Лазар Нешић Написано Јануар 11, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2012 Наравно да се не љутим .Разумем шта хоћеш да кажеш,али такав осећај за мене не претставља никакву менталну акробацију,већ искрене покрете срца и ума.Наравно да у драми спасења човек има потпуну слободу,али не могу да се сложим да нам у свему томе није НЕОПХОДНА помоћ и милост Божија...Свакако, разликујемо се и у "врстама" побожности а то и јесте одраз јединства у Христу.Веруј ми да је и овакво моје настојање такође одраз и исказ моје личности а не потчињавање неким нормама ради потчињавања као таквог. Хвала ти на одговору Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 данас испада да су сви оглашени који се не причешћују, епитмисани или само-епитимисани ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Сетих се једне анегдоте коју је испричао владика Григорије. Каже питао га неко : Је ли оче,зашто тај и тај (не сећам се имена),увек изађе из цркве кад свештеник каже "оЗлоглашени изиђите". :lol: :cheesy2: Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Хвала Богу, па има Цркви у свету где је јектенија за оглашене једноставно избрисана.И ја сам некада мислио да је треба избацити. У међувремену сам се предомислио, па мислим да треба вратити оглашене и оглашенство. Такође бих додао још неке јектеније... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Не љути се што ћу рећи, али: мени никада није јасна ова врста побожности? Не само код тебе, већ код гомиле људи у Цркви. Зашто би вршио овакву једну врсту менталне акробације и то на Литургији, и то у делу када за тим нема уопште потребе, нити то има икаквог литургијског или правог побожног смисла? Иначе, никако да себи објасним шта значе овакви или слични одговори, посебно на питања која не захтевају такве одговоре. Испада као да у Цркви и у драми спасења све зависи од човека и његовог труда, а ништа од Свете Тројице, Христа, итд...узалуд је свети Павле писао онолико о спасењу и слободу у Христу! Али добро...да одговорим на питање теме: ја прво помислим како је невероватно глупо (идиотски) што се и даље придржавамо неких беживотних речи, иако оне ништа данас не значе, ни нама, ни нашим животим, нити животу Цркве, али их чувамо јер то тамо негде тако пише и ваља се и "не треба мењати Литургију", нити "мењати што је оставио свети Сава", итд. и (искрено) јако јако се сморим. Ето. Хвала Богу, па има Цркви у свету где је јектенија за оглашене једноставно избрисана. Можда Лазаре неко на тај начин созрецава своју духовност,сматрајући за себе да није још ни почео да живи духовни живот,можда га та реч,оглашени,асоцира на то,ма колико теби то смешно и акробационо звучало и личило,једноставно,нисмо сви у мери Литургијско-теоретског свезнања Ја сам смешна понекад сама себи како размишљам или функционишем у неким тренуцима свога живота,и како ме повуку неке речи,наизглед,бесмислене,на неко размишљање. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 И ја сам некада мислио да је треба избацити. У међувремену сам се предомислио, па мислим да треба вратити оглашене и оглашенство. Такође бих додао још неке јектеније... Хитно да се врате оглажени и катихизација истих,одраслих људи,који желе да се крсте,како је прописано од стране наше Цркве још раних 90 година а нико се не придржава,а то је, одрасли који желе да се крсте,да уз часове веронауке посте Часни Пост,крсте се на Велику Суботу и причесте на Васкрс.Ретко ко се овога придржава,зато имамо велике проблеме са неофитима,а ннеки праве и озбиљне проблеме у Цркви,о некима смо и писали овде на форуму... Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука