Jump to content

Зашто се вјерници доживљавају као "праведници" одн. лицемјери

Deni72

Препоручена порука

Mi smo ljudi hriscani, duhovno plemstvo, primer celom svetu, so koja ne sme da obljutavi, svetlost koja se stavlja da svetli svima...

Na mnogo mesta u Jevandjelju Hristos i Njegovi Apostoli ovo isticu.

Pavle ukoreva svoje savremenike: "Zbog vas se huli ne ime Bozije medju mnogoboscima".

Tako dakle, biti hriscanin znaci pre svega biti izlozen pogledu "onih koji su van" Crkve, koji istina ne citaju Jevandjelje, ali citaju nas.

Na nama ocekuju da vide "razlog nade kojom se nadamo", na nama treba da vide ikonu Prvolika ka kome su svi pozvani.

Zato Hristos, ipostasni Logos, govori ostro: "Tesko vama ako sablaznite jedog od ovih malih", i na drugom mestu "tesko onom koji sablazni jednog od ovih malih, bolje bi mu bilo da se nije ni rodio"...

Ove naizgled svirepe reci, koje neki mozda ne bi ocekivali od apsolutne Ljubavi, sasvim jasno i lepo govore sta i ko smo mi, sledbenici Hristovi, i koliko je naspram nase neogranicene slobode orijaski ogromna i nasa odgovornost.

Zato nam je ostavljeno ono zlatno: "naucite se od mene, jaram je moj blag, i breme je moje lako, jer sam krotak i smiren srcem, i naci cete mir dusama vasim".

I sam sam se puno puta susreo sa ovakvim primedbama i pitanjima, ali to je nesto sasvim normalno za Crkvu i crkvujuce...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Моја животна прича је пуна различитих слојева људи. Али највише, ибедљиво највише лицемерних људи сам упознао у цркви. Како и зашто је то тако, Бог само зна.

Можда сам и ја толико лицемеран а не видим.

Подели на овим сајтовима

Mislim da licemera ima u crkvi isto kao i van crkve. Razlika je sto od ljudi koji idu u crkvu verovatno imamo veca ocekivanja pa samim tim nam i licemerstvo teze pada... Opet, licno smatram da se danas mnogi kriju iza crkve i sprovode svoje interese pod plastom "branilaca i cuvara" crkve. To su vrlo neprijatne i opasne, ali na zalost, i nuzne pojave, narocito u prvom periodu ozivljavanja crkve i crkvenog zivota posle komunizma koji smo mi imali.

No, velika sreca i uteha je ipak da crkva nije utemeljenja samo na ovozemaljskoj, covecijoj pravdi i krivdi vec pre svega i iznad svega na onoj Bogocovecijoj i nebeskoj. To je sustina i lepota vere po meni, uteha za neutesne...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...