suza Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 A prihvataš li Islam, budizam, bilo koju drugu religiju i kakav dijalog imaš s njom? Jesu li i oni svi pogani? Ja imam težnju da ni jednu religiju ne doživljavam kao poganu. Термин паганин и паганство је врло јасан и прецизан. Ja mislim da i nije baš tako, kakva je razlika između hinduizma i stare rel grka? Izgleda da su pagani samo oni protiv kojih se crkva borila u 3. i 4. veku. crkva nazvala tako da, sve prije ali nisu svi oci bili ubice i nisu svi druge religije pogani -onda to tako daleko ide da nijedno ljudsko bice nece moci dati odgovor u stvarnosti kako mnogi tvrde u ime boga i da to tako bas vec svako iz svoga kutka moze da da misljenje odgovor iz svoje religije ,nekako se to paganstvo i danas vuce jedni protiv drugih koji nisu iste religije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
badnjak Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Државу су - распарчали. Економију - уништили Војску - расформирали Цркву - ставили под своју контролу Националну опозицију - купили и поделили Српске јунаке - одвели у Хашку Тамницу Шта је преостало? Митови, обичаји, веровања, древни систем вредности: СРПСКА МИТОЛОГИЈА! Виле и чаробњаци. Пегази и јунаци. 28.6.2011. Vidovdan u Srbiji: staroslovenski Bog Vid ponovo ima svoj kip! Нема предаје! :cheesy: slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Бадњак,ја разумем да имамо поштовање према њима?Али да верујемо да стварно постоји Перун и његов син и да их славимо?То ми није здраво.Као кад би неко Афричко племе отишло у пећинама,цртало на зидовима поново животиње да имају среће у лову?Зар стварно мислиш да би им помогло? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 A prihvataš li Islam, budizam, bilo koju drugu religiju i kakav dijalog imaš s njom? Jesu li i oni svi pogani? Ja imam težnju da ni jednu religiju ne doživljavam kao poganu. Термин паганин и паганство је врло јасан и прецизан. Ja mislim da i nije baš tako, kakva je razlika između hinduizma i stare rel grka? Izgleda da su pagani samo oni protiv kojih se crkva borila u 3. i 4. veku. Не, паганин или поганин је онај чије је веровање "гад (поган) пред Господом". Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dabisha Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 ne nego od pagus selo na latinskom jer su rimski seljaci najduze ostajali pagani. hriscanstvo je tada bilo vise gradska vera Ћириличар and Zayron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 1 hour ago, dabisha рече ne nego od pagus selo na latinskom jer su rimski seljaci najduze ostajali pagani. hriscanstvo je tada bilo vise gradska vera 1. Ма батали, ришћанину да браниш поганог пагана? Не иде 2. Прошло је 5 година, човјече Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 5 hours ago, dabisha рече ne nego od pagus selo na latinskom jer su rimski seljaci najduze ostajali pagani. hriscanstvo je tada bilo vise gradska vera Jedan od najznačajnijih arheoloških velikomoravskih lokaliteta vezanih za predhrišćanske stare Slovene na Moravi se zove Pohansko a nalazi se u arealu opštine Poštorna kod mjesta Břeclav (inače područja naseljenog etničkim moravskim Hrvatima, dio je to takozvanog charvatskog Podluži). Tamo su pronadjeni ostaci iz pravjeka i ranog srednjeg vijeka iz doba velikomoravske dinastije Mojmirovaca, naročito su značajni ti od doba slovenske expanzije (od 6 vijeka pa sve do prve polovine 10. vijeka, glavno pogrebišta). Pohansko near Breclav archaeological site Nálezy - Iskopine, nalazi, iskopavke sa Pohanska Pohansko - Archeologie Facebook stranica Arheoskanzen pohansko. U pozadini je Lihtenštajnski zamak Pohansko pretvoren u arheološki muzej u kojem se nalazi stalna expozicija staroslovenskog gradišta Pohansko sa velikomoravskim pogrebištem. Zámeček Pohansko - slovanské hradisko Pohansko A ovo je folklor tih moravskih Hrvata što tamo žive. Kravata ustvari vodi porijeklo od moravske vazanke (folklorna kravata), dijela nošnje moravskih Hrvata koji su ratovali u tridesetogodišnjem ratu, u službama francuskih kraljeva i u vojsci baruna Trenka koji je za vojnike vrbovao najčešće moravske hrvate i Hrvate iz Hrvatske. Na videima možete vidjeti kako zgleda ta moravska vazanka - folklorna kravata, preteča, predak ove današnje, crvena sa zelenim ornamentima, to je glavni tip ali ima ih takodjer nekoliko daljih tipova a moravski Hrvati ih imaju zastupljeni u nošnji oba, i tu crvenu i taj drugi tamnijih boja, zelena, siva itd. Etnografi još niisu rješili pitanje da li su te vazanke kravate Hrvati dobijeli sa sobom a Moravani je preuzeli ili obrnuto, da su je Hrvati preuzeli od Moravana na Podluži kad su doselili ovamo u 17. vijeku sklanjajući se pred Turcima. No, izgleda da je vjerovatnije to drugo, vazanka je i dan danas dijelom narodne nošnje kako moravske tako i moravskih Hrvata a zaista i izgleda kao kravata. Hrvati su imali sličnu ali jednostavniju crvenu vrpcu, traku koju su zamjenili za tu vazanku, ta se može vidjet u nekim hrvatskim narodnim nošnjama i danas. Nesporazum je ustvari u tome što su obe te verzije o porijeklu kravate istinite istovremeno. Dakle Hrvati su kao ukras vezivali nekakvu sličnu traku koju su potom na Moravi zamjenili za moravsku vazanku koja je isto crvena samo mnogo bogatije ukrašena tom izvezenom zeleno-zlatnom ornamentikom. Crvena i bijela su glavnim slovenskim folklornim bojama i mnogo slovenskih naroda ima crveno i/ili bijelo obojene dijelove narne nošnje tako da je moglo doći vrlo lako do slučajne shode u obliku, boji i namjeni tih folklornih dopunskih ukrasa a ta je ustvari medju Slovenima i dosta česta. http://bit.ly/2aX1ODp http://bit.ly/2ba245X http://bit.ly/2aSlTiX http://bit.ly/2b1PHHo http://bit.ly/2aXX4n6 BŘECLAV-30.Hudecké dny-z pátečního večera Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 Na moju veliku zalost nista ne ukazuje u to da su Prasrbi slavili svetog Vida. Sve ukazuje na to da je Vidovdan dobio ime po katolickom svecu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 16, 2016 Пријави Подели Написано Август 16, 2016 34 minutes ago, Agnostik рече Na moju veliku zalost nista ne ukazuje u to da su Prasrbi slavili svetog Vida. Sve ukazuje na to da je Vidovdan dobio ime po katolickom svecu. Svantovidu ili Svantovitu su se klanjali svi predhrišćanski, paganski stari Sloveni pa i praSrbi tj. pretci današnjih Srba. Tokom hristijanizacije je došlo do supstitucije Svantovida sa svetim Vidom/sveti Virtusom (Vitom) i transformacije svantovidskog paganskog kulta u svetovidski hrišćanski kult u okviru procesa koji danas retrospektivno nazivamo hrišćanskom inkulturacijom. A sveti Vid je i pravoslavni svetitelj, mučenik jer je živio u doba kad je crkkva još bila jedinstvena i nepodijeljena tj. rodjen je okolo 297 a umučen okolo 304 a porijeklom je bio sa Sicilije gdje se tada još i prakticirao istočni carigradski vizantijski obred. Posvećena mu je katedrala u Pragu. CatholicSaints.Info Saint Vitus Svatý Vít Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 7, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2016 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука