Jump to content

Sveti Vid paganski bog

Оцени ову тему

Препоручена порука

Za prvo nikakav "Sveti Vid" nikada nije postojao u slovenskoj religiji već Svantovit,

Српска обредна коледарска песма у записима Вука Караџића:

koledo.jpg

Хоћеш да кажеш да је Санктус Витус са Сицилије јахао на коњу и ратовао против српских непријатеља?

0110_hahaha

Вид је наш српски Бог, који је у континуитету слављен међу Србима.

Било кроз директно помињање Бога, било кроз препознатљиве архетипе.

(нпр. Милош Обилић на Видовдан КОЉЕ Мурата и тако приноси жртву Виду)

А ти Србијанче, ти тужан Србине, и пријемниче старих архоната " Србије ", шта ћутиш, шта мислиш, шта си скрстио руке, што не подижеш гранитне, тучне споменике Ратимиру, Вишеславу, Радославу, Просигоју и Властимиру, тим највећим поборницима " словенске народности српских племена ", и прогласитељима српске независности, и творцима српске народне државе, једном речи, највећим патриотама српским, већим и заслужнијим и од Немање старог и од краља Милутина и од Цара Душана, тога полугрка, и од црнога Ђорђа и од кнеза Милоша !!! -- споменике, украшене са испупченим сликама Давора и Перуна, Сварога и Световида - и вила и кућних богића - и са сликом скромног откритеља Панте Славкова Срећковића ! - + Архимандрит Иларион Руварац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 69
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Za prvo nikakav "Sveti Vid" nikada nije postojao u slovenskoj religiji već Svantovit,

Српска обредна коледарска песма у записима Вука Караџића:

koledo.jpg

Хоћеш да кажеш да је Санктус Витус са Сицилије јахао на коњу и ратовао против српских непријатеља?

0110_hahaha

Вид је наш српски Бог, који је у континуитету слављен међу Србима.

Било кроз директно помињање Бога, било кроз препознатљиве архетипе.

(нпр. Милош Обилић на Видовдан КОЉЕ Мурата и тако приноси жртву Виду)

А ти Србијанче, ти тужан Србине, и пријемниче старих архоната " Србије ", шта ћутиш, шта мислиш, шта си скрстио руке, што не подижеш гранитне, тучне споменике Ратимиру, Вишеславу, Радославу, Просигоју и Властимиру, тим највећим поборницима " словенске народности српских племена ", и прогласитељима српске независности, и творцима српске народне државе, једном речи, највећим патриотама српским, већим и заслужнијим и од Немање старог и од краља Милутина и од Цара Душана, тога полугрка, и од црнога Ђорђа и од кнеза Милоша !!! -- споменике, украшене са испупченим сликама Давора и Перуна, Сварога и Световида - и вила и кућних богића - и са сликом скромног откритеља Панте Славкова Срећковића ! - + Архимандрит Иларион Руварац

Недељко, ово је јако занимљив цитат.

Можеш ли ме упутити где да нађем комплетну полемику Руварца и Панте Срећковића?

Тј. оно што је претходило оваквом Руварчевом писању.

Унапред захвалан.

Подели на овим сајтовима

Знамо ми Драго ко је био Руварац, не треба нам подучавање из википедије.

Наведени цитат не показује ниједну Руварчеву научничку врлину.

Јер природно је да знамо више о Немањи него о Властимиру.

Као што знамо више о Карађорђу него о Немањи.

Не због тога што је Властимир био лош владар већ због временске удаљености.

Подели на овим сајтовима

Одличан цитат јер из њега видимо да је и Јаша Томић био полуписмен историчар, пошто је очигледно Руварац још тада био у прави за све оно што данас знамо.

Тако да наука увек победи ове залуђенике и митомане.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ту је Кнез Лазар у почетку борбе потукао Сариџа - Пашу, међутим након Муратове смрти Бајазит преузима команду и појачан резервом Турске војске и јањичарима улази у срце Лазаревих снага слама њихов отпор а рањеног Лазара је заробио и посекао као одмазду за Муратову главу. За то време Влатко Вуковић се након своје победе повлачи са Косова и враћа у Босну, а Вук Бранковић након победе на десном крилу пристиже у помоћ обезглављеном центру Српске војске и одолева Бајазитовим нападима. Бајазиту је било прече да погуби брата Јакуба наводно за казну због пораза, а уствари да га уклони као такмаца за престо, али и да сачува војску, јер је на Косову до тада већ изгубио и више војске него што се надао, за походе на Цариград и Солун и борбе за превласт у муслиманском свету против Тимурлена, па је услед недовршене битке и још отпорне Српске војске одлучио да оде кући да би осигурао свој престо. Није сигурно да ли Муратово турбе на Косову показује баш место његове погибије, али је врло вероватно да је на простору око њега развијана главна снага коњице. Исход ове битке се може окарактерисати или без победника или као Српска Пирова победа. Такође није јасно зашто је народни певач оптужио Вука Бранковића као издајицу. Он је, зна се, и пре и после Косова био противник Турака и препоручивао везе са Мађарима, а од Турака нити је што тражио ни добио. Њему је народно предање ставило на терет каснији сукоб његових синова са Лазаревим наследником Стефаном и једну каснију заједничку битку Турака, Султана Сулејмана I сина Бајазита, и Ђурађа Бранковића, сина Вука Бранковића, на Косову код Грачанице, против Лазаревих синова Стефана и Вука Лазаревића 1402, у којој су Лазаревићи потукли Ђурађа и Сулејмана I, а вероватно му се није хтело опростити што и он на Косову није нашао смрт уз Лазара и остале српске витезове.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Drag: Pogledaj, mi Srbi, i Rusi i drugi narodi, mi imamo naše nacionalne hrišćanske svece nevezano za paganštinu. Drugi ih narodi nemaju.

Šta sad to ima veze s predmetom rasprave, govorili smo o inkulturaciji. A otkud ti to da drugi narodi nemaju NACIONALNE svece iliti svetitelje nevezano za paganštinu? Imaju ih prema tebi samo Srbi? Treba da ih sad sve postujem redom po zemljama od Finske do Portugala? Od Irske do Armenije? Armenija ih je imala kad Srbija još nije ni postojala.

Подели на овим сајтовима

Ja sam razumeo da propagiraš paganštinu, i tu sam malo alergičan. Nemam ništa protiv da se govori o tome, drugo je ali ako neko dođe i veli: a, to je prava stvar, to treba opet! Ne, niti je prava stvar niti treba opet.. Još kad ionako o tome ne znamo mnogo, naime, 90-99% je maštanje i fantazija raznih autora.

Hahahaha, ja propagiram paganštinu, OMG! Baš si me nasmijao. Pa ja na internetu i FB ni na čem drugom ustvari ni ne radim već se borim protiv tih takvih neopoganskih, neonacističkih i satanističkih grupa, to mi je glavno poslanje i zanimanje. Što se mene tiče ja bi ih najradije sve skupio na Enterprise i ispalio negdje daleko, daleko u svemir pa nek tamo obožavaju drva i regale, preskaču vatrice, skakuću s grančicama i igraju goli kolo oko okićenih bukvi.

tuzansmajli8904

Подели на овим сајтовима

Ja sam razumeo da propagiraš paganštinu, i tu sam malo alergičan. Nemam ništa protiv da se govori o tome, drugo je ali ako neko dođe i veli: a, to je prava stvar, to treba opet! Ne, niti je prava stvar niti treba opet.. Još kad ionako o tome ne znamo mnogo, naime, 90-99% je maštanje i fantazija raznih autora.

Hahahaha, ja propagiram paganštinu, OMG! Baš si me nasmijao. Pa ja na internetu i FB ni na čem drugom ustvari ni ne radim već se borim protiv tih takvih neopoganskih, neonacističkih i satanističkih grupa, to mi je glavno poslanje i zanimanje. Što se mene tiče ja bi ih najradije sve skupio na Enterprise i ispalio negdje daleko, daleko u svemir pa nek tamo obožavaju drva i regale, preskaču vatrice, skakuću s grančicama i igraju goli kolo oko okićenih bukvi.

girl_jumping

emoj sam da se zaneses i sam pocnes preskakati hahhahahha bas me zasmija
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

imam pitanje za taj naziv-pagani -paganstvo  il pogani -el to isto -kad je ta rijec nastala  od koga gdje  zbog cega se ti predci zovu tako,pa svi  smo odnekuda imali predke -po pisanju bez da se neko osjeti  uvrijedjen-nije mi namjera ali  vasem pisanju ovdje ispada da svi spali sa neke zvijezde prije dvije hiljade  na zemlju -nikako da shvatim da tako se predci odbijaju-pa zar nije to najvaznije i mnogo vazno

Подели на овим сајтовима

Пагани или погани у хрватском, јер је то што су чинили погано пред Богом, тј. клањали су се и жртве приносили демонима. Па шта ако су били наши преци? Је л' то значи ако ти је деда био убица ти ћеш га назвати човекољубцем само зато што ти је предак? Наслеђе предака није увек бајно и примерно.

Ми се не одричемо предака, али не прихватамо њихово веровање и оно нам је гадно.

Подели на овим сајтовима

A prihvataš li Islam, budizam, bilo koju drugu religiju i kakav dijalog imaš s njom?

Jesu li i oni svi pogani?

Ja imam težnju da ni jednu religiju ne doživljavam kao poganu.

Термин паганин и паганство је врло јасан и прецизан.

Подели на овим сајтовима

A prihvataš li Islam, budizam, bilo koju drugu religiju i kakav dijalog imaš s njom?

Jesu li i oni svi pogani?

Ja imam težnju da ni jednu religiju ne doživljavam kao poganu.

Термин паганин и паганство је врло јасан и прецизан.

Ja mislim da i nije baš tako, kakva je razlika između hinduizma i stare rel grka?

Izgleda da su pagani samo oni protiv kojih se crkva borila u 3. i 4. veku.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...