gloria west Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Dragi moji forumasi..... Provela sam jedan divan vikend u oazi pravoslavlja na zapadu Evrope u Nemackoj u Skitu Svetog Spiridona Trimitunskog Cudotvorca. Otac Vasilije, iguman manastira, je po poreklu Svajcarac. Upoznao pravoslavlje preko studija grckog jezika, zamonasio se na Atosu a po savetu svog duhovnog oca Svetog Justina Popovica se vraca u zapadnu Evropu. U okolini Koblenca koji po izgledu lici na nasu Sumadiju u dolini reke Lan nedaleko od Limburga, na putu srednjevekovnih krstasa, je Otac Vasilije 80tih godina osnovao ovo divno mesto. Po izgledu ne lici na manastir. U zgradi je nekada bila gostionica. Jako skromno uredjena sa skromnim namestajem trenutno jednim monahom i dva iskusenika. Ovaj skromni skit posecuju najvise braca Rusi, Grci ali ni Srbi ne zaostaju. Sluzba i Molitve se citaju na vise jezika: srpski na prvom mestu (Patrijarh Irinej i Vladika Konstantin se obavezno pominju.... kao i srpski narod na Kosovu i Metohiji),staroslovenskom, nemackom, grckom i ruskom... Posebno se obraca paznja na to ko je prisutan da se ne bi slucajno izostavio jedan od jezika. Tako se desi da ako neko od prisutnih ne razume jedan od ovih jezika molive budu procitane na engleskom ili francuskom (otac Vasilije govori sve ove jezike i ispoveda na njima). Ja licno sam boravila tri puta do sada u manastiru i svaki put sam se osecala prelepo.... To je za mene mesto na kome pravoslavlje zivi na pravi nacin. Ne obraca se paznja na nacionalnost... jezik ...boju koze... Ne obraca se paznja koliki si gresnik, na bogastvo. Svako moze da se ispovedi, svako moze da potane iskusenik svako dobije utehu i savet... Jedan od iskusenika je nemac. Protestant. Iskusenik vec dve godine. Verujes se da ce uspeti da se zamonasi Monah je Rus. A posetioci su razliciti... Od znatizeljnih protestanata i katolika do pravoslavaca. Francuzi, belgijanci, holandjani amerikanci... svi oni su u jednom trenutku otkrili i zavoleli pravoslavlje..... I postali nasa braca u Hristu... Toliko o SRPSKOM Pravoslavlju Toliko o jeziku Toliko o narodnosti Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 smej.gif .mislise. 0442_feel клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Ja licno sam boravila tri puta do sada u manastiru i svaki put sam se osecala prelepo.... To je za mene mesto na kome pravoslavlje zivi na pravi nacin. Ne obraca se paznja na nacionalnost... jezik ...boju koze... Ne obraca se paznja koliki si gresnik, na bogastvo. Svako moze da se ispovedi, svako moze da potane iskusenik svako dobije utehu i savet... ----------------- Ово и јесте Светосавље и то јесте Православље. bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Јул 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Ja se plasim da to svi ne vide tako...Pogotovo ne svi ovde u Nemackoj... A i poneki na forumu isto... bliss jeeee omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Ja se plasim da to svi ne vide tako...Pogotovo ne svi ovde u Nemackoj... A i poneki na forumu isto... bliss jeeee Наше је да сејемо и проповедамо реч радости и Еванђеља, баш како ради тај отац Швајцарац. То што неће појединци да чују, њихов је проблем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Ja se plasim da to svi ne vide tako...Pogotovo ne svi ovde u Nemackoj... A i poneki na forumu isto... :group111: Наше је да сејемо и проповедамо реч радости и Еванђеља, баш како ради тај отац Швајцарац. То што неће појединци да чују, њихов је проблем. bliss jeeee клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Ja se plasim da to svi ne vide tako...Pogotovo ne svi ovde u Nemackoj... A i poneki na forumu isto... bliss jeeee Nije dobro da se plasis, jer ljubav izgoni svaki strah, po reci apostola... Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Извини, Глорија, али не схватам поенту: да ли сматраш да уредништво овог форума проповиједа некакав етнофилетистички приступ хришћанству па дајеш те чудне коментаре на крају своје поруке? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Извини, Глорија, али не схватам поенту: да ли сматраш да уредништво овог форума проповиједа некакав етнофилетистички приступ хришћанству па дајеш те чудне коментаре на крају своје поруке? не мисли на уредништво...бар ја тако мислим facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Управо тако јер ако је игдје причано о васељенском карактеру Православља, онда је то на овом форуму. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Mislim da je kritika bila upućena pojedinim članovima. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Прелепо Глорија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Mislim da je kritika bila upućena pojedinim članovima. facenew22222222 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Љубав не зна за смрт. У мом срцу нема места за умирање љубави према Србима. п.с. иако знам да ће ми Срби доћи главе. Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Mislim da je kritika bila upućena pojedinim članovima. Onda je svakako umesno da se obrati njima licno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука