Jump to content

Оправданост смртне казне и евентуално увођење исте у вашу државу???

Оцени ову тему

Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?  

83 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?

• Да
      15
    • Не
      52
    • Већ постоји
      3
    • Никако
      12

Препоручена порука

Mogu ako hoću...

P.s.: da li možeš i sebi da dadneš opomenu, pošto si me na onoj temi ko se sve gadi Srbima proglasio "čudnim mladićem"? Ako hoćemo ravnopravnost, onda bi to bilo samo fer, zar ne..

Очигледно онда ниси разумео шта сам хтео да кажем.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 417
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Obično ljudi, kojih grize savest, traže rigorozne kazne.Ovo samo da znamo. Kako se ono kaže: svako gleda svet kroz sebe, i pošto od sebe polazi, misli da je ceo svet isto takav.

Ја се слажем да људи који имају јак осећај дужности и савести и одговорности, суочени са чињеницом да други људи немају сличну савест, желе јаке казне јер не знају како другачије друге да упристоје кад већ они то сами не умеју или неће.

Са друге стране, они људи који немају савести или им је она лабава (систем "лако ћемо") - они се обично ужасавају тешких казни јер знају да лако могу да допадну под њихово сечиво.

I ne vredi da objasnimo da ne postoji perfektno kažnjavanje, ne postoji perfektni sud kod nas ljudi, tako da je stopa nevino osuđenih ljudi veoma visoka.

Od 1973. godine je samo u Sjedinjenim Američkim Državama moralo 87 ljudi na smrt osuđenih da bude pušteno na slobodu, dakle nevino su bili osuđeni na smrtnu kaznu, a ubijeno je 23 nevinih ljudi. Zadnje je, naravno, posthumno uviđeno. Od 1976. godine ubijeno je 1.232 ljudi smrtnom kaznom. Ovim dobijamo nekih 10% nevino osuđenih. Kolika je zaista stopa nevino osuđenih, ovo ne znamo. Sistem smrtna kazna! Ne moram da verujem u nepravednost smrtne kazne da bih rekao da sistem ne valja. A da kažem: Dobro, uzimam u kalkulaciju da 10% do 20% nevinih i nedužnih ljudi osudim na smrtnu kaznu, tj. moju braću, moje sestre, nečiju decu, ovde - izvinite - moram da sam duševni jadnik.

Не вреди нам то објашавати јер то сви знамо. Него, хајде да се правимо да наши противници то не знају па да им натрљавамо нос... кад већ немамо шта паметније да кажемо.

Све је то мање-више тачно што си рекао. Али, 10-так посто погрешних пресуда у САД спада у оно што зовемо - несавршен систем. Људи раде, а ко ради тај и греши.

Оно што прећуткујете је - тај омер грешака и исправних пресуда важи за скоро сваку судску област, биле у питању пресуде на смрт или на затворску казну.

Дакле, и од оних што су у затвору 10% је невиних.

И шта онда - да укинемо затворе због несавршености система?

Подели на овим сајтовима

Ne sećam se da sam nekog imenovao, ali ako si mislio na Igorsimu, onaj isto zastupa ono Mojsijevo "oko za oko i zub za zub". A znaš li šta ti ovo znači? Ako ti se tvoj mali sin s nekim potuče i onome izbije oko, da i tvom sinu trebaju da izbiju oko! Pa sad izvoli.. tvoj je sin, ne moj. Pa reci tvom sinu: znaš, sinko, tata te mnogo voli, ali onaj dečko je izgubio oko, sad i ti moraš da daš oko! Ili da je onaj pao nesrećno i smrtno se povredio, hoćeš ti da držiš lapotu tvome sinu? Ako već hoćemo da se nagađujemo.... Stvarno vas ne razumem.

Наравно да не сматрам да треба да избијамо око једни другима зато што се десила саобраћајна незгода или несрећа у школском дворишту.

Глупо је помислити да су то и старозавесни јевреји тумачили на тај начин, а камо ли данас то предлагати.

Него дај да опљунемо саговорника кад већ немамо шта паметно да му одговоримо...

Ја сам подржао пресуду Иранског суда који је пресудио да се човек, који је намерно бацио киселину у лице жени зато што није хтела да се уда за њега, и која је остала ем слепа ем унакажена, да се и он ослепи.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15632.msg494628.html#msg494628

Наравно да би спровођење такве пресуде било страшно - човек би остао слеп читав свој живот.

Али, други бацачи киселине би три пута размислили пре него што би тако нешто урадили. А то је суштина. И због те суштине казна је оправдана.

Киселина би у тој држави врло брзо била заборављена као врста оружија...

Подели на овим сајтовима

ako se ne varam smrtna kazna i danas postoji u Rusiji.

Вараш се. Али, вратиће је.

Надајмо се.

Da li smatras da je smrtna kazna ubistvo i ako smatras, kako bi onda objasnio Boziju zapovest "Ne ubij"?

Подели на овим сајтовима

Da li smatras da je smrtna kazna ubistvo i ako smatras, kako bi onda objasnio Boziju zapovest "Ne ubij"?

Наравно да је извршење смртне казне - убиство. Шта би друго било?

Што се тиче објашњавања Божије заповести:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15890.msg496073.html#msg496073

(негде иза средине, одговор Меди...)

Подели на овим сајтовима

Ja sam protiv uvodjenja smrtne kazne. Smatram da nemamo pravo ljudima oduzimati ono sto im je od Boga podareno i sto im ne mozemo vratiti!

А ево да одговорим и на ово, пошто сам превидео:

Немамо право људима одузимати... па чекај, а слобода? Зар слобода није људима од Бога дата? Кад ти неког казниш и стрпаш у прдекану на 20 година - то је тешка казна, зар не? То је одузета слобода и то време у затвору се не може вратити и надокнадити ни на који начин?

Право питање теби је - како оправдати постојање затвора а да се при том не оправда постојање смртне казне?

Подели на овим сајтовима

Oni koji su nevini u zatvoru, oni barem dobiju otštetu za vreme koje su proveli u zatvoru, pod uslovom da im se dokaže nevinost, razume se.. U diktaturama možda nije tako, ali mi ovde govorimo o slobodnim i demokratskim državama u koje računamo i Srbiju. Dakle, ako je sudstvo napravilo grešku i ti si bez krivice bio na robiji, onda ti se isplati otšteta za svaki dan koji si proveo u zatvoru.

Нешто нисам сигуран да је тако...

Да будем јаснији, прилично сам сигуран да ти измишљаш све у шеснаест и везеш овде оно што ти се свиђа.

Када држава САД неког правоснажно осуди - то ти је то. Ако се докаже грешка човек може и да се дочепа слободе али да наплати своју муку - јако тешко!

Он је ПРАВОСНАЖНО ОСУЂЕН ОД СТРАНЕ 12 ПОРОТНИКА и држава нема намеру да било шта било коме исплаћује. Бар је до сада тако било.

У последње време, као последица успеха Пројекта "Невиност", тих невиних а правоснажно осуђених одједном је постало много па су се као нешто организовали и почели и да отимају од државе неке ситне паре - али тешко то иде. Нема држава пара за бивше робијаше.

Али чак и да им држава исплати поштену накнаду за изгубљено време, изгубљену зараду и за претрпљен бол, као и за нарушен углед у друштву - а све би то итекако требала да уради - шта онда?

Ко да им врати изгубљену слободу и протекло време?

Oni, pak, koji su nevino ubijeni, koju otštetu oni dobijaju? Možeš da ih vaskrsneš? Možeš li deci da vratiš tatu ili mamu koji su judikativnom greškom ubijeni smrtnom kaznom?

Ако већ слобода може да се отплати, што не може да се исплати и смрт?

Држава пресуди да је крив, одреже му смртну казну, изврши је и касније се испостави да је човек био невин. Држава исплати родбини погинулог правичну надокнаду - и сви срећни и задовољни.

Деци не можеш да вратиш тату и маму али можеш да им надокнадиш у новцу. Ако може за слободу, може и за живот, зар то није твоја логика?

Kako možeš da govoriš da 10 od 100 nevino ubijenih spada u nesavršenost sistema (ovo u SAD kao jedina demokratska država u kojoj postoji smrtna kazna! u diktaturama je procenat sigurno malo veći..) sa kojim - ako te pravo razumem - možemo da živimo..?

У САД је тај постотак далеко најгори јер они имају две ужасне ствари:

1. имају 12 будала у пороти - како ће они да се сви заједно сложе око исте ствари то ти је као кад се баци коцка, па шта падне... Довољно је да у пороти буде неко ћакнут, или потплаћен - и пресуда ће бити како он каже или је неће ни бити. А људи хоће кући својим породицама и да се врате свом животу - и често се сложе само да се пипиревка заврши.

Да не говоримо о томе да највећи део тих погрешних пресуда отпада на Југ где су црнце осуђивали за убиства белаца. Тамо се лако договоре око тога...

2. Имају државне тужиоце - то су људи који се бирају на изборима! Ти људи су политичари! А њихов задатак је да подижу оптужнице и да добијају што теже пресуде. Можеш мислит чиме се све они служе...

Кад се деси злочин сви гледају у њих шта ће да ураде. И они хватају људе по улици и вичу - ево га Педро, он је кривац... И кад добију пресуду - добијају политичке поене.

Кад накупе довољно политичких поена - кандидују се за конгресмена или сенатора.

У осталим државамапо свету, уобичајено нема тих глупости. Судија и тужилац су стручни људи који ЗНАЈУ свој посао. Они могу намерно да погреше, али случајно јако ретко.

Ja ne mogu da živim s time.

Са чим?

Ако се уведе смртна казна поново у Србији ти ћеш да напустиш земљу?

Ако се уведе у читавом свету - ти ћеш да се убијеш?

I koliko vidim, 90% koji su glasali na ovoj anketi ovde isto ne mogu da žive s tim.

Е, сад си ме убедио...

Niti verujemo u preventivnu meru smrtne kazne, jer oni koji su skloni delima koja bi možda zaslužile smrtnu kaznu, oni će da ih urade pa neka im se i hiljadu puta pretilo smrtnom kaznom. Ne postoji preventivna mera smrtne kazne, ono je čisto samo osveta.

Ту се дубоко не слажемо.

Они који су СКЛОНИ страшним злочинима, ипак могу и да се СУЗДРЖЕ, зар не? А суздржаће се ако знају шта их чека.

Они, пак који не могу да се обуздају и просто МОРАЈУ да врше такве злочине - њих и треба побити.

Подели на овим сајтовима

Страшно је играти се Бога.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Логика је како ја видим следећа : ако је циљ смртне казне одмазда, уводити је само због тога, када већ можемо да држимо људе доживотно је бесмислено; ако је циљ заштита друштва, друштво је подједнако заштићено и ако је злочинац убијен и ако је доживотно склоњен; а ако је циљ заштита друштва путем превенције, човек кога неће застраштити доживотни губитак слободе, неће га застрашити ни смртна казна, а човек који како рече Игорсима, "мора" да чини тешке злочине, ће бити ефективно склоњен и доживотном робијом, а сигурно неће бити застрашен претњом смтрне казне, јер "мора" је стање које не познаје ништа ван тога "мора". Тако да подржавање смртне казне је, дубоко сам убеђен, само пуштање на вољу своме инстикту за поравнање и одмазду, ништа више.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Za neke je smrtna kazna čak "humanija" od doživotne robije. A jedan (od mnogih) pravoslavni argument jeste da čovek treba da ima mogućnost pokajanja. Ovo ne znači da mu se zbog pokajanja oprašta kazna, ali barem ima priliku da se, koliko toliko, malo pomiri sa Bogom.

Razumem da čovek kad u jednom zločinu izgubi nekog dragog, da je pun besa, to je normalno, i svi bi takvi bili. Da imam ćerku i neko mi siluje ćerku, naravno da bi mu najradije bacio sekiru na glavu. Ali u pitanju je jedan viši ideal, jedna viša vrednost, i u takvim slučajevima moramo da budemo tu jedni za drugog i da kažemo: "Razumemo tvoj bol, i razumemo tvoj bes, i sasvim je prirodno, i onaj će da dobije svoju kaznu; ali smrtnu kaznu ne možemo da dopustimo radi ideala sa kojima želimo da izgradimo naše društvo, ono društvo kome bi pripadali i tvoj dragi ili tvoja draga da nisu stradali u gadnom zločinu."

Слажем се са свим. И бес је сасвим природан али не доносе се закони нити се управља друштвом у бесу. А што се тиче ове будалаштине да је смртна казна хуманија, зар не би било лепо онда макар да предлажу да се сваки осуђеник одлучи хоће ли провести живот у затвору или ће да га погубе. Чак ја не бих рекао да је то виши идеал, него да је једна најнормалнија ствар да прганизовано људско друштво никад не сме прихватити могућност да се одузимање живота икада прогласи легалним и нормалним, ни у којем облику, па ни у облику друшвене одмазде, јер држава треба да тежи усавршавању људских вредности а не убијању.

Подели на овим сајтовима

Ja sam protiv uvodjenja smrtne kazne. Smatram da nemamo pravo ljudima oduzimati ono sto im je od Boga podareno i sto im ne mozemo vratiti!

А ево да одговорим и на ово, пошто сам превидео:

Немамо право људима одузимати... па чекај, а слобода? Зар слобода није људима од Бога дата? Кад ти неког казниш и стрпаш у прдекану на 20 година - то је тешка казна, зар не? То је одузета слобода и то време у затвору се не може вратити и надокнадити ни на који начин?

Право питање теби је - како оправдати постојање затвора а да се при том не оправда постојање смртне казне?

Odlaskom u zatvor, coveku se ne ukida mogucnost pokajanja a samim tim i spasenja za razliku od smrtne kazne koja to onemogucava!

Подели на овим сајтовима

Логика је како ја видим следећа : ако је циљ смртне казне одмазда, уводити је само због тога, када већ можемо да држимо људе доживотно је бесмислено; ако је циљ заштита друштва, друштво је подједнако заштићено и ако је злочинац убијен и ако је доживотно склоњен; а ако је циљ заштита друштва путем превенције, човек кога неће застраштити доживотни губитак слободе, неће га застрашити ни смртна казна, а човек који како рече Игорсима, "мора" да чини тешке злочине, ће бити ефективно склоњен и доживотном робијом, а сигурно неће бити застрашен претњом смтрне казне, јер "мора" је стање које не познаје ништа ван тога "мора". Тако да подржавање смртне казне је, дубоко сам убеђен, само пуштање на вољу своме инстикту за поравнање и одмазду, ништа више.

"Можемо да држимо људе доживотно..." - у ком свету ти живиш? Нема доживотне казне - укинута је и замењена са 40 година затвора.

И шта сад?

ШТА КАД НЕ МОЖЕМО ДА ДРЖИМО МАНИЈАКЕ ДОЖИВОТНО У ЗАТВОРУ?!?

То ти канда мало квари ток мисли ... у сваком случају, ова твоја "логика" пропаде неславно.

Подели на овим сајтовима

"Razumemo tvoj bol, i razumemo tvoj bes, i sasvim je prirodno, i onaj će da dobije svoju kaznu; ali smrtnu kaznu ne možemo da dopustimo radi ideala sa kojima želimo da izgradimo naše društvo, ono društvo kome bi pripadali i tvoj dragi ili tvoja draga da nisu stradali u gadnom zločinu."

Где ти живиш? У Дизниленду?

Који идеал? Како гласи тај идеал? Злочинци ће нас да убијају, а ми њих нећемо?

Зар је Њу Ејџ заиста већ испрао мозгове и у нашем народу? Кад пре, бре?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...