Баба Написано Новембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 Званична титула папе је бискуп Рима, намесник Исуса Христа, кнез апостола, намесник Светог Петра, врховни свештеник свеопште Цркве, примус Италије, надбискуп и митрополит Римске покрајине, суверен државе Града Ватикана и слуга слугу Божјих (лат. Servus Servorum Dei — овако у рукописима папа сам себе именује). Пре титуле примус Италије је стајала и патријарх Запада, али је Ватикан објавио да се од 1. марта 2006. године ова дезигнација неће више бити део титуле папе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 Зна ли тко ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2011 Ima Željko objašnjenje za to a to i oficijalno, na primjer ovdje na oficijalnoj informativnoj stranici Češke katoličke biskupske konferencije, od 23.03.2006., prevedem ga tokom vikenda kad nađem za to vremena. Sad rješavam nekakav reklamni i presmjeravajući button od Izviestije http://www.izviestija.info/ na tim našim slavističkim sajtovima koji su dijelom http://slovanski.info/ multiplexa. Moram ih do vikenda postavit na svakom od njih, do tada se možeš poslužit bar Google prevodom, češki nije tako težak za razumjet: Papežský titul Patriarcha Západu http://tisk.cirkev.c...riarcha-zapadu/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Meni to zvuci kao peti patrijarh, negdasnje jedinstvene crkve, sto neki svetitelj rece da bjehu pet cula vaseljene (carigradska, jerusalimska, antiohijska, cini mi se aleksandrijska, i rimska patrijarsija...)...Ili vaseljenski patrijarh - patrijarh istoka, a papa - patrijarh zapada, sto opet aludira na jedinstvenost... Jedino mi nije jasno da je ta titula ukinuta tek skoro hiljadu godina nakon velike sizme i to nakon ukidanja medjusobnih anatema i razgovora o priblizavanju i mogucem ujedinjavanju... bas konfuzno. Naravno ovo je wild guess sto rekli,...I mene zanima sta je to tacno pretpostavljalo, i naravno zasto je ukinuto. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Meni to zvuci kao peti patrijarh, negdasnje jedinstvene crkve, sto neki svetitelj rece da bjehu pet cula vaseljene (carigradska, jerusalimska, antiohijska, cini mi se aleksandrijska, i rimska patrijarsija...)...Ili vaseljenski patrijarh - patrijarh istoka, a papa - patrijarh zapada, sto opet aludira na jedinstvenost... Jedino mi nije jasno da je ta titula ukinuta tek skoro hiljadu godina nakon velike sizme i to nakon ukidanja medjusobnih anatema i razgovora o priblizavanju i mogucem ujedinjavanju... bas konfuzno. Naravno ovo je wild guess sto rekli,...I mene zanima sta je to tacno pretpostavljalo, i naravno zasto je ukinuto. Prevedem vam to sutra, u strašnom smo poslu, izvinjavam se. Pogledajte sad barem šta je napravljeno. Izgleda vrlo profesionalno, hahahaha! http://www.slovan.mzf.cz/ Moram noćas napravit duplikat ovog linking Foruma ali na drugom serveru, to je to crvenim slovima označeno: http://www.slovan.mzf.cz/?page_id=645 Taj linkovaci Forum izgleda sad ovako: http://www.slovan.mzf.cz/forum/ A do ujutro ima izgledati ovako: http://slavic.free-forum.net/ Posla preko glave, OMG! Nikad tome kraja! 0228_hot Čim to završim prevedem to gore taj članak s češkog o tom titulu Patrijarha Zapada. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2011 Papinski titul Patrijarha Zapada 23. 3. 2006, 17:00 Papinski Savjet za jedinstvo hrišćana je izdao proglašenje, u kojem objašnjava ispuštanje papinskog titula "Patrijarha Zapada" u ovogodišnjem (misli se 2006) izdanju godišnjaka "Annuario Pontificio" (Papinski Godišnjak). Vatikán/VIS, RV: Papinski Savjet za jedinstvo hrišćana u svom proglašenju navodi da istočni Patrijarhati, koji su iznikli po Konstantinopoljskom i Kalcedinskom saboru u 4. i 5. vijeku, su se odnosili na tačno određene teritorije dok teritorij rimskog biskupa nije biio takvim načinom ograničen. Titul Patrijatha Zapada je bio papama davan uglavnom na istoku, dok je na Zapadu bilo običajem označavati tri petrovske episkopske stolice - katedre: Rimsku, Aleksandrijsku i Antiohijsku. Petrova katedra potom bila na saborima u Konstantinopolju u 9. vijeku, na Lateranskom saboru (1215) i na saboru u Florenciji/Forenci (1439) nazivan kao prvi od pet patrijarhata ali i bez toga kako bi se upotrebila titula Patrijarha Zapada. Taj titul se objavljivao veopma rijetko, njim se koristio na primjer papa Teodor I. 642. godine. U Papinskom Annuariuse pojavio prvi put tek 1863. godine. Termin "Zapad" se danas obično odnosi na kulturni kontekst koji više ni u kojem slučaju nije ograničen samo na zapadnu Evropu, ali uključuje također i sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland a tim se tako liši od drugih kulturnih sredina i okruženja, navodi se u proglašenju. "Ako bismo željeli dati terminu "Zapad" smisao upotrebljiv u crkveno-pravnom jeziku, mogao bi biti shvatan samo u odnosu k crkvi latinskog obreda." Titul "Patrijarha Zapada" bi tako navodio specifičan odnos rimskog biskupa k latinskoj crkvi i njegovu jurisdikciju nad njom. S obzirom na to, da titul "Patrijarha zapada" nije bio nikada prilično jasan, danas se čini biti suvišnim. istovremeno s obzorom na II Vatikanski koncil, treba napomoneuti da je katolička Crkva formom narodnih biskupskih konferencija i njihovoj međunarodnoj saradnji našla optimalno rješenje za kanonsku strukturu koja najbolje odgovara potrebama današnje latinske Crkve". U Proglašenju se zaključuje: "Napuštanjem titula "Patrijarha Zapada" nikako i ništa se ne mjenja na priznavanju starih patrijarhalnih Crkvi. Ispuštanje tog titula samo izražava istorijske i teološke realije a istovremeno može biti korisno po ekumenski dijalog." Prevedeno sa: http://tisk.cirkev.c...riarcha-zapadu/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2011 Inače se taj Papinski savjet za jedinstvo hrišćana ispravno naziva Papinsko vijeće za jedinstvo hrišćana, ja sam žurio s tim prevodom i nisam se htio zadržavati s tim da provjeravam kako je to tačno u originalu poimenovano: kongregacijom, vijećem, komisijom, savjetom jer ovdje u Češkoj za sve to mi imamo češko nazivoslovlje koje je drugačije od našeg pa sam jednostavno preveo to direktno s češkog. Ovdje imate objašnjeno kako izgleda Rimska kurija i koja sve tijela čine Rimsku kuriju: Rimska kurija Rimska kurija (lat. Curia Romana) skup je središnjih ureda i ustanova koje pomažu papi u vršenju njegove pastirske službe. Uredi u nadležnosti Države Vatikanskog Grada nisu dio Rimske kurije. Struktura [uredi] Državno tajništvoOdsjek općih poslova Odsjek za odnose s državama Rimske kongregacije Kongregacija za nauk vjere Kongregacija za biskupe Kongregacija za Istočnu crkvu Kongregacija za kler Kongregacija za redovnike i svjetovne institute Kongregacija za evangelizaciju naroda, tzv. Propaganda Kongregacija za bogoštovlje i sakramente Kongregacija za svetačke kauze Kongregacija za katolički odgoj Papinska vijeća: Papinsko vijeće za laike Papinsko vijeće za jedinstvo kršćana Papinsko vijeće za obitelj Papinsko vijeće za pravdu i mir Papinsko vijeće Cor Unum Papinsko vijeće za dušobrižništvo selilaca i putnika Papinsko vijeće za dušobrižništvo zdravstvenog osoblja Papinsko vijeće za tumačenje zakonskih propisa Papinsko vijeće za međureligijski dijalog Papinsko vijeće za kulturu Papinsko vijeće za društvena obavijesna sredstva sudovi Apostolske stolice:Apostolska pokorničarna Vrhovni sud Apostolske signature Sud Rimske rote Rota Romana (najviši prizivni sud)[1] Biskupska sinoda Uredi:Apostolska komora Uprava za nasljeđe Svete Stolice Prefektura za ekonomske poslove Svete Stolice Papinske komisije:Papinska komisija za kulturnu baštinu Crkve Papinska komisija Ecclesia Dei Papinska komisija za sakralnu arheologiju Papinska biblijska komisija Međunarodna teološka komisija Interdikasterijska komisija za katekizam Katoličke Crkve Papinska komisija za Latinsku Ameriku švicarska garda Tijela povezana sa Svetom Stolicom Ured za rad Apostolske stolice Papinske akademije Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Rimska_kurija Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2011 hvala za prevod/objasnjenje, zanimljivo! ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука