Jump to content

О понашању у храму, испред храма и ван порте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• Гости

Како постоји тема како да се понашају жене у Цркви, грехота је да не кажемо коју како би, заправо сви требали да се понашају у Цркви. Има ли кога да га ово занима? 1312_womens

Подели на овим сајтовима

sve ,samo niko neće da prizna https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1312_womens' />

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Ја признајем да имам пуно непознаница, чак и основних.

Да кренемо од самог почетка:

1. Уђем у Цркву и прекрстим се - како је правилно крстити се?

Има два одомаћена начина: Додирујући рамена и накосо завршавајући са шаком на "срцу". (Нисам видео жене да то раде  confused)

Зар православна вера допушта слободу у основним стварима?

Неко љуби довратник или га само додирује? Морамо ли љубити довратник?

2. Рецимо када се целива икона нико жив не зна колико се пута треба прекрстити и поклонити пре и после (ја радим 2+1). Многи се на крају клањају и ка маси. Знам да не треба радити појасне поклоне недељом и у другим данима (васкршњи пост?), а опет сви то раде.

3. Свеће знам да палим...

Подели на овим сајтовима

Што се тиче како се треба крстити,мени је свештеник рекао са три скупљена прста прво на чело,затим мало изнад пупка и потом  децно,па лијево раме (отприлике на средину рамена).

Подели на овим сајтовима

Оче Иване,кад се уђе у цркву, шта се прво љуби на постољу пред олтаром, крст или икона? Мој грешни лик прво љуби крст.Чини ми се да грешим.Е да сте знали шта ће вас све људи питати...а посебно ове досадне жене попут мене. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1324_womens' />  Нисам веровала да ћу ово некога питати, јер обично заборавим док сам у цркви.

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ?????,??? ?? ??? ? ?????, ??? ?? ???? ???? ?? ??????? ???? ???????, ???? ??? ?????? ??? ?????? ??? ???? ???? ????.???? ?? ?? ?? ??????.? ?? ??? ????? ??? ?? ??? ??? ???? ??????...? ??????? ??? ??????? ???? ????? ????. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1324_womens' />  ????? ???????? ?? ?? ??? ?????? ??????, ??? ?????? ????????? ??? ??? ? ?????.

?? ???? ????????, ?????? ???? ??????, ??? ?? ????. ? ???????, ?? ???? ??? ?????? ?????, ????? ?? ?? ?? ?????? ?? ???? ?? ????? ? ??? ???????. ?????, ????? ???? ????? ?? ???? ????? ????? ???? ??? ?? ?? ?? ?????? ????????. ??? ??? ?? ??????????? ?? ?? ??????? ????? ???? ??? ??????? ??? ???? ??? ????, ?? ????, ???? ?? ?? ???? ???? ????? ???????, ???? ????? ??? ?? ?????????. ?????, ?? ????????? ?? ??? ??? ???? ?? ???????, ?????? ???? ??????? ???? ? ???????, ??? ??? ??, ? ??????? ???????? ?? ???? ????? ? ????.

Подели на овим сајтовима

a odgovori na ostala pitanja..

da jedno pitanje za metanije, skoro čuh objašnjenje da postoji jedna pravilna metanija, gde se čelom dodiruje pod i mali crvenilo, sve između je...nako vako 0110_hahaha

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

немам појма одговор, ал ја сам видео једног монаха како при одласку на пут од његове цркве прилази мозаику Пресвете Богородице на спољашњој страни олтара и целива зидину и кратко се поклони.

остало ми је као репер јавно изјављене љубави према некоме или нечему, због начина не чињенице да је то урадио. потакнут тиме и ја сам кренуо да целивам врата кад улазим, зато што волим нашу Цркву.

ја сам срећан кад улазим, и данас би се осећао глупо кад би ми неко рекао да је то ''неправилно''. што се мене тиче, скроз је ок то.

Подели на овим сајтовима

Када сам био на Светој гори, тамо су се велике метаније радиле само пред четири чудотворне иконе и то колико се сећам 2 пута пре целивања и једном након. Овога се нису придржавали само времешнији монаси којима је телесна еластичност дозвољавала само мале поклоне.

Ја зато користим систем 2+1 (крсни знамен), јер сам то тамо видео, а ово окретање и поклон-поздрав ка маси не практикујем. Поклон малте не и не радим, јер сам у Цркви недељом углавном.

Ја се крстим овако како Чувар_истине каже, а сва четири свештеника и два ђакона у мом храму на онај други начин - мушки.  0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='pivo' />

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...