Jump to content

„Бог не жели наивне као Адам“...Немир као изазов мира...

Препоручена порука

Истинско надахнуће не долази из зоне добродетељи и спокојства, но из атмосфере подвига и пакла. Мудрост не долази из мирног но из немирног ума. Зато и живимо у безумним временима јер хедонисти нису спремни живети у кораку са мудрошћу будући да мудрост захтева жртву и страдање. Философ који истински жели мудрост мора бити несебично спреман платити ту цену ако му је стало до Христа – Премудрости. Ако један нерв није спреман подражавати Богочовека, како ће тек цело тело?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ако нам је много добро, ако избегавамо сваки сукоб, или могућност да нас неко повреди речима, ако смо себични да имамо неки "само свој мир и радост" без другог такав-какав је, губимо могућност да сазримо личносно у невољи кроз опит бола...

Лично, никада не бих успео да изанализирам бројне ствари да претходно нисам искуством прошао кроз тегобне перипетије...

Подели на овим сајтовима

Истинско надахнуће не долази из зоне добродетељи и спокојства, но из атмосфере подвига и пакла. Мудрост не долази из мирног но из немирног ума. Зато и живимо у безумним временима јер хедонисти нису спремни живети у кораку са мудрошћу будући да мудрост захтева жртву и страдање. Философ који истински жели мудрост мора бити несебично спреман платити ту цену ако му је стало до Христа – Премудрости. Ако један нерв није спреман подражавати Богочовека, како ће тек цело тело?

:)

0409_feel

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

зашто се лакше сазрева кроз крвава колена и окљоцале лактове?

јел зато што смо навикли да падамо, зато што нам је пала природа таква или зато што се сами бацамо у паклене ситуације да бисмо спознали своју јачину, тежину и висину?

ја мислим да је истинско надахнуће кад кроз пакао пролазиш смирен или кад си довољно храбар да још секунду држе издржиш, па сваки следећи пут секунду дуже.

у таквом флуиду се спознаје ингениозност слободе.

Подели на овим сајтовима

Mislim da se tad lakše sazreva jer si primoran da se koncentrišeš na SVE.

Kad si srećan i kad ti je lepo, ne razmišljaš o ružnom.

Kad ti nije lepo, razmišljaš o svemu.

Da ali ujedno na jedan veoma ruzan nacin zbog samog oblika postojanja u tom momentu. To moze lako

da se otrgne kontroli zato treba biti oprezan sa "samomucenjima". Nije slucajno da su kod monaha stepeni

podviga uvek pod strogom kontrolom iskusnih duhovnika.

Bitno je iskoristi poteskoce koje nas snalaze za napredovanje ali ako je nase napredovanje uslovljeno nasim

okruzenjem onda je sloboda koja izvir iz naseg bica prilicno dovedena u pitanje.

Подели на овим сајтовима

Ако нам је много добро, ако избегавамо сваки сукоб, или могућност да нас неко повреди речима, ако смо себични да имамо неки "само свој мир и радост" без другог такав-какав је, губимо могућност да сазримо личносно у невољи кроз опит бола...

Лично, никада не бих успео да изанализирам бројне ствари да претходно нисам искуством прошао кроз тегобне перипетије...

Потписујем. И додајем да свака невоља кроз коју, хтели - не хтели, пролазимо у недостатку љубави добија димензије пакла. Љубав и радост су неодвојиви. Када кажем радост не подразумевам условљене тренутке среће, већ стање које има трајнији и постојанији карактер...

Вратићу се на први пост, ал' што рече Меда, морам мало да размислим  89898989898989

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Ово што сам болдовао је кључно. Апостол Јован Богослов благовести да не можемо волети Бога кога не видимо, ако не волимо ближњег свог кога видимо поред себе. Да би научили да волимо ближњег који је поред нас претпоставка је да будемо отворени, јер отвореношћу ка другоме градимо један истински и конкретан однос, али тиме отварамо и могућност да се од стране другог уоче наше несавршености што условљава или одбацивање и гордост или спремност на прихватање реалности и смирење. То би већ био пут страдања који као плод доноси изграђивање само у случају ако је добровољно, а то значи љубавно.

Искрено говорећи ово што сам изнео плод је мог личног искуства и док сам куцао на уму сам имао свој пут искушења, ломова, расцепа, муке, трагања и страдања који ме је формирао и који ме и даље формира. Без спремности на жртву и страдање заиста нема истинске мудрости. Другим речима истинске мудрости нема без реалног опита.

Или истинског надахнућа нема без љубави.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Sam Gospod je rekao... Ostavi sve i hajde za mnom... U trenutku kada to učinimo (ovo pričam iz svog iskustva) otvaraju se vrata nadahnuća,otvara se potencijal da budemo ličnosti u svoj svojoj punoći... otvara se mogućnost da budemo živi... to je Hristos... a upravo ista ova mogućnost- da se odreknemo svega zarad Hrista je najveća umetnost,jer se ne vidi očima... nju svako za sebe stvara... ono što je sigurno je da kada jednom to uradimo i predjemo na drugu stranu, sve prska i puca i dešava se pravi vatromet... naravno,često toga postanemo svesni tek kasnije... sa vremenske distance...

kako Gospod divno brine o nama... kako nas samo ljubi ljubavlju neiskazanom... a najbolje tek sledi...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...