Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Цитат Поповски идиотизам... Шта рећи... Ја бих за овакве ствари одузимао мантију, јер ово је духовни и канонски криминал. Можда није само поповски него и епископски. Епархије у којима је уведена новотарија редовног одлагања причешћа за крај литургије, то је по благослову епископа. Епархије у коме је уведена новотарија забране причешћа у одређене дане јер по нечијем схватању празник пада у дан када се није могло строго испостити на води и довољно колико треба да се спреми за причешће, то је такођер по благослову епископа, Можда то мало мрцварење за исповјест, иако је исповјест обављена претходне вечери, јесте поповски. Но ето за овакве ствари никад није било галаме да се уводе иако је противно устаљеном вијековном служењу. Није било газиместана, ихтуса, Димитријевића, борбизаверу, деда Милоја и сличних да "просвјетљују народ", Галамило се само на оне праксе које су увели епископи који њима нису по мјери, није никад било праве воље и жеље да се укаже на наводне пропусте. Дотичина гђица-гђа се обрела у некој од тих епархија и вјероватно није била упозната са ондашњом новотарском праксом. Тако да добро је што је прошла школу, ако се следећи пут нађе, нека буде спрема да у одређени дан и не буде причешћа, иако ће се свештеник наравно причестити, а народ неће моћи. Да, лепо си ово изанализирао. Искрено, пресрећан сам што имам Епископа који нам је свима отворио пут ка Евхаристији, најпоре нама тврдоглавим свештеницима а са свештеницима и народу Божијем. Ја по цену чина не бих могао да живим у Епархији где Владика брани(!?) да се народ причешћује. Не могу да замислим недељну Литургију да се моја жена и дете са народом не причести заједно са мном. То би ми било као да ме је неко убио. О томе сам говорио када смо разговарали о попадијама: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15350.msg473841.html#msg473841 Драгана Милошевић and jerej Goran Popovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Nek proba da ode do Rukumije,pa da vidi,kako će proći. Код чувеног тријадолога, који верује у једног небеског оца кога увек прославља у три лица... Савелије би позавидео, заиста. crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Mislim da preterujete u osudi. Kao prvo,niko je nije terao da ide tamo, a na kraju krajeva,ipak je pričešćena.Nek proba da ode do Rukumije,pa da vidi,kako će proći. Kao druga stvar,pričešće nije ili ne bi trebalo biti individualna ,već stvar cele zajednice! A ovo je očigledan primer takvog pristupa,uostalom Afanasjev je sve to lepo objasnio u "Trpezi Gospodnjoj"... Прво, није осуда већ разговор о погрешној нееклисиолошкој и нелитургијској пракси. Друго, шта си подразумевао под овим: Цитат Kao druga stvar,pričešće nije ili ne bi trebalo biti individualna ,već stvar cele zajednice! Да ли то значи ако се нико не причешћује, да не треба ни ја да се причестим (као лаик)? Ако је то тако, зашто се онда свештеник причешћује? Одакле тај принцип да један мора да се причести? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 `Ајде и ја мало да се жалим, нисам одавно Оче Иване, оне вечери, када смо Вас слушали уживо, написала сам како ми свештеник није дозволио да се причестим сада, него ''тамо, кад се породим...'' Нисам хтела да дужим тада, али ево сада могу , јер и код нас у Цркви има неких ситуација. До скоро сам имала свештеника код ког сам се исповедала, саветовала се... За све ово време је довољно упознао и мене и мога супруга. Никада ми до сада није рекао да не могу да се причестим, шта год да сам рекла на иповести и сл., баш на против. Он је недавно отишао у пензију, не виђам га у Цркви, а и ја, због тога што мало теже подносим трудноћу, не могу више тако често да одлазим у Цркву. Недавно сам отишла на вечерње Богослужење, тј. Бдење, једва издржала јер сам се лоше осећала, али сам ипак остала да бих се исповедила. Приђемо свештенику, он нам очита скраћену верзију молитве пред исповест, и дође ред на мене. Ја му објасним да два месеца нисам, због проблема у трудноћи, долазила у Цркву, да ми је лоше, да нисам постила (а једва шта и да сам јела, осим инфузије bighugbighug)... Почнем исповест, он ме у пола речи прекида, не да ми да завршим ни једну целу реченицу, и онако, у сред моје приче почне да ми чита разрешну молитву. Ја сам била више него збуњена, ухватила ме дрхтавица што због треме, што због тога што ми није добро... И на крају ми рече (покушаћу да га цитирам):'' Ти си изгубила мир, видим ја то... Добро, трудна си, није ти добро... Познато ми је то стање, то се дешава, није ништа страшно, неке жене то тако... Али не може тако... Немој ти да се причешћујеш, ниси сад за то... Тамо, кад се породиш, па кад се мало средиш, онда...'' Нека ми Господ опрости, али из Цркве сам изашла у горем стању него што сам била када сам дошла. Незнам да ли треба да кажем да сам тада била на почетку трудноће, да на исповести нисам рекла ништа ненормално, толико страшно или шта већ. У ствари, једва да сам шта и рекла. Па ипак... Надам се да сте разумели шта сам хтела да кажем и питам 1000000001010 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Цитат Kao druga stvar,pričešće nije ili ne bi trebalo biti individualna ,već stvar cele zajednice! Да ли то значи ако се нико не причешћује, да не треба ни ја да се причестим (као лаик)? Ако је то тако, зашто се онда свештеник причешћује? Одакле тај принцип да један мора да се причести? Ne znači,ali će ostati individulna odluka ,i samim tim gubi se svaki smisao liturgije,koja je delo cele zajednice! Dakle da ne bude zabune,naravno da sam za redovno pričešće,i zato sam prisutan tamo gde je svima ili bar većini verujućih ta svest o liturgijskog zajednici krunisana sv pričešćem , obavezujuća i nasušna potreba!" Kasno mi sad da citiram Afansjeva,a valjda si čitao "Trpezu Gospodnju" "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Цитат Цитат Kao druga stvar,pričešće nije ili ne bi trebalo biti individualna ,već stvar cele zajednice! Да ли то значи ако се нико не причешћује, да не треба ни ја да се причестим (као лаик)? Ако је то тако, зашто се онда свештеник причешћује? Одакле тај принцип да један мора да се причести? Ne znači,ali će ostati individulna odluka ,i samim tim gubi se svaki smisao liturgije,koja je delo cele zajednice! Dakle da ne bude zabune,naravno da sam za redovno pričešće,i zato sam prisutan tamo gde je svima ili bar većini verujućih ta svest o liturgijskog zajednici krunisana sv pričešćem , obavezujuća i nasušna potreba!" Kasno mi sad da citiram Afansjeva,a valjda si čitao "Trpezu Gospodnju" И даље ми није јасно шта си желео да кажеш. Па ја управо и говорим да Причешће није одлука појединца него заједнице. Ако мислиш да је одлука заједнице да се не причешћује правилна, е ту се нећемо сложити. То онда не би била Литургија. Кажем, зато и постоји принцип да када нико неће или не жели или незнамшта да се причести, један се увек причешћује а то је свештеник. У овом случају је сасвим другачија ситуација. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Ali pogledajmo i ovako: Otišla je u drugu parohiju. Koliko je tamo poznaju? A tako može svako da dolazi i da se pričešćuje, i ko je pozvan i ko nije pozvan, ko je spreman i ko nije spreman. Ja sam pod crkvenoj epitimiji? Fino, odem u drugu parohiju gde me ne znaju i tamo se pričestim.. Drugo: zašto mora uvek da se pričešćuje, i da jednom ne može bez pričesti? Mislim, neću umreti ako se jednom ne pričestim. Одакле знаш да је не познају? Видиш да је са њим и пре разговарала. Иначе, сви је познају и познају је свештеници у тој цркви. А што се тиче овог другог дела мислим да свакако не треба дизати панику на личном плану. Али овде се управо ради о заједницама које су без причешћа. Дакле, примедба не стоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 teško je objasniti čežnju za Hristom rečima... teško... a što Dragi kaže-zašto mora uvek da se pričešćuje... ne mora već želi-velika razlika 1000000001010 Милан Меденица :), Anette and Баба је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат link=topic=16514.msg504675#msg504675 date=1313361087]teško je objasniti čežnju za Hristom rečima... teško... a što Dragi kaže-zašto mora uvek da se pričešćuje... ne mora već želi-velika razlika 1000000001010 Баш тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 @Хелена Испада, дакле, да непричешћивање је веома добро за труднице јер су изгубиле мир. Шта све нећу ново да сазнам. Слободно може да се изведе закључак да то и није толико битно за наш хришћански живот. То ће нам бити битно једног лепог дана, када сунце буде исијавало својим зрацима кроз лишће које кад-кад залепрша на поветарцу, те пропусти зрачак падајући на цвеће које се њише у ритму морских вала... а можда ни тад. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Kako se Dragi pričestiš ako pored sedmodnevnog posta na vodi nisi uradio određeni broj metanija,nadam se da si pročitao i određeni broj molitvi,ako jesi onda si zaista dostojan pričešća. 1000000001010 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Цитат Цитат Ali pogledajmo i ovako: Otišla je u drugu parohiju. Koliko je tamo poznaju? A tako može svako da dolazi i da se pričešćuje, i ko je pozvan i ko nije pozvan, ko je spreman i ko nije spreman. Ja sam pod crkvenoj epitimiji? Fino, odem u drugu parohiju gde me ne znaju i tamo se pričestim.. Drugo: zašto mora uvek da se pričešćuje, i da jednom ne može bez pričesti? Mislim, neću umreti ako se jednom ne pričestim. Одакле знаш да је не познају? Видиш да је са њим и пре разговарала. Иначе, сви је познају и познају је свештеници у тој цркви. А што се тиче овог другог дела мислим да свакако не треба дизати панику на личном плану. Али овде се управо ради о заједницама које су без причешћа. Дакле, примедба не стоји. Koliko čitam, razgovarala je sa sveštenicima pre liturgije i pitala da li može da se pričesti. Ovo ne znači da je i poznaju. Možda je poznaju, a možda i ne. I meni se desilo da me nisu pričestili, pa šta, tog dana se dobro nakrkam, postim ponovo sedmicu na vodi (u ona stara vremena) i pričestim se naredne nedelje, ovoga puta bolje pripremljen. Nije nikakva tragedija.. Ако Теби није то еклисиолошка и литургијска туга и трагедија, мени јесте. Видиш, ту се разликујемо. Ти настави са добрим накркавањем а ја ћу са мојом речју о Литургији, можда се нађемо на крају на заједничкој агапи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 protjoerej Nikolaj Afanasjev I da ne bude zabune,prota itekako zastupa i stavlja sv pričešće kao osnov našeg zajedničarenja,ali iznosi pogrešne pristupe istom... w.a.mozart, Михајло and milan. је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Да ли је то баш тако? Хајде још мало прочитај тему па види да ли ми "осуђујемо" или говоримо о погрешној пракси која је многе одвела ван цркве у лику Артемија & co. Ако је то тек онако нешто безвезно и небитно, онда да баталимо ми лепо причу о Литургији и позивањем људи да одлазе у Цркву, него да кренемо да причамо једино о крканцији. Бинго! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Цитат Vidiš, ovde se čuje jedna strana, a ne čuje se druga strana. Imamo jednu mučenicu (jer si joj duhovnik, i ako nisi, nije li joj bilo dovoljno da se obrati svom duhovniku?), i imamo dva sveštenika i celu parohiju koju osuđujemo. Bingo! onda možeš misliti kolko je stanje tragično po pitanju liturgijske svesti i pre svega po pitanju ocrkovljenosti... jer ti ljudi milsle da su punopravni članovi CRKVE a u stvari su publika... a popovi se pričešćuju jer tako mora... Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука