Jump to content

PITANJE NAPUŠTANJA ISLAMA

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pozdrav,

čitajuću Kur'an, hadise, i ostalu islamsku literaturu, uvijek mi je bilo zanimljivo pitanje ''odpada od vjere'', t.j. napuštanje islama. Da li musliman smije napustiti islam, po svojoj slobodnoj volji, i da za to ne snosi određene poslijedice?

A ako okrenu leđa (islamu- shalom777), onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte'' (Kuran 4, 89)(4)

Sa druge strane, Kur'an iznosi jedno, potpuno drugačije stanovište o slobodi primanja, odn. odbijanja muslimana.

Autor Kur'ana iznosi:

''O nevjernici!

Ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjati,

a vi se nećete klanjati Onome, kojem se ja klanjam!

Vama vaša vjera,meni moja!''

Dakle, citirana sura Nevjernici, pokazuje jedan tolerantan stav prema nemuslimanima, bolje reći: prema ljudima koji ne žele da prihvate islam, nevjernicima- njima njihova vjera, muslimanima-islam.

Neki sahih hadisi(sahih-vjerodostojni,istiniti) govore o određenim slučajevima naprimanja islama.

Pogledajmo neke primjere:

Ikrima je prenio: ''Neki zanadiqa (nevjernici) su bili dovedeni kod Alije i on ih je spalio. Glas o tom događaju, dođe do Ibn Abbasa koji reče: 'Da sam ja bio na njegovom mjestu, ja ih ne bi spalio, jer je Allahov Poslanik to zabranio, rekavši: 'Ne kažnjavajte nikog s Allahovom kaznom (vatra)!' Ja bih ih ubio suglasno izjavi Allahovog Poslanika: 'Tko god promijeni svoju islamsku vjeru, onda ga ubij!' '' (Buhari, vol.9, knjiga 84, broj 57)(1)

Abdullah je prenio: ''Allahov Poslanik reče: 'Musliman koji ispovijeda da nitko osim Allaha nema pravo biti obožavan i da sam ja Njegov Poslanik, ne smije mu se proliti krv (ubiti) osim u tri slučaja: qisas(2) za ubojstvo, vjenčana osoba koja je izvršila nezakonito seksualno općenje (preljub) te onaj koji se okrenuo od islama i napustio muslimane.'' (Buhari, vol.9, knjiga 83, broj 17)(3)

Pogledajmo i ovo- zvanični sajt Islamske zajednice Crne Gore, u tekstu o dozvoljenim ubistvima, pominje i jedan od razloga kada se čovjek može ubiti-napustanje islama.

Prenosim ga u cjelosti:

Napuštanje vjere

''Treća vrsta onih kojima je po hadisu krv dozvoljena jesu oni koji napuste svoju vjeru i zajednicu (džemat). Tako onaj koji ostavi islam i odmetne se od vjere Uzvišenog Allaha i razbije zajednicu muslimana, mora se ubiti. On je otpadnik od vjere (murted). A po pravilu takav se ubija. U sahih-hadisu se kaže: „Ko promijeni svoju vjeru ubijte ga!“

Islam nikoga ne prisiljava da uđe u njega, međutim, ko prihvati tu vjeru i pridržava se njegovih propisa i zakona, nema pravo da od vjere pravi igru. Da svakog dana mijenja vjeru. Da prihvati ovu vjeru a da potom sutra prihvati drugu, kao što su ranije govorili Jevreji: „Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili“ (Ali Imran: 72). Ne, vjera nije igra i zabava. Ko tako uradi zaslužuje da bude ubijen. Imam Ahmed kaže: „Onaj ko ostavlja namaz je nevjernik (kafir) i zato je dozvoljeno da bude ubijen. Odnosno, obavezno je ubiti onoga ko ostavlja namaz i u tome je ustrajan“ .

O skupino muslimana, zaista je krv sveta!''

Подели на овим сајтовима

• Одговори 35
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко

ZBOG ODSTUPANJA OD ISLAMSKIH TRADICIJA GODIŠNJE SE UBIJE 5.000 LJUDI  

Vašington, 8. septembra 2009. godine - INTERFAKS –

Svake godine u svetu bude pogubljeno 5.000 ljudi zbog „ubistva časti“,  a ubijaju ih iz osvete zbog narušavanja verskih pravila, koje zahteva muslimanska veroispovest.

Medju  žrtvama se nalaze i ljudi, koji su iz islama prešli u hrišćanstvo, kaže se u Izveštaju Ujedinjenih Nacija.

Kako je svojevremeno saopštio Savet Evrope, u poslednje vreme se sa ovom praksom učestalo u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Švedskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Turskoj, saopštava list "The Wall Street Journal".

U odnosu na zapadnoevropske zemlje sistem zaštite od „ubistva časti“ aktivno je razvijen samo u Francuskoj, gde u odnosu na druge evropske zemlje živi najveći broj muslimanskog življa. Reč je o specijalnim centrima u kojima se može dobiti savet i zaštita.

Medju slučajevima oko kojih se digla velika uzbuna, poslednjih godina u Londonu je zabeleženo ubistvo 20-godišnje žene, izbeglice iz Iraka. Ubili su je otac i stric. Zatim, u predgradju Pariza živa je spaljena 17-godišnja devojčica, dok je u Turskoj zabeležen slučaj do smrti prebijanja 20-godišnje devojke zbog izvršenog abortusa. Ubistvo je počinio njen brat.  

Bez obzira na to što su 54 muslimanske zemlje 1990. godine u Kairu  donele Deklaraciju o pravima čoveka u islamu, koja samo u isključivim situacijama dopušta primenu surovih normi šerijata, islamskog prava, u većini zemalje se, kao i ranije ljudi muče, sklapa se brak iz prinude, vrše se „ubistva časti“, saopštava štampa.

U poslednja dva meseca u štampi se pojavilo saopštenje o 17-godišnjoj hrišćanki Rifki Bari iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je u julu ove godine pobegla iz države Ohajo od roditelja muslimana, koji su se spremali da je ubiju zbog „Bogoodstupništva“. Ona se sada krije u porodici pastora na Floridi.

Prevod sa ruskog : Tankosava Damjanović

http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=31929

Подели на овим сајтовима

Davno sam čitala Kuran, dugo već ne komuniciram sa ljudima koji su u islamu, ne zato što to ne želim, već zato što su nas životne okolnosti razdvojile..nekada sam znala sa nima dugo da razgovaram..( ekumena joooj )

šalu na stranu, mislim da je osnovna razlika što u islamu postoji pravednost a u hrišćanstvu ljubav

njihov Bog je pravedan, naš je ljubav : ako nema Ljubavi nema ni slobode izbora, zar ne?

Samo ljubav može dati tu slobodu  ;)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Пре пар дана су убијене две Иранке због преласка у Православље...

Христове мученице...

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

??? ??? ???? ?? ??????? ??? ?????? ???? ???????? ? ???????????...

???????? ????????...

Može li se na?i neka zvani?na informacija o tome na internetu? Znaš li za neku?

http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s

''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев

Подели на овим сајтовима

На жалост нисам ни покушао, то сам чуо у пролазу на неком радију!

Ајде да покушамо, па ко први нађе да качи. Шта мислиш?

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

?? ?????? ????? ?? ???????, ?? ??? ??? ? ??????? ?? ????? ??????!

???? ?? ????????, ?? ?? ???? ???? ?? ????. ??? ???????

Ikej brate! Dogovoreno!

http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s

''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев

Подели на овим сајтовима

Имате о томе и у овој теми:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1717.0.html

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

Davno sam ?itala Kuran, dugo ve? ne komuniciram sa ljudima koji su u islamu, ne zato što to ne želim, ve? zato što su nas životne okolnosti razdvojile..nekada sam znala sa nima dugo da razgovaram..( ekumena :drugarstvo: )

šalu na stranu, mislim da je osnovna razlika što u islamu postoji pravednost a u hriš?anstvu ljubav

njihov Bog je pravedan, naš je ljubav : ako nema Ljubavi nema ni slobode izbora, zar ne?

Samo ljubav može dati tu slobodu  0914_sport

??? ??? ?? ? ????? ?????? ? ????? ?????.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Evo da vam i na ovo dam komentar:

U jordanu postoje zakoni kod krščana, a to je kada krščanin pređe na islam njegova porodica ga ubija, U Jordanu je takvih slučajeva masa bila ali je donešen pooštren zakon ko koga iz tog razloga iubije i on biva ubijen.Danas djevojka pređe na islam ona nosi islamsku odječu i krije svoje mjesto boravka jer će je njeni ubiti!

Tako da to nemožete samo islamu pripisivati.Historijski gledano , ko je izmislio inkviziciju, kako je se crkva odnosila prema neistomišljenicima.Niste mi ni vaš cvječke po tome! Kako je se odnosila prema jereticima od crkvenih učenja, jeli ih milovala ili ubijala i protjerivala?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Moj komsija je dijete iz mjesovite porodice, majka srbkinja a otac musliman.Ove godine na Bozic slava Bogu se krstio kod nas u Crkvi.Moj brat mu je bio kum. To mu je bila velika zelja inace zivi u Sidneju.Tako da je iz Australije dosao samo da bi se krstio. :cheesy2: :drugarstvo: :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Evo da vam i na ovo dam komentar:

U jordanu postoje zakoni kod krščana, a to je kada krščanin pređe na islam njegova porodica ga ubija, U Jordanu je takvih slučajeva masa bila ali je donešen pooštren zakon ko koga iz tog razloga iubije i on biva ubijen.Danas djevojka pređe na islam ona nosi islamsku odječu i krije svoje mjesto boravka jer će je njeni ubiti!

Tako da to nemožete samo islamu pripisivati.Historijski gledano , ko je izmislio inkviziciju, kako je se crkva odnosila prema neistomišljenicima.Niste mi ni vaš cvječke po tome! Kako je se odnosila prema jereticima od crkvenih učenja, jeli ih milovala ili ubijala i protjerivala?

Navedite mi neki link iz hrishanskih izvora za ovo shto tvrdite.

Zanm da kod muslimana u Jordan i cijeli bliski istok,nastupaju veliki problemi kada neko odbije da se vjencha sa prvim rodjakom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...