Предање Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 "ФРАТРИ И УСТАШЕ КОЉУ" Лазар Лукајић - живи сведок и један од малобројних преживелих - ЗЛОЧИНИ И СВЕДОЦИ - ПОКОЉ СРБА У СЕЛИМА КОД БАЊЕ ЛУКЕ ДРАКУЛИЋУ, ШАРГОВЦУ И МОТИКАМА 7. ФЕБРУАРА И ПИСКАВИЦИ И ИВАЊСКОЈ 5. И 12. ФЕБРУАРА 1942. ГОДИНЕ Усташе са одсеченом главом Јована Блаженовића из Дракулића Линк за скидање књиге у ПДФ-у: http://www.2shared.com/file/7507623/8ce7e729/Fratri_i_ustase_kolju.html "Честитог Хрвата држим за брата, а за фратра што коље и друге наводи на клање ја немам воље да тражим оправдање. А помиловање?" "Они који се не сећају прошлости, осуђени су да је поново преживе." Џорџ Сантајана Извештај Усташке надзорне службе из Бање Луке број 69/42 гласи: "РАДИОГРАМ одпремљен 11. вељаче 1942 г. ЗАПОВЈЕДНИШТВУ УСТАШКЕ НАДЗОРНЕ СЛУЖБЕ" на руке госп. Еугена Кватерника ЗАГРЕБ У вези В.Т. од 9 овог извјештавам. Једна сатнија усташке бојне под заповједништвом надпоручника Јосипа Мишлова у пратњи жупника фра. Вјекослава Филиповића дана 7 вељаче у 4 сата ујутро запосјела рудник Раковац и поубијала крампом 37 радника гркоисточњака. Наставила са убијањем крампом и сјекиром гркоисточњака мушкараца, жена и дјеце у селима Мотике гдје је убијено око 750 Дракулић и Шарговац гдје је убијено око 1500 особа. Убијање је завршено истог дана око 14 сати. Од тада па све до данас усташе превозе храну стоку и покућство из кућа побијених у своја складишта. Обширан извјештај слиједи. Велики жупан пуковник Алеман. Горњи извјештај точан. Обширни извјештај Великом жупану стожерника и овог Повјереништва долазе куриром. УНС Бања Лука.“ (Печат и број Повјереништва) ФРАТАР СА ПЕТРИЋЕВЦА НАЈМОНСТРУОЗНИЈИ ЗЛОЧИНАЦ НА СВЕТУ Откад постоје народи, религије и свештена лица, нигде у свету и никад у историји није било тако монструозног свештеника као што је био католички фратар Томислав Филиповић из самостана Петрићевца код Бање Луке. Он је носио још име и презиме Вјекослав Мајсторовић. Његови садистички злочини над Србима немају премца. Он би могао да буде аутентични ‘јунак’ романа и филмова страве и ужаса. Односно, он то никако не може бити, јер његови злочини изазивају одвратност и гађење. Фра Сатана је био морално дефектан и човек и свештеник, наказа у људском облику. Папа у Ватикану са младим усташама 6. фебруара 1942. године, дан уочи покоља Срба у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама Истог дана папа Пије XII у Ватикану прима у приватну аудијенцију групу од 206 младих усташа у усташким униформама ‘у једној од најсветијих сала Ватикана’. Извјештачи су саопштили да је при тој аудијенцији најдирљивији био моменат када су младе усташе молиле папу да благослови поглавника, Независну Државу Хрватску и хрватски народ. Тада је сваки учесник добио медаљу успомене.“ Намеће се закључак да су власти НДХ у Загребу, Ватикан и Католичка црква у Хрватској синхронизовано припремали покољ Срба у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама 7. фебруара 1942. године. Вероватно су представници НДХ, који су довели младе усташе у посету папи, 6. фебруара обавестиле папу о тако важном планираном догађају у ХДХ, тј. да ће се следећег дана извршити велики покољ Срба у селима код Бање Луке. Немачки обевештајни официр Артур Хефнер, који је континуирано и педантно правио аутентичне извештаје о усташким злочинима над Србима, пре свега на основу хрватских извора, 23. фебрура 1942. године, дакле, петнаестак дана после покоља, таман толико колико му је било потребно да сакупи и немачком педантношћу провери податке, – послао је следећи извештај својој претпостављеној команди: „Почетком фебруара група клеро-усташке струје из Бање Луке, предвођена Виктором Гутићем и Вјекославом Филиповићем–Мајсторовићем, ранијим редовником у католичкој цркви на Петрићевцу, у најстрожој илегланости припремила је покољ српског живља у селима која се протежу око Петрићевца на западној Папа у Ватикану са младим усташама 6. фебруара 1942. године, дан уочи покоља Срба у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама на периферији Бање Луке. Дан прије покоља, 6. фебруара 1942. године, одржан је ужи састанак ове групе: Гутића, Мајсторовића и још неколицине најистакнутијих представника из Бање Луке, на коме је разрађен план покоља. Уочи самог покоља, иста ова група одржала је други састанак у згради усташког стожера, коме је присуствовало неколико руководилаца усташке бојне, послије које је настављена пијанка све до поласка у покољ. Према плану, донесеном на овом састанку, усташка бојна је добила задатак да у зору 7. фебруара 1942. године опколи села на периферији Бање Луке: Мотике, Шарговац и Дракулић и поубија све српско становништво у њима и запослене у руднику Раковац. Убијање се морало вршити само хладним оружјем, како се не би створиле могућности да житељство из суседних заселака побјегне и уједно да се избјегне узбуна у граду. Бојна је 7. фебруара 1942. године, између 3 и 4 часа, извршила опкољавање села и отпочела са убијањем житељства. Око 4 часа из вршен је најприје покољ око 60 рудара Срба, који су били запослени у руднику Ра ковац, затим је почео покољ у околним селима. Убијање крамповима, сјекирама или ножевима, у кућама или по двориштима и вртовима трајало је све до подне.“ Сасвим је сигурно да је немачки официр, по природи немачке дисциплине и одговорности, истинито обавестио своје претпостав љене. Сви његови извештаји за период од априла 1941. до септембра 1944. године налазе се и сада у архивима у Немачкој. Припрема покоља људски и психолошки страшнија је и мон струознија од самог покоља. Покољ је трајао кратко, ефективно неколико сати. Верски затуцаним примитивним људима довољни су били фратарски позив и његова подршка пред клање и у току клања да ураде све што зажели и каже „Божји човек“, представник Католичке цркве. Неизвршавање фратровог налога био би кукавичлук и издаја катоичких и националних идеала, па нико од усташа није себи смео допустити да му се то деси пред фратром и осталим усташама. Психологија гомиле и руље лако занесе појединца, као, на пример, на митинзима, демонсатрацијама и фудбалским утакмицама. Зато се некако може и схватити како су фратром и алкохолом омађијане усташе у руљи могле да кољу невине мирне људе, лепе девојке и малу децу. Оне (усташе кољачи) јесу криве, али прави велики злочинци су они који су их на то навели и ту их довели. Много је теже схватити и објаснити „душу“ управо тих правих злочинаца, који су припремали покољ. Припреме покоља морале су да трају дуго. У њима је морао да учествује велики број људи. НЕМОЈМО СЕ ЗАВАРАВАТИ БРАЋО ПРАВОСЛАВНА. СВЕДОЧИМО ЉУБАВ ХРИСТОВУ И РЕЧЈУ И ДЕЛОМ, АЛИ СВЕДОЧИМО И ИСТИНУ. ТРЕБА ОПРОСТИТИ АЛИ НИКАДА И ЗАБОРАВИТИ, ЈЕР ЗАБОРАВ ЈЕ УБИЈАЊЕ ИСТИНЕ. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Temi bih naziv promenila u pojedini ne i svi Oprostiti da, ali umemo li opraštati klapklap Vukašin Mandrapa je starac koga su ubile ustaše u Jasenovcu 1943. godine. Ustaše su Vukašina dovele u Jasenovac na početku Drugog svjetskog rata. Nakon nekoliko dana mučenja, ustaša pred koga su ga doveli mu je ponudio život ako usklikne: „Živio Ante Pavelić“, na šta mu je Vukašin mirno odgovorio: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. Za kaznu, ustaša mu je odrezao uho, i ponovio zahtjev, ali Vukašin je opet odgovorio: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. Ustaša mu je odrezao i drugo uho, potom nos i unakazio lice svaki put sa istim zahtjevom, ali Vukašin je uvek ponavljao: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. U žitiju Svetog mučenika Vukašina spominje se da je ustaša koji ga je ubio ubrzo zatim poludeo. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1998. godine, Vukašin je, kao ispovednik, unet u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve. A tamo je ostao Vukašin i Hristos s njim, u Jasenovcu! Ikona i ohrabrenje kad smo na dnu naše istorije, obeležene logorom i logoraškim iskustvom. Sveti Starac Vukašin iz Klepaca, logoraška svest srpske istorije , naša živa vera, naš Tumač i Zastupnik pred Hristom. S njim nikad ne možemo zaboraviti da je "svijet ovaj tiran (čak) i tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj !", te da nas sa ovoga dna ne može podići nikakvo političko rešenje ako nas ne podigne smirenosš eepe Svetog Vukašina Jasenovačkog. Sveti Vukašine Jasenovački Mučeniče, moli Boga za nas! Na Spasovdan, 2000. g. G. http://www.jerusalim.org/biblioteka/sveti_Vukasin_l.html gde ima mržnje u srcu, gorčine u rečima, oprosta nema Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Temi bih naziv promenila u pojedini ne i svi Oprostiti da, ali umemo li opraštati klapklap Vukašin Mandrapa je starac koga su ubile ustaše u Jasenovcu 1943. godine. Ustaše su Vukašina dovele u Jasenovac na po?etku Drugog svjetskog rata. Nakon nekoliko dana mu?enja, ustaša pred koga su ga doveli mu je ponudio život ako usklikne: „Živio Ante Paveli?“, na šta mu je Vukašin mirno odgovorio: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. Za kaznu, ustaša mu je odrezao uho, i ponovio zahtjev, ali Vukašin je opet odgovorio: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. Ustaša mu je odrezao i drugo uho, potom nos i unakazio lice svaki put sa istim zahtjevom, ali Vukašin je uvek ponavljao: „Samo ti, sinko, radi svoj posao“. U žitiju Svetog mu?enika Vukašina spominje se da je ustaša koji ga je ubio ubrzo zatim poludeo. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1998. godine, Vukašin je, kao ispovednik, unet u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve. A tamo je ostao Vukašin i Hristos s njim, u Jasenovcu! Ikona i ohrabrenje kad smo na dnu naše istorije, obeležene logorom i logoraškim iskustvom. Sveti Starac Vukašin iz Klepaca, logoraška svest srpske istorije , naša živa vera, naš Tuma? i Zastupnik pred Hristom. S njim nikad ne možemo zaboraviti da je "svijet ovaj tiran (?ak) i tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj !", te da nas sa ovoga dna ne može podi?i nikakvo politi?ko rešenje ako nas ne podigne smirenosš eepe Svetog Vukašina Jasenova?kog. Sveti Vukašine Jasenova?ki Mu?eni?e, moli Boga za nas! Na Spasovdan, 2000. g. G. http://www.jerusalim.org/biblioteka/sveti_Vukasin_l.html gde ima mržnje u srcu, gor?ine u re?ima, oprosta nema ???? ??? ????? ?? ????????? ????? ??????? ??? ?????????? ??????, ??? ??????? ?????? ?????????? ??????? ??????. ???????? ???????? ?? ??? ???????? ???? ???????? ? ??? ????? ???????? ????, ? ????????????? ????? ? ???? ?? ?? ? ??????? ????? ???????????? (??? ??? ?????? ???? ?? ??????? ???? ? ??? ?? ????????? ????? ???????????? ????? ?? ????? ?????? ?? ? ??????? ???????). ?? ???? ???????? ?????? ??????, ????? ?? ??????? ??????? ?????. ??? ?? ???? ????? ?????? ?? ?????? ?? ?? ???? ???? ???????. ???? ?????? ?? ????? ??????, ? ??????? ?? ??? ??? ????? ??????? ??????. ? ??? ?? ???? ??????? ?????? ???? ?????? ?? ?????? ???? ??????? ??? ?? ???? ???? ?? ?????? ????? ???? ?? ????? ???? ?????? ? ????? ?? ??????????? ?????????? ? ???? ????????. ? ???? ????? ??????? ???????? ??? ????? ?????? ????????. ??? ????????? ? ??????? ????? ? ????????. ??? ? ??? ?? ?????? ? ???????????? ?????????? ???? ?????, ??????? ? ?????? ????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Предање, сви знамо шта се све радило. Нико није глуп. Али, ми не желимо да се бавимо мржњом, политиком, прозивкама, да падамо ниско као што неки падају ниско. Ми желимо да сведочимо Васкрслог Христа, Љубав, Васкрсење, Живот. Предлажем да се тема уклони. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Lazarice, postavi sebi pitanje da li bi ti mogla da podneses toliko stradanje kad bi nedaj Boze dosla u takvu sitauciju kao starac Vukasin.Hrvati su monstrumi i treba ih razoblicavati na svakom mogucem koraku. Brat mi je bio ranjen, Zet mi je pogunuo,dalji rodjak je ko nepokretni starac "ziv zapaljen" jer covek nije uspeo da se izvuce kao invalid, ujak mi jedva preziveo loru...malo li je samo za rat od 91-95.Lako je biti general posle bitke.I zato mi je svako neprijatelj ko mi pocne po pravolavnom forumu siriti bratsvo i jedinstvo.Ne osudjujemo mi hrvate vec monstrume, jer to sto su oni nama uradili ne radi covek vec monstrum..Ne zaboravimo blizu 2 ,miliona srpskih zrtava od usaskog noza...Slava svim nastradalim pravoslavcima, nek im bog podari carstvo nebesko. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=iKfiF8u5eQ0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Ustasaguard.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Ustasamilitia.jpg Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Hrvati su monstrumi i treba ih razoblicavati na svakom mogucem koraku. klapklap Nacija ili narod ne može biti monstrum nego pojedinac, a pojedince, zadojene gorčinom imaš na svakom koraku, gorčina rađa mržnju, a mržnja je odsustvo ljubavi Ja sam rođena kao čovek a Božjom blagodati kao srpkinja, da li bi činjenica da sam Hrvatica trebalo apsolutno da znači da treba da me svi mrze samo zato što sam rođena kao hrvat, albanac ili već nebitno Širiti mržnju nije u skladu sa Pravoslavljem, hoćemo li se vratiti na Stari Zavet..oko za oko zub za zub.. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Predanje generalizacija je odlika predrasuda nazivom teme generalizovao si celu naciju i sav katolički klir u svakom žitu ima kukolja, no baca li se ceo rod zbog nekoliko zrna kukolja Dovoljno sam stara da zna priču, da pamtim Konstantine, moli se da ne moraš da biraš, nikada, ja se molim da mi ne da Bog iskušenje kao u priči o pravednom Jovu, jer ja znam da nisam toliko izdržljiva, ali neću dozvoliti da mržnja ovlada mojim srcem Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 nazivom teme generalizovao si celu naciju i sav katoli?ki klir ????? ???? ?? ? ?????? ????? ????? ???? ?? ????? ????? ???? ?? ????? ???????? ? ?????? ????? ????? ??? ???? ???????? ???????? ? ?????????? ?????? (??????, ?????? ? ????) ??? ????? ???????. ?????????? ??? ????????? ?? ???? ??????? ?? ?? ???? ??????. "??? ???? ?? ?? ?????? ?????????, ??????? ?? ?? ?? ?????? ???????." ???? ????????? ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Ало дечко, не кажем да се не сећам прошлости, немој бити толико напоран. Само, не желим да живим од прошлости. Било је шта је било. Сви смо криви. Читај Достојевског. Прочитај књигу Молитва од В. Драшковића. Где нам је љубав? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Raskoljnikov... Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 ??? ?????, ?? ????? ?? ?? ?? ????? ?????????, ????? ???? ?????? ???????. ????, ?? ????? ?? ????? ?? ?????????. ???? ?? ??? ?? ????. ??? ??? ?????. ????? ????????????. ???????? ????? ??????? ?? ?. ??????????. ??? ??? ?? ?????? ????? ????? ??? ?????? ?????? ????? (???? ? ????? ?????? ?? 2 ??????) ?? 30 ???? ??????. ?? ????? ?? ?? ? ????????? ????? ???? ???? ???????? ????? ? ???????? ????????? ? ???????? ????? ?????? ?? ??????? ???? (?? ????? ?? ??? ??????? ?? ?? ??? ? ??????? ???? ?? ?????? ?? ??????????? ??????? ?? ???? ? ???? ??????). ???? ???? ?????????? ????? (?? ??????? ?? ??? ?? ???? ???-??? ??? ?????? ? ???? ??? ?? ?????????) ?? ????? ?? ???? ????????? ???????? ????? ???????? ????????? (??? ??????? ?????). ??????????? ???? ?? ??????? ?? ?????? ???????? ??????? ?? ?????????? ????? ? ?????????? ? ?? ??????? ??????? (???????? ???? ?????, ????????) ? ?? ???? ? ?????????, ???? ???? ???????, ????, ????????, ???? ???? ? ???? ???? ???? ??? ?? ??????????? ? ???? ???? ??? ?? ????. ????? ???? ???? ????????. ????? ????? ????? (??? ?? ?????? ?????? ????????) ?? ?? ??? ?????? ?????? ???? ?? ?? ??? ????????? ?????????? ????? ? ??????? ????? ????? ??????? ?????? ??? ????? ???????. ????? ????? ????? ?? ?? ?? ?? ????? ?????????, ????? ???????. ??? ?? ????? ?????????? (??????) ? ?? ????? ????? ????? ?????? ?????, ??? ??? ?? ?? ??????? ????? ????? ???? ???? ???????? ????????. ? ??????? ?????????? ?? ? ???? ? ?? ???? ????????? ? ???????? ? ????????? ???????? ???? ?????? ??????. ?????? ?? ???? ???? ?? ???? ???? ??? ?? ???? ???? ??????????? ??????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Hrvati su monstrumi i treba ih razoblicavati na svakom mogucem koraku na ovo sam Konstantinu odgovorila A što se tiče naziva teme onda stavi pod navodnike ili napiši autora knjige u nazivu teme Previše sam pročitala, prilično sam starija od tebe pa neke stvari i pamtim, neka vremena koja ti ne možeš jer tada nisi ni rođen bio, pamtim strah na licima dragih ljudi, bol u njihovim očima, ali ne želim da živim u prošlosti kao što reče deda Budite bezazleni kao golubovi i mudri kao zmije, oprostiti da, niko nije rekao da trebamo zaboraviti....bićemo oprezniji, mudriji ali nećemo na mržnju uzvraćati mržnjom Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Септембар 1, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Hrvati su monstrumi i treba ih razoblicavati na svakom mogucem koraku na ovo sam Konstantinu odgovorila A što se ti?e naziva teme onda stavi pod navodnike ili napiši autora knjige u nazivu teme Previše sam pro?itala, prili?no sam starija od tebe pa neke stvari i pamtim, neka vremena koja ti ne možeš jer tada nisi ni ro?en bio, pamtim strah na licima dragih ljudi, bol u njihovim o?ima, ali ne želim da živim u prošlosti kao što re?e deda Budite bezazleni kao golubovi i mudri kao zmije, oprostiti da, niko nije rekao da trebamo zaboraviti....bi?emo oprezniji, mudriji ali ne?emo na mržnju uzvra?ati mržnjom ??????? ????? ???? ??? ?????????. ???? ???? ??????? ???????? ?? ?? ?? ?????? ??? ????. pivo ??? ????? ?? ?? ????? ???? ?? ?? ????? ??????? (??? ?? ????? ?? ????? ???) ? ?? ?? ?????? ????? ? ??? ?? ?????? (????????) ?? ??? ?? ???????? ??? ? ????? ?????? ?? ??????. ?? (??? ?? ??) ?? ????? ? ????????? ??? ?? ?????? ????? ?? ?????????. ???? ?? ????? ????? ??????????? ????? ?? ?? ?? ???? ?????? ??????? ?? ???????? (?????? ?? ????) ?? ??????? ?????????? ?????????. ? ????? ????? ???????? ????? ??? ??? ???? ???? ????? ?? ?? ????? ?????????. ????????? ?????? ? ????? ?? ????? ??????? ???????? ??????. ????? ?? ???????? ?????? ? ???????? ???? ???????????? ??????, ?? ?????????? ??????? ?????. ?? ??? ????? ?? ?? ???? ??????? ? ?? ?? ???????? ???????????? ??? ???? ?????. ?????? ?? ?? ?? ??????? ??????????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Септембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2009 Draga Lazarice, zar jos nisi spoznala da je sve sto je vjestacko da je istovremeno i ukalupljeno i da se pri tom moze generalizirati .Moj stav sto se tice 'rvata.Zasto uvek pokatoliceni Srbin mora da bude veci Ustasa , a ne hrvat od gentski cistog klon??Najbolji primer za to je Luburic-jasenovaci koljac ciji su preci primili Hrvatstvo. Mrznju ja ne sirim, vec nisam zasplepljen budalastim idejama oko hrvata i rmk zajednice kao neki na forumu, mozda je to bas iz tog negativnog iskustva koje nosim,al ima jedna poslovica koja kaze"sine nek je prklet covek koji te prevari jednom, ako te prevari dva puta nek ste prokleti obojica, a ako te prevari tri puta nek si proklet samo ti", dok druga glasi"Istorija je uciteljica zivota".. pametnom je i ovo dosta. Sto se tice mrznje i trpljenja, u redu slazem se sa tobom da odreagovati u skaldu sa pravoslavljem, ali i ta casa trpljenja se napuni kad tad, kao sto ce se i Gospodnja napuniti i izlice se gnev.Kazes kako teba da se molim, ja cu ti reci molim se da jednog dana docekam da Srbija bude pravoslavna zemlja,sa patriotskih stanovnistvom koje ce bez straha od smrti krenuti u oslobadjanje teritorija.Sta je za nas smrt , jedno prelazno stanje iz ovog zivota u vecni...i zasto bi se neko onda bojao tog rata... Hrvati (uopste katolici) su jedini neprijatelji Srpskog naroda, kao sto su nekad pljackali i rusili veliku Vizantiju tako ruse i nas istim trikovima i podvalama.Ti sestro ako tako mislis da ti mozes kao Vukasin zrela si za manastir.Slava i cast onome ko moze, ja ne verujem da bih imao toliko strpljenje, mislim da bi se potrudio da posaljem kojeg suparnika na ispovest kod Gospoda pre mene....To je moj tvrdi stav, ublazen samo recima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука