Jump to content

Везивање сатане на 1000 година

Препоручена порука

Ради се о https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=66&chap=20

Тачније о слиједећем дијелу:

И видјех анђела гдје силази с неба, који имаше кључ од бездана и ланац велики у руци својој.

И ухвати аждају, стару змију, која је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година,

И баци је у бездан, и закључа и запечати над њом, да више не вара народе, док се не наврши хиљаду година; послије тога треба да буде одријешена на кратко вријеме.

Може ли неко да ми каже нешто више о овоме, тј. да ли неко зна како су Свети Оци тумачили овај дио књиге Откривења? Унапријед хвала.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ради се о https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=66&chap=20

И видјех анђела гдје силази с неба, који имаше кључ од бездана и ланац велики у руци својој.

И ухвати аждају, стару змију, која је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година,

И баци је у бездан, и закључа и запечати над њом, да више не вара народе, док се не наврши хиљаду година; послије тога треба да буде одријешена на кратко вријеме.

Може ли неко да ми каже нешто више о овоме, тј. да ли неко зна како су Свети Оци тумачили овај дио књиге Откривења? Унапријед хвала.

Овако сам ја то схватио:

1000 година је период времена (не у буквалном смислу 1000, већ као веома дуг период) у коме је сатана свезан (то је ово садашње време), у Аду. Свезан је по васкрсењу Христовом а биће пуштен у време када се појави антихрист на земљи (на кратко време).

Подели на овим сајтовима

Ја ти могу рећи у историјском контексту шта би то отприлике могло да значи.

Хиљаду година опет не мора дословно бити баш иљаду година , може да значи неко дужи период.

Везивање сатане, стре змије , аждаје је симболика( мада могуће је да се у дуовном свету заиста деси или десило неко везивање лично сатане) .Аждаја је чест симбол за некакву свецку империју која арчи по целом свету, као што је била римска империја ономад а сад американска.

Римска империја је постојала око иљаду година а онда је везана Хришћанством преображена у Византијску империју која је исто тако постојала око иљаду година.

Иљаду година је прошло и од раскола.

Али није прошло иљаду година од Византије.

После римске империје када је настануло православно ромејско царство мисионарење је било веома развијено и практично у том периоду већина европских народа је христијанизована, и то је некакав тријумф хришћанства . Али тај период је подразумевао изразити патријархат насупрот периоду римске материјалистичке империје.

Неки историци говоре о смени два историјска периода као некој синусоиди , патријархат/матријархат.

Где је у првом периоду истакнут мушки принцип , а у другом жемски.

У првом периоду мушком јелте , је изражено витештво , чојство , јунаштво , дуовност, кретање човека ка Богу , и мушкарац је херој. У другом периоду је изражен материјализам , хедонизам, витештво је презрено, човек се не креће ка Богу него од Бога ( све једно каку предтсаву има о Богу , зато је познат феномен у историји да божанства једног периода у другом периоду постају антибожанства и антихероји, као данас Хришћанство илити по оној хегеловској теза-антитеза-синтеза) и жена је стављена у центар а не мушкарац, и жемски принципи су на цени(шминка, лепота и здравље, форма).

Тако имаш у римљана неко божанство које се зове мега матрис илити великачка мајка а данас имаш Мадону или Мерлинку или већ неку другу плавушу, и то везе нема са култом богородице , већ је сасвим обрнут култ ( што се да видети из "умјетности" луизе Чиконе тзв.Мадоне) .

Ако узмеш овај један период као везивање сатане онда то има смисла у толико што је у том периоду духовност на цени и потрага за душом и спасењем најважнија ствар.

Међутим иако и сам св.Апостол Павле помиње две звери и два периода, онај који је био и који ће доћи , овакав поглед на историју може да одведе у циклизам , који сам по себи можда и није погрешан , али ако се узме мимо Хришћанства онда води ка погрешном расуђивању и долазимо до Панте Реи и речи из књиге проповедника "Ништа ново под капом небеском , што је било то ће опет бити". Меџутим хришћански је мислити да историја има крај и коначни циљ( који се не завршава страшним судом како се трипују апокалиптичари , него царством небеским).

Даклем по мом неком мишленију везивање сатане је онај период када ће Хришћанима да сване и када ће мисија Хришћанска обухватити цео свет , али не у смислу дељења књижица и одломака св.Писма по целом свету, него у смислу учествовања целог света у литургијској косовско-заветној  заједници, јер је то пуноћа вере.

Тај период опет може да потраје неко дуже извесно време као код Византије, но не могу да се усудим да речем да ће то баш бити иљаду година.

п.с. Тарабићи веле да ће доћи неки период историје када нечастивог више бити неће , како каже један од Тамбурића, и вели али ће бити нечег млого згорег од нечастивог , а то ће бити љуцка гордост и умишљеност да све боље уме и зна од Боже ме опрости самог Бога.И веле да тада ратова неће бити.

Ето , ако ти то нешто значи.

Уф , али по овоме испада да су ревнитељи и апокалитичари оманули оф скроз...сад сам га награисо...

:cheesy:

Подели на овим сајтовима

Naravno da mi znači, hvala tebi i svima ostalima na komentarima. Ovo me je poprilično mučilo jer uvijek kad dođem do ovog dijela nekako se smutim i ne mogu da razumijem. fmqmtx svima  :cheesy:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ovo  :cheesy:

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...