Ахил Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Православље и римо-католицизам, промишљање једног лаика Сведоци смо расправе, често свађе, међу припадницима Српске православне цркве (мислим на верни народ, не на клир и епископат) око односа неких епископа СПЦ према Ватикану. Верни народ се поделио. Tврди се да постоје две струје, мека и тврда, правоверна и унијатска, проруска и проватиканска… У дијалогу самопроглашених представника ових двеју ''струја'' има свега: вике, етикетирања, претњи, увреда, анатемисања и свега осталог осим хришћанског разговора са ближњим, уз разумевање и жељу за заједницом и љубављу. Сврха расправа престаје да буде долажење до истине, већ она постаје, као у политичкој причаоници, да се ''противник'' надговори, изобличи, порази! Ништа од овога нису православни мотиви деловања. Има много самољубивог слепила, гордости и неспремности на схватање и прихватање другачијег мишљења. Најчешће изостаје логичко расуђивање, али никада не мањка осуђивања и пресуђивања ''непријатељу''. На форумима ова расправа је нарочито жестока. Језик њезин је, најблаже речено, неприхватљив, не само са становишта православља, већ са становишта елементарне пристојности. Може се уочити огромна количина примитивизма и простаклука, кућног неваспитања, раздражљивости, агресивности, силеџијства и осталих не претерано хришћанских особина и стања. Но, ипак су ово само нуспојаве, а не суштина раздора. Поступимо онда по оној латинској ''У средиште ствари!''. Кључно је то, што једна група верника неколицини владика СПЦ спочитава намеру да православне Србе преведу у унију са Римом или скроз у католичку веру. Као кључни аргументи наводе се извесни поступци неких свештеника у богослужењима, који се карактеришу као новотарије, затим међусобне посете великодостојника СПЦ и римокатоличке цркве, те дијалог међу њима, осим овога, потписивање Равенског документа од стране његовог преосвештенства Православног епископа Бачког г. Иринеја, сусретање са римским папом неких наших епископа итд. У сржи ових замерки, стоји претпоставка, односно тврдња, да ће се кроз интеракцију са римском црквом наши епископи преверити, прихватити Унију и онда настојати за собом да поведу и српски народ. Ја у овим аргументима, пре свега, уочавам страх и комплекс инфериорности. Критизери тзв. ''мекострујаша'' међу српским епископима, ни једнога тренутка и не помишљају да би православни теолози, кроз дијалог са латинским колегама могли ове потоње уверити у снагу и истину православља, што би онда водило уједињењу у једној, светој, саборној, апостолској цркви – православној! Они увек полазе од свршене ствари да су у овом дијалогу римски кардинали супериорни у односу на православне епископе и да ће их превести у ''царску'' веру. Они замерају владикама Иринеју, Лаврентију, Порфирију, Амфилохију, Григорију… што разговарају са иноверним епископима, тврде да је то пут у унијаћење, а ни философски не допуштају могућност да је то пут у опште, икуменско православље. Није ли то маловерност?! Јесу ли то позиви на аутогетоизацију у циљу херметичког затварања овог духовног простора? Није ли то оглушивање о Христову заповест да се реч шири свим народима у свим земљама? Има ли право онај ко је утврђен у вери, коме је дата истина, ко живи у православљу, да држи остале људе, своје ближње, у незнању, у неверству, у анатеми? Не чини ли највећи грех онај коме је много дато, а он то само за себе држи и љубоморно чува? Није ли баш ово суштина приче о господару који даје пред полазак на пут златнике својим слугама, а на повратку грди и кажњава онога који је златнике закопао у земљу? Ко то има право да презре и одбаци своје ближње, без обзира на њихове грехе, ако Христ већ никога не одбацује? Ко то сме да суди пре Његовог суда? Ко сме да одустане од иједног човека, ако већ Христ не одустаје ни од кога од нас? Јесмо ли сведоци модерног фарисејства? Да ли је то немање вере у снагу православне теологије, плашити се разговора с другима? Остоја Симетић (мај 2009.), Нови Сад. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Све је ово тачно али Латини су јако лукави ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 ??? ?? ??? ????? ??? ?????? ?? ???? ?????? ... ????? ?? ???????? ?? ??????. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Септембар 21, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 ??? ?? ??? ????? ??? ?????? ?? ???? ?????? ...??, ???? ??????, ??? ?? ??? ?????. ? ???? ????? ???? ?????. ???? ?? ??????? ?? ???? ?? ?? ??????????? ?? ???? ?? ????? ????. ?? ?? ?????? ?? ????? ?? ???? ???? ??? ??? ? ?? ?????? ?? ????, ??? ???? ??????? ??? ?? ???? ?? ????... ????? ???? ?? ????? ??????? ??????????, ???? ???? ? ?????. ???? ??? ?? ?????? ?????????????? ????????. ? ??????? ?? ?????????? ?????????? ?????, ????????????? ? ??????????? ???????. ?? ?? ?? ????? ????????? ???????? ????? ??? ???? ?? ???? ????? ??? ? ???, ?? ??? ?? ????????. ???? ????? ?? ???????? ?? ???????? ? ?? ?????? ???? ????????? ????? ? ?? ?? ?????????. ???? ?????? ???? ?? ???????? ??????????? ?? ?????????????? ? ????????????? ??? ??? ?? ?? ??????? ???????, ? ?? ?? ???????? ? ?? ???????. ??? ?? ??? ?? ???? ??????? ????, ?? ?? ?? ????? ?? ?????? ?? ?????? ??????? ?? ??? ??????? ? ????, ?????? ?????? ??? ??? ??????????? ? ??? ??????? ?????? ?? ????????? ??????. ?? ??? ????? ??? ???????????, ?? ??? ????? ??? ??? ????? ?????????? ???????????? ?????????? ? ??????? ???? ??????? ????? ? ?????? ????, ? ?? ????????? ????, ??? ?? ??????? ? ????? ????, ?????? ????? ??? ?????? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Не само што су лукави они су јако моћни и богати ,једном речју врло спремни за изазове данашњице. Имају јако добру организацију од које треба учити. Посебно поштујем њихов ред милосрдних сестара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 а Бог је на нашој страни, док год смо ми уз њега, а то не може ни сав новац ни сви људи на окупу да претегну а сестро ми сви модератори одавде смо скупљени милошћу Божјом са конца и конопца, а љубав је најбољи окупљач и организатор. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Велики је Бог али много су они клали Србе лично и по мојој родбини а још се нису јавили по том питању а Још су и Степинца канонизовали а нас је све мање . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 ''Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и кажу на вас свакојаке рђаве речи лажући, мене ради.'' ''А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који на вас мрзе и молите се Богу за оне који вас гоне;'' ''Прогоне нас, али нисмо остављени; обаљују нас, али не гинемо.'' ''... А Исус говораше: Оче! Опрости им; јер не знаду шта чине....'' нама не треба извињење да опростимо, ми смо позвани и опрани због милости Човекољупца. истом мером требамо и ми да дајемо опрост. због љубави, не због требања. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 Хвала Медо на овим дивним цитатима , ја сам им одавно опростила а умем да праштам свакога дана јер волим људе и не умем да мрзим барем док им не опростим ... а то буде јако брзо , а и људи мене воле јер су енергије увек узајамне . Ја се и не усуђујем да мислим шта раде наше владике и епископи . Има ко о томе да брине , ја сам жена домаћица , сутра ме чека прање тегли , ајвар и остало као обично. Мир вама свима, лаку ноћ. spavanje1 Да , заборавих да попијем млеко , ето одох сада... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 21, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2009 не брини се, Бог брине и не трепће ми треба да радимо оно што је нама чинити и све остало ће нам се додати клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 ?? ???? ??? ?? ?????? ??? ?? ???? ????? ? ?????? ,?????? ????? ???? ??????? ?? ??????? ?????????. ????? ???? ????? ???????????? ?? ???? ????? ?????. ??????? ???????? ????? ??? ?????????? ??????? ????? ????????? ???? ????? ?????? ? ?? ?? ?????. ? ?? ???????, ?????? ? ??????? ???????????? ???? ??? ??? ????? ???? ?? ??? ????? ???????. ???????? ?? ??????? ????? ????. ????? ?????? ?? ?? ???? ???, ??????? ?????? ? ???? ??????? ???? ??????????? ????????????. ??????? ?????? ??????? ??? ???????????? ?? ???? ????????? ???????? ?? ????????????? ??? ???? ???? ????? ?????????. ??? ???????????? ?? ???? ??? ??? ?????? ???? ???????. ????? ????? ?? ???????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 Не знам стварно у ком правцу иде овај свет када има толико нетрпељивости и згрожености у међуљудским релацијама . Па од свакога на овој кугли се може нешто научити само је јадно што они који треба да уче то не увиђају. Удаљавам се од теме , али наше је дете пре неколико година било на неком такмичењу у Немачкој . Као мајка молила сам се Пресветој да доспе у породицу у којој се поштује Божија реч , јер су деца требала да буду смештена у немачким породицама . Наше је дете заиста и било смештено у строго католичкој породици . Пар дана су били резервисани према њему родитељи мислим , а онда је све било и више него добро. Остаћу јако захвална тој дивној породици која је са својом децом угостила и наше дете . Додаћу рецимо да њихова деца готово и не користе интернет , да устају свакога јутра у 6 сати одлазе у школу и на факултет , лежу увече у десет сати , телевизију готово и да не гледају . По мени су то позитивне ствари . Сваке недеље су у цркви и свог свештеника одлично познају . Мислим да би многе наше породице требале да много науче из овога . А деца су им образована , паметна и радосна , духом и љубављу додирнута . Посебна радост је за њих била што ће те године посетити Рим и видети Папу. И сада ја треба да мрзим те људе и да кажем да ништа не знају и да мрзим њихову веру . Не пада ми на памет , а и вама бих препоручила да не вадите моје речи из контекста и цитирате их овде као неки баук , може али само лепо мирно са љубављу према ближњем . Има тамо на насловној страни нашег сајта диван текст о Американцу који је свој живот посветио бескућницима . Прочитајте га са пажњом ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 ?? ???? ??????? ? ??? ?????? ??? ???? ???? ???? ??? ?????? ????????????? ? ??????????? ? ??????????? ?????????? . ?? ?? ??????? ?? ???? ????? ?? ???? ????? ??????? ???? ?? ????? ??? ??? ???? ????? ?? ??? ?? ?? ???????. ?????? ????????? ?? ? ?????.???? ?????? ??????? ?? ??????? ?? ?? ????? ????? ??????? ??? ??? ?? ?????,??? ??????? ?????????? ??? ?????????? ???. ???? ????? ????? ? ????????????? ????? ?? ? ?????? ??? ?? ??????? ?????? ????? ? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ахил Написано Септембар 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 Људи, офторик сте сви, осим мирођије, предлажем администратору да избрише све постове овде осим мирођијиног и можда још по неког, нема смисла овако. Треба дати своје мишљење о тексту горе а не понављати све оно што смо чули на другим топицима већ. Овако унижавате тему и обесмишљавате је. http://www.youtube.com/watch?v=gcvtoBIPA0s ''Учење о непромењивости канона због свог формализма не представља израз богочовечанске, него човечанске воље!''-Н. Афанасјев Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 ??????? ?????? ?? ?? ??? ???? ??? ?? ?? ?????? ???????? ??? ? ?????? ????. ? ???? ?? ????? ?? ????? ?? ???? ? ?? ????? ?? ????? ?? ????? ? ?? ????? ?????? ???? . ?? ???? ?? ?? ????? , ? ? ???? ??? ??????????? ?? ?? ?????? ???? ???? ?? ????????? ? ???????? ?? ???? ??? ???? ???? , ???? ??? ???? ???? ????? ?? ??????? ????? ??????? . ??? ???? ?? ????????? ?????? ????? ????? ????? ????? ? ?????????? ???? ?? ???? ????? ???????? ????????????. ?????????? ?? ?? ??????... 1. ?? ??? ?? ????????? ???? ???? ??? ?? ?????? ???? ? ??? ?????? ? ????? ??????????????? ? ????? ????? ??????? ??????? ? ??????. ??????????????? ?? ???? ? ??? ??? ???? ??????? ??????? ? ?? ???????? ?? ??????? ?????? (??? ?? ?????? ??????????? ?????????) ?? ?? ?????? ?? 1000-??????? ????? ???? ?????????? ? ??????? ???? ?? ????????. 2. ?? ????? ?????? ?? ?????? - ?? ?? ?????? ???? ??? ???????? ????? ??????. ????? ?? ?????? ????????? ?? ????? ?? ?????? ????? ???? ????. ??? ?? ???? ???? ?????? ?? ?? ?????? ?????. ????? ????? ?? ?????? ?????? ?? ?????????. 3. ????? ? ?????????? ?? ?????? ????? ??? ??? ?? ?? ????????? ????????????. ??????????? ??? ??????? ????? ?? ???????????? ???????. ?? ????? ?? ?? ???? ????? ??????? ????? ???? ??? ?? ???? ???????? ? ???????? ???? ? ? ???? ?? ?????? ????? ?????????? ? ??????????? ??????????? ?????????? ????? ? ????????? ???? ? ??????? ???????. ??? ??? ????? ?? ????????????? ????????????. ?????? ??? ???? ?????? ?? ???????? ?????? ???? ????? ????????????, ???????????? ? ?????? ?????. 4. ????????????????? ???? ????????? ????? ??????? ??? ?? ?????????? ??????????? ???? ??????? ?????? ?????? ???? ?? ?? ?????????? ????? ???????? ?????? ? ????? ??? ????? ?????? ??? ?????? ???? ?? ?? ???? ?????????? ? ????????. ??? ?? ??? ??? ?? ????... ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука