Jump to content

Muftija traži smjenu imama zbog Kusturice

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Hasan ef. Skorupan prisustvovao polaganju kamena temeljca za Kamengrad bez konsultacija s bilo kim, dajući podršku ovom projektu

muft.jpg

Goraždanski muftija Hamed ef. Efendić pokrenuo je proceduru smjene imama iz Višegrada Hasana ef. Skorupana zbog prisustva ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Kamengrada u Višegradu.

Svečanosti koju su organizirali Milorad Dodik i Emir Nemanja Kusturica Skorupan je, kažu u Muftijstvu, prisustvovao u službenoj odori, bez konsultacija s bilo kim, dajući na taj način podršku ovom projektu.

- Prema saznanju da je to uradio, nakon konsultacija s reisu-l-ulemom, Ured muftije je Rijasetu IZ uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti tog imama. On je znao o čemu se radi, poziv nije dobio na svoje ime, već je bio adresiran na Medžlis IZ, a Ured muftije o tome nije konsultirao. Samo dan prije toga bio je na Bikavcu, gdje je više od 70 Bošnjaka zapaljeno u kući.

Iz svega je trebao izvući pouku jer je i sam Milorad Dodik u svom obraćanju kazao da svi oni koji prisustvuju tom skupu pokazuju da u Višegradu niko nije protiv izgradnje Kamengrada - kaže Efendić.

Dodaje da je Rijasetu proslijeđen i materijal na kojem se vidi kako „imam u uniformi stoji u stavu mirno uz zvuke himne Bože, pravde".

- Mislim da je to jedan nepromišljen, možda i jedan bezobrazan postupak i nadam se da će Rijaset razumjeti reagiranje Ureda muftije i kao pouku za druge uraditi ono što smo mi tražili - dodaje Efendić.

Smišljeno urađeno

Muftija goraždanski ističe kako se Kamengrad gradi u neposrednoj blizini ratnog sabirnog logora u sportskom centru Ušće, odakle su Bošnjaci ubijani i bacani s mosta ili odvođeni i strijeljani na drugim mjestima, te da ova lokacija nije izabrana bez razloga, već da je to smišljeno urađeno.

IZVOR

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...