w.a.mozart Написано Септембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2009 Ova tema bi pre trebalo da bude u Crkva i ličnosti ali ja bih voleo da razmotrimo jednu zaista zanimljivu ličnost i pre svega pesmu koju je napisao...u pitanju je Džordž Herbert,(1593-1633) engleski,tačnije velški pesnik,govornik i sveštenik.Pripada grupi pesnika metafizičara....Bio je poznat po tome što je revnosno pomagao sirotinju i pričešćivao ljude koji su bolesni po domovima......... Pesma se zove Ljubav mi požele dobrodošlicu...evo 2 verzije..srpska engleska i srpska Love bade me welcome Love bade me welcome: yet my soul drew back, Guilty of dust and sin. But quick-ey'd Love, observing me grow slack From my first entrance in, Drew nearer to me, sweetly questioning, If I lack'd anything. A guest, I answer'd, worthy to be here: Love said, You shall be he. I the unkind, ungrateful? Ah, my dear, I cannot look on thee. Love took my hand, and smiling did reply, Who made the eyes but I? Truth, Lord, but I have marr'd them: let my shame Go where it doth deserve. And know you not, says Love, who bore the blame? My dear, then I will serve. You must sit down, says Love, and taste my meat: So I did sit and eat. Ljubav mi požele dobrodošlicu Ljubav mi požele dobrodošlicu, ipak,moja duša ustuknu...pod teretom prašine i greha. Ali mudra Ljubav, videvši da sam od samog ulaska splasnuo, pridje bliže i ljubazno me upita da li mi nešto nedostaje. Nedostaje gost koji je dostojan da bude ovde,odgovorih. Ljubav reče: ti ćeš biti taj gost. Ja? Neljubazan,nezahvalan....Ne mogu ni da pogledam u Tebe... Ljubav me uze za ruku pa sa osmehom reče: Zar nisam Ja stvorio oči ? Tačno je,Gospode....ali ja sam ih uprljao..neka moj sram završi tamo gde mu je mesto..... -A zar ne znaš ko je podneo krivicu i sram? Dragi moj ,sada ću postaviti sto….Moraš sesti,reče Ljubav, i probati moje meso…. I zaista sam seo, i jeo… ja sam ovde prepoznao duboko pravoslavnu misao...šta vi mislite o tome...to je inače moja želja iz naslova,da čujem vaše mišljenje....... 0104_cheesy DYNABLASTER, Sanja Т., Караконџула and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 18, 2009 Познати народни уметници ПАРТИБРЕЈКЕРС - Бирај (за константина и предање !) https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0442_feel.gif Постоји излаз Постоји пут Измежу две половине Измежу светла и тмине Бирај... Бирај... Рајска хладовина Паклена врућина Узајамне жеље Лаж и поштење Бирај... Постоји излаз Постоји пут Између две половине Између светла и тмине Једно је хтети Друго је бити Лепо је знати ко си Тешко је крити Живети са тим... Живети са тим... Сиђи са висине Изрони из дубине Дођи код мене Ја сам ту испред тебе Постоји излаз Постоји пут Између две половине Између светла и тмине Тек си кренуо А већ се питаш где си Страх те зове да станеш Своју храброст са собом понеси Не дај се лако Не дај се лако Не дај се лако Не дај се лако Бирај свој пут Бирај свој пут Бирај свој пут Бирај свој пут Бирај... Бирај Бирај... Бирај Бирај... :cheesy2: Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2009 He Wishes for the Cloths of :cheesy2: HAD I the heavens' embroidered cloths, Enwrought with the golden and silver light, The blue and the dim and the dark cloths Of night and light and half-light, I would spread the cloths under your feet But I, being poor, have only my dreams; I have spread my dreams beneath your feet; Tread softly because you tread on my dreams... Vilijam Batler Jejts Nebeske tkanine Da imam nebeske tkanine vezene, Zlatnim i srebrnim svetlom ispletene, Tkanine plave i zagasite i tamne Od noci i svetla i polutame, Ja bih ih rasirio pred Tvoja stopala: Ali siromasan sam, imam tek snove; Rasirio sam snove pred tvoja stopala; Hodaj nezno jer hodas po mojim snovima. Караконџула and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 18, 2009 jejts je genijalan...........vidi mu grob.....piše-konjaniče,baci pogled na život,na smrt Караконџула and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
evdokimov Написано Новембар 9, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2009 Hvala puno za pesmu! Duboko je pravoslavna i oslobađajuća...Ljudi često odbijaju blagodat, smatrajući se nedostojnim ljubavi. Ovo je podsetnik da je Ljubav najvažnija...Ako te Bog voli, zašto ti ne bi voleo sebe :smiley: Драшко, Manastir Bradaca, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 9, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2009 ili Boga.... 8084.gif 8084.gif dobro nam došao na forum,brate evdokimov.......nadam se da će ti se dopasti i da ćemo svi svedočiti-ludu ljubav Božiju- Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
evdokimov Написано Новембар 9, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2009 Sestra ovde :smiley: Bolje vas našla! Evdokimov mi je prvi pao na pamet kod izbora imena, volim Ludu ljubav Božju :smiley: Sviđa mi se koncepcija,teme, dugo nisam čitala teološku literaturu 8084.gif ali na svu sreću od Boga se ne možeš udaljiti :smiley: Pozdrav za Mocarta 8084.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
evdokimov Написано Новембар 9, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2009 Podrazumeva se da voliš Boga, al moraš i sebe da voliš da bi Njega voleo :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Новембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2009 Веруј и моли- Алекса Шантић Веруј и моли, и пати, и ћути! Је ли ти живот као мутна река, Знај после њега да те слава чека, И вечито царство и блажени пути. Да ја вас чујем Апостоли Свети, Но моја душа да Истину сазна, Да види где је Бог, Љубав и Казна. Лута и тражи и у небо лети. Куца, и чека, вапије и зове... Но над њом само неме магле плове, Пуст празан одјек враћа се...И бона И уморна душа пада доле, И док у праху гомиле се моле, у себи Бога свог налази она... ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Новембар 14, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2009 ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Death, do not be proud by John Donne (modern English version)Death, do not be proudEven if you’re called mighty and dreadfulYou are not this.As those you think you’ve beaten,Don’t really die, poor death,Just as well as you cannot kill me,You depend on fate, chance, kings and desperate men.And you have to act on those already weakened by poison, war or sicknessAnd drugs our charms can make us sleep as wellAnd even better than you can.So, why are you proud?One short sleep pastAnd then we are awaken for eternityAnd then you’ll disappear completelyDeath, you will die.Smrti, ne budi ponosna -Džon DonSmrti, ne budi ponosna Čak i ako te nazvaju moćnom i odvratnomTi nisi takva.I oni koje misliš da si porazila,Ne umiru istinski, jadna smrti,Kao što ni mene ne možeš ubiti,Ti zavisiš od sudbine, slepog slučaja, kraljeva i očajnika.Moraš da napadaš već raslabljene otrovom,ratom ili bolestimaA lekovi ili nakit mogu nas uspavati isto takoIli još bolje nego što to ti činiš.Pa onda, zašto si ponosna?Nakon kratke dremkeBićemo probudjeni za večnostA ti ćeš tada potpuno nestati.O,smrti, umrećeš.original versionDeath Be Not Proud - a poem by John DonneDeath be not proud, though some have called theeMighty and dreadfull, for, thou art not soe,For, those, whom thou think'st, thou dost overthrow,Die not, poore death, nor yet canst thou kill mee.From rest and sleepe, which but thy pictures bee,Much pleasure, then from thee, much more must flow,And soonest our best men with thee doe goe,Rest of their bones, and soules deliverie.Thou art slave to Fate, Chance, kings, and desperate men,And dost with poyson, warre, and sicknesse dwell,And poppie, or charmes can make us sleepe as well,And better then thy stroake; why swell'st thou then?One short sleepe past, wee wake eternally,And death shall be no more; death, thou shalt die.Death Be Not Proudby John DonneDžon Don (1572-1631) je bio engleski sveštenik i pesnik,osnivač metafizičke poezije. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Donnehttp://www.luminarium.org/sevenlit/donne/ Јефимија Крунић, Andre Williams and Караконџула је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Хвала . ...прелепо.... slava3 mense0198626478946378946 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 ovo mi je jedna od najomiljenijih tema.... mada smo je zapustili Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Joyce Kilmer. 1886–1918 Trees I THINK that I shall never see A poem lovely as a tree. A tree whose hungry mouth is prest Against the sweet earth's flowing breast; A tree that looks at God all day, 5 And lifts her leafy arms to pray; A tree that may in summer wear A nest of robins in her hair; Upon whose bosom snow has lain; Who intimately lives with rain. 10 Poems are made by fools like me, But only God can make a tree. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 ovo je pravi izazov za prevod..... da se rimuje i na srpskom Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука