shalom777 Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Pozdrav, čitajuću Kur'an, hadise, i ostalu islamsku literaturu, uvijek mi je bilo zanimljivo pitanje ''odpada od vjere'', t.j. napuštanje islama. Da li musliman smije napustiti islam, po svojoj slobodnoj volji, i da za to ne snosi određene poslijedice? A ako okrenu leđa (islamu- shalom777), onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte'' (Kuran 4, 89)(4) Sa druge strane, Kur'an iznosi jedno, potpuno drugačije stanovište o slobodi primanja, odn. odbijanja muslimana. Autor Kur'ana iznosi: ''O nevjernici! Ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjati, a vi se nećete klanjati Onome, kojem se ja klanjam! Vama vaša vjera,meni moja!'' Dakle, citirana sura Nevjernici, pokazuje jedan tolerantan stav prema nemuslimanima, bolje reći: prema ljudima koji ne žele da prihvate islam, nevjernicima- njima njihova vjera, muslimanima-islam. Neki sahih hadisi(sahih-vjerodostojni,istiniti) govore o određenim slučajevima naprimanja islama. Pogledajmo neke primjere: Ikrima je prenio: ''Neki zanadiqa (nevjernici) su bili dovedeni kod Alije i on ih je spalio. Glas o tom događaju, dođe do Ibn Abbasa koji reče: 'Da sam ja bio na njegovom mjestu, ja ih ne bi spalio, jer je Allahov Poslanik to zabranio, rekavši: 'Ne kažnjavajte nikog s Allahovom kaznom (vatra)!' Ja bih ih ubio suglasno izjavi Allahovog Poslanika: 'Tko god promijeni svoju islamsku vjeru, onda ga ubij!' '' (Buhari, vol.9, knjiga 84, broj 57)(1) Abdullah je prenio: ''Allahov Poslanik reče: 'Musliman koji ispovijeda da nitko osim Allaha nema pravo biti obožavan i da sam ja Njegov Poslanik, ne smije mu se proliti krv (ubiti) osim u tri slučaja: qisas(2) za ubojstvo, vjenčana osoba koja je izvršila nezakonito seksualno općenje (preljub) te onaj koji se okrenuo od islama i napustio muslimane.'' (Buhari, vol.9, knjiga 83, broj 17)(3) Pogledajmo i ovo- zvanični sajt Islamske zajednice Crne Gore, u tekstu o dozvoljenim ubistvima, pominje i jedan od razloga kada se čovjek može ubiti-napustanje islama. Prenosim ga u cjelosti: Napuštanje vjere ''Treća vrsta onih kojima je po hadisu krv dozvoljena jesu oni koji napuste svoju vjeru i zajednicu (džemat). Tako onaj koji ostavi islam i odmetne se od vjere Uzvišenog Allaha i razbije zajednicu muslimana, mora se ubiti. On je otpadnik od vjere (murted). A po pravilu takav se ubija. U sahih-hadisu se kaže: „Ko promijeni svoju vjeru ubijte ga!“ Islam nikoga ne prisiljava da uđe u njega, međutim, ko prihvati tu vjeru i pridržava se njegovih propisa i zakona, nema pravo da od vjere pravi igru. Da svakog dana mijenja vjeru. Da prihvati ovu vjeru a da potom sutra prihvati drugu, kao što su ranije govorili Jevreji: „Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili“ (Ali Imran: 72). Ne, vjera nije igra i zabava. Ko tako uradi zaslužuje da bude ubijen. Imam Ahmed kaže: „Onaj ko ostavlja namaz je nevjernik (kafir) i zato je dozvoljeno da bude ubijen. Odnosno, obavezno je ubiti onoga ko ostavlja namaz i u tome je ustrajan“ . O skupino muslimana, zaista je krv sveta!'' Иринеј је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 21, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 ZBOG ODSTUPANJA OD ISLAMSKIH TRADICIJA GODIŠNJE SE UBIJE 5.000 LJUDI Vašington, 8. septembra 2009. godine - INTERFAKS – Svake godine u svetu bude pogubljeno 5.000 ljudi zbog „ubistva časti“, a ubijaju ih iz osvete zbog narušavanja verskih pravila, koje zahteva muslimanska veroispovest. Medju žrtvama se nalaze i ljudi, koji su iz islama prešli u hrišćanstvo, kaže se u Izveštaju Ujedinjenih Nacija. Kako je svojevremeno saopštio Savet Evrope, u poslednje vreme se sa ovom praksom učestalo u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Švedskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Turskoj, saopštava list "The Wall Street Journal". U odnosu na zapadnoevropske zemlje sistem zaštite od „ubistva časti“ aktivno je razvijen samo u Francuskoj, gde u odnosu na druge evropske zemlje živi najveći broj muslimanskog življa. Reč je o specijalnim centrima u kojima se može dobiti savet i zaštita. Medju slučajevima oko kojih se digla velika uzbuna, poslednjih godina u Londonu je zabeleženo ubistvo 20-godišnje žene, izbeglice iz Iraka. Ubili su je otac i stric. Zatim, u predgradju Pariza živa je spaljena 17-godišnja devojčica, dok je u Turskoj zabeležen slučaj do smrti prebijanja 20-godišnje devojke zbog izvršenog abortusa. Ubistvo je počinio njen brat. Bez obzira na to što su 54 muslimanske zemlje 1990. godine u Kairu donele Deklaraciju o pravima čoveka u islamu, koja samo u isključivim situacijama dopušta primenu surovih normi šerijata, islamskog prava, u većini zemalje se, kao i ranije ljudi muče, sklapa se brak iz prinude, vrše se „ubistva časti“, saopštava štampa. U poslednja dva meseca u štampi se pojavilo saopštenje o 17-godišnjoj hrišćanki Rifki Bari iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je u julu ove godine pobegla iz države Ohajo od roditelja muslimana, koji su se spremali da je ubiju zbog „Bogoodstupništva“. Ona se sada krije u porodici pastora na Floridi. Prevod sa ruskog : Tankosava Damjanović http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=31929 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 Davno sam čitala Kuran, dugo već ne komuniciram sa ljudima koji su u islamu, ne zato što to ne želim, već zato što su nas životne okolnosti razdvojile..nekada sam znala sa nima dugo da razgovaram..( ekumena ) šalu na stranu, mislim da je osnovna razlika što u islamu postoji pravednost a u hrišćanstvu ljubav njihov Bog je pravedan, naš je ljubav : ako nema Ljubavi nema ni slobode izbora, zar ne? Samo ljubav može dati tu slobodu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Октобар 22, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2009 Пре пар дана су убијене две Иранке због преласка у Православље... Христове мученице... И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 22, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2009 ??? ??? ???? ?? ??????? ??? ?????? ???? ???????? ? ???????????... ???????? ????????... Može li se na?i neka zvani?na informacija o tome na internetu? Znaš li za neku? http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Октобар 22, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2009 На жалост нисам ни покушао, то сам чуо у пролазу на неком радију! Ајде да покушамо, па ко први нађе да качи. Шта мислиш? И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Октобар 22, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2009 ?? ?????? ????? ?? ???????, ?? ??? ??? ? ??????? ?? ????? ??????! ???? ?? ????????, ?? ?? ???? ???? ?? ????. ??? ??????? Ikej brate! Dogovoreno! http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Октобар 22, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2009 Имате о томе и у овој теми: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1717.0.html Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Октобар 23, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2009 Davno sam ?itala Kuran, dugo ve? ne komuniciram sa ljudima koji su u islamu, ne zato što to ne želim, ve? zato što su nas životne okolnosti razdvojile..nekada sam znala sa nima dugo da razgovaram..( ekumena ) šalu na stranu, mislim da je osnovna razlika što u islamu postoji pravednost a u hriš?anstvu ljubav njihov Bog je pravedan, naš je ljubav : ako nema Ljubavi nema ni slobode izbora, zar ne? Samo ljubav može dati tu slobodu 0914_sport ??? ??? ?? ? ????? ?????? ? ????? ?????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Evo da vam i na ovo dam komentar: U jordanu postoje zakoni kod krščana, a to je kada krščanin pređe na islam njegova porodica ga ubija, U Jordanu je takvih slučajeva masa bila ali je donešen pooštren zakon ko koga iz tog razloga iubije i on biva ubijen.Danas djevojka pređe na islam ona nosi islamsku odječu i krije svoje mjesto boravka jer će je njeni ubiti! Tako da to nemožete samo islamu pripisivati.Historijski gledano , ko je izmislio inkviziciju, kako je se crkva odnosila prema neistomišljenicima.Niste mi ni vaš cvječke po tome! Kako je se odnosila prema jereticima od crkvenih učenja, jeli ih milovala ili ubijala i protjerivala? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 A to što neko komunicira ili nekomunicira sa muslimanima, ljudi pa nas je između ostalog nekomuniciranje i dovelo do stravičnih dešavanja, nedaj ih Bože nikome, zato je u interesu svih nas bez izuzetka komunikacija na normalnim ljudskim osnovama! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Фебруар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Pravoslavna Crkva nije nikoga progonila ni ubijala a inkvizicija je rimokatolicki proizvod ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JELENA Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Moj komsija je dijete iz mjesovite porodice, majka srbkinja a otac musliman.Ove godine na Bozic slava Bogu se krstio kod nas u Crkvi.Moj brat mu je bio kum. To mu je bila velika zelja inace zivi u Sidneju.Tako da je iz Australije dosao samo da bi se krstio. :cheesy2: :drugarstvo: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Фебруар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Slava BOGU Svemogucem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Фебруар 27, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2010 Evo da vam i na ovo dam komentar: U jordanu postoje zakoni kod krščana, a to je kada krščanin pređe na islam njegova porodica ga ubija, U Jordanu je takvih slučajeva masa bila ali je donešen pooštren zakon ko koga iz tog razloga iubije i on biva ubijen.Danas djevojka pređe na islam ona nosi islamsku odječu i krije svoje mjesto boravka jer će je njeni ubiti! Tako da to nemožete samo islamu pripisivati.Historijski gledano , ko je izmislio inkviziciju, kako je se crkva odnosila prema neistomišljenicima.Niste mi ni vaš cvječke po tome! Kako je se odnosila prema jereticima od crkvenih učenja, jeli ih milovala ili ubijala i protjerivala? Navedite mi neki link iz hrishanskih izvora za ovo shto tvrdite. Zanm da kod muslimana u Jordan i cijeli bliski istok,nastupaju veliki problemi kada neko odbije da se vjencha sa prvim rodjakom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука