Млађо Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Čini mi se da je ova tema najbolji odgovor zašto se zovu trapave sedmice Хахаа Могуће да је и то. Иначе, разлог зашто је ова седмица трапава је арцивурцијев пост. Неки јеретик Сергије који је некада живео у Јерменији имао је пса који се звао Арцивурције. Тај пас је увек ишао испред њега и практично најављивао Сергијев долазак. Међутим, када је пас угинуо, Сергије је својим следбеницима наредио да посте. Да не би испало да и хришћани посте због Арцивурција, одређено је да ми у току ове седмице не постимо. О том јеретичком посту имамо да се информишемо овде: http://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=KGK ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Čudno, ja sam mislio da se u sedmici mitara i fariseja NE posti baš zbog onoga koji se hvalio kako posti 2x sedmično i ne htjede ni pogleda oboriti.... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Čudno, ja sam mislio da se u sedmici mitara i fariseja NE posti baš zbog onoga koji se hvalio kako posti 2x sedmično i ne htjede ni pogleda oboriti.... Јеврејски посни дани су били понедељак и четвртак, а према Дидахију, насупрот томе одлучено је да хришћани посте среду и петак јер су у среду јеврејске старешине одлучиле да убију Христа, а у петак су то извршили. Аналогија коју си поменуо је врло логична, али у Посном Триоду (богослужбена књига која почиње у богослужењима да се употребљава од ове недеље) на крају службе стоји следеће: "Подобајет вједати, јако в сеј седмицје иномудрствујушчије содержат пост глагољемиј арцивуријев. Ми же (монаси) на киждо ден (се же и в среду и пјаток) вкушајем сир и јајца (в 9 час) мирјане же јадјат мјасо, разврашчајушче оњех вељеније толикија јереси." У слободном преводу: Обратити пажњу да у овој седмици они који другачије мудрују држе пост који се назива арцивурцијев. Ми пак монаси свакога дана (па и у среду и петак) једемо сир и јаја (у 9 час) а мирјани једу месо, кварећи њихово јеретичко учење (или да се не би кварили њиховим јеретичким учењем). (тако некако) ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Јеврејски посни дани су били понедељак и четвртак, а према Дидахију, насупрот томе одлучено је да хришћани посте среду и петак јер су у среду јеврејске старешине одлучиле да убију Христа, а у петак су то извршили. Аналогија коју си поменуо је врло логична, али у Посном Триоду (богослужбена књига која почиње у богослужењима да се употребљава од ове недеље) на крају службе стоји следеће: "Подобајет вједати, јако в сеј седмицје иномудрствујушчије содержат пост глагољемиј арцивуријев. Ми же (монаси) на киждо ден (се же и в среду и пјаток) вкушајем сир и јајца (в 9 час) мирјане же јадјат мјасо, разврашчајушче оњех вељеније толикија јереси." У слободном преводу: Обратити пажњу да у овој седмици они који другачије мудрују држе пост који се назива арцивурцијев. Ми пак монаси свакога дана (па и у среду и петак) једемо сир и јаја (у 9 час) а мирјани једу месо, разликујући се од оних јеретика. То је дато само као упозорење а не објашњење зашто се не пости. Наглашено је да ће они који буду постили те дане бити као и јеретици (који постише због смрти пса). А не пости се као што је Огло у свом посту написао ("Čudno, ja sam mislio da se u sedmici mitara i fariseja NE posti baš zbog onoga koji se hvalio kako posti 2x sedmično i ne htjede ni pogleda oboriti..."), због фарисејске гордости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 То је дато само као упозорење а не објашњење зашто се не пости. Наглашено је да ће они који буду постили те дане бити као и јеретици (који постише због смрти пса). А не пости се као што је Огло у свом посту написао ("Čudno, ja sam mislio da se u sedmici mitara i fariseja NE posti baš zbog onoga koji se hvalio kako posti 2x sedmično i ne htjede ni pogleda oboriti..."), због фарисејске гордости. Да, да... Повезао сам. Нас су у богословији учили ово за Сергија. Узгред, нисам одбацио ово што је Огло изнео. Дакле, зашто трапава седмица и које је значење речи покладе? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Да, да... Повезао сам. Нас су у богословији учили ово за Сергија. Узгред, нисам одбацио ово што је Огло изнео. Дакле, зашто трапава седмица и које је значење речи покладе? Покладе, то је код пагана била нека светковина (или је тако називана свака светковина) на којој се јело и пило (изобиље хране), веселило, играло... па је код хришћана остала реч покладе за задњи дан мрса пред почетак поста када су људи јели мрсну храну у великим количинама (храна се није могла чувати дуги временски период - пост - па се морала појести). Наравно, ово (горе написано) је моје мишљење засновано на општем сазнању о покладама. Трапава - вероватно зато што се тада искључујемо (саплићемо као трапави) од општег правила. Можда се зато тако зове! 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 Ево као допуна, и етимолошко разрешење речи "покладе": POVIJEST KARNEVALA Pripremila N. ORLOVIĆ RADIĆ Etimologija riječi karneval svoje korijene vuče iz kršćanstva. U 9. stoljeću, u vrijeme Grgura Velikog, propisuje se crkvena mjera koja predviđa da se u ponedjeljak i utorak, uoči Čiste srijede ili Pepelnice, posti. Nedjelja koja prethodi Pepelnici nazvana je dominica carnis privii (nedjelja bez mesa), a narod ju je pojednostavljeno nazvao karneval ili mesopust (bezmesje). Riječ je o običaju da se neposredno pred početak korizme, koja traje četrdeset dana, započne post. No, u 15. stoljeću post se u najširim krugovima zamjenjuje suprotnim navikama - prekomjernim uživanjem u jelu i piću, kao i razuzdanim zabavama pod maskama, ispod kojih je sve dopušteno. švicarski povjesničar umjetnosti i kulture Jakob Burckhardt (1818. - 1897.), pišući o talijanskoj renesansi kaže da ga riječki karneval podsjeća na rimske saturnalije, u kojima se pokazuju više no slobodni prizori. Naziv karneval najvjerojatnije se iz Italije proširio cijelom Europom. Najstariji tiskani spomen riječi karneval u hrvatskom jeziku pronalazimo u knjizi »Kratko skupljene ćudoredne iliti moralne bogoslovice bosanskog franjevca Marka Dobretića«, koja je objavljena 1782. godine u Anconi. Prema drugom mogućem objašnjenju, riječ karneval ima još starije podrijetlo. Radi se o nazivu carrus navalis, koji je označavao brodove na kotačima koji su sudjelovali u povorkama u 14. i 15. stoljeću u Italiji. No, sam običaj sudjelovanja brodova na kolima u povorkama mnogo je stariji od srednjeg vijeka. Kola su, naime, bila dio proljetnih obrednih povorka u čast egipatske božice Izide, a isto tako i razuzdanih rimskih saturnalija. Od hrvatskih naziva koji se vežu uz karneval najčešće su poklade, fašnik maškare i mesopust. Smatra se da je uz riječ post vezan i staroslavenski glagol klasti, no postoji i tvrdnja da riječ poklad označava ostavu, polog, depozit i skladište, što sugerira da se u te dane gosti ugošćuju te da se pokladaju jestvine (ostavlja meso). Po riječima povjesničara Vladimira Mažuranića (1845. - 1928.) riječ mesopust dolazi od latinske riječi carnis privium, što znači »posljednji dani mesojedja, kad treba da se pusti meso«, dok je naziv fašnik raširen u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske. Prema tumačenju, predstavlja iskrivljeni oblik njemačke riječi Fasching, čiji stariji oblik vastschang, zabilježen u 13. stoljeću, znači »ispiti posljednju čašu“. Zajednička crta svih ovih svetkovina jest slobodnije i opuštenije ponašanje. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука