Jump to content

Stres - znamo li dovoljno?

Препоручена порука

Zivot je tezak. Ovo je velika istina. Jedna od najvecih. Ali kad je jednom sagledamo mi je prevazilazimo. Kada zaista shvatimo da je zivot tezak, kada to i prihvatimo, tada on prestaje da bude patnja za nas. Kada jednom prihvatimo ovu cinjenicu, ona nam postaje nevazna...

Stres je nespecificna reakcija organizma na promene u unutrasnjoj i spoljasnjoj sredini. Radjamo se i umiremo u stresu. Tako pocinje i zavrsava se nas zivot. A ono izmedju takodje protkano stresom. zato se kaze: Zivot je stres.

Podela stresa:

1.AKUTNI STRES - omogucava nam da prezivimo, zato je on pozeljan

2.HRONICNI STRES - mori nase telo i muci dusu, dovodeci do ozbiljnih posledica

UZROCI STRESA:

1.Bioloski

2.Socijalni

3.Psiholoski

STRES

"VESELO SRCE POMAZE KAO LEK, A DUH ZALOSTAN SUSI KOSTI"

Pod pritiskom proslih bolnih iskustava i pocinjenih pogresaka, coveku se cini da je zrtva okolonosti i ljudi, ne shvatajuci da je ustvari zrtva samoga sebe, svojih pogresnih misljenja i navika. Nagomilavajuci najrazlicitija traumaticna iskustva, u jednom trenutku covek dolazi do kriticne tacke izdrzljivosti, kad popusta pod teretom emotivnih rana i celi njegov odbrambeni sistem se raspada. Tada po prvi put javlja se zelja za promenom takvog stanja. No, covek cesto u zelji za promenom, zeli jedino menjati druge, a on sam da ostane isti... Onog trenutka, kda covek jasno vidi da je on jedina otezavajuca okolnost sam po sebi i da je krajnje vreme da ucini nesto, put prema promeni i izlaz iz stresa je napokon otvoren. (Vladeta Jerotic)

Brige:

-Brige sutrasnjeg dana: 40%

-Brige o egzistenciji

-Brige o dogadjajima iz proslosti: 30%

-Nepotrebne brige o zdravlju: 12%

-Brige o beznacajnim stvarima: 10%

-Ostale brige: 4%

Nepotrebne brige - ukupno: 96%

Realne brige sa kojima treba da se bavimo: 4%

"Ne brinitie se dakle za sutra; jer sutra brinuce se za se. Dosta je svakom danu zla svojega." Isus

Nastavak...

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Одговори 82
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ja osecam cesto napetost, strahove, ..., tako da skoro svakodnevno moram da pijem Bromazepam od 3mg. Nekada i po 3 tablete na dan.

Da li neko zna neki ekvivalentan prirodni preparat?

Kupio sam caj i eliksir od dr. Djordjevic (napisala je i knjigu "Povratak Bogu i prirodi") i nista mi nije pomoglo. Persen mi takodje ne pomaze.

Do sada sam bio kod jedno 10-tak psihijatara i niko nije mogao da mi pomogne.

Postim i pricescujem se redovno ali su mi ovi psihicki problemi nsavladivi.

Подели на овим сајтовима

@mzoran

Nisam nikakav stručnjak, ali moja keva kada je nešto nasekirana popije čaj od kamilice pred spavanje - kaže to umiruje živce... E sad koliko to stvarno ima efekta, nemam pojma....

Što se tiče tvoje napetosti i strahova (čisto razgovora radi) osim molitve, naravno, da li si probao da se zanimaš sa nečim...? Neki hobi, da odagnaš misli.... Nešto da radiš što te interesuje da odagnaš takve misli....

I smeh, moje mišljenje je da nema jačeg i lepšeg leka za napetost i stres od smeha...

Pozdrav....

Подели на овим сајтовима

@mzoran

Nisam nikakav stručnjak, ali moja keva kada je nešto nasekirana popije čaj od kamilice pred spavanje - kaže to umiruje živce... E sad koliko to stvarno ima efekta, nemam pojma....

Što se tiče tvoje napetosti i strahova (čisto razgovora radi) osim molitve, naravno, da li si probao da se zanimaš sa nečim...? Neki hobi, da odagnaš misli.... Nešto da radiš što te interesuje da odagnaš takve misli....

I smeh, moje mišljenje je da nema jačeg i lepšeg leka za napetost i stres od smeha...

Pozdrav....

да, рукодеља никад боље не одвлачи човека од сламајућих мисли  klapklap

иначе, радост је врх лек  8086.gif

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Za mene stres rijetko postoji ,u onom obliku koji mi smatramo stresom, (po prirodi sam teska ladovina), ali stres je svakodnevna pojava, mnogo cesca od nego sto smo mi svijesni.

Nezadovoljenost bilo koje potrebe covjek osjeca kao poremecaj homeostaze: stanje mira i ugodnosti zamjenjuje stanje koje se dozivljava kao nemir, iz koga nastaje odgovarajuce ponasanje. U osnovi toga nemira nalazi se stresna reakcija. Stresna reakcija predstavlja reakciju cijelog organizma, ukljucuje ga na svim nivoima... Uloga stresne reakcije je da probudi u covjeku dodatni potencijal, pripremi ga ,da putem odredjene reakcije, djelovanja, obezbjedi potrebu koja mu je  prikracena. Sta je detonator na mini to je stres u covjeku , a samo duze stanje prebivanja u aktivnom streu je lose.

Подели на овим сајтовима

Hvala na savetima. Hobi upraznjavam, ali mi ne pomaze, tj. pomaze mi do odredjenog, veoma niskog nivoa. Medjutim, kada nastupi napad stresa ili panike (strahova, uznemirujucih misli, ...), a to se ponekada desava i po 2-3 puta na dan, onda mi nista osim Bromazepam-a ne pomaze. Slicno je i sa smehom. Moji napadi kao da su organske prirode i nikakvim mislima, ne mogu da ih odagnam.

Подели на овим сајтовима

Bitno je da ne padneš i da ne kloneš duhom.... Desi se, pa šta .... Ustani i idi dalje....

Ne govore istinu svi oni koji kažu da se ničeg ne boje i da im je sve potaman.... Svakog muči nešto....

Moj bi ti savet bio da se maneš tableta (jedino ako je neka bolest u pitanju i ako je lekar prepisao)... i uhvati se sa životom u koštac i samo furaj dalje.... Ne obaziri se.....

I obavezno (čini mi se da si negde prethodno gore napisao) da se obratiš svom svešteniku (ili duhovniku) i da porazgovaraš sa njim o ovim problemima....

Vidim u tvojim rečima da vapiš za nekom utehom, ali nisam kompetentan da te upućujem na neke stvari....

Sam post i ričešće (što je veoma dobro) ... bez ispovesti.... Možda ispovest može da reši bar doneke problem .... I molitva, molitva, molitva .....

Подели на овим сајтовима

молитва је чудотворна, али треба бити истрајан ...

да ли си се посаветовао са неким озбиљнијим доктором од опште праксе?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Bitno je da ne padneš i da ne kloneš duhom.... Desi se, pa šta .... Ustani i idi dalje....

Ne govore istinu svi oni koji kažu da se ničeg ne boje i da im je sve potaman.... Svakog muči nešto....

Moj bi ti savet bio da se maneš tableta (jedino ako je neka bolest u pitanju i ako je lekar prepisao)... i uhvati se sa životom u koštac i samo furaj dalje.... Ne obaziri se.....

I obavezno (čini mi se da si negde prethodno gore napisao) da se obratiš svom svešteniku (ili duhovniku) i da porazgovaraš sa njim o ovim problemima....

Vidim u tvojim rečima da vapiš za nekom utehom, ali nisam kompetentan da te upućujem na neke stvari....

Sam post i ričešće (što je veoma dobro) ... bez ispovesti.... Možda ispovest može da reši bar doneke problem .... I molitva, molitva, molitva .....

Gospodin Jakov ti je dobro odgovorio, ako je stanje duze vremena lose i ne prolazi, treba se vratiti na izvor problema i naci zasto se tako osjecas, kada se rijesi razlog (izvor) zbog koga je doslo do stresa, frustracije ,kompleksa i sam ce problem nestati, treba ti dobar duhovnik, i dobar psiholog. Upoznaj samog sebe, ali to ne mozes sam bez duhovnika i zajednice. Lijekova se mani ,osim ako su propisani od strane strucnjaka. Svako dobro!
Подели на овим сајтовима

Hvala svima na recima utehe i na pomoci. Gospodin Jakov me je pogresno razumeo u pogledu ispovesti- ispovedam se redovno. Duhovnika nemam, barem ne "zvanicno", tj. da je neko rekao "uredu, prihvatam da ti ja budem duhovnik ...". Tu je naravno parohijski svestenik. Probacu sa njim da razgovaram. Mozete li mozda da mi preporucite nekog duhovnika?

Slazem se da nikome nije sve potaman i da je svakome dat "zalac u meso".

Sto se lekara tice, bio sam kod raznih. U zavisnosti kojoj "skoli" pripadaju, tako i tretiraju pacijente. Neki prepisuju odmah tone lekova. Neki za lekove nece ni da cuju. Sto se tice psihoterapije tu takodje postoje razlicite skole i opet sve zavisi gde odete. Jedno im je zajednicko- svi naplacuju previse. Posle svega, nemam poverenja u lekare. Jedino sto mi pomaze su tablete, od kojih se na zalost, stice zavisnost.

Uzrok ovom svom stanju ne znam. Sve je suvise komplikovano.

Nisam klonuo duhom. Nisam depresivan. Samo sam napet- kao da cu da puknem. Ne fali mi energija- naprotiv, imam je previse.

Pomalo me cudi da se niko ne oseca slicno kao ja. Mislio sam da su svi u Srbiji napeti, nervozni i dovedeni do tacke pucanja. Prosto mi je cudno da neko kaze da je opusten i nije pod stresom. Naime, ziveti u zemlji koja ne pruza nikakvu socijalnu sigurnost, robovlasnicki orjentisanu, prepunu mafije i anarhije na svakom koraku, u drustvu koje zaostaje za zrelim drustvima bar jedno 50-100 godina, prepunom iskompleksiranih ljudi i ljudi koji su 50-100 godina iza realnosti- za mene je zaista stresno. Naravno, u svom ovom blatu, nalaze se biseri. I to takvi kakvih nema nigde na svetu. To su nase crkve i manastiri. Nasa duhovnost. To je JEDINO sto valja u ovoj zemlji koja nestaje. Ja na zalost nisam dovoljno ukorenjen u duhovnosti da me surovi vetrovi sadasnjosti nebi iz korena pomerali. Nemam dovoljno vere. A ova zemlja sa svim svojim surovostima kao da je Bogom dana za sticanje vere. U stvari ziveti ovde bez jake vere u Boga nije moguce. To meni fali- vera. Mozda mi fali jos nesto, ali za veru sam siguran.

Подели на овим сајтовима

А да почнеш, ако већ ниси, да пишеш? Лепо то радиш, а можда буде добар вентил.

пс ја сам пре десетак година имала нападе жешће панике и страха, најчешће у пола ноћи, излетала сам из стана на Дунав, ишла сам на психотерапију у православни центар у Београђанци, касније упознала духовника и почела са духовним животом .. имала сам срећу да је то престало, иначе бих у Лази завршила. Даће Бог па ће и теби престати.

Подели на овим сајтовима

ja već 4. godine idem na psihoterapiju zbog raznih trauma, stresova i suicidnih misli. moj doktorka je verujuća žena i sarađuje sa mojim duhovnikom. meni je mnogo bolje nego na početku. mnogo mi je pomogla u rešavanju situacija u koje sam dospela zahvaljući iskrivljenoj svesti, duše..., pomogla mi je u pronalažeju novih interesovanja, građenju nove ličnosti, tehnika opuštanja... ona mi dođe ko još jedan roditelj  0203_cool

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

ja već 4. godine idem na psihoterapiju zbog raznih trauma, stresova i suicidnih misli. moj doktorka je verujuća žena i sarađuje sa mojim duhovnikom. meni je mnogo bolje nego na početku. mnogo mi je pomogla u rešavanju situacija u koje sam dospela zahvaljući iskrivljenoj svesti, duše..., pomogla mi je u pronalažeju novih interesovanja, građenju nove ličnosti, tehnika opuštanja... ona mi dođe ko još jedan roditelj  hfvguio

Da, psihoterapija moze da traje dugo. Drago mi je da ti pomaze. Mozes li da mi posaljes kontakt informacije te doktorke. Daje mi nadu da moze da mi pomogne to sto je verujuca osoba.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...