Jump to content

Put mladog budiste ka Pravoslavlju

Препоручена порука

mcm1nhlon1nrinhodxkj.jpg

Zovem se Johanes Trisanjaja. Javanske sam nacionalnosti i živim u Indoneziji. Rođen sam 1982. godine u selu Prigi u centralnom delu Jave. Odrastao sam u budističkoj porodici; otac je službenik u vladi, a majka je domaćica. Većinsko stanovništvo našeg sela čine muslimani, ali mnogi ostaju verni budizmu. Kao budista, bio sam imenovan za predsednika Udruženja mladih budista.

Suština budističkog učenja jeste „ljubav bez granica,“ gde se naglašava zakon dela („karma“); sva dela iz ovoga života urodiće plodom u idućoj reinkarnaciji. Ljubav nije ograničena samo na ljude već i na biljke i životinje, jer su one ranije bili ljudi. Kada umreš sa dobrom karmom u sledećoj reinkarnaciji bićeš rođen na višem stupnju života i drštva. Kada umreš sa lošom karmom, bićeš ponovo rođen na nižem stupnju života i društva, pa čak i kao životinja ili u demonskoj sveri.

Kada je trebalo da krenem u srednju školu, otac Aleksije, moj rođak, došao je u selo i pozvao me je da krenem sa njim u Solo i da tamo učim. Bio je budistički sveštenik pre nego što je postao pravoslavni. Složio sam se. Mislio sam da je uredu da budem u kontaktu sa hrišćanstvom tri godine, koliko će trajati moje školovanje, jer će mi to pomoći da proširim svoje vidike. Prisustvovao sam redovno crkvenim bogosluženjima i okupljanjima, ali sam uvek stajao u poslednjem redu, osećajući krivicu što se kao budista molim sa hrišćanima.

Konačno, zbog svoga stida, napustio sam Solo i dom oca Aleksija i vratio se kući na dve nedelje, ne prijavljujući moje odsustvo u školi. Tokom te dve nedelje izgubio sam sve pravce u svom životu; bio sam zbunjen. Počeo sam da se bezumno ponašam. Činio sam stvari kao nikada pre u svom životu, na iznenađenje i sramotu moga oca, koga su smatrali stubom društva.

Jednoga dana osetio sam kao da mi je neko šapnuo i naredio da se vratim ocu Aleksiju u Solo, pa sam tako i učinio. Nakon nekoliko dana u Solu, počeo sam da izučavam Pravoslavlje. Osetio sam potrebu da se krstim. Otac Aleskije se složio. Iako nisam išao u školu dve nedelje, nisam bio ni opomenut niti kažnjen, mada se to očekivalo. Nakon što sam dobio kršteno ime Johanes (Jovan), počeo sam da pomažem ocu Aleksiju u njegovom misionarskom radu. Godine 2006, bio sam rukoproizveden u čteca od strane Mitropolita g. Ilariona.

Ono oslobađajuće koje sam pronašao u hrišćanstvu je da je Gospod pobedio silu smrti kroz vaskrsenje, tako da više ne postoji beskrajan krug rađanja i umiranja u reinkarnaciji, i više zakon karme nema moć nad tobom, već moć blagodati kroz Hristovu pobedu nad grehom, smrću i đavolom. Budisti su toliko uplašeni od karme; plaše se mogućnosti reinkarnacije u donjoj sferi. Nemaju straha Božijeg, jer za njih Bog ne postoji. Da bi se postigla dobra karma postoji mnogo komplikovanih propisa i zahteva; to je kao da nema blagodati Božije.

Shvatajući lepotu Pravoslavnog učenja, sada imam veoma jaku želju da služim Hristu, bilo kao sveštenik ili mirjanin. Spremam se da idem na bogosloviju, ili u Rusiju ili u Ameriku. Proveo sam vreme sa ocem Danilom tokom njegove poslednje posete, vozeći ga preko Jave do Balija. Molim vas, pomolite se za mene. Hvala vam.

Prevod sa engleskog prof. Bojana Popović

5 septembar 2011 god.

Izvor:http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=5668

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ovaj decko je tradicionalni budista koji nije dublje zagazio u budizam, naprotiv vrlo povrsno. Konverzije pak onih koji su duboko zakoracili u materiju su retke, ali i interesantnije za nas kao publiku, posmatrace.

P.S. izvorni budizam se ne bavi puno reinkarnacijama, ono to ucenje prosto nasledjuje od ranije hinduisticke tradicije i misli. Cilj budiste nije da se sto bolje reinkarnira u narednim zivotu, vec da dostigne Nirvanu, a to znaci da razbije krug reinkarnacija i dodje u stanje nerodjenosti, tj da se vise ne reinkarnira. Zato i sumnjam da je ovaj decko bio nesto vise od tradicionalnog budiste.

Подели на овим сајтовима

лепо...свака част...нека га Господ благослови...

бетмене..тема није будизам..тема данашње емисије је: ?

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Bogu pojǫšte člověky milujǫštju.

Tomu podobajetъ vьsjaka slava,

čьstь i chvala, Božii Synu, vynǫ

sъ Otьcemь i Svętyimь Duchomь

vъ věky věkъ otъ vьseję tvari.

Aminъ.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова