alibi, to nisu teorije to je stvarnost... ne mislim sad na one gustere itd

a sad je doslo doba da se pokori citavo covecanstvo globalno, sto do sad nikad nije bilo u istoriji sveta... pre je djavo iso silom, pa se opametio i vido da ne shljaka, pa je shvatio da je to jedino izvodljivo perfidnom metodom, da uopste ne izgleda kao pokoravanje...

sportsman dobrodosao! :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Pozdrav,

Tek se uključujem u raspravu. Nadam se da nemate ništa protiv.

ma ne sto bi imali? dobrodosao. ovde svako iznosi svoja misljenja slobodno pa sam i ja tako malo u ispovednickom tonu priznao da ustvari nisam uopste imao pojma da i muslimani cekaju Isusa Hrista istog onog kojeg i mi ocekujemo ("imenom i prezimenom") i da bar po pitanju Njega imaju bukvalno isto predanje i prorostvo.

Ako se slažete sa Imranom i njegovom tvrdnjom da je posuđivanje novca uz kamate zabranjeno, slažete li se da je današnji papirni novac izmišljen i da ima fiktivnu vrijednost!? Koje vi rješenje nudite?

ja licno, se slazem sa svim recenim, konkretno resenje bi mogao dati neko uceniji ali nacelno svakako mislim da bi novac koji ima realnu vrednost bio osnova resenja.

Također, zanima me vaše mišljenje, kao pravoslavaca, o europsko-križarskim ratovima o kojima Imran Hosein govori.

Zapravo, on tvrdi, a što je i povijest pokazala, da su križarske ratove za "oslobođenje" Svete zemlje vodile samo zapadno-europske kršćanske zemlje. Nijedni drugi kršćani nisu učestvovali u tom "oslobađanju".

da to je poznata stvar, i on sam kaze da Bizantija nije nikad nije imala takve pohode

Ovo za silazak Isusa kao obećanog Mesiju i spasitelja čovječanstva i onoga koji će donijeti pravu Istinu, a Istina je samo jedna, i koji će vladati svijetom iz Jeruzalema, je opće poznata činjenica u Kur'anu i usmenim predajama (Hadith) od strane Muhammeda a.s., s tim da to Imran jako lijepo objašnjava što veoma lako mogu i nemuslimani shvatiti.

moram priznati da mi sad znajuci sve to tesko moze biti shvatljiv toliki stepen udaljenosti jednih od drugih (a ocekujemo isti rasplet istorije).

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

ustvari da budem precizniji, jasno je meni da postoje razlike u shvatanju i po raznim drugim pitanjima izmedju Islama i Hriscanstva, medjutim samo se pitam jedno a vezano je za neku vrstu prioriteta u veri, dakle (razmisljam na glas): ok, razna iskrivljena shvatanja ili tumacenja u okviru samog hriscanstva su bila toliko bitna da su se sankcionisala anatemama ili proglasavanjem za jeres, i to je sve u redu. medjutim ako samo pogledamo koliki broj Svetih je imao raznolikosti ili cak razmimoilazenja u tumacenjima istih pitanja vere u okviru (recimo) samog pravoslavlja (a koja dakle nisu jereticka ucenja) onda se postavlja logicno pitanje pa sta se onda moze ocekivati od "obicnog" coveka odnosno da li je bitnije to sto ce recimo "obican" Musliman imati "ovo" tumacenje a "obica" Hriscanin "ono" a zanemariti fundamentalnu cinjenicu da i jedni i drugi veruju da je Isus Spasitelj sveta?

dakle ako je u samom pravoslavlju (a koliko vidim i u samom islamu) uvek bilo razmimoilazenja u shvatanjima pojedinosti vere, pitam se koliko je to prioritetno u odnosu na poentu, a poenta je uvek na kraju, a koliko vidim verujemo u istu poentu-kraj: Isusa kao Istinu i Spasenje?

Подели на овим сајтовима

Ne znam koji i kakav se novac opisuje u Bibliji, kako u Starom tako i u Novom Zavjetu, ali znam da se u Kur'anu kao novac (sredstvo za plaćanje) spominje dinar (zlato) i dirhem (srebro). Ne valuta dinar u Srbiji i drugim arapskim zemljama :), nego zlatni novčići i srebreni novčići. Dakle, jedino taj novac, zlato i srebro, imaju stvarnu vrijednost koja nikada ne varira, za razliku od današnjih valuta koje su uvedene od strane cionističke garniture onda kada su banke uspostavljene (prvo u Engleskoj pa u ostalim imperijalističkim zemljama) i kada je, pod naredbom, povučeno svo zlato i srebro kao sredstvo plaćanja, a uspostavljena papirna valuta (funta, dolar...) da ih zamjeni i s kojom će biti u stanju manipulirati novcem time što će mu dati fiktivnu vrijednost koju će oni diktirati. A to je već druga priča, mada blisko povezana s ovom.

Ne samo da Bizant nije imao nikakve vojne pohode na spram Svete zemlje, nego nijedna druga kršćanska zemlja/narod nisu učestvovali u tim križarskim ratovima, počev od Balkana (osim Ugarske), preko Afrike, Azije...itd.

Kada govorimo o stupnju udaljenosti jednih od drugih (kršćani od muslimana i obrnuto), ja se ne slažem da su kršćanstvo i islam udaljeni jedni od drugih, nego su sami kršćani i muslimani kao ljudi toliko udaljeni jedni od drugih pa ispada da su te dvije religije toliko različite, a što u stvarnosti nije tako. Kao primjer tome, u islamu je jako raširena medologija proučavanja određenih Božijih Objava na određenu temu, a to je, da se, određeni ajet (stih) iz Kur'ana ne može promatrati samostalno i pojedinačno i donositi iz toga zaključke, nego samo kao cjelina sa svim drugim ajetima (stihovima) iz Kur'ana koji govore na tu određenu temu zbog koje se proučava taj ajet (stih). I tu se taj proces ne završava, nego, da bi se u konačnici utvrdilo stvarno značenje na tu određenu temu, pored dodatnog proučavanja usmenih predaja (Hadith) od strane Muhammeda a.s., obavezno se proučavaju prijašnje Božije Objave i Sveti spisi (Tora, Biblija...) na tu određenu temu. Tek tada se vadi određeni zaključak i značenje određenih Božijih Objava na tu određenu temu. Samim time, kršćanstvo i islam su jako povezani.

Dolazak Mesije iščekivaju i židovi, međutim, za razliku od kršćana i muslimana oni ne očekuju da Isus, Sin Marijin, bude taj Mesija, jer oni ne priznaju Isusa ni kao Božijeg Poslanika ni kao Sina Božijeg. Jedina razlika između kršćana i muslimana je ta što muslimani vjeruju da je Isus Božiji Poslanik, a kršćani da je Sin Božiji. Međutim, to u suštini nije važno u saznanju da isto očekujemo, mada će biti važno kad se to dogodi.

Nažalost, u mnogim religijama postoje različita tumačenja svake vjere od određenih pojedinaca ili grupa, što zlonamjerno, što iz neznanja odnosno zaslijepljenosti. U vezi s tim u Kur'anu stoji da je Bog rekao: "...Oni imaju oči, a ne vide...oni imaju uši, a ne čuju...oni imaju srca, a ne razumiju...oni su poput stoke...!" Dakle, u potpunosti se slažem s time da to uopće nije i ne može biti prioritetno u odnosu na činjenicu da će Isus doći kao Spasitelj svih nas.

Подели на овим сајтовима

Pozdrav,

Tek se uključujem u raspravu. Nadam se da nemate ništa protiv.

Добро дошао.

Ako se slažete sa Imranom i njegovom tvrdnjom da je posuđivanje novca uz kamate zabranjeno, slažete li se da je današnji papirni novac izmišljen i da ima fiktivnu vrijednost!? Koje vi rješenje nudite?

Не слажем се да је камата на позајмљени новац забрањена, а слажем се у вези папирног новца. Решење је да се уведе "златни стандард" - да новац има подлогу у злату и племенитим металима. Ево још нешто на ту тему са друге стране планете:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Dragisa, hvala na lijepim riječima!

Drago mi je da smo na istom fonu.

@ZvonkoM, zahvaljujem na dobrodošlici!

Ok, koliko toliko se slažemo da je današnji papirni novac lažan i da nema stvarnu vrijednost. Kada je riječ o posuđivanju novca uz kamatu ja ti preporučujem da pročitaš knjigu "The Merchant of Venice" od Williama Shakespeare i da se koncentrišeš na lik "Shylock" koji je Židov i posuđivač novca uz kamatu. Mnogo će ti biti jasnije o čemu pričam nakon toga. Također, preporučujem izvanrednu knjigu pod nazivom "Confessions of an Economic Hitman" od Johna Perkinsa u kojoj se govori kako je USA zavladala svijetom. Na kraju krajeva, ovo što ova dvojica pričaju na tvom videu o ponovnom uvođenju zlata i srebra kao stvarnog novca koji će zamjeniti lažni novac nije ništa novo, to je samo židovska taktika da sruše U.S. ekonomiju i samo čekaju pravi trenutak da to uvedu i globaliziraju. Naime, sad je na redu elektronski novac koji će u potpunosti zamijeniti papirni novac (dolar koji će kolapsirati), a kada dolar kolapsira Izrael će postati vladajuća država na svijetu (jer kontroliraju sav novac na svijetu) tako što će zamijeniti USA na tronu koja će doživjeti ekonomski slom (srozavanjem dolara...), a vjerojatno i vojni slom na Bliskom Istoku, onda će Izrael uvesti zlato i srebro i to globalizirati kao jedino novčano sredstvo. Kao što reče Imran Hosein, za razumijevanje današnjeg međunarodnog monetarnog sistema i kredita koje države uzimaju od MMF-a i Svjetske banke (oboje cionističke organizacije), potrebno je prostudirati međunarodnu monetarnu ekonomiju i način poslovanja istih. Ovo su samo štura objašnjenja s moje strane koja ti neće dati pravu sliku, jer za pravu sliku je potrebno uložiti mnogo truda.

Подели на овим сајтовима

Не слажем се да је камата на позајмљени новац забрањена, а слажем се у вези папирног новца. Решење је да се уведе "златни стандард" - да новац има подлогу у злату и племенитим металима.

ovo oko kamate, ne kazem ni ja da je zabranjena nekim nasim verskim uverenjem ali svakako da njeno prihvatanje u ekonomiji stvara probleme. ona objasnjenja da je ona (bar u slucaju referentne kamatne stope od strane centralne banke) nuzna kao pozeljna mera inflacije jer oznacava expanziju po meni uopste ne pije vodu.

ajde da zamislimo da kamata sluzi samo u svrhu sakupljanja novca za investiranje (kroz stednju) kako oni tvrde, pa da vidimo koliko ona ustvari olaksava investiranje (optereceno troskovima kamate) a koliko odmaze investiranje, odnosno suprotno kada ne bi bilo kamate koliko bi investiranje bilo efikasnije kroz pravi odraz zadovoljenja potreba upravo tamo gde se one i pojave.

postojanje kamate za sobom nosi celu industriju finansijskih usluga koje navodno necemu sluze a ja mislim da licno opterecuju uravnotezen rast razvoj a po najvise distribuciju bogatstva. da ne pricam koliko je finansijski sektor opasan sa svojom spekulativnom stranom poslovanja za ekonomiju kao celinu i koliko moze ostetiti svojim zastojima vrlo produktivne proizvodne sektore.

Подели на овим сајтовима

@Dragisa,

Veoma pronicljivo razmišljanje s tvoje strane. Ja bih još samo nadodao da imamo malo potpuniju sliku: Oni koji smatraju da je kamata "ispravan" i "pošten" način poslovanja (neću reći dozvoljena ili nedozvoljena, jer postoje različita tumačenja kamate u mnogim religijama) poslužimo se logikom. Koja je razlika između kamate i lihvarenja? Kako čujem od pravnika, lihvarenje je zakonom kažnjivo. Zašto je onda kamata dozvoljena? Logična pitanja na koja se ne može dati logičan odgovor. Znači, lihvarenje nije kad ti u bankama posuđuju novac uz kamatu i na to banka, a ne ti, određuje stopu kamate koja varira s vremena na vrijeme (to je, kao, "ispravan" način poslovanja), a jeste lihvarenje kad na ulici od nekog švercera uzmeš novac i na to mu vraćaš kamatu koju on odredi, pa je on s vremenom povećava ako ne vratiš novac na vrijeme, a možda dobiješ i po nosu ako ne vratiš cijeli iznos plus kamata. Koja je razlika između ova dva načina poslovanja? Nema je, osim da ćeš od švercera dobiti po nosu ako mu ne vratiš novac s kamatom na vrijeme, a banka će ti uzeti kuću, zemlju, auto...itd. Znači, prvo je institucionalna kamata/lihvarenje (banke), a drugo je vaninstitucionalna kamata/lihvarenje (švercer). Zaključak je da su oba načina poslovanja lihvarska.

Dalje, s religijskog stanovišta gledano, kamata se itekako spominje:

"Po Starom Testamentu (Tora) kamata nije dozvoljena:

"Ne uzimaj od svog zemljaka nikakvu kamatu, bilo za novac, bilo za jelo, ili bilo što što se može pozajmiti."

5 Mojsijeva knjiga (23:19)

Ali, nekoliko recenica dalje stoji:

"Od stranaca možeš uzimati kamatu, ali od svog brata ne."

Ova su pravila nastala u vrijeme Židovstva tj. prije rođenja Isusa, ali su se ta pravila zadržala i dalje, u Srednjem vijeku, kada se kršćanstvo već dosta proširilo. Tek onda kad je engleski kralj Henrik VIII odvojio Englesku od Crkve u Rimu i stvorio Englesku Crkvu, odobrava se kamata i kamatna stopa od 5% za mirovine i posudbe.

Kada je završio tridesetogodišnji rat 1648., dozvoljeno je u cijeloj Europi uzimanje kamate. Ali vise od 5% je važilo kao lihvarstvo.

1822. je Katolička crkva ukinula zabranu uzimanja kamate. Znači, ljudski zakoni iznad Božijih.

Znači, u Tori stoji da kamatu nije dozvoljeno uzimati od svog brata (Židova), ali od drugih jeste (kršćani, muslimani, mnogobošci...).

Zato toplo preporučujem "The Merchant of Venice" od Williama Shakespeare i posebnu pažnju obratiti na lik "Shylock koji je bogati Židov i posuđivač novca uz kamatu.

Kada je riječ o islamskom bankarstvu, to je kamata na stražnja vrata, a zapadno bankarstvo je kamata na prednja vrata. Kur'an izričito zabranjuje kamatu u svakom pogledu. Niti je dozvoljeno uzimati kamatu muslimanu niti nemuslimanu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...