Jump to content

Naučnici bi nazad, Srbija ih tera

Оцени ову тему

Препоручена порука

IZVOR: PRESS

Novi Sad -- Iako veliki broj mladih naučnika želi da se vrati iz inostranstva u visokoškolstvo Srbije, u tome ih sputavaju komplikovana birokratija i besmisleni propisi.

U poslednjih pet godina samo je na Novosadskom univerzitetu bilo na desetine zahteva renomiranih mladih naučnika poreklom iz Srbije, koji su nakon uspešne karijere u inostranstvu želeli da se vrate u našu zemlju gde bi nastavili rad, ali su ih čekali problemi sa boravkom, nostrifikacijom diplome, zaposlenjem, statusom...

Dekan novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Neda Mimica-Đukić kaže da se ova naučna institucija bori da zadrži nekoliko istaknutih naučnih radnika.

“Mi u ovom momentu imamo bračni par, gde je supruga iz naših krajeva, koja želi da se vrati u zemlju sa suprugom. Oboje su vrhunski stručnjaci, on je čak radio na Oksfordu u laboratoriji jednog nobelovca, međutim naša administracija njihov povratak čini gotovo nemogućim”, objašnjava Mimica-Đukić.

“U svetu nema nostrifikacije diploma i sličnih prepreka. Tamo imate intervju i kao stručnjak posao ili dobijate ili ne. Prosto, cilj je dovesti nekog u zemlju, a ne oterati ga. U poslednjih pet godina imamo dosta zahteva za povratak od ljudi koji su otišli devedesetih godina. Pre svega su to naučnici koji su u Americi završili master i doktorske studije, ali je njihov povratak praktično nemoguć”, kaže Mimica-Đukić.

Prema njenim rečima, ovi naučnici suočeni su sa nizom problema, jer država još nije rešila na koji način mogu da budu angažovani kao povratnici.

Pred njima je i gomila prepreka u vidu rešenja o državnom statusu, dozvole boravka, ili državljanstva. Boravišne dozvole izdaju se za vrlo kratko vreme, ali brzo i isteknu, i to kada ljudi treba da počnu neku drugu fazu svog angažovanja.

“Čitav je niz problema, začaranih krugova, jer da bi neko bio u projektu on mora da ima zvanje, a ne može da ima zvanje ako nije zaposlen i na taj način se mladi ljudi praktično udaljavaju od suštine, a to je da se vrate ovde. U pitanju je nesklad svih mera koje sprečavaju tog mladog čoveka da se pridruži našoj zajednici, gde bi kao priznat naučnik imao od čega da živi”, kaže Mimica-Đukić.

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković kaže da naša država mnogo gubi ovakvim tretiranjem naučnika povratnika.

"Mislim da su problemi s kojima se suočavaju ovi mladi naučnici više posledica nedelovanja ili pogrešnog delovanja ljubomornih ili nesposobnih pojedinaca da im neko sposoban ne bi ugrozio poziciju", objašnjava rektor Novosadskog univerziteta.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

“Mi u ovom momentu imamo bračni par, gde je supruga iz naših krajeva, koja želi da se vrati u zemlju sa suprugom. Oboje su vrhunski stručnjaci, on je čak radio na Oksfordu u laboratoriji jednog nobelovca, međutim naša administracija njihov povratak čini gotovo nemogućim”, objašnjava Mimica-Đukić.

confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='pravopop' /> confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' /> confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

IZVOR: PRESS

Novi Sad -- Iako veliki broj mladih naučnika želi da se vrati iz inostranstva u visokoškolstvo Srbije, u tome ih sputavaju komplikovana birokratija i besmisleni propisi.

"Mislim da su problemi s kojima se suočavaju ovi mladi naučnici više posledica nedelovanja ili pogrešnog delovanja ljubomornih ili nesposobnih pojedinaca da im neko sposoban ne bi ugrozio poziciju", objašnjava rektor Novosadskog univerziteta.

Mislim da je najveći problem u ovom boldovanom. Kod nas postoji ta navika da, kad jednom zasedneš na neku stolicu, nije važno da li si najbolji i da li postoji neko bolji već naprotiv, važno je samo ostati u stolici (otkloniti svaku opasnost da se ista izgubi). Profesori radije biraju asistente poltrone (čast izuzecima) nego one koji pokazuju da imaju energije i volje da menjaju svet na bolje.  

Подели на овим сајтовима

То је генерално наш проблем-мислимо да смо незамењиви

Mislim da takvi ljudi ne misle da su nezamenljivi već naprotiv, čim spaze pametnog i obrazovanog pa još mladog čoveka vide opasnost po svoju stolicu i gledaju da ga eliminišu. U SAD, na univerzitetu koji pohađa ćerka moje sestre (ne znam da li je tako na svim) profesori sklapaju ugovor na 2 godine pa, ako su sa njima zadovoljni i studenti i uprava, mogu da produže ugovor i tako svake 2 godine. U srednjoj školi je bilo na 4 ili 5 godina. To bi bilo zanimljivo kod nas.

Подели на овим сајтовима

U SAD, na univerzitetu koji pohađa ćerka moje sestre (ne znam da li je tako na svim) profesori sklapaju ugovor na 2 godine pa, ako su sa njima zadovoljni i studenti i uprava, mogu da produže ugovor i tako svake 2 godine. U srednjoj školi je bilo na 4 ili 5 godina. To bi bilo zanimljivo kod nas.

Мислим да ти то ниси баш најбоље схватила (за универзитете, за средње школе не знам)...

Подели на овим сајтовима

Ово потписујем да је тачно. Ректор је 100 посто у праву и један од ретких који је јавно рекао.

Где ће онда они што су дошли на радна места преко, кумова, рођака, политичких странака итд.?

Где ће онда комунистички унуци и праунуци? Где ће неокомунистичка елита?

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Како каже моја супруга: "Однос ваше државе према страним држављанима је крајње понижавајућ".

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Како каже моја супруга: "Однос ваше државе према страним држављанима је крајње понижавајућ".

А одакле је твоја супруга?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

То је генерално наш проблем-мислимо да смо незамењиви

Управо супротно! Итекако смо свесни своје замењивости, и баш зато осигуравамо климаво стечену фотељу на све могуће начине

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

А одакле је твоја супруга?

Из иностранства :-)

Подели на овим сајтовима

Онда иди код ње,у иностранство,да се не би овде јадна понижавала... 0205_whistling

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Онда иди код ње,у иностранство,да се не би овде јадна понижавала... 0205_whistling

И у том иностранству није слатко. Ни најмање

Подели на овим сајтовима

U SAD, na univerzitetu koji pohađa ćerka moje sestre (ne znam da li je tako na svim) profesori sklapaju ugovor na 2 godine pa, ako su sa njima zadovoljni i studenti i uprava, mogu da produže ugovor i tako svake 2 godine. U srednjoj školi je bilo na 4 ili 5 godina. To bi bilo zanimljivo kod nas.

Мислим да ти то ниси баш најбоље схватила (за универзитете, за средње школе не знам)...

Nema se šta bolje ili lošije shvatiti u prostoj rečenici. Razgovaram često sa sestrom i njenom porodicom. Njena ćerka je završla koledž i priprema prijemni za medicinu. Devojka ima diplomu biologije i francuskog jezika. Valjda zna gde je studirala. Rekoh ne znam za ostale fakultete.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...