Гости Guest Написано Новембар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 60% Срба се изјаснило за канонизацију покојног Патријарха српског Павла 16.11.2011 . БЕОГРАД 15. новембра, на двогодишњицу смрти Српског Патријарха Павла, интернет издање „Вести-онлајн“, поставило је читаоцима питање: „Треба ли Патријарха Павла прогласити светим?“ На то питање позитивно је одговорило 60% гласача, 20% је било против, а 20% изјавило је да их не интересује то питање. Питање о канонизацији Патријарха Павла, како саопштавају „Вести-онлајн“, поставило се на Архијерејском сабору СПЦ, који је опуномоћен да доноси такве одлуке. Али, сагласно правилима, процес канонизције мора проћи без журбе и може се продужити се годинама и десетлећима. Али, у исто време у правилима Српске Цркве нема никаквих временских ограничења и зато нема потребе чекати, како је то у другим Црквама, нпр. 20 година после смрти човека, да би се прогласио светим. „Патријарх Павле је једна од најсветлијих личности новог времена. Верујемо, да ће Црква прибројати покојног Патријарха Павла светима, што је сам народ урадио док је још био жив. Онај, ко га је знао и волео, цео живот ће памтити његове речи – „Будимо људи.“ Он је, као мало ко, постао значајна фигура свога времена, у јако тешко време за Српску Цркву. Нико од нас, његових савременика, не може се мерити са њим по духовности, а такође и по оштроумљу, много нас је научио причајући анегдоте. Ми смо остали испуњени његовим молитвама и сећамо га се као живог члана Цркве“, изјавио је епископ Шабачки Лаврентије, бивши викар покојног Патријарха. Патријарх Павле (Стојчевић) био је 19 година Патријарх Српске Цркве. У почасном ходу на сахрани Патријарха Павла учествовало је око милион људи. Извор: Седмица.ру Превод - Оља Anette and Nicholas је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 0442_feel 0442_feel 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Светац, него шта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 girl_jumping t4431 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Светац, него како! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Za mene je svetac i verujem da će se to i pokazati, ali mislim da naša crkva kanonizaciju ne sprovodi putem referenduma, izbora ili anketa. Moramo imati strpljenja za nešto tako važno kao ovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 кад сад нисам погино од смеха, па ми морамо под хитно да уведемо појам "банана верници" 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha на страну што немам ништа против да се канонизује тај свети човек, али гласање о томе ми је превелика спрдња да бих такве пијетистичке беатизације схватио озбиљно. greengrin као да не постоји црквени критеријум за увођење у календар светих, него се нашло за сходно гласати о томе prst ka dole NinaD је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Што се тиче црквених критеријума, сви су испуњени, па и више од тога: светог Павла Српског тако доживљавају чак и неправославни. А повраћа ми се више од "анкета"... Пг је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Било би заиста интересантно..чисто онако - феноменолошки.. видети колики би се проценат ЧИТАОЦА , интернет издања „Вести-онлајн“-а изјаснио за канонизацију Николе Тесле, Слободана Милошевића, Јосипа Броза, Моамера Гадафија, .. а сигуран сам да би неки и живи, добили (не)''потребан'' број гласова ..наравно преко 50 %, као Владимир Путин на пример... nishizawa је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука