Zayron Написано Август 5, 2011 Пријави Подели Написано Август 5, 2011 A moze biti i da germani nisu imali nikakav novac? Za razliku od slovena koji u kakav takav imali? Imali su nekakva platidla, sad gledam i ja, izgleda i tekstil im je služio kao mjena, koliko sam na brzinu stigao pročitat. Evo od Vikinga njihove mjere i platidla - ali na češkom, Skandinavija u doba Vikinga: http://sever.wu.cz/index.php?co=03&who=jednotky Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2011 Nekakav tekstil? Pa mozda, ako se radilo o vecim komadima platna, bi se moglo raditi o nekoj vrsti trampe a ne o novcu? Jer grivne se nisu mogle koristiti za drugo, a platno jeste, itekako. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 5, 2011 Пријави Подели Написано Август 5, 2011 Zanimljiva ta vikinška mjena, tamo piše da za dvije kravlje kože dobiješ jednu staru bikovsku kožu. 2 kravlje kože = 1 stara koža od bika Ne znam, ne znam, meni ovo nešto ne štima, kad uporediš ovo ovako? za dvije mlade krasne djevojke dobiješ jednog starog djedulu, nekako preskupo, hahahaha Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 5, 2011 Пријави Подели Написано Август 5, 2011 Ma Vikingi nisu imali nikakav novac, to je smjena tabela u direktnoj razmjeni dobara. Sad čitam da se ustvari pravi novac polako i vrlo teško uvodio među te takve narode, Slovene i Germane a bilo je i velikih protivljenja pa se to moralo radit nasilu, kraljevi ga zavodili uz pomoć sile a rješavalo se to čak i na crkvenim saborima da li je hrišćanski novac zavesti ili ne! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2011 za dvije mlade krasne djevojke dobiješ jednog starog djedulu, nekako presupo, hahahaha Eh, al' deda je mudar, svasta zna. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 5, 2011 Пријави Подели Написано Август 5, 2011 za dvije mlade krasne djevojke dobiješ jednog starog djedulu, nekako presupo, hahahaha Eh, al' deda je mudar, svasta zna. :cheesy: Pa Vikinzi, oni su odivijek prefrigani i lopovi bili, ne moram ti ni pričat! Mafija! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 5, 2011 Пријави Подели Написано Август 5, 2011 ...vo mesnosta Javoroec na planinata Bigla bile postavena germanska radio stanica. Ti Germani bili valjda napredniji od nas, dok smo mi još poskakovali s tim ćuskijama u rukama oni već imali i u malom prstu izgradnju radio stanica! http://www.kriveni.5u.com/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 19, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2012 A koja je bila potreba mozga da evoluira ovoliko a da mi koristimo samo par %? Ne koristimo samo par % to je "kafanska nauka" kako ja zovem t.j mit koji kruzi medju ljudima. http://en.wikipedia....5_of_brain_myth Sto se clanka tiche, nista cudno, ako se neki razvoj desi desice se sporo, a u clanku lepo kaze problem energije - ljudski mozak je gladan organ. Jako. Od svih organa mozak je najveci potrosac kalorija. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 19, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2012 Krajnje debilan grafikon, uvreda za zdravu pamet... 4chsmu1 Jako realan grafikon, mnoge naucne stvari koje su rimljani otkrili su se zaboravile i opale tokom srednjeg veka. Dacu ti jedan malo smeshan ali krajnje impresivan primer - rimljani su imali dentalnu uslugu pravljenja mostova t.j kada ti jedan zub nedostaje oni ga vezu" sa dva ostala" nekom vrstom primitivne proteze i nadopune ti zub. Imali su takodje naprednije operacije, razumevanje povreda, ciscenja rana i slichno. Bezbedniji si bio u rukama Rimskog doktora pre nove ere nego u rukama srednjovekovnog doktora 15tog veka. Реалније би било овако: Daleko je to od realnosti. Do renesanse nista novo nije pronadjeno, mnoge stvari iz rimskog perioda su zaboravljene. Sad vi verujte u sta hocete vase pravo.....naravno razlog nije to sto je "hriscanstvo" doslo vec ono sto si ti rekao u sledecem postu: Моја претпоставка је да развој науке зависи од продуктивности. Ако, на пример, морамо да проводимо читав дан радећи на њиви да би се прехранили онда је јасно да од развоја науке нема ништа - једноставно немамо времена да се бавимо другим стварима. То је била општа ситуација у свету све до пре пар стотина година. Оног тренутка када су људи постали довољно продуктивни да основне потребе задовоље са мање рада, добили су "слободно време" које су могли да искористе за размишљање о науци, уметности итд. Apsolutno se slazem, zato i jeste toliki pad u srednjem veku.Jer je produktivnost bila slaba, feudalni sistem preveliki porezi, premalo bogatih jos manje pismenih. Nije mogao covek da stigne da se prehrani a kamoli da se bavi kojekakvom naukom i da uci pismenost. Najvise ljudi je moglo da se bavi naukom u crkvi - tamo su bili i najpesmeniji zato i na pocetku reneseanse najvise naucnika upravo dolazi iz redova svestenstva. Tu dolazi i mala odgovornost hriscanstva. Pismeni svestenici su imali svoju viziju sveta i nije (mnogo njih bar ) interesovala naucna spoznaja. Zahvaljujuci onima koje to jeste interesovalo - nije se stalo. Srednji vek jeste mracno mesto za nauku ali ne zbog hriscanstva. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dejan_kv Написано Јануар 6, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2014 Значи нема шансе да икада постанем паметан... ) ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука