angst Написано Септембар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2011 ДОЂИ, О ПАСТИРУ Као овца изгубљена ја залутах, о потражи слугу свога јер заповести твоје ја не заборавих (Пс. 118,176). «Потражи слугу свога јер заповести твоје ја не заборавих»: дођи, Господе Исусе, потражи слугу свога, потражи своју овцу заблуделу; дођи, Пастиру што овце сабираш: овца је твоја залутала. Остави деведесет и девет и крени да потражиш једину што с пута зађе. Дођи без паса, дођи без рђавих чувара, дођи без злог најамника што не умеде ући у тор на врата. Дођи без помоћника, гласнике не одашиљући: чекам да се појавиш ти лично. Тврдо верујем да ћеш доћи. Дођи не са узама, но с милосрђем и духом кротости. Не оклевај да оставиш у гори дведесет и девет оваца: лукави их вуци не могу разграбити. Дођи, пак, к мени, намученом кидисањем звери крволочних. Дођи к мени што напустих, грешећи, стадо твоје заклоњено горе где си мени дао да наставам све док ме ноћни вук не уграби. Дођи, потражи ме, за тобом чезнем: потражи ме, откриј ме, узми ме и понеси ме. Кадар си наћи онога кога тражиш: смилуј се, привиј га к себи и на рамена своја подигни. Нека ти не досади ово бреме возљубљено, нек ти не буде мучно да подржиш онога кога си оправдао. Дођи, дакле, о Господе: јер, премда грешећи, заповести твоје ипак не заборавих. Уздам се да ћеш ме рад исцелити. Дођи, Господе: једини можеш призвати смалаксалу овцу, не остављајући ожалошћене оне што стада се држе. И оне ће се повратку грешника развеселити. Дођи да донесеш спасење на земљу и радост на небеса. Ти сам похитај да своју овцу пронађеш: не шаљући слуге или најамнике. Прихвати ме у овој плоти што у Адаму у грех паде. Рођен сам не од Саре, но од Марије, Дјеве непорочне, Дјеве што је благодат заклони од сваке сенке скверни. Понеси ме, ти што си на Крст прикован, Спасе сагрешивших, у коме једином покој налазе сви што су уморни, изкојег живот црпу они што их смрт приграби. Душа моја и сва Црква вапију ти: «Зађох као овца изгубљена»; но, казују још: «Тражиш онога кога љуби душа моја»; тражих те, но, не могах те срести да ми се ти сам не указа. Да, ти желиш да нађен будеш, но након трагања усрдног, након што будемо искали са ревношћу срдачном. Црква твоја зна да не желиш да у потрази она посустаје нити да траг твој испитује на починку лежећи. Ти куцаш, пак, на врата њена да је разбудиш, да дознаш је ли јој срце будно, а плот њена уснула, и да је, заспи ли кадгод, изнова усправиш речима: «Устани, ти што спаваш, и васкрсни из мртвих». Sinergija је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Септембар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2011 ОДСЕЦИ МОЈЕ СТРАСТИ Нико не меће закрпе од нове хаљине на хаљину стару (Лк. 5,36). Одсеци, Господе Исусе, мачем својим бритким, све што је у мени искварено због сагрешења мојих. Уклони све што је гњило, све док ме не будеш свезао ланцима љубави твоје. Дођи што скорије да искорениш небројене и скривене страсти моје, опали моју рану, да нечистота гнојна у њу не узмогне продрети. Очисти све што је смрадно купјељи твојом што од овог света није. И ја сам, ево, страстима израњен: лекара обретох, што на небесима настава и мелем свој на земљу излива: једини он може моје ране исцелити, не имајући сопствених. Једини он може уклонити боли срца, немоћи душе, јер познаје прикривена зла. "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 ПОШАЉИ, О ОЧЕ, ЛЕКАРА С НЕБЕСА Логос свој посла да их исцели и живот им спасе од раке гробне (Пс. 106,20). «Посла Логос свој и исцели их и ослободи их од свих недуга њихових»: но, није са земље Лекар што све болесне лечи и народе васцеле исцељује. Пошљи стога ти, о Оче, Лекара овога! Нека дође Логос твој, нега очи моје отвори. Гле, и очи апостола бејаху слепе пре но што их Господ Исус отвори. Јер «тада се њима отворише очи и познаше га»: да нам Господ Исус оче не отвори, нико дар вида задобио не би, никоме заблистала не би светлост Еванђеља. "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 8, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2011 ТРАЖИМ ТВОЈ ОПРОШТАЈ Господе Исусе, знајући да починих тешка сагрешења теби се обраћам: «Нисам те се одрекао. Изговор имаш да опростиш немоћ плоти моје. Преступе своје исповедам ти, не поричем кривицу своју. Ако ти узажелиш, можеш ме спасти. Молим ти се: не иди на суд са слугом својим. Не тражим суд твој, но молим твој опроштај». "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Новембар 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2011 OTКРИЈ ЛЕКАРУ СВОЈУ РАНУ Откриј Лекару рану своју, да би могао оздравити. И не покажеш ли је, њему је већ знана, и само још чека твој вапај да чује. Пребриши сузама ожиљке своје: баш тако грешница, по Еванђељу, пребриса грехе своје и задах преступа својих отклони. Оправши ноге Господње сузама, очисти мрље сагрешења сопствених. О, када би и мени, Господе Исусе, допустио да ти ноге омијем, оне што их укаља корачајући мојим човечанским животом! Када би ми пружио прилику да оперем прах са ногу твојих, онај којим те упрљах, нечиста дела чинећи. Но, где ћу наћи воду живу којом би их опрати могао? Не омијем ли ногу твојих, нека бих успео бар себе сама очистити! Шта ми остаје чинити да и за мене узмогнеш рећи: «Опраштају му се греси многи, јер је велику љубав имао»? Признајем да је дуг мој знатан јер ми је опроштено више но другима: призван сам, чак, у владичанство из бучног метежа скупштинског, из охоле моћи јавних власти. Стога стрепим да не будем осуђен као неблагодаран, будем ли љубио мање, примивши од тебе несебични опроштај. "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2011 "Zivot je bivati sa Hristom; stoga, gdje je Hristos, tu je zivot, tu je carstvo" Mocno, predivno!!!! ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука