Jump to content

Препоручена порука

Dragi moji,

imam problem da postim i silnu želju da postim. Ali, malo "ali" sreću kvari.

Izdržim dan, dva i onda me boli stomak i gladan sam. Ne mogu bez jače hrane. Naročito ako nešto fizički radim. Znam da sad nije post, osim srede i petka, ali pripremam se.

A ovo sredom i petkom, jel to treba na vodi ili na ulju ili na ribi? Na ribi i nije toliki problem da se izgura...

Šta vi mislite...

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

I druga stvar. Par puta sam se pričestio, izgurao sam nekako tih 6 dana prvo na ribi, pa posle na ulju i jednom samo na vodi, ispovedim se i to je to, dopuste m da se pričestim.

Ali, uvek nekako imam problem s tim da sa ISTOM kašičicom koju pre mene liže 50-tak ljudi, onda i ja stavljam u usta. Tako se mogu preneti žvale, ili tuberkuloza.

Desilo mi se po nekad da me par dana posle pričešća boli grlo, pa onda i pijem lekove. Nije baš prijatna ideja o jednoj kašici, mada znam da se to ne može menjati i da se tu govori o veri i ostalo. hellooooooooo

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Кад запоставим молитву током поста осећам се као да не постим. А кад је све у пакету (посна храна+молитва) човек се некако осећа лакше. Лакше и физички и ментално. Бар је то моје искуство.

Подели на овим сајтовима

Dragi moji,

Izdržim dan, dva i onda me boli stomak i gladan sam. Ne mogu bez jače hrane. Naročito ako nešto fizički radim. Znam da sad nije post, osim srede i petka, ali pripremam se.

A ovo sredom i petkom, jel to treba na vodi ili na ulju ili na ribi? Na ribi i nije toliki problem da se izgura...

Šta vi mislite...

Elem, ove sedmice posle duhova se ne posti sreda i petak.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

нне осуђујем те брате, али док год мислиш о томе како "лижеш" исту кашичицу коју је пре тебе "лизало" 50 људи, нема ни П од причешћа. То се не лиже, то је Тело и Крв Христова и НЕ МОЖЕШ  да се заразиш ни жвалама ни туберкулозом нити било чиме. Причешћују се и хив позитивне особе. Ја водим свог сина, бебу од 7 месеци сваке недеље на Причешће-никад ништа.И још од какд је имао 3 месеца. Па свештеници морају да искористе остатак из путира, након свих причесника.

Брате, само се моли, тражида Дух Свети сиђе на тебе и помогне ти, веруј ми, неће бити ни тешкоћа ни свакавих мисли и брига. То те онај, рогати искушава. Сви смо кроз то пролазили. Само ћеш једног дана, ако Бог да, очврснути у вери, и све ће ићи као вода.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

I druga stvar. Par puta sam se pričestio, izgurao sam nekako tih 6 dana prvo na ribi, pa posle na ulju i jednom samo na vodi, ispovedim se i to je to, dopuste m da se pričestim.

Ali, uvek nekako imam problem s tim da sa ISTOM kašičicom koju pre mene liže 50-tak ljudi, onda i ja stavljam u usta. Tako se mogu preneti žvale, ili tuberkuloza.

Desilo mi se po nekad da me par dana posle pričešća boli grlo, pa onda i pijem lekove. Nije baš prijatna ideja o jednoj kašici, mada znam da se to ne može menjati i da se tu govori o veri i ostalo. :)

Брате, лепо ти је написала Booba, а и ја да ти кажем, да сам  после  прве  причести  питала, а како

се ови људи не заразе кад сви  пију из једне кашичице, а моја ти мене  кума  муне  у  леђа  и  каже, ћути

бре , нико се никад  није  заразио из те кашичице... 0102_laugh gringrin

Подели на овим сајтовима

Радомире, све те проблеме и дилеме (у већој или мањој мери) имала је и већина нас који нисмо од детињства у вери, учествовали у литургији, причешћивали се. :)

Мислим да треба да сваки пут направиш корак више, па ако си прошли пут постио један дан на води, следећи пут два,и тако редом.Помоли се Богу .please. да ти да снаге и укрепи те да издржиш у том подвигу, дружи се са нама,ту смо да те подржимо, и ПРИЧАЈ СА СВОЈИМ СВЕШТЕНИКОМ. Он је тај који ће ти помоћи,научити,молити се за тебе. Тако ћеш, убрзо превазићи стрепње у вези кашичице. У ЊОЈ ЈЕ ЛЕК!!!!!!  

Видећеш колика је то радост и благодат  gringrin 0102_laugh 0405_feel

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Dragi moji,

Šta vi mislite...

А и  ово  те  разумем  брате. Кад  сам  постила  први  пост, беше Божићњи, не питај како ми је било. Постим три дана, па четврти пробам  пршутицу, а све као случајно се омрсим.

Или  рецимо  кувам  посан  ручак, али се деси  да оперем неку  посуду  од  сира, и олижем  прст.

И ето, омрсих се...Куку, једва се причестих те године, а чуо си и шта сам питала... gringrin :)

Подели на овим сајтовима

Хахахааа Мирођија, ово као да мене описујеш :)))))))

Јој како је тужно што нисмо били одмах у вери и тако васпитавани. Хвала Богу што нас је кад-тад призвао и примио. Дај Боже да млађе нараштаје научимо свему што нас наши преци нису

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Иначе drradomir-e, била сам у реду за Причешће кад је човек испред мене (у јеку сезоне грипа) извукао пластичну кашичицу пред свештеника и замолио да га том кашичицом (његовом, чистом) причести. Кукуууу, боље да ти не причам како се провео

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Desilo mi se po nekad da me par dana posle pričešća boli grlo, pa onda i pijem lekove. Nije baš prijatna ideja o jednoj kašici, mada znam da se to ne može menjati i da se tu govori o veri i ostalo. :)

Брате, лепо ти је написала Booba, а и ја да ти кажем, да сам  после  прве  причести  питала, а како

се ови људи не заразе кад сви  пију из једне кашичице, а моја ти мене  кума  муне  у  леђа  и  каже, ћути

бре , нико се никад  није  заразио из те кашичице... 0405_feel gringrin

Otkud Vi znate da se niko nikada nije zarazio? Verovatno se zaraze neki ponekad kao i sa svakom kašičicom.

Gledajete to sa vedrije strane, to vam dođe kao grupni 0102_laugh, a kažu da je ljubljenje zdravo...

Post jeste problem inače, prvo zato što nije izuzetak već pravilo, oni koji drže post isposte veći deo godine, samo manji deo mrse, tako da je bilo šta "sekularno" raditi tokom godine dosta upitno.

I one priče o iznenadnom prilivu snage u toku posta su uglavnom izmišljenje i netačne. Za potvrdu ovoga videti knjigu "Atonski podvižnici 19. veka", a i iz vlastitog iskustva mogu reći da recimo disciplina snage nema bez obilate hrane. I hrvatski bokser Željko Mavrović koji je tokom cele karijere bio makrobiotičar, kada se penzionisao priznao je da bi verovatno imao bolje rezultate da se konvencionalno hranio, ali imao je svoj izbor.

Post je besmislen, ni sa čim razumnim ga ne možeš povezati i zato nemoj ni pokušavati. Shvati ga kao izazov volje, uma i tela. Post može biti utemeljen samo u veri, i uvek spojen sa pokajanjem (ali to ne smeju drugi ga primete). Malo je teško kajati se 200 dana u godini, ali šta ćeš, takva nam praksa sada izašla...

No ti pokušaj bar ono glavno, isposti koliko možeš u najstarijem postu, a to je vaskršnji.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

I hrvatski bokser Željko Mavrović koji je tokom cele karijere bio makrobiotičar, kada se penzionisao priznao je da bi verovatno imao bolje rezultate da se konvencionalno hranio, ali imao je svoj izbor.

ал је аргумент!  joooj

Argument je.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...