Jump to content

Црна књига - документарац

Иван

Препоручена порука

Џабе све ово приказују...ништа нисмо научили,нити ћемо научити.

Због тога, понекад помислим да се нама, Србима, геноциди сувише ретко дешавају.

Изгледа је потребно да нас неко (један те исти) убија сваких 10 година и то по 10% становништва, географски равномерно распоређеног, да би се неке ствари схватиле...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Џабе све ово приказују...ништа нисмо научили,нити ћемо научити.

Због тога, понекад помислим да се нама, Србима, геноциди сувише ретко дешавају.

Изгледа је потребно да нас неко (један те исти) убија сваких 10 година и то по 10% становништва, географски равномерно распоређеног, да би се неке ствари схватиле...

Џабе,брате...Срби су се "навукли" на мазохизам...а "овердоуз" је само крајњи исход.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Не, Драги. Овај филм има за циљ да нас мало совести - да праштамо али да не заборављамо, да нам се не би поновило. А требао би да ибиђеш, рецимо, Шаранову јаму и логор Јадовно и читав комплекс јама на велебиту, где је ПО ИТАЛИЈАНСОЈ АРХИВИ, страдало око 80.000 Срба и Јевреја. Не могу да разуемем твој став и површност са којом приступаш.

Подели на овим сајтовима

А шта је ту пропагнда, хајде реци? Јасеновац, Јадовно, шта? Да видимо твоје чињенице, као "наученог" и "образованог"? реци шта овде није истина и поткрепи то доказима (као што је и филм учинио). У противном, лупеташ глупости и продајеш муда за бубреге.

А ако очигледна и историјски доказана српска стратишта наставиш да називаш "најглупљом пропагандом", можеш да зарадиш и форумске санкције. Дакле, ил реци шта је овде нетачно и шта је пропагнда или УЋУТИ и не вређај кости мученичке!

Подели на овим сајтовима

Ма да, само тако треба размишљати у будућност нам је гарантована. Е, мој Драги. Како да очекујемо да било ко други поштује наше жртве када их сами не поштујемо. Ја не кажем да не требамо да гледамо напред, али не смемо ни да будемо слепи за своју историју.

А о оној тврдњи да нема поарнаућених Срба, нећу ни да расправљам. Не само на Косову, отидни у Албанију, у Скадар на пример, па се увери. Ја сам био и видео.

Тешко нама, прво од нас самих. Довека ћемо плаћати данак својој наивности и плиткости.

Подели на овим сајтовима

Ne bih znao zašto ja ne poštujem naše žrtve, nevine ljude koji su stradali.. Ali pitajmo se šta je pravo poštovanje naših žrtava. I to da nam oni služe za političke motive i za političke programe, da li je to zaista njihovo poštovanje? A sa žrtvama  - izvini što ovo pišem - uvek se politizuje. Ili se preteruje, ili se omalovažuje, sve sa ciljem da se opravdava svoja strana a diskredituje druga strana. I ja mislim da takvo nešto ne odgovara jednom uzvišenom duhu a još manje jednom hrišćanskom duhu, niti je pravo poštovanje naših predaka i naših rođaka koji su nevino strada

Филм не политизира већ износи историјске чињенице. Не позива нити на освету нити на било шта друго - само показује историјска факта, што је јако потребно јер многи наши људи ни не знају, на пример, за Јадовно. А ово што ти износиш је чиста демагогија. И не мешај своју демагогију са хришћанским духом, молим те. Хришћанство није јалови пацифизам.

Подели на овим сајтовима

Ne bih znao zašto ja ne poštujem naše žrtve, nevine ljude koji su stradali.. Ali pitajmo se šta je pravo poštovanje naših žrtava. I to da nam oni služe za političke motive i za političke programe, da li je to zaista njihovo poštovanje? A sa žrtvama  - izvini što ovo pišem - uvek se politizuje. Ili se preteruje, ili se omalovažuje, sve sa ciljem da se opravdava svoja strana a diskredituje druga strana. I ja mislim da takvo nešto ne odgovara jednom uzvišenom duhu a još manje jednom hrišćanskom duhu, niti je pravo poštovanje naših predaka i naših rođaka koji su nevino stradali.

U okolini Skadra bilo je Srba, a ima ih danas, iako u jednom veoma malom broju. Navodno bilo je Srba i u okolini Drača (it. Durazzo, alb. Durres, po jednoj sovjetskoj linguističkoj karti iz 1960-ih), ali ovo ne mogu da potvrdim niti nalazim u istorijskim knjigama. Međutim, Skadar je i u srednjem veku imao većinsko albansko stanovništvo. Isto kao i Ulcinj, albanski grad i u vreme Nemanjića. Imamo lepu knjigu o Kosovu pokojnog Dimitrija Bogdanovića. Takođe ni drugi srpski istoričari ne znaju da su kosovski Albanci poreklom Srbi. Što ne znači da nije bilo Srba koji su postali Albanci, ali ne u toj razmeri da su dve trećine kosovskih Albanaca arnaućeni Srbi. Ovo je možda Cvijić u svoje vreme pisao, a pozadina je bila ideja da se Albanci na Kosovu i u severnoj Albaniji posrbe, shodno političkom programu izlaskom Srbije na more kroz severnu Albaniju. Pa šta uraditi sa toliko Albanaca u takvoj Srbiji..? Odgovor: proglasiti ih albanizovanim Srbima. Kad pogledamo kakvi su Albanci, Bogu hvala da nam nije uspelo.

I mi smo pravili greške, ovo valja priznavati. No, i opet je naš imperijalizam bio mnogo bezasleniji od imperijalizma danas "finih momaka", sa obzirom da je naš imperijalizam bio iz državnih požuda i ne da bi gradili globalne (kolonijalne) imperije. Ali ovo znamo ako poznajemo istoriju. Važno je da ostanemo objektivni i da ne preterujemo, onda imamo jakog saveznika u raznim diskusijama i debatama. Mislim, naše istinoljublje treba da nas razlikuje od onih "drugih", da ih ne pominjem... Svi mi grešimo, pa i ja. Ali ljubav za istinom treba da nas vodi.

nego  nego da grijese svi i svako svoje muke kaze  ,dragi  dabome da  treba isto svoje greske  kolko tolko pogledati  -nisu ni srbi uvijeka samo skrstenih ruku bili to isto imas pravo ,ali ovaj video samo svom narodu prica ne drugom----trajace dok svi svoje  sto nije prijatno budu govorili o tome  i svoj ponos pogaze sto drugima muke zadao  ,ko zna kada ce to biti mozda 
Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Не, Драги. Овај филм има за циљ да нас мало совести - да праштамо али да не заборављамо, да нам се не би поновило. А требао би да ибиђеш, рецимо, Шаранову јаму и логор Јадовно и читав комплекс јама на велебиту, где је ПО ИТАЛИЈАНСОЈ АРХИВИ, страдало око 80.000 Срба и Јевреја. Не могу да разуемем твој став и површност са којом приступаш.

Sto se Saranove jame tice,navodno je bila otkopana,ne bi li se nasli posmrtni ostaci u njoj. Kad ono,ispostavilo se da je ta jama prazna (ne znam ko tu sad laze??? )

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...