Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Ја сам једна од оних која би окренула кључ у брави јавних кућа и заувијек их закључала.. нажалост моје име је ништа и то остане само жеља. Боли спознаја да су свуда око нас наше сестре и браћа који су злостављани.. у тренутцима нашег најмирнијег сна за њих тек почиње кошмар.. и то онај који се стално понавља.. они постају нијеми, а вриштали би.... слаби.. а борили би се... На велику жалост... свакога дана се сусрећемо са неправдом... један такав човјек, ја га слободно називам монструмом и бједником, је добио исто тако биједних 5 година затвора... а иза њега су остале три мртве дјевојке и многе знане и незнане са траумама... без мирног сна до краја... питала сам се гдје је правда? и до када више? гдје је свему томе крај? и зашто? питала сам се када су људи постали монструми и гдје су нестала осјећања? гдје се изгубила хуманост о којој се стално прича... ?? Да ли ће икада један мушкарац у очима цурице из јавне куће видјети кћер какву дома има? или своју сестру? То су све питања.. нажалост остају таква.. или понекад наиђем на смјешан одговор "шта ћеш. . то тако бива" не можемо ту ништа... Ја никада нећу осудити ни једну своју сестру... у уста ћу је узети онда када потекне молитва па да их поменем... Тавита... 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Погледај око себе.... читај из очију... нити једна душа не плаче без разлога... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Trafficking is Torture једно дијете, дјевојка .. жена... не губи само име бивајући злостављана.. но губи себе... она постаје празна... а та празнина највише боли..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 често се постави питање како може да изгледа жртва... стани пред огледало... и размисли двапут о својим корацима.. и путовањима.. може да те скупо кошта... може те стајати тебе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Није лако побјећи када се нађеш на дну... јер у овоме дну нема стрмих страна за успети се.. безброј тунела а на теби је несигурност шта је на крају.. и довољно си уплашен да си завезан за тло.... израз "скамењен" чули сте...... најболнији је у стварности.... STOP HUMAN TRAFFICKING Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Ово је земља пуна предрасуда... Познавала сам двије дјевојке... обије из мале средине, ја бих рекла села.... прошле су пакао, и у трнутку када је за њих требао почети рај када се коначно мучење завршило , почело је мучење средине. Попријеки погледи.. приче доконих домаћица, осуда читаве средине.. јер за њих не постоји "ЖРТВА ТРГОВИНЕ" , и поред свих школа ту су нешколовани.. за њих постоји само курва!!!! тада је за њих настала самоћа.. без пријатеља, затворене у својим собама.. биле су као болесне.. за друге губаве... јежим се малих средина! Престале су одлазити и у најкраће шетње.. а родитељи су постали отровни... почели су говорити "ко ти је крив? ко те је тјерао под к###ц!!" Зашто? па родитељ си... за њих су оне постале исто што и за средину.. једна је издржала до маја ове године... Драга моја сеја.. објесила се десет дана прије двадесетог рођендана.. Под земљом је.. и сада су родитељи постали свјесно.. али мало касно ..јер она никада више не може проговорити.. тужан крај једне дивне дјевојке.. ја кажем да се није убила сама.. средина је убила.. а ОНДА ДВОЛИЧНОСТ!! колико је само људи било на њеној сахрани.. и сви плачу... ја сам тада плакала због људи ...какви су то??? оно што највише погађа... родитељи ове друге... остали су исти... да ли желе и своју кћерку на концу?? не знам... не говоре са њом... ускоро ће покушати неки посао да среди себи.. има 19 година... и нема неке погледе ка будућности.. требају јој људи.. требате јој ви... Будите човјек.. и ако некада сретнете некога.. шибаног од средине.. немојте и ви подићи бич.. подигните руку ону којом се крстите и спустите на њену главу, реците јој да није сама... Будите Хришћанин и помозите ономе који пада.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 1, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Alef,svaka cast za temu! Ovo je rasprostranjen i ozbiljan problem!Inace,Srbija je postala tranzit.Ovo je jedan od tri najrasprostranjenija "biznisa'' u svetu kriminaliteta.Uz trgovinu opojnim narkoticima i oruzjem.U kriminalnim krugovima,cesto se cuje da je ovo najisplativije,jer se najteze razotkriva. Imala sam priliku da upoznam dvojicu kriminalistickih inspektora PU BG,koji su od strene OEBS-a proglaseni za najbolji tim na Balkanu u razotkrivanju i razresavanju ovog teskog krivicnog dela.Uzasne su price cega se sve ljudi sete da dodju do love preko noci.Normalnom coveku je to nezamislivo.Inace,prateci sudsku i kriminalisticku praksu sam upoznala najmracniju stranu ljudske prirode. Jedan covek je preveza zenu preko granice u instrument tabli.Oni,koji voze,ne mogu u to da veruju.Niti da shvate kako je to monstrumu palo na pamet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 1, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Za mene je ubedljivo najodvratniji,najljigaviji,najmonstruozniji zlocin bio kada sam cula da je rodjeni otac vlasniku neke birtije kraj puta prodao dve maloletne kcerke za 100eura!Elem,monstrumi su sastavili pismen ugovor o tome.Kada ja birtija razotkrivena ugovor je pronadjen u kanti za smece i posluzio kao dokaz protiv oca. Ali,meni je bilo gadno,toliko da sam bukvalno povracala,kada sam cula na koliko nerazumevanje i stigmatizaciju su naisle pomenute devojcice.Kada su ih iz Sigurne kuce prebacili u Dom za nezbrinutu decu,one su bile nepoverljive i bezale su.A vaspitacice su se zalile policiji da ne mogu da brinu o njima jer su asocijalne i neprilagodjene.Kretenke!Sta su ocekivale kakve ce biti?Da ce verovati nekom tamo na lepe oci kad ih je rodjeni otac toliko povredio! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 da,da... Nazalost ima mnogo VASPITACICA.. koje znaju sve osim vaspitati.. to su poslije djevojke sa traumom... a ovo je zemlja kojoj to nije svejedno.... Da.. zamisli otac? najmanje otac.. MONSTRUM! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Све више жртава трговине људима Наивне жене и даље наседају на обећања о послу у иностранству, криминалци врбују и малолетнице Може се десити свима. Врбовање је разнолико. Жртва може бити свако, а трговац било ко. Људски живот за њих не представља ништа. Тако функционише свет трговине људима, једне од три најпрофитабилније криминалне активности, чија се зарада на глобалном нивоу процењује и на 60 милијарди долара годишње. Жене, деца, мушкарци... без обзира на порекло или ниво образовања, сви они могу постати жртве. Оно што је алармантно јесте број жртава трговине људима који је у порасту. Ову криминалну активност, објашњава Јелена Анђелић, стручни сарадник Црвеног крста Србије, чине три фазе: врбовање, транзит и експлоатација. Начини врбовања потенцијалних жртава су различити, од класичног обећавања боље плаћеног посла у земљи или иностранству, „четовање” на интернет форумима до оглашивања наводног проналажења брачног партнера. После успешно окончаног врбовања следи транзитна фаза. Многе жртве нису никада напуштале своју земљу и у потпуности су зависне од трговаца. Неке напуштају свој дом без пасоша, а ако га имају путне исправе им одузимају „организатори посла”. – Трговци знају да ће жртва због илегалног статуса избегавати да тражи помоћ полиције или заштиту државе. Жртве често наседају на приче да иду у иностранство како би радиле као конобарице, дадиље, манекенке, играчице... Али, кад стигну у иностранство, буду принуђене на проституцију, принудни рад, просјачење... Физичко злостављање које укључује и лишавање воде и хране, силовање и дрогирање и мучење на најсвирепије начине,користи се не само за кажњавање непослушности већ и као опомена другим жртвама ових криминалаца – објашњава Јелена Анђелић. Најделотворнија претња је она усмерена према особама блиским жртви трговине људима, а које су остале у Србији. Пошто жртва не жели да ризикује сигурност својих најближих, она пристаје на све. Када полиција посумња да је неко жртва трговине, прво се обраћа Служби за координацију заштите жртава трговине људима. Ова служба ради 24 часа и у обавези је да по пријави изађе на терен, обави разговор и процену. Уколико се утврди да је особа жртва трговине нуди јој се могућност да оде у склониште. – Забележени су случајеви девојака које су више пута биле жртве трговине људима – каже Биљана Зорановић-Авлијаш из Службе за координацију заштите жртава трговине људима. По њеним речима, потребни су време и различити програми подршке како би се жртве довољно оснажиле, повратиле контролу и оно најважније – лично достојанство. Жртве, по повратку кући, чека ситуација од које су побегле – лоше материјално стање, незапосленост, породица која од њих очекује зараду, осуда околине и, наравно исти људи који су их врбовали и први пут, опет им обећавајући посао. – Полицији која је прошла континуирану едукацију сада је много лакше да препозна особу која је потенцијална жртва. Прошле године, наша служба евидентирала је 60 жртава, (48 држављанки Србије, четири особе из Кине, две држављанке Македоније и Бугарске, остале су биле из Молдавије, Украјине, Румуније и Хрватске), мада је тај број сигурно далеко већи – каже Биљана Зорановић-Авлијаш. У Београду постоје само два склоништа за жртве трговине људима и оба воде невладине организације. – Србија није само земља транзита, како многи мисле, већ и земља порекла па и дестинације. Последњих година је у порасту интерна трговина људима, што значи да особа може бити продата из једног у други град, а да не напушта државу – каже Ивана Радовић, координатор програма превенције и едукације у „Астри”, истичући благу казнену политику. Иначе, „Астра” је прва организација која је код нас отпочела борбу против трговине људима. „Астра” је током прошле године евидентирала 25 нових жртава а углавном је реч о женама и малолетној деци. Иако је од 2004. године приметан пораст трговине децом, минимална запрећена казна је у домаћем законодавству пре две године – смањена, са пет на три године затвора. Л. Мирковић http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Sve-vishe-zrtava-trgovine-ljudima.sr.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Rad u inostranstvu Evo nekoliko savjeta ako planiraš da radiš u inostranstvu: * Provjeri iz drugih izvora je li posao zakonit prije nego što pristaneš da radiš. Ako ne možeš ili ako se moraš osloniti na jednu osobu, nemoj ići. Možda se dovodiš u opasnost. * Ako koristiš usluge agencije za zapošljavanje, također provjeri da li je prava. Svaka prava agencija će shvatiti tvoju zabrinutost i ne bi smjelo predstavljati problem da ti to dokažu. * Nemoj potpisivati nikakav ugovor za posao ako ga nije provjerio profesionalac ili neko kome možeš da vjeruješ, kao što su roditelji ili prijatelji. * Provjeri da li si dobio odgovarajuće radne vize. Ako ti neko ponudi da ih nabavi umjesto tebe ili ti kaže da ti nisu potrebne, budi na oprezu i saznaj zašto ti to nudi. * Obrati se organizaciji za borbu protiv trgovine ljudima ako sumnjaš prije nego kreneš (pogledaj naš odjeljak: Pomoć za dodatne detalje). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Studij u inostranstvu Provjeri dole navedene savjete prije nego što se odlučiš na studij: * Obrati se univerzitetu ili školi na koje si se prijavio i provjeri jesu li predavanja stvarna. * Ako si dogovorio predavanja sa samostalnom agencijom za studiranje, provjeri putem drugih izvora da li ona postoji. * Provjeri da li su vize odgovarajuće prije nego što otputuješ. Ako nisi siguran u to šta ti treba, prvo se obrati veleposlaništvu. * Razgovaraj o školovanju sa nastavnicima ili roditeljima. Ako koristiš usluge agencije, povedi sa sobom prijatelja u kojeg imaš povjerenja. Ako ti agencija ne dozvoljava da ih posjetiš, nemoj se upisivati ni na kakvo predavanje. * Pokušaj da razgovaraš sa bivšim studentima kako bi provjerio predavanja te se uvjerio da su stvarna. * Obrati se organizaciji za borbu protiv trgovine ljudima ako sumnjaš prije nego što otputuješ (pogledaj u naš odjeljak: Pomoć za dodatne detalje). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 Ponuda za posao/studiranje/putovanje Ako su ti nepoznata osoba, prijatelj ili rođak ponudili mogućnost za putovanje/zaposlenje/studiranje u inostranstvu, zapitaj se sljedeće: * Gdje ideš i zašto? * Ko plaća tvoje putovanje? – Ako neko nudi da ti plati, saznaj zašto to čini. * Je li ponuda predobra da bi bila istinita? Ako zvuči predobra, vjerovatno jeste! * Porazgovaraj o tome sa prijateljima, porodicom i ljudima kojima možeš vjerovati. Ako oni sumnjaju, saznaj zašto – možda su u pravu. Zapamti da se može desiti da budeš prodan i u vlastitoj državi, pa ako ti je ponuđeno da putuješ u drugi grad radi zaposlenja/studiranja/putovanja, pazi da pratiš ista pravila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука