Jump to content

Да ли је Христос разапет?

Оцени ову тему

Препоручена порука

AHIL рече:
  karadjordje рече:

?? ???? ?? ???????? ???? ?????? ?? ???? ?? ??? ??? ??????? ????? ???? ??????? ????? ?? ???????.

???????? ?????????? ???? ?? ????????? ???? ??????? ?? ????? ????? ?? ?? ?????????? ?? ???? ???? ????? ??????? ??????? ?? ???????? ? ??? ?????????? ??????? ? ?? ????? ?? ????? ? ???????.

????? ???? ????? ?????? ??????????:??? ??? ???????? ?????? ?? ???? ? ?????????? ?? ? ????? ???? ?? ?? ?????:????? ? ??????? ??? ?????? ??????? ?? ? ??? ??? ? ???? ? ???? ???????.??? ?? ?????? ?? ?? ???????? ????????? ??? ?? ?? ???? ?? ???????? ????? ? ?? ?? ?????????

??? ?? ??????? ?? ?? ????? ????????? ?? ?? ?????? ??? ????? ?? ?? ???? ?????????? ????? ??????

??? ?? ??????? ?? ?? ????? ????????? ?? ?????? ???? ????? ?? ??????? ???? ??? ????????

?? ?? ?????? ?????? ? ??? ????????? ?? ??????? ? ???????? ?????? ???????:?????? ?????? ? ?????? ?????.???? ?? ?? ??? ??? ??????? ????????? ???? ????? ?? ?? ???????? ?? ???? ??? ?? ?? ????????.???? ???? ?? ????? ? ???  :)

?????, ?????? ?? ? ?????, ????? ?? ?? ?? ????????, ? ?? ?? ?? ??????? ?????????? ? ??? ???????? ??????????????? ? ?? ???? ?? ?? ????. ?? ????? ???? ??? ''??????????'' ??? ????? ???? ????????. ????? ???? ????? ?? ?? ?? ?? ??????. ?? ???? ????? ??? ????????, ????? ???? ??????, ???????? ?? ?????? ???? ?????? ?? ?????? ?????, ?????? ??????? - ?????? ?? ''???? ??? ?????'' (???????????). ????????, ?? ? ?? ??? ????? ???????, ??? ???! ?????.  :cmizdrenje:

??????? ?? ??? ?????  :cmizdrenje: :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

?????? рече:

de.. vidi samo kakva banda  0442_feel

ma nema jacih  1405_love

?? ?? ?? ??????? ??? ??? ?? ?? ????? ???????, ???? ?? ?? ?????.  srcee

http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s

''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев

Подели на овим сајтовима

?????? рече:
  AHIL рече:
  ?????? рече:

de.. vidi samo kakva banda  0110_hahaha

ma nema jacih  0202_238

?? ?? ?? ??????? ??? ??? ?? ?? ????? ???????, ???? ?? ?? ?????.  dada

jadna djeca sto li ste im radili?

???? ?? ??????? ????, ?? ??????? ????. ??? ???? ??, ???' ???? ???????...

''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев

Подели на овим сајтовима

• Гости
  AHIL рече:
  ?????? рече:
  AHIL рече:
  ?????? рече:

de.. vidi samo kakva banda  0442_feel

ma nema jacih  0442_feel

?? ?? ?? ??????? ??? ??? ?? ?? ????? ???????, ???? ?? ?? ?????.  0442_feel

jadna djeca sto li ste im radili?

lele, sta ste bre radili?  0442_feel
Подели на овим сајтовима

Florensita рече:
  AHIL рече:
  ?????? рече:

lele, sta ste bre radili?  1405_love

?? ???? ??? ?? ??????????? ??? ?? ??????? ???????????.  8084.gif  pivo

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Наравно је за све који не вјерују а и противници су наше вјере у Господа Христа, Сина Божијега и нашега Спаситеља,  да полазе од рушења темеља наше вјере, а то је васкрсење Господа Христа. (Зато почетна лаж – није разапет).

Тако и Писмо каже , да би без Христовог васкрсења узалудна била наша вјера, и без искупљења ми били под влашћу гријеха и смрти.

ПРВА ПОСЛАНИЦА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА КОРИНЋАНИМА

17. А ако Христос није устао, узалуд вјера ваша; још сте у гријесима својим.

47. Први човјек је од земље, земљан; други човјек је Господ са неба.

48. Какав је земљани, такви су и земљани; и какав је небески, такви су и небески.

49. И као што носисмо слику земљанога, тако ћемо носити и слику небескога.

50. А ово кажем, браћо, да тијело и крв не могу наслиједити Царства Божијега, нити распадљивост насљеђује нераспадљивост.

51. Ево вам казујем тајну: Сви нећемо помријети, а сви ћемо се промијенити,

52. Уједанпут, у трену ока, при посљедњој труби; јер ће затрубити, и мртви ће васкрснути нераспадљиви, и ми ћемо се промијенити.

53. Јер треба ово распадљиво да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност.

54. А кад се ово распадљиво обуче у нераспадљивост, и ово смртно обуче у бесмртност, онда ће се испунити она ријеч што је написана: Побједа прождрије смрт.

55. Гдје ти је, смрти, жалац? Гдје ти је, пакле, побједа?

56. А жалац је смрти гријех, а сила је гријеха закон.

57. А Богу хвала који нам даде побједу кроз Господа нашега Исуса Христа.

(Зач. 164).

Отац Лазар Милин – Научно оправдање религије

Спаситељ наш је заиста тражио веру од оних који му прилазе. Али не слепу и безразложну, него образложену. Он каже својим противницима: “Испитајте писма…и она сведоче за мене” (Јн.5,39). Спаситељ чини чуда и пророштва да би убедио своје ученике и све друге који се тиме интересују,да је Он заиста Син Божији.И то Он отворено каже:” Ако речима мојим не верујете, делима мојим верујте…”( Јн.10, 25 и 38).Исто то чини и са својим пророштвима која употребљава као доказ свога божанскога свезнања ( Јн.13.19; 14.29; 16.4). Поједине истине свога учења, као на пример плаћање пореза ћесару ( Мт.22.15-21), о васкрсењу мртвих (Мт.22.23-33), о томе чији је син Христос( Мт.22.41-46), о жени ухваћеној у прељуби( Јн.8.3-11), Спаситељ доказује и брани тако логичним  одговорима, да су противници задивљени просто занемели, и нико га више ништа не смеде запитати( Мт.22.46).

Спаситељ шаље своје ученике на проповед Еванђеља, и шаље  им Духа Светога да их научи свакој истини ( Јн.14,26). Ми из апостолске проповеди видимо да они говоре логично, доказујући да је Христос обећани Месија ( Дел.ап.2.1-40); 3, 11-26; 4, 19-20). Они прихватају и чак заподевају дискусије са својим слушаоцима. Тако, на пример, св.Стефан Првомученик износи пред Јеврејима тако силну апологију Христова Божанства,а са присутним противницима из разних школа имао је дискусије у којима је говорио тако логично и убедљиво, да се нитко није могао супротставити премудрости у Духу којим говораше.( Дел.ап 6. 8-10). Апостол Павле у Атини се препираше са Јеврејима и Грцима епикурејцима и стојицима сваки дан (Дел.ап.17. 17-18), уносећи у своје дискусије чак и познавање паганске философие (Дел.Ап.17. 19-28).

Кад апостол Павле говори Коринћанима о васкрсењу мртвих, он то излаже апологетски,чак полемишући са онима који то оспоравају. Принципијелну могућност васкрсења он доказује паралелом са чињеницама из природе, као што је на примјер клијање зрна које иструливши донес енов род. Ово поређење које је очигледно позајмио од самог Спаситеља( Јн.12, 24) изгледа му толико логично, да он назива безумником онога који не увиђа логичност те паралеле.( 1.Кор.15,36).

А стварност будућег васкрсења доказује чињеницом Христова васкрсења.

Ако је Христос васкрснуо, онда је Бог, као што јет о о себи и говорио. А ако је Бог, онда је Његово сведочанство бескрајно истинито,макар оно надмашивало наш разум.

Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим.

Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.

(Mat.11:29,30)

Подели на овим сајтовима

Читам књигу нашега оца Александра Шмемана, коју је брат поставио на форуму, па издвајам један цитат за све нас

Из књиге - НАШ ЖИВОТ У ХРИСТУ, ХРИСТОВ ЖИВОТ У НАМА

ИЗАБРАНЕ БЕСЕДЕ, ЕСЕЈИ, СТУДИЈЕ И ОДЛОМЦИ ИЗ “ДНЕВНИКА

1973–1983.”

И смрт некрштених је “прогутана победом” Христовом

Уторак 20. октобар 1981.

(...) Колико мисли, колико “откривењâ” која навиру док држим предавање. Јуче (тема – “Литургија смрти”) говорио сам о “проблему спасења”, васкрсења некрштених. И одједном ми је постало тако јасно да није ствар у томе – да ли су они знали или нису знали Христа, да ли су поверовали у Њега или не, да ли су били крштени или не, већ у томе да Христос зна њих и да је Христос Себе предао њима и за њих. Зато је и њихова смрт била “прогутана победом” [1. Кор. 15, 54], зато је смрт и за њих сусрет са Христом.

Исто тако и питање Суда. Суд неће бити о догматичким питањима, већ о “благу срца”. Суд ће бити сâм њихов сусрет са Христом. ...

Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим.

Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.

(Mat.11:29,30)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ислам је јерес хришћанска. И  ништа више. У питању је нешто слично несторијанству. И то што пишу да им се "само причинило" подсећа на докетизам некако.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Чему наслов ''DA LI JE HRISTOS RAZAPET?'' Има ли на овој теми/ форуму, муслимана? Пошто се питам што би се питали између себе православнима ''да ли је''.  0913_sport

п.с. прочитала тему.

Подели на овим сајтовима

• Гости
  shalom777 рече:

Evo, za po?etak: pitanje za prijatelje islamske vjeroispovijesti- Na osnovu kojih istorijskih izvora tvrdite da Gospod Isus Hristos nije razapet?

Pozdrav

???' ?? ???? ???????? ?????????????? ????????? ?? ??????? ? ???

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...