мирођија Написано Новембар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ноћ анђеоских гласова Концертом „Осмех вечности на лицу времена” Дивна Љубојевић и хор Мелоди обележиће 20 година успешног рада Дивна Љубојевић Име концерта „Осмех вечности на лицу времена”, којим ће Дивна Љубојевић, вечерас, у великој дворани Коларчеве задужбине, обележити 20 година успешног, и истрајног, рада, као да је порука публици о каквој се музичкој мисији ради. Иза те синтагме у наслову за аудиторијум је припремљена једна права звучна изложба ових појаца слављеника на подијуму, у коју ће бити укључен и Оркестар Школе за музичке таленте у Ћуприји. У првом делу концерта је руско, српско и византијско појање, а у наставку програм: А. Т. Гречанинов – Литургија доместика (одломци); В. Ђорђевић – народне песме и Смеша српских народних песама. За те своје две деценије, колико постоје Хор и студио за духовну музику Мелоди на Сењаку, а чији је оснивач солиста и диригент Дивна Љубојевић, они су одржали више од 600 концерата, у земљи и свету, и снимили 16 компакт-дискова (од тога шест у иностранству). У том благу духовне музике су дела у распону од осмог до 20. века, или од византијских времена, још старијих од поделе цркава до које је дошло у хришћанству, па све до, рецимо, музике Константина Бабића или сер Џона Тавенера, енглеског композитора који је преласком на православну веру интензивирао свој рад на овом музичком пољу. А музичка прича Дивне Љубојевић, за коју није претеривање рећи да је добар амбасадор српске културе у свету, знатно је дужа од ове годишњице коју Мелоди славе. Прича нам она како је све то почело: – Било ми је десет година када ме је, у манастиру Ваведење, где сам долазила са породицом, очарао глас игуманије Агније и њених монахиња. Уз њихову подршку, полако сам откривала свет појања, тако да је касније, управо при Ваведењу, настао и Мелоди. Кроз наш хор и студио, у коме се остварује и једна шира животна и духовна хармонија, прошло је много људи, ваљда стотине са којима сам се сусретала у својој мисији мелодској. И диригентска палица рано је била у руци Дивне Љубојевић. Пре него што ће уписати студије музике она је већ имала значајна диригентска искуства. Остаће, рецимо, записана као најмлађи диригент најстаријег хора у Србији – Првог београдског певачког друштва. – Она нам говори и о разликама између појања у сакралним просторима – које има обредну функцију, и световним, као што је овај вечерашњи концерт на Коларцу. Важно је умети прећи ту границу, знати коме се и зашто обраћате и, разуме се, лепо појати. Да своје гласове лако преносе у онај световни круг, потврђују и њихова веома успешна гостовања у свету, поготову тамо где су доминантне неке друге конфесије. Наиме, добра музика брзо се препозна и онда престају границе нација, религија и друге. За дугих двадесет година остало је много тога што се не заборавља, а Дивна Љубојевић нам је испричала: – Руси су познати по мегахоровима и када смо се ми појавили на фестивалу у Москви, а како је написао један њиховом критичар, нас само шесторо у дворани смо дочекани са извесним подсмехом. Међутим, то њихово почетно „разочарење” часком се променило, што је потврдио и он својим похвалама у новинама. Наша мала група доживела је да изводи на бис „Оче наш” Кедрова. Што иначе и није обичај на оваквим местима. Диве се, ето, људи када запева Divina Дивна и Мелоди. Њен божанствени глас далеко се чуо и често су гу „анђеоским” називали – и публика и критика. М. Шеховић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Kontradiktorni utisci pristizu sa koncerta na Kolarcu....da li je neko od vas bio? :unsure: Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ако си ти био, пренеси нам утиске. Не живим у Београду... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Pa rekao sam da nisam bio, zato i pitam ko je bio da da svoje misljenje? Posecenost je bila iznad svih ocekivanja, navodno su desetine ljudi ostale napolju misleci da ce biti ulaznica, ali me interesuju utisci o samom pevanju Divne i hora joj? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Divna & "Melodi" - (full concert) Ethno Art Festival "EdinEnie" - Bulgaria 2012 http://vimeo.com/51003178# Душка and feeble је реаговао/ла на ово 2 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука