grigorije22 Написано Децембар 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Interesantno, ja sam započeo bio sličnu temu na "Poukama". Pitao sam- zašto je Isus prokleo smokvu kad je jednostavno mogao da učini da ona rađa? Zato sto ta smokva simbolizuje gresnike koje ne prinose plodove dostojne pokajanja. Time sto je prokleo smokvu Isus jepokazao da ima vlast da kazni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Da,ali uopšte nije bilo vreme da radaju smokve. Kao kada bi se ja sad ljutio što trenutno nema trešanja na drveću Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ko kaže da nije vrijeme "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ko kaže da nije vrijeme Pa ova moja ispred kuće ne radja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ali,moje pitanje se odnosi na smokvu koja ne radja kad joj uopšte nije vreme da radja plodove.Ne može se očekivati da nešto daje svoje plodove kad mu nije vreme davanja tih plodova zar ne?Jer je zapisano U Bibliji,sve ima svoje vreme,vreme kada se radja,vreme kada se umire,vreme kada se seje i vreme kada se žanje... Moram priznati da ovo pitanje koje mi dolazi,da mi ne daje mira i utiče na i inače ne baš jaku veru.Zato se nadam i molim za pomoć pri ovom pitanju. Ja sam davno pročitao vrlo lijepo objašnjenje o tome i mislim da je bilo od nekog bibličara, možda Celestina Tomića ili Bonaventura Dude ali ga se nažalost više ne bi sjetio ni na mučilima. Pričekaću par dana pa se valjda tačno sjetim gdje sam to pročitao. Obično to tako biva kod mene. Inače otkako sam se počeo bavit s PC tehnikom, internetom itd, to je takav grozan kvantum informacija i napor, navala na memoriju da mi je bilo izbrisano mnogo toga iz glave što sam imao iz teoloških knjiga kojim sam se prije vrlo mnogo bavio i čitao. Strašno nešto, ne smijem se ni sjetit koliko toga o svemu tome sam znao, tj. imao informacije u glavi a sad ih više nemam, ne sjećam ih se jednostavno. I to zadnje memorije mi sad dokrajčuje taj posao sa Slovenstvom i panslavizmom gdje sam također svaki dan bombardovan takvim kvantumom informacija da je to nešto nezamislivo. Dok se ne sjetim evo bar jedna rasprava na tu temu a pogledam šta piše o tom i na češkom pa ako bude nešto zanimljivo a ne mnogo dugo onda i to prevedem: http://www.kriz-zivo...kvu/stranica/0/ Ima i ovo objašnjenje a ja mislim da je bilo nešto tako u tom smislu. Danas se samo sjećam početka tog teksta koji je glasio nešto u tom smislu: Naravvno da ne može biti ni riječi o tome da Isus nije znao kad koja voćka u koje doba rađa plodom... a sad samo to objašnjenje sam zaboravio kako je tačno pisalo. Evo barem onda neko s Foruma Križ Života : Mislim da nikako nije Gospodin "prokleo" smokvu radi nje same i radi toga što nije imala ploda - jer joj i nije bilo vrijeme za to, već je htio sa tom zgodom dati pouku svojim učenicima a i svima nama; Dakle, smokva simbolizira Jeruzalem tadašnjeg vremena odnosno svećenike, pismoznance, farizeje i sve one koji su živjeli u vremenu Kristovog djelovanja - a nisu htjeli prepoznati pohod Boga živoga unatoč svim čudesima koje je učinio. Oni su bili okičeni lišćem prazne vjere koja nikada nije donosila roda za Božju slavu. Dakle, rasli su na izabranom polju Božjeg vrta a Gospodaru su uskraćivali rod. Poradi toga Bog ih napušta - ne proklinje - a to je dovoljno da izgube sok pravoga života koji daje samo Božja milost. Vidimo iz povijesti da je i cijeli Jeruzalem " usahnuo " tj. židovski narod nije više izabrani, Božji već je to sada kršćanski puk koji se sabrao u Kristovoj Crkvi. Sjetimo se i usporedbe o vinogradu; Bog Otac je vinogradar koji čisti svoj vinograd, a one mladice koje ne donose roda On siječe i baca u vatru! U Otkrivenju opet Gospodin govori da će one " koji nisu ni vrući ni hladni - ispljunuti iz svojih usta", dakle Bog ne trpi jalovosti i kompromis u svojim stvorenjima, jer nam je dao sve uvjete svojih milosti da mognemo plodove ljubavi donositi i nije On kriv što nas je pozvao u čas, kad se nismo nadali, i kad nismo imali baš ništa da mu ponudimo. " Dakle budni budite jer ne znate čas u koji će se Gospodar kuće vratiti! " - i zaiskati plod našega života! Mir i dobro http://www.kriz-zivo...kvu/stranica/2/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 E sad ne znam misliš li na smokvu ili trešnju Kažeš zbunjuje te to i pomućuje, ja te pitam ko kaže da nije bilo vrijeme da rodi smokva? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ja mislim isto kao i nemački bibličar Rudolf Pesch, a on otprilike kaže da je Isus tog dana bi nešto neraspoložen, što bi se reklo "ustao na levu nogu". Zayron and Oglo је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Pa evo i Gaša misli da nije trebala da rađa, a ono Gospod ne misli tako "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 E sad ne znam misliš li na smokvu ili trešnju Kažeš zbunjuje te to i pomućuje, ja te pitam ko kaže da nije bilo vrijeme da rodi smokva? A..to... P Pa Marko,u svom jevandjelju,11.glava 13.stih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ja sam davno pročitao vrlo lijepo objašnjenje o tome i mislim da je bilo od nekog bibličara, možda Celestina Tomića ili Bonaventura Dude ali ga se nažalost više ne bi sjetio ni na mučilima. Pričekaću par dana pa se valjda tačno sjetim gdje sam to pročitao. Obično to tako biva kod mene. Inače otkako sam se počeo bavit s PC tehnikom, internetom itd, to je takav grozan kvantum informacija i napor, navala na memoriju da mi je bilo izbrisano mnogo toga iz glave što sam imao iz teoloških knjiga kojim sam se prije vrlo mnogo bavio i čitao. Strašno nešto, ne smijem se ni sjetit koliko toga o svemu tome sam znao, tj. imao informacije u glavi a sad ih više nemam, ne sjećam ih se jednostavno. I to zadnje memorije mi sad dokrajčuje taj posao sa Slovenstvom i panslavizmom gdje sam također svaki dan bombardovan takvim kvantumom informacija da je to nešto nezamislivo. Dok se ne sjetim evo bar jedna rasprava na tu temu a pogledam šta piše o tom i na češkom pa ako bude nešto zanimljivo a ne mnogo dugo onda i to prevedem: http://www.kriz-zivo...kvu/stranica/0/ Ima i ovo objašnjenje a ja mislim da je bilo nešto tako u tom smislu. Danas se samo sjećam početka tog teksta koji je glasio nešto u tom smislu: Naravvno da ne može biti ni riječi o tome da Isus nije znao kad koja voćka u koje doba rađa plodom... a sad samo to objašnjenje sam zaboravio kako je tačno pisalo. Evo barem onda neko s Foruma Križ Života : Mislim da nikako nije Gospodin "prokleo" smokvu radi nje same i radi toga što nije imala ploda - jer joj i nije bilo vrijeme za to, već je htio sa tom zgodom dati pouku svojim učenicima a i svima nama; Dakle, smokva simbolizira Jeruzalem tadašnjeg vremena odnosno svećenike, pismoznance, farizeje i sve one koji su živjeli u vremenu Kristovog djelovanja - a nisu htjeli prepoznati pohod Boga živoga unatoč svim čudesima koje je učinio. Oni su bili okičeni lišćem prazne vjere koja nikada nije donosila roda za Božju slavu. Dakle, rasli su na izabranom polju Božjeg vrta a Gospodaru su uskraćivali rod. Poradi toga Bog ih napušta - ne proklinje - a to je dovoljno da izgube sok pravoga života koji daje samo Božja milost. Vidimo iz povijesti da je i cijeli Jeruzalem " usahnuo " tj. židovski narod nije više izabrani, Božji već je to sada kršćanski puk koji se sabrao u Kristovoj Crkvi. Sjetimo se i usporedbe o vinogradu; Bog Otac je vinogradar koji čisti svoj vinograd, a one mladice koje ne donose roda On siječe i baca u vatru! U Otkrivenju opet Gospodin govori da će one " koji nisu ni vrući ni hladni - ispljunuti iz svojih usta", dakle Bog ne trpi jalovosti i kompromis u svojim stvorenjima, jer nam je dao sve uvjete svojih milosti da mognemo plodove ljubavi donositi i nije On kriv što nas je pozvao u čas, kad se nismo nadali, i kad nismo imali baš ništa da mu ponudimo. " Dakle budni budite jer ne znate čas u koji će se Gospodar kuće vratiti! " - i zaiskati plod našega života! Mir i dobro http://www.kriz-zivo...kvu/stranica/2/ Hvala na trudu poštovani Josipe, Kažeš misliš da Gospod nije prokleo smokvu radi nje same,već da bi to bila metafora. Ali on je nju ipak prokleo,a metaforu je kao i mnoge svoje metafore mogao samo ispričati,bez da proklinje smokvu koja ne radja kad joj i nije vreme da radja,ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Neko imađaše smokvu posađenu u svome vinogradu,i dođe da traži roda na njoj, i ne nađe. Onda reče vinogradaru: Evo tri godine kako dolazim i tražim roda na ovoj smokvi, i ne nalazim. Poseci je! Zašto i zemlju da slabi? A on odgovarajući reče mu: Gospodaru, ostavi je i ove godine dok okopam oko nje i metnem đubrivo. Pa će možda roditi; ako li ne, poseći ćeš je docnije (Lk. 13, 6-9). "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ima jedan esej Bertranda Russella " Why I am not a Christian" i baš se poziva na taj post. To se ne uklapa u : Bлагослови оне који вас проклињу, и молите се за оне који вас малтретирају" (Лука 6.28), док у другим приликама је одбио да искористи својu чудесну моћ да уништи негостољубива Самарићаниa(Лука 9,51-55) [2] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ima jedan esej Bertranda Russella " Why I am not a Christian" i baš se poziva na taj post. To se ne uklapa u : Bлагослови оне који вас проклињу, и молите се за оне који вас малтретирају" (Лука 6.28), док у другим приликама је одбио да искористи својu чудесну моћ да уништи негостољубива Самарићаниa(Лука 9,51-55) [2] Izmedju ostalog...I šta sad?Da li treba zbog ovog gubiti veru? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ne, treba razumeti da Isusa nisu odbacili svi Jevreji kako proizilazi iz mnogih tumačenja. Odbacili ga jesu "neki". Relativno je lako objasniti zašto je Isus bio u potrazi za voće u rano proljeće - nakon događaja opisanih dogodio neposredno pre Pashe. Razne vrste smokava, većina rađaju dva puta godišnje. Ako je "zima" u Palestini bila blaga, neki plodovi, koji se ne bere u jesen (jer su bili premali), još uvek mogu dozrevati u proeće iduće godine. Smokve smatrani su posebno ukusnei pogodne da ih pokupi na prijelazu iz marta i aprila, kada je stablo pustalo u izobilju novih listova. Dakle, Isus se može nadati da će naći jedan plod, iako "nije bilo sezone za smokve" . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 4, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2011 Ne, treba razumeti da Isusa nisu odbacili svi Jevreji kako proizilazi iz mnogih tumačenja. Odbacili ga jesu "neki". Relativno je lako objasniti zašto je Isus bio u potrazi za voće u rano proljeće - nakon događaja opisanih dogodio neposredno pre Pashe. Razne vrste smokava, većina rađaju dva puta godišnje. Ako je "zima" u Palestini bila blaga, neki plodovi, koji se ne bere u jesen (jer su bili premali), još uvek mogu dozrevati u proeće iduće godine. Smokve smatrani su posebno ukusnei pogodne da ih pokupi na prijelazu iz marta i aprila, kada je stablo pustalo u izobilju novih listova. Dakle, Isus se može nadati da će naći jedan plod, iako "nije bilo sezone za smokve" . E ovo je do sad najrazumljiviji odgovor koji sam dobio,a tražio sam ih dugo i puno. Hvala ti Zawisza,baš sam mnogo lupao glavu sa ovim... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука