Jump to content

Разлике и сличности у црквеном животу и служби СПЦ - РПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ajde braćo i sestre ruskinje vi ste na delu...

Znam za samo neke informacije iz druge ruke a bilo bi lepo da se napravi neko poređenje.

Ono što sam čuo (ne mora značiti da je tako)...

1. Rusi nemaju Krsno Ime (Slavu) ali imaju Imendan. To je zapravo dan njihovog rođenja i oni ne slave rođendan, nego sveca koji pada u dan njihovog rođenja. Po njemu su obično i dobili kršteno ime.

2. U Rusiji služba (liturgija) traje mnogo duže nego u Srbiji. Po 3 sata obično.

To je to...

Zanima me... - da li ruski sveštenici idu kao i naši u vodice i koliko zapravo ruski sveštenici van hrama imaju kontakta sa svojom pastvom.

- Da li u Ruskoj Crkvi postoje neke jeretičke struje koje su se odvojile iz crkvenog života...tipa neki starotarci, novotarci, novokalendarci...i sl.

- Ma sve što može da se uporedi sa svakodnevnim životom u SPC voleo bih da se uporedi.

- Koliko su recimo sveće u crkvi (cena) i da li su žute ili bele... da li sveštenici imaju platu i penzijsko...

Kolko košta krštenje, venčanje...

Očekujem pomoć uglavnom našeg brata dibidusrusa, ukoliko još prati ŽRU  :krstix:

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Koliko su recimo sveće u crkvi (cena) i da li su žute ili bele... da li sveštenici imaju platu i penzijsko...

zute ili bele  :krstix:

Brate VSI ja samo znam da ovde u Deuschland delimo neke crkve i da nemaju problema sa zutim svecama.

I da imaju mnogo bolje horove od nas!

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Jao sestrice Glori, ovo je sramota..

Pa za ovako značajan podforum i pitanje nema odgovora.

Sramota je pre svega na urednicima ovog podforuma i toj našoj braći i sestrama ruskinjama što nas ne upoznaju sa sobom.. Možda ne znaju?  4chsmu1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...