Jump to content

Kako se zivelo pod Gadafijem

Оцени ову тему

grigorije22

Препоручена порука

Imas dva tipa drzave po tom vidu uredjenja, demokratske i autokratske. Ili si za jedno ili si za drugo ne postoji sredina.

Можда не средина, али постоји алтернатива. А то је уставна република. Ово уређење има одређених додирних тачака са демократијом али суштински је много више од ње. То је уређење у коме је примарна улога устава да ограничи моћ државе и да заштити слободу слободних грађана. Да поновим: основна улога устава у земљи са таквим друштвеним уређењем је да ограничи моћ државе над слободним грађанима, а не да "гарантује државни суверенитет" и остале глупарије. То је држава у којој није она суверен него је сваки њен слободан грађанин суверен (види нп. ову књигу). Такође, то је држава у којој vox populi није ни близу највиша инстанца власти. На пример: у таквој држави је немогуће да се рецимо демократским референдумом изгласа укидање неке од слобода које су уставом загарантоване сваком грађанину. На жалост код нас људи слабо да знају да концепт уставне републике уопште постоји, а камоли шта он значи. Трагично је што је та идеја почела да се рађа још у антици (Римска република), а данас постоји само у обрисима. Бар је Амери нису заборавили, вероватно је зато тамо и једина нада за појављивање нове праве (а не само у имену) уставне републике.

На жалост то би у Србији захтевало да њене грађане много мање интересује да ли ће у уставу да пише да је "србија земља Срба" од количине моћи коју може да има парламент и председник (илити разни Тадићи, Дачићи, Дулићи, Милошевићи, итд). У моћ спада опорезивање, могућност национализације имовине, и други облици насилне расподеле богатства слободних грађана од стране "демократски изабране" мањине.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 109
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па не мора. Моја слобода не зависи од тога да ли могу да идем на изборе или не, него да ли могу да својим животом и имовином да радим шта хоћу.

Zavisi ti jer bez izbora ne mozes da sprovodis svoju politicku volju takodje ti je sloboda govora ogranicena poprilichno. Dakle nemas punu slobodu samo trgovacku.

Њихова ограничења имају више екстерналија него било шта што може да се догоди на слободном тржишту. Права мотивација су углавном разне интересне групе.

Nemaju. Sva ogranicenja Eu imaju veze sa eksternalijama ili zastitom gradjana. BAr ja nisam naisao ninajedno a pravo eu je jako komplikovano pravo.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Имамо мало другачији поглед на ствари. Ако се држава не меша ни у шта, онда мени никаква "политичка воља" није ни потребна јер се политиком ништа не решава.

Што се ограничења ЕУ (и уопште свих држава) тиче - они кажу да се баве "заштитом грађана" и слично, али су реалне последице тих регулација углавном негативне.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Vidim da je ova tema o Gadafiju i Libiji jedina još aktivna pa da naknadno dodam jednu informaciju, na slovačkom je ali razumjećete svi to i tako bez nekog tog prevođenja:

Spisak učesnika pariškog samita koji su odlučili o napadu na Libiju - koji su bili za to da se Libija napadne, da imamo nekakvu tu rekapitulaciju te teme:

Zoznam účastníkov parížskeho summitu ktorý sa rozhodol napadnúť Lýbiu!!:

Nicolas Sarkozy - prezident Francúzska

Pan Gi Mun - generálny tajomník OSN

Jose Rodriguez Zapatero - španielsky predseda vlády

Angela Merkelová - nemecká kancelárka,

Steven Harperč - premiér Kanady

Hamad ben Jasim alt ani- katarský šejk- premiér Kataru

Donald TUSK - premiér Poľska

Lars Lokke Rassmusen - premiér Dánska

Silvio Berlusconi - taliansky premiér

Georgios Papandreu - premiér Grécka

Jens Stoltenberg - nórsky premiér

Yves Leterm - premiér Belgicka

David CAMERON - premiér Británie

Amr Mussa- tajomník Arabskej ligy(!!!)

Herman van Rompuy - akože premiér EÚ

Catherine Ashton(Britka) - akože ministerka zahraničia EÚ!!

Hoshiar Zebari premiér Iraku

Abdullah ben Zaid all Nhajan - minister zahraničia ZAE

Hillary Rodham Clintonová - štátna tajomníčka USA

Nassir Džuda - minister zahraničia Jordánska

Talib Fassi Fichri - minister zahraničia Maroka

Jedino sam ja morao cenzurisati odstraniti nekoliko sočnijih komentara naših panslavista pored imena pojedine gospode i država! Hahahaha! :rolleyes:

Подели на овим сајтовима

Можда не средина, али постоји алтернатива. А то је уставна република.

Pomesao si babe i zabe. Demokratija i autokratija su dve podele politickog sistema (na koji nacin dolazi vlast na snagu i ko joj daje suverenitet)

A ustavna republika je podela po obliku vladavine (Monarhija i republika je podela po obliku vladavine) nacin na koji je vlast organizovana, koji oblik zauzima, da li je precednicka republika, parlamentarna republika etc.

p.s. Autokratska drzava ne moze biti republika. Dakle ne pricam o demokratskoj drzavi vec o demokratiji kao politickom sistemu izbora predstavnika. Ako imas demokratski politicki sistem ne garantuje ti ustavnu republiku, ali ako imas autokratiju sigurno ne mozes imati ustavnu republiku (ako me razumes )

To ti je sve doslo vise-manje odavde. http://www.iep.utm.edu/soc-cont/ osnova celog tog suvereniteta pojedinca.

Подели на овим сајтовима

В этом фильме цитата Каддафи характеризующего его как ярого мусульманина.

U ovom filmu se o Gadafiju govori kao o dobrom, vjernom i vrlo zaslužnom muslimanu.

Мировая демография: миграция или исламизация

Svjetska demografija: migracija ili islamizacija

http://www.youtube.com/watch?v=xHAk-3eZI-w

Подели на овим сајтовима

ако ћемо да сецирамо, ја сам конкретно против корпоратизма, и не нисам нешто као антиглобалиста и те форе за мажење мозга.

конкретно против ИДЕЈЕ капитализма немам, ал против примене имам.

социјализам у комбинацији са демократијом ми уопште није лоша идеја, напротив.

звонко, кад та њихова држава буде трошила трилионе на људе а не на војску, онда можемо да причамо о конструктивном, а не деструктивном, трошењу новца.

проблем је увек корупмиран политичар и новинар који му чешка леђа, то су инстанце које требају да се баве јавним радом а мене само треба да занима како ће држава да ме опслужи, а не ја њу.

мој део је да платим порез да МЕНИ омогући да боље живим, или барем ок.

а образовати народ да је он уствари власт и да има самим гласом правом да изабере, или обори, кога оће - то је тек пола посла.

с тим што се не слажем са племенским гласањем, неко с мозгом мора да води неке ствари ал му се може ограничити власт или извршење.

Подели на овим сајтовима

Da bi covek imao slobodu mora imati demokratiju.

слажем се потпуно, један човек = један глас, то је основ свега.

тиме се пребацује тежиште власти на гласаче а не на оне на власти.

Подели на овим сајтовима

Gadafi u odnosu na ove koji su sada je poput izreke:Žalili smo se na njega ali kada je otišao žalimo za njim!

па јесте, познато зло уме да буде мање страшно од непознатог или новог.

коментар је илузоран ...

Подели на овим сајтовима

слажем се потпуно, један човек = један глас, то је основ свега.

тиме се пребацује тежиште власти на гласаче а не на оне на власти.

Apsolutno se ne slazem, ne mora da ima demokratiju da bi imao slobodu, naprotiv...

Demokratija je samo jedan (spolja) prefinjne oblik tiranije, kako je to jos Platon znamenito primetio...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Apsolutno se ne slazem, ne mora da ima demokratiju da bi imao slobodu, naprotiv...

Heh ajd i ovde da kazem ono sto pisem zvonku.

Dakle demokratija ne garantuje slobodu ali sloboda garantuje demokratiju.

Ako imas demokratiju nemas pod obavezno slobodu ali ako imas slobodu autokratiju ne mozes da imas.

Jer ako nemas pravo izrazavanje svoje politicke volje ( sto je demokratija ) nemas politicku slobodu. See ya.

Подели на овим сајтовима

оби, не демагогиши, платон је само имао активан увид у атинску демократију која је уствари била робовласнички поредак, а и он је и сам лицемерно живео у њеној благодати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...