Jump to content

Свети Николај Српски - Речи о свечовеку

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости

Урма-шљива (D. lotus) је пореклом из југозападне Азије и јужне Европе. Била је позната међу старим Грцима као „Воће Богова“ (Dios pyros), па је то име узето и као научни назив за род. Назив урма-шљива, заправо потиче из енглеског језика (date-plum), се односи на мало воће, чији укус подесећа и на шљиву и на урму. Ова врста се помиње у Одисеји:

„...било је толико укусно да свако ко га је окусио заборавио је на повратак кући и зажелео је да остане и једе лотус са осталим обожаваоцима лотуса. “

Мислим да кад укључим и руску мисао да се односи на људе који заборављају (на важне ствари), склоне уживању. Другу конотацију не могу да нађем, све сам преврнула, категорија урмоједа не постоји...пошто је све симбол, може бити једино ово...другог нема. Мислим да је на "Одисеју" мислио и то значење....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 136
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Давно сам ја то пробала, али није ми се баш много свидело, јер је слаткоћа некако претерана. За разлику од смокве коју наводиш, њих волим и свеже и сушене.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Гости

????? ??? ?? ?? ???????, ??? ???? ?? ?? ??? ????? ???????, ??? ?? ???????? ?????? ?????????. ?? ??????? ?? ?????? ???? ???????, ??? ????? ? ????? ? ??????.

??? ??? ???? ?? ?? ???? ???? ?????? ? ???? ?? ?????...???? ????????? ? ??????? ?? ??????. ? ?????? ?? ??? ???????, ?????? ????? ???? ??? ?????? ?? ????...? ??? ???? ?????. ???? ??? ??? ??? ??? ?? ?????? ????????, ???? ??????.

?? ?? ?? ?? ??????? ??? ?? ???????????

Подели на овим сајтовима

Треба да је то из Одисеје.

Друго сад:

"Слава је, децо, једина ствар што се не находи тражењем и једина врата што се не отварају куцањем."

находи значи наилази? или среће? или налази?

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/ReciOSvecoveku/Nikolaj020121.htm

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Гости

????? ?? ?? ?? ?? ???????.

????? ???:

"????? ??, ????, ?????? ????? ??? ?? ?? ?????? ???????? ? ?????? ????? ??? ?? ?? ???????? ???????."

?????? ????? ???????? ??? ?????? ??? ???????

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/ReciOSvecoveku/Nikolaj020121.htm

...??? ?? ?? ??????...(???? ???? ?????????? ??????? ????...?? ?? ?????...)

Подели на овим сајтовима

Лепо.  0110_hahaha

ПЕСАК У МОРУ

Рече Вран Гавран онима што беху на странпутици и питаху за пут:

Оштрији су децо, зуби људске пресићености но лавовске глади.

Децо, грех без сведока увек жели да се понови.

Не пишу се у ваш рачун самоизазване сузе него и неубрисане.

Дубље у небо продире вапај угњетених него звек мача у угњетача.

Киша гаси огањ, суза раствара челик.

Децо, мудрије је сејати со но грех. Из првог семена неће нићи ништа, из другог нићи ће језици, који ће вас оптужити.

Жалосно је не смети погледати у огледало, а опасно не скидати очију с огледала.

Мудар и луд ходе истим путем под сунцем, но бацају сенке на две супротне стране.

Ваше цвеће, децо, увенуће пре у вашој руци него у руци вашег ближњег. Подајте!

Ваш ручак биће пре заборављен од вашег стомака него од стомака вашег ближњег.

Ваш језик није створен за вашу славу него за славу вашег ближњег.

Слава је, децо, једина ствар што се не находи тражењем и једина врата што се не отварају куцањем.

Киша не повећава море нити голе речи славу.

Милост скраћује дуги пут правде.

У паклу увек има места за праведне, који су заборавили милост.

Океан се не може оцрнити мастилом, ни доброта речима.

Знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање.

И оно што мува зна може повећати знање најученијег мудраца.

Никад очи човечје неће видети што једна риба види; нити уши чути што једна тица чује; ни нос намирисати што једна лисица намирише.

Кроз очи сваког човека милион његових предака гледају у тебе. Пази! Кроз уста сваког човека милион његових предака говори. Ослушни!

Злочинац не мрзи судију, који суди његов злочин, него онога, који не разуме његов злочин.

Праведник чешће наилази на поштовање, грешник чешће на симпатију.

На океану живота, час очи крмане срцем, час срце крмани очима.

Децо, дечице!

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

??????? ?? ???????? ???????, ? ?? ???????? ?? ?????, ??? ???? ??? ????????? ???? ??????? ???? ?????. ??? ??????? ???? ? ????? ????????, ? ?????? ???????? ??????????, ??????? ???? ???? ?????, ??? ??????? ?????, ??? ??????? ?????, ??? ?? ????? ? ?????????.

?????????? ??????? ?? ???????? ???????????, ??? ?? ????????? ????? ? ?????? ? ?? ???????, ?? ?? ??? ???????? ?? ????? ????? ?? ?????. ???????? ?? ?????? ???????????, ???????????. ? ?? ?? ??????? ??????? ???????? ?????????. ??? ???? ??????? ???? ?????, ? ???? ??? ????? ? ?????. ? ???? ???? ????????? ?????, ???? ?? ?????? ?? ?????.

?? ?????????? ?????? ?? ??? ?? ?????? 

??? ?????? ????? '??????? ???? ????' ??? '??????? ???? ????? ????? ??. ?????? ??'?

???????, ???? ?? ??? ??????????

??????, ?? ???? ???? ?????? ???? ?? ????? ??? ????????. 0110_hahaha

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Гости

Извини, Светлана, једноставно не стижем...Ево проучићу. Признајем да нисам упозната.  0110_hahaha

Онолико колико сам прочитала, наравно симболичка је, па је и најлакше анализирати овако, део по део. Прочитаћу и рећи ћу ти мишлјенје, али како би било да спојимо ове две теме (ову и Шта је ово? У лингвистици). Проблем код овог дела је свакако у томе што је "коска" за сваког преводиоца. Прво се мора симболички схватити (шта је писац хтео да каже), па онда тај симболизам пренети. Врхунски тешко...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево, управо сам замолила. Јако је занимљиво...за анализу. Да сачекамо да их споје, па ћемо полако испочетка или где смо стали...

Подели на овим сајтовима

Него, ја бих предложила да преведете и на друге језике ову књигу, руски ти, "Моцарт" на енглески, можда се нађе и за немачки, француски ... Шта мислите?

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

МЕЂУ МАСКАМА

На дну, у тами,

У души свакој

Грех полу-дрема

И глади нема.

Но кад се просне,

Апетит бесни

Душу отесни

И види глад свуда -

Свуда -

К'о лудост луда!

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/ReciOSvecoveku/Nikolaj020122.htm

Шта је просне?

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Гле, колико је лепоте у снегу, која не налази места у тескоби људске имагинације, - безмирисне лепоте! Колико пахуљица, колико трахуљица, - толико архитектура и историја.

На шта мисли са трахуљице?

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/ReciOSvecoveku/Nikolaj020123.htm

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...