dragisa Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 citajuci jedan Emanuilov post koji je kopiran sa nekog LDP-ovskog bloga, naisao sam u jednom od clanaka na interesantan citat Maister Eckharta. posto nista nisam znao o njemu, tragajuci na internetu o njegovoj teoloskoj misli nasao sam da se ja ustvari u mnogome slazem sa onim kako je on izlozio svoje vidjenje Boga Vere i Spasenja. i ako je rec o tvrdij hrani koja na prvi pogled cak zvuci bogohulno mislim da vredi pogledati jedno predavanje u vezi njega i razmisliti o njegovom iskustvu i expresiji Boga. http://ustre.am/:5s13 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 kada kaze da je Bog nista a u isto vreme sve, to vidim u smislu ne mogucnosti saznanja "sustine" Boga. jednostavno ne opisivost Boga terminima stvorenog, osim sto mozemo reci da On nije nista od onoga sto bi mi mogli upotrebiti za opis a ujedno je sve to (i vise) Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Kakav bre LDP?Ovdje ko iole malo liberalnije misli je LDP-ovac - lol :lol: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 kada kaze da je Bog nista a u isto vreme sve, to vidim u smislu ne mogucnosti saznanja "sustine" Boga. jednostavno ne opisivost Boga terminima stvorenog, osim sto mozemo reci da On nije nista od onoga sto bi mi mogli upotrebiti za opis a ujedno je sve to (i vise) kad ti se desi nista onda ti se upravo desilo sve, a to nista se retko desava, desilo mi se samo jednom i osecaj bih opisao kao beskonacnost, vreme ne postoji a prostor postaje nebitan... (bilo kakvim opijatima i drogama ne moze da se postigne nista slicno) Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 kada kaze da je Bog nista a u isto vreme sve, to vidim u smislu ne mogucnosti saznanja "sustine" Boga. jednostavno ne opisivost Boga terminima stvorenog, osim sto mozemo reci da On nije nista od onoga sto bi mi mogli upotrebiti za opis a ujedno je sve to (i vise) Hm,to me podsjeca na onaj odlomak iz teksta MItropolita Atanasija Lamasolskog : "Свети Оци говоре да Бог не постоји. Како? Преподобни Симеон Нови Богослов је рекао да је Бог непостојеће Биће. Бог не постоји, то јест Он уопште не постоји као што постоје остала бића... Његово постојање не може бити тачно осмишљено и описано. Зашто су Оци рекли тако? Да би избегли грешку коју смо ми направили. Под утицајем Запада трудили смо се да утврдимо Цркву на лажном темељу, на лажним стварима, био то разум, наука, философија или друштвена делатност. Покушавали смо да докажемо да Бог постоји помоћу рационалних аргумената, да је Јеванђеље најбоље учење на свету јер говори о љубави, правди, једнакости, итд. Наравно, оно и говори о свему томе. Међутим, човек може да пита: "Зар је Христос дошао да би нам рекао да треба да будемо праведни, социјално активни, слободни и демократски људи?" "Па добро", рећи ће он, "све то постоји у Јеванђељу. Али зашто треба да радимо оно што не можемо да разумемо? Зашто се молити на пример? Зашто ићи на службе, постити, посећивати храмове? Зашто нас каде, зашто причешћују све једном кашичицом из једне Чаше?" Све то људски разум не може да прихвати као нешто што се подразумева." dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 ma nisam bre mislio na tebe sHa_sarcasticlol nego je onaj blog izrazito politicki (LDP) obojen, a vamo kritikuje Crkvu za politicnost (a upravo taj blogista nikako da odvoji veru od politike) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 kad ti se desi nista onda ti se upravo desilo sve, a to nista se retko desava, desilo mi se samo jednom i osecaj bih opisao kao beskonacnost, vreme ne postoji a prostor postaje nebitan... (bilo kakvim opijatima i drogama ne moze da se postigne nista slicno) to kad se "desi nista/sve" jeste ustvari posledica otvaranja coveka kroz pokajanje odnosno kako u videu kaze kao posledica"detachment-a" i onda sjajno u 29 minutu objasnjava to devicanstvo koje ustvari radja. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 kada kaze da je Bog nista a u isto vreme sve, to vidim u smislu ne mogucnosti saznanja "sustine" Boga. jednostavno ne opisivost Boga terminima stvorenog, osim sto mozemo reci da On nije nista od onoga sto bi mi mogli upotrebiti za opis a ujedno je sve to (i vise) ne moze da se opise jer je upravo dusa ta koja to oseti, nista cula, nadculno poznanje Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Pa da nisam ni ja mislio na sebe. sHa_sarcasticlol Taj blog drži jedan brat Borislav pa mi se meni čini da to njegovo "napadanje" više neka vrsta kritike ali dobronamjerne. .=) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 to kad se "desi nista/sve" jeste ustvari posledica otvaranja coveka kroz pokajanje odnosno kako u videu kaze kao posledica"detachment-a" i onda sjajno u 29 minutu objasnjava to devicanstvo koje ustvari radja. budisti bi rekli to je svesnost, ustvari to je stanje bez misli a svestan si, ne samo da si svestan nego si u dubokom osecaju "dubljoj svesti" ako moze tako uopste da se kaze i ne mora da ima veze sa pokajanjem, tj da je pokajanje uslov... jer ako nemas sta da se kajes onda mislim da neces na silu mozda?! :lol: Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Hm,to me podsjeca na onaj odlomak iz teksta MItropolita Atanasija Lamasolskog : "Свети Оци говоре да Бог не постоји. Како? Преподобни Симеон Нови Богослов је рекао да је Бог непостојеће Биће. Бог не постоји, то јест Он уопште не постоји као што постоје остала бића... Његово постојање не може бити тачно осмишљено и описано. Зашто су Оци рекли тако? Да би избегли грешку коју смо ми направили. Под утицајем Запада трудили смо се да утврдимо Цркву на лажном темељу, на лажним стварима, био то разум, наука, философија или друштвена делатност. amin amin amin btw odlican text Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Pa da nisam ni ja mislio na sebe. sHa_sarcasticlol Taj blog drži jedan brat Borislav pa mi se meni čini da to njegovo "napadanje" više neka vrsta kritike ali dobronamjerne. .=) slazem se ali samo donekle. cak moram priznati i da mi je onaj njegov text koji si preneo, negde do polovine bio izuzetan i stvarno tacan ali je kasnije vec presao u neku vrstu nedobronamernosti Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 budisti bi rekli to je svesnost, ustvari to je stanje bez misli a svestan si, ne samo da si svestan nego si u dubokom osecaju "dubljoj svesti" ako moze tako uopste da se kaze i ne mora da ima veze sa pokajanjem, tj da je pokajanje uslov... jer ako nemas sta da se kajes onda mislim da neces na silu mozda?! :lol: mislim da te meditativne varijante ciscenja uma od misli nemaju ama bas nikakve veze sa ovim o cemu Eckhart i Hriscanstvo govori. nije tacno da je za poznanje Boga potrebno ocistiti um od misli u tom apsolutnom smislu sto je ustvari i ne moguce. ono sto je potrebno je kao sto i sv.Jovan Krstitelj kaze (pa i sam Hristos na pocetku svog spasiteljnog dela) "POKAJTE SE, jer se priblizi Carstvo Nebesko" dakle pokajanje JESTE neophodan uslov, to je to odvajanje (detachment) od onoga sto mislis da jesi posle kojeg upoznajes ono sto stvarno jesi Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 ne razumes sta mislim, jer ova tema bas nije jednostavna za objasniti jel nisam ja budista, niti se bavim, niti me zanimaju te medote, nego je to budisticki nacin objasnjenja i artikulisanja, a ne metode! ni za pokajanje me nisi shvatio- al to vec ne umem da objasnim lol, jednostavno desilo se, a ne kazem da pokajanje nije uslov, jeste, ali i nije- jer nekad se desava i iz vedra neba pa u rebra :lol: Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 hmm po meni je to "iz vedra neba" ne moguce, jer ako u tebi treba da se pojavi "sve" (Licnost sa velikim L) onda pre toga mora da se desi presecanje svih do tadasnjih odnosa koji su cinili staru licnost (sa malim l). jer licnost i jeste ustvari skup odnosa, ono sto Dinablastera cini Dinoblasterom nije neka etericna "dusa" vec je to tvoj nacin (odnos prema) pogleda na svet, odnosa prema ovome, odnosa prema onome...itd, te stoga tebe ustvari cine (definisu/razgranicavaju) ti odnosi i nacin na koji si postavljen prema svemu onome sto te okruzuje. kada se te veze preseku vise nema odvajanja "tebe" i "svega", postajes "sve", Licnost. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука