Jump to content

Историјске карте

Михајло

Препоручена порука

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 4 months later...

Europe_1142.jpg

Изузетно непоуздана карта, као и доста карти из новијих атласа са Запада (мада је ова страрија) када се ради о Балкану и другим не-западним регионима. Ја сам студирао историју Источне Азије, и шокиран сам нивоом нетачности у доста цењеним Историјским атласима ('Тајмс', и слични). Највише нетачности произлази из непознавња историје тих региона од стране уредника, и предпоставка да је Западно искуство мерило за друге регионе. То рађа лоше резултате и када је реч о Балкану (који је донекле сличан), а камоли источној Азији, која се још више разликује од Запада. Неретко прикажу границе из скроз другог временског периода (виђао сам Србију из 12 века на карти која је приказивала слику (покушавала приказати) из 14. века.

Што се конкретно ове карте тиче, границе Србије су нетачне (и изгледају као да су произвољно исцртане), направљена је аматерска грешка спајања Босне са Мађарском, границе Енглеске су нетачне, границе Пољске су нетачне, ситуација у Балтику је нереално представљена, а Руски предели су добили третман обично резервисан за дивље пределе (иако нису били нимало више дивљи него било који део Западне Европе).

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

То је садашња етничка карта (мада је и то дискутабилно - какве су податке користили) територија некадашње Аустро-угарске (фали им само пољски део), и земаља Балкана (без великог дела Грчке и балканског дела Турске).

Шта ће овде (источни део централне и југоисточне Европе - како пише на карти), Молдавија (источна Европа - не Балкан), италијанске територије које су некада биле у саставу АУ монархије, део Украјине (источна Европа) и зашто није приказана цела Грчка?

Подели на овим сајтовима

Мало ми је смешна сва та историја... ја обожавам историју, али ко има за право да је присваја?

Нпр. дођу мађари и кажу како су они најстарији народ на свету, иако они потичу од Хуна и Авара.

Ми кажемо како смо најстарији, но шта ако је скроз другачије? Јако је лако манипулисати стару историју. И модерна се може манипулисати, али знају се чињенице. Оставимо се ми 'древне' Србије! Можда и јесте постојала, но за то треба 10 томова доказа... не само по топонимима, или картама неким, које су вероватно прецртане, прешврљане..

Историја је веома важна, но ако се манипулише њоме, може само на лоше изаћи (националистичке претензије)

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

Која спрдња... Моји су с Кордуна, а на мапи пише како тамо скоро ни нема Срба.. Па пре 100 година је било Србско становништво већинско... е Боже имаш ли намеру исправити то?

Подели на овим сајтовима

А и ко смо ми да се бавимо тако далеком историјом???? Ае да имате дипломирану историју у Москви или шта ја знам.. на неком великом универзитету, но ВИ НЕМАТЕ НИШТА! и још тврдите да је Исус био Србин.. он није имао националност! Он је био ЧОВЕК! био је јеврејске крви, али никад није пропагирао своје јеврејство... нема смисла...

Једино Бог зна ултимативну истину, ми само можемо нагађати...

Као што кажу да је Ахил био Србин јер има СССС на одори својој. И по томе он је Србин. Византинци су имали ВВВВ на грбу своме, исто као у крсту. Свети Сава је узео значења СССС и обликовао као по Византинском узору. и то је чињеница.

И сад ће мени неко причати како је Кирику из КадангабангадандаДу племена - Србин... немојте се ни трудити ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...