Spooky Написано Септембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2011 U kilometarskoj temi "10 pitanja" pročitah ovo - pa mi se učinilo zanimljivo - pa startujem novu temu jer nema veze sa temom druge tamo... Kako covek evoluira, tako mu se menja religijska svest. Prvi stupanj-strah od prirode Drugi stupanj-red, zakon, zabrana Treci stupanj-ljubav Četvrti stupanj - ateizam? He he - ovo mi je totalno zanimljivo... Bog je uvijek bio isti - ali se razumijevanje tako suštinski mjenja... Prvi stupanj - Na početku ljudi nisu razumijeli prirodu uopšte - mislili su da je priroda direktna manifestacija boga - da njome bog direktno i svjesno upravlja - pada kiša - jer bog tako hoće, gori vatra, događaju se plime i oseke, ljudi se razboljevaju, rađaju, zemljotresi (mada mnogi i danas tako misle - http://goo.gl/qGmSz)... Drugi stupanj - Polako dolazi do napretka u nauci i društvu... Otkrivaju zakone koji rukovode osnovnim prirodnim procesima... Kiša pada jer se kapljice vode kondenzuju u atmosferi - spajaju se i postaju sve veće dok ne počnu da padaju... To je istovremeno razvoj društva - ekspanzija carstava... Kako je car taj koji piše društvene zakone - njegovu ulogu preslikavaju (antropomorfizuju) u prirodu... Boga zamišljaju kao vrhunskog tvorca prirodnih zakona... To je istovremeno jačanje monoteističkih religija - jer vrhovni zakonodavac je najčešće jedan... Treći stupanj - polako počinju shvatati (oni razumni među njima) da su suštinski zakoni prirode povezani i međusavisni - da možda nema potrebe da ih je iko napisao, da smo uspjeli da objasnimo i one stvari koje možda nismo mislili da objanimo? Da možda postoji mogućnost da sve prirodne zakone objasnimo skupom jednostavnih pravila (Teorija svega)... Šta ostaje? Fascinantno je da smo uspjeli da objasnimo sastav i fuziju zvijezde koje su bilione biliona biliona kilometara udaljene od nas - a ljudski um ostaje misteriozan... Kako nastaje svijest? Kako je moguće da gomila neživih molekula u nama zajedno čini nešto tako fascinantno - biće koje razmišlja o svom postojanju, pravi umjetnost, razmišlja o postojanju boga, pomaže drugima, čini loše drugima... Zašto imamo moral, etiku, altruizam, ljubav??? Zašto postojimo? Četvrti stupanj - upravo smo u procesu u kojem se i neke tako suštinske stvari počinju objašnjavati na principu evolucionarne biologije, biohemije, neurologije... Primjeri mnogih ljudi koji su zbog oštećenja mozga promjenili karakter svoje ličnosti ruše iluzije o bilo kakvom dualizmu svijesti... Sve što jesmo i sve što postoji se svodi na materiju od koje je sačinjeno... To ga ne čini manje fascinantnim... Kao što je i najljepša umjetnička slika ništa više nego parče materijala sa nekoliko različitih boja na njoj, pa ipak - ta cjelina je mnogo fascinantnija od njegovih sastavnih djelova... Tako smo i mi mnogo više od atoma i molekula koji ga čine... Dobar osjećaj poslije pomaganja slijepom čovjeku da uđe u gradski prevoz je i dalje dobar - iako shvatam da svi moji osjećaji i sve što ja jesam proizilazi iz mrtve materije... E sad - kao što vidimo da postoje mnogi koji su i dalje na prvom stupnju - ne sumnjam a će uvijek biti onih koji su vjernici - ali nekako mi se čini da je napredak većine prema četvrtom stupnju neizbježan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2011 Uh, ovo je neka opaka sociolosko psiholoska studija... I gle cuda - njen tvorac je na vrhu hijerarhije 0205_whistling The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Септембар 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2011 Uh, ovo je neka opaka sociolosko psiholoska studija... I gle cuda - njen tvorac je na vrhu hijerarhije 0205_whistling Nisam imao neke velike aspiracije kada sam pisao (ionako ništa nije originalno moje - samo kompilacija poznatih stvari iz psihologije religije) - samo sam pročitao ono za evoluciju - pa sam se zapitao - ok - zašto uopšte evoluira ako je bog isti (iako se čovjek mjenja - ne kontam zašto bi čak i ljudima koji ne znaju bolje pričao naivne priče o nastanku svijeta - koje sada ovi na trećem stupnju doduše tumače na druge načine - stupanja u zajednicu sa bogom)... I ako je evolucija - da li će nastaviti da evoluira... Ako neće - zašto baš sad da stane - ako hoće - u kom pravcu? Ako neko ima neke drugačije odgovore - zanimalo bi me da ih čujem... Inače - upravo poslije pisanja vidjeh i Filmić koji su ateisti preveli - http://www.youtube.com/watch?v=swtSKQ0mBM0 - Radoznalost sa Stivenom Hokingom, Da li je bog stvorio univerzum? - pa se i ovdje spominje evolucija, prirodni zakoni, bog za koga je sve manje mjesta i na kraju nestaje kao tvorac univerzuma... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 I niko nema ništa da kaže? Baš bi me zanimalo šta vjernici imaju da kažu na ovu temu? Kako oni vide evoluciju religije - da li za njih postoji nastavak evolucije - i kakav je taj nastavak ako postoji... Uostalom - ovaj prvi post koji sam citirao je napisao vjernik - i nekoliko vjernika se složilo sa njom... P.S.Zanimljivo je što se nastanak monoteizma može logički povezati u ovaj niz - što sam i napisao - mogao bih to malo da pojasnim... U prvom stupnju su mislili da Bog/bogovi stoje iza svih prirodnih procesa - do tih detalja da su mislili da se čak ni sunce ne bi kretalo bez bogova (poznate su priče o nebeskoj kočiji - ili svakodnevnim borbama boga sunca da bi sunce izašlo)... Kako su tada na svim velikim poslovima (izgradnja piramida, velikih hramova i slično) poslovi bili podjeljeni - a bogovi su ionako antropomorfizovani - logično je da su mislili da i bogovi imaju neku svoju podjelu rada - reone... Od tuga i mnogoboštvo... Kada je bog postao zakonodavac - više nije bilo potrebe za tolikom interakcijom boga - jer sunce izlazi ili kiša pada i bez njegove interakcije - po zakonima koje je on napisao (iako mu se i dalje ostavlja mogućnost da interveniše i prekrši svoje zakone)... To je neki preduslov za nastanak monoteizma - a zašto je monoteizam prevladao - po meni je rezultat psiholoških razloga... Psihološki je pojam jednog boga - mnogo jači - mnogo lakše nam je vjerovati u zajednicu sa jednim bićem i slično - i u vezi one teme - šta bi bilo da nije bilo hrišćanstva - mislim da bi i u tom slučaju preovladala neka druga monoteistička religija... Da me ne bi prozivali - čisto ću da napomenem - da zaista ne pretendujem sa ovim mišljenjima na veliku stručnost - posebno jer društvene nauke i psihologija nisu moj reon... Ovo je samo moje laičko mišljenje - a vama se može sviđati ili ne... I ne mora biti mnogo tačno - mada možda sam ponešto pogodio.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2011 I niko nema ništa da kaže? Baš bi me zanimalo šta vjernici imaju da kažu na ovu temu? Kako oni vide evoluciju religije - da li za njih postoji nastavak evolucije - i kakav je taj nastavak ako postoji... Uostalom - ovaj prvi post koji sam citirao je napisao vjernik - i nekoliko vjernika se složilo sa njom... P.S.Zanimljivo je što se nastanak monoteizma može logički povezati u ovaj niz - što sam i napisao - mogao bih to malo da pojasnim... Ja sam bas tako nesto slichno i argumentovao u mom blogu. Evo teksta: http://srpskiateista.blogspot.com/2011/09/inteligentni-dizajner-je-inteligentno.html oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука