Милан Меденица :) Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 нормално, треба да пратимо ствари ко зацртане и без имало размишљања, па макар људи попадали у несвест а женска марама треба по могућности да буде црна или тамне боје, да би што пре попадале од сунчанице, дихидрације или једноставно од недостатка ваздуха кад пребаце преко лица да не ''саблажњавају'' оне који се ложе на лепа женска лица dada greengrin greengrin е да, а треба их враћати у живот топлом освећеном водом искључиво, да им буде по вери 4chsmu1 :) клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Ја носим сукњу и мараму (зашто не бих?), и прекрстим се, и поред цркве, и кад чујем звона ЦРКВЕНА,(додуше, трудим се да не привучем ничију пажњу), помоливши се кратком Исусовом молитвом.И ОБАВЕЗНО (опет неупадљиво), пролазећи поред гробља, помоливши се за душе уснулих које почивају ту. И све то чиним, не зато што нешто глумим или сам сујеверна, већ зато што ЈА то желим, а никог тиме не угрожавам. Мени је све једно шта че ко да обуче-то је његова ствар. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Ја носим сукњу и мараму (зашто не бих?), и прекрстим се, и поред цркве, и кад чујем звона ЦРКВЕНА,(додуше, трудим се да не привучем ничију пажњу), помоливши се кратком Исусовом молитвом.И ОБАВЕЗНО (опет неупадљиво), пролазећи поред гробља, помоливши се за душе уснулих које почивају ту. И све то чиним, не зато што нешто глумим или сам сујеверна, већ зато што ЈА то желим, а никог тиме не угрожавам. Мени је све једно шта че ко да обуче-то је његова ствар. лепо и похвално dada greengrinсамо имам три питања: - а зашто то чиниш? - сматраш ли да је твоја молитва мања, или да Бог слабије чује, ако си обучена другачије и/или ако се не прекрстиш? - да ли би ти у панталонама, без мараме и без закрштавања било непријатно да то све исто урадиш са исто пуним срцем молитве и љубави према Богу и према својима? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Медо, најискреније ћу ти одговорити: 1) На почетку мог црквеног живота-зато што су ми рекли да тако треба, а сада (иако знам да је СВЕЈЕДНО шта ћу обући),зато што уживам у томе да још увече спремим шта ћу да обучем, јер ми је то нешто посебно, резервисано само за Литургију.Значи, у питању је нешто,сасвим лично,а не неко правило. 2)Наравно да НЕ. Дешавало се и да будем у панталонама (фармерицама) и без мараме, ако непланирано одем у цркву, или по некад, када после Литургије идем на посао.А, прекрстим се, као што рекох, ако тиме не привлачим пажњу пролазника (сапутника).У супротном се,само помолим. 3)Никада ми није непријатно да се помолим Богу. Мислим да сам одговоривши на прва два питања, одговорила и на треће. dada Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Најважнији је однос са Господом. Не мислим да сам мањи верник што сматрам да је сасвим довољно да сам пристојно обучена. Подвајање настаје, када се, нарочито у последње време особе, нарочито женског пола, несвесно (оне то мисле) или свесно осећају другачије јер имају дуге сукње и мараме. Водили су ме у цркву од малена, у Београду, а годиница имам подоста...те слике ће заувек живети у мени. Сећам се да су цркве биле празније...а старе госпође и деца само пристојно обучени...само. Препорука: Читати текстове Митрополита Алфејева Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Čovjek u ljubavi potpuno zaboravi i ne pita sebe da li treba ili ne treba.Po svojoj prostoti mnogi će se prekrstiti,možda i zapjevati...a ti dete moje ako se pitaš oću-neću,onda nemoj da se smućuješ nego u srcu zablagodari Bogu jer je tamo presto njegov. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Људи, хоће ли неко да ми објасни зашто треба да се правдам због сукње, кад ја ником не тражим да ми се правда због панталона? Да ли је сукња прогнана из цркве,или је СВЕЈЕДНО-сукња или панталоне? И да ли мислите да ми који носимо сукњу, немамо Господа у срцу, и не знамо да је битан однос са Господом???? Све ми је теже да видим разлику између оних којима су сукња и марама императив, и оних који пљују по томе. Опростите ми ,молим вас. И једни, и други сте моја браћа и сестре у Господу, и све вас тако волим, без обзира у чему идете у цркву, и без обзира да ли сте фарисеји или нисте. То је измећу вас и Бога, и није на мени да икоме судим, већ да се помолим за сваку душу у коју је Господ удахнуо живот-од оне која се, управо зачела у мајчиној утроби, до оне која се управо Господу предаје. Тако ја живим и верујем. Radovanka је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Људи, хоће ли неко да ми објасни зашто треба да се правдам због сукње, кад ја ником не тражим да ми се правда због панталона? Апсолутно не треба да се правдаш никоме ни за шта. Ни ултра либералима она која носи сукњу не треба да се правда, ни ултра ревнитељима она која носи панталоне/фармерке не треба да се правда. Чим неко нешто од некога тражи - претерује. Живимо и пуштамо друге да живе. Мени је лично свеједно шта ко носи/облачи. Апсолутно ми је свеједно. Шта коме чини радост нека то и ради. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 @ Ратко С. 1405_love Хвала, Ратко. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Људи, хоће ли неко да ми објасни зашто треба да се правдам због сукње, кад ја ником не тражим да ми се правда због панталона? Да ли је сукња прогнана из цркве,или је СВЕЈЕДНО-сукња или панталоне? И да ли мислите да ми који носимо сукњу, немамо Господа у срцу, и не знамо да је битан однос са Господом???? Све ми је теже да видим разлику између оних којима су сукња и марама императив, и оних који пљују по томе. Опростите ми ,молим вас. И једни, и други сте моја браћа и сестре у Господу, и све вас тако волим, без обзира у чему идете у цркву, и без обзира да ли сте фарисеји или нисте. То је измећу вас и Бога, и није на мени да икоме судим, већ да се помолим за сваку душу у коју је Господ удахнуо живот-од оне која се, управо зачела у мајчиној утроби, до оне која се управо Господу предаје. Тако ја живим и верујем. ...pa stoga ste toliko smireni i uzbuđeni radi ovog pitanja. Očigledno nite pročitali moj post pre toga - suknja - pantalone, svejedno, međutim smeta mi da neko diže ovoliku buku oko ovog. To govori o količini smirenja. Laku noć i svako dobro od Gospoda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Лаку ноћ, Аљонушка. Жао ми је што Вам смета оно што сам написала. Мој текст се, понајмање односио на Ваш пост. Као, што и сами рекосте, најважнији је однос са Богом, који је врло лична ствар сваког од нас,у шта улази и количина нашег смирења. Ја не знам колико је Ваше смирење, и колика је Ваша вера, нити желим да о томе просуђујем.То је између Вас и Бога,али ако је Вама занимљиво да процењујете моје смирење, само изволите, не могу и нећу да Вам браним. И, да јесам се, за кратко, узнемирила.Човек сам,а ако Ви поседујете апсолутно смирење, ја онда, упадам у још један грех,јер Вам завидим. Такође, не знам да ли сте приметили и ову реченицу у мом тексту: Опростите ми ,молим вас. Хвала Вам што ми желите свако добро од Господа. Узвраћам Вам од свег срца. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 dress code чуда чини очигледно dada 0110_hahaha 0110_hahaha Ja mislim da je bitno biti pristojno obučen i to je sve. A da budem sva pokrivena k'o muslimanka mi je totalno van pameti- zapravo, meni žene koje se tako obuku za liturgiju izgledaju k'o vanzemaljci a ni ja njima nisam ništa manje čudna kad se pojavim u pantalonama i bez te famozne marame 0110_hahaha Puno zena ume da obuce maramu i da izgleda vrlo normalno i prirodno... ako tebi to nije uobicajeno ima kome jeste, i kao sto ti ne volis da ti neko namece nacin oblacenja tako isto i ti nemoj drugom da nameces... Sta to ima lose u nosenju marame? Sta ima da gledas ko je kako obucen, zar se zbog toga ide u crkvu? Ako neko pak tebi prigovara za pantalone, odgovori mu fino da to nije njegova briga, a ako ne - nikom nista... Ako sam manastir ima kao pravilo nosenje suknji i marama - normalno je da se red domacina ispostuje... Ako ti se takav red ne svidja - nemoj ni da ides u taj manastir, nije u njemu blagodat veca nego na nekom drugom mestu... ... Uopste uzev, i na ovoj temi vecina je pokazala jednostranost i pristrasnost, kao i na mnogim drugim, i kao i uvek - neodoljivu zelju i potrebu da druge ljude obavezno ukalupi po svojoj meri... Egoizam nas izjeda kao kancer... S maramom ili bez, s ovim ili onim, prekrstiti se javno ili ne, ovako ili onako - pa dokle cete vise ljudi da se davite u tom jedu, i da trosite snagu na isprazne i nepotrebne price i razmisljanja? Kao da smo sve druge vaznije stvari resili, pa samo nam jos ovo ostalo... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Ja se vala krstim svaki cas. Ono, pomozi Boze i Sveti Luka. Cim nesto zaskripi. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Својевремено сам питао мог духовника, једног јаако старог Проту, да ли се крстити јавно, рецимо пре обеда? Питао ме је да ли се крстим и када сам сам у кући. "Ако се крстиш и када си сам, крсти се и јавно. Али, ако би се задесио, рецимо у некој исламској земљи или било где где би ти живот био угрожен због тога, онда немој!" Ми смо Јеванђељем позвани да свуда и на сваком месту исповедамо веру. Па тако и закрштавањем јела и пића. О томе има пар текстова на: http://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20zakrstavanju.html http://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20krsnom%20znaku.html као и о ношењу марама које су муслиманке преузеле од православних, а не обратно, а о чему пише Патријарх Павле на: http://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20pokrivanju%20glave%20PatrijarhPavle.pdf BTW. за време Васкршњег поста у једној нашој цркви у Швајцарској свештеник је изричито рекао да НЕЋЕ ДА ПРИЧЕШЋУЈЕ жене које носе мараму на глави! Потврђено од брата у Христу који редовно иде у ту цркву! zivkov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Ako neko pak tebi prigovara za pantalone, odgovori mu fino da to nije njegova briga, a ako ne - nikom nista... Ako sam manastir ima kao pravilo nosenje suknji i marama - normalno je da se red domacina ispostuje... Ako ti se takav red ne svidja - nemoj ni da ides u taj manastir, nije u njemu blagodat veca nego na nekom drugom mestu... Лепо речено. S maramom ili bez, s ovim ili onim, prekrstiti se javno ili ne, ovako ili onako - pa dokle cete vise ljudi da se davite u tom jedu, i da trosite snagu na isprazne i nepotrebne price i razmisljanja? Kao da smo sve druge vaznije stvari resili, pa samo nam jos ovo ostalo... Допусти, можда је то некоме битно, без обзира што није најважнија ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука