AleksandarPetrovgrad Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ја сам појац и знам карловачки напев по Барачком али ме интересује и византијско појање и занима ме како да почнем да га учим? facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 На форуму имамо неколико појаца византијског појања, двоје имају и своје хорове. Постоји књига коју је издао Никола Попмихајлов са веома добрим објашњењима. Такође, уз књигу се добија диск. Можда ће Зортодокс и Евгеник знати боље да објасне, ако буду видели тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Мислим да је књига Николе Поп-Михајлова тренутно најбољи уџбеник појања за почетнике (а такође што уз њу дође и диск са звучним примјерима). Маша Ж. је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Мислим да је књига Николе Поп-Михајлова тренутно најбољи уџбеник појања за почетнике (а такође што уз њу дође и диск са звучним примјерима). Brate, `de ima ta knjiga da se nadje? Bas bi` je uzeo, pa da krenem da ucim... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Dajte recite imate li interes ko od vas da prevedem takvu jednu knjižicu o pravoslavnom pojanju od jednog dirigenta Slovaka koji je dugo godibna vodio srpski pravoslavni hor u Švicarskoj? Vrlo rado to učinim ako se nadje neko ko bi mi pomagao s prevodjenjem te crkvene pravoslavne terminologije. Pričekajte malo pa vam napostujem post koji sam već ovdje u vezi s tim postavio. Javite mi se neko ko će moj prevod korigovat. Neki poznavalac pravoslavne liturgike i pojanja, dakle pravoslavni liturgijski muzičar. Možemo se dogovoriti da si za to napravimo posebno mjesto a sajtu gdje ću ja to online prevodit a neko mi odmah radit korekciju, glavno tu terminološku jer ja nisam pravoslavac i nisam upoznat s tradicijama i istorijatom a ni terminologijom u pravoslavnoj liturgijskoj muzici. Znači treba mi saradnik koji će to sve odjeljak po odjeljak kako ja budem prevodio s češkog korigovat po toj stručnoj liturgičkoj strani. Na kraju to možemo kao cjelinu spojit a prevest takodjer na PDF format i dijelit ostalim. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Dajte recite imate li interes ko od vas da prevedem takvu jednu knjižicu o pravoslavnom pojanju od jednog dirigenta Slovaka koji je dugo godina vodio srpski pravoslavni hor u Švicarskoj? Vrlo rado to učinim ako se nadje neko ko bi mi pomagao s prevodjenjem te crkvene pravoslavne terminologije. Pričekajte malo pavam napostujem post koji sam već ovdje u vezi s tim postavio. Javite mi se neko ko će moj prevod korigovat. Neki poznavalac pravoslavne liturgike i pojanja, dakle pravoslavni liturgijski muzičar. Možemo se dogovoriti da si za to napravimo posebno mjesto a sajtu gdje ću ja to online prevodit a neko mi odmah radit korekciju, glavno tu terminološku jer ja nisam pravoslavac i nisam upoznat s tradicijama i istorijatom a ni terminologijom u pravoslavnoj liturgijskoj muzici. Znači treba mi saradnik koji će to sve odjeljak po odjeljak kako ja budem prevodio s češkog korigovat po toj stručnoj liturgičkoj strani. Na kraju to možemo kao cjelinu spojit a prevest takodjer na PDF format i dijelit ostalim. Evo o čemu se radi, kad bi se našao neko ko bi mi pomagao s korekcijama stručne terminologije i kontrolisao? Tako bi to išlo, ovako je to dosta bezveze. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11653.msg371256.html#msg371256 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 E brate samo da pohvalim tvoj trud i volju da pomogneš, svaka čast .please. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Dajte recite imate li interes ko od vas da prevedem takvu jednu knjižicu o pravoslavnom pojanju od jednog dirigenta Slovaka koji je dugo godina vodio srpski pravoslavni hor u Švicarskoj? Vrlo rado to učinim ako se nadje neko ko bi mi pomagao s prevodjenjem te crkvene pravoslavne terminologije. Pričekajte malo pavam napostujem post koji sam već ovdje u vezi s tim postavio. Javite mi se neko ko će moj prevod korigovat. Neki poznavalac pravoslavne liturgike i pojanja, dakle pravoslavni liturgijski muzičar. Možemo se dogovoriti da si za to napravimo posebno mjesto a sajtu gdje ću ja to online prevodit a neko mi odmah radit korekciju, glavno tu terminološku jer ja nisam pravoslavac i nisam upoznat s tradicijama i istorijatom a ni terminologijom u pravoslavnoj liturgijskoj muzici. Znači treba mi saradnik koji će to sve odjeljak po odjeljak kako ja budem prevodio s češkog korigovat po toj stručnoj liturgičkoj strani. Na kraju to možemo kao cjelinu spojit a prevest takodjer na PDF format i dijelit ostalim. Evo o čemu se radi, kad bi se našao neko ko bi mi pomagao s korekcijama stručne terminologije i kontrolisao? Tako bi to išlo, ovako je to dosta bezveze. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11653.msg371256.html#msg371256 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha bravo za ovo VEEEEELIIIKOOOO BRAAAVOOOO 0110_hahaha 0110_hahaha Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Мислим да је књига Николе Поп-Михајлова тренутно најбољи уџбеник појања за почетнике (а такође што уз њу дође и диск са звучним примјерима). Brate, `de ima ta knjiga da se nadje? Bas bi` je uzeo, pa da krenem da ucim... Obi ja je nađoh,evo linka http://www.knjigaknjiga.com/pisac-nikola-popmihajlov-1.html Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
фелицита Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Имам ту књигу Попмихајлова, али мислилм да она може помоћи некоме само мало, јер ми се чини да човјек без нечије помоћи не може учити византију- такво је било моје искуство. Византијско појање је широка област, а данас имамо много неких византијских појаца који мисле да су то научили, а у ствари то су само неке основе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Имам ту књигу Попмихајлова, али мислилм да она може помоћи некоме само мало, јер ми се чини да човјек без нечије помоћи не може учити византију- такво је било моје искуство. Византијско појање је широка област, а данас имамо много неких византијских појаца који мисле да су то научили, а у ствари то су само неке основе. У праву си. На нашим просторима данас једини прави појци (колико знам) су отац Козма и Никола (а наравно уз њих и чланови хора Мојсије Петровић и ковиљски монаси). Можда најбољи наши појци данас на жалост живе у Грчкој - Игор Зиројевић и Дејан Јањић, па ако успијете некако да дођете до њихових мејлова, можда има и нека варијанта да се направе неке онлајн школице преко скајпа. Ја лично сам у контакт са предањским појањем дошао игром случаја, дружећи се са о.Козмом, а касније на молбу једне сестре да им као неко ко познаје музику и теорију покуша дати неке основе. Иако сам одговорио да ја не знам предањско појање, сестра је замолила да ја то мало истражим, и онда да им просто користећи претходно музичко знање приближим неке основе. То сам чинио првенствено ради љубави, а те сестре којима сам само показао основне знакове и неке основне теоријске елементе су касније дошле у контакт са правим појцима и зналцима, и надам се да им је та почетна школица макар мало олакшала рад са овим правим, врхунским појцима који су и завршили озбиљне школе појања у Грчкој (на жалост, мислим да тренутно праве школе појања постоје само у Грчкој). Књига Николе Попмихајлова такође није направљена са циљем да кад је пропјевате постанете протопсалт, већ управо да вам да основна предзнања да би могли касније без муке да радите са правим, школованим појцима. Имамо много појаца који предањско појање јако воле, а то што је то појање несагледива дубина и музичка и теолошка, то није разлог да се одустаје, нити да се не поје само зато што нисмо доктори појања. Просто, на велику жалост то појање је код нас замрло услед недостатка адекватних школа, односно систематичног образовања. Међутим, сви који га доживљавају и воле треба да се њиме и баве и да траже начин да науче, јер је то једини начин да се ово појање (које јесте аутентично православно појање) поново врати на мјесто које му с правом припада. Хелена Вујовић and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 30, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Мислим да је књига Николе Поп-Михајлова тренутно најбољи уџбеник појања за почетнике (а такође што уз њу дође и диск са звучним примјерима). Brate, `de ima ta knjiga da se nadje? Bas bi` je uzeo, pa da krenem da ucim... Ја имам ту књигу а имам и диск са примерима. Ако би наш брат Никола дао дозволу, подигао бих аудио записе на нет. Има ли неко од вас контакт са Николом? Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Мислим да је књига Николе Поп-Михајлова тренутно најбољи уџбеник појања за почетнике (а такође што уз њу дође и диск са звучним примјерима). Brate, `de ima ta knjiga da se nadje? Bas bi` je uzeo, pa da krenem da ucim... Obi ja je nađoh,evo linka http://www.knjigaknjiga.com/pisac-nikola-popmihajlov-1.html t4431 girl_jumping "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 . "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Козма даје часове у цркви св архангела Гаврила у Земуну... Влада паганини ,мислим да у цркви св Василија острошког бежанија,исто ... Што се тиче "женске" византије,повежите се са сестрама из параклиса у студењаку... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука