Милош Написано Мај 26, 2009 Пријави Подели Написано Мај 26, 2009 Помаже Бог свима! Ево прилике да на овом новом форуму започнемо и конкретну тему која се тиче веронауке (или верске наставе, како нам траже да то пишемо у дневницима). Дакле, молим, све оне који раде у школама као вероучитељи, или не раде, али имају лепе и корисне идеје, да их овде запишу и поделе са нама. Хвала! ;D П.С. Наравно, можемо да говоримо и о искуствима или евентуалним проблемима на које наилазимо у раду, а можемо и да отворимо посебну тему за тако нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Ево, док се колеге вероучитељи не осмеле да се укључе у разговор brokoli, једног лепог текста који објашњава истински смисао увођења верске наставе у школе у Србији. http://www.vidovdan.org/arhiva/article457.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ja Написано Мај 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 -манастир градац, има нешто и ѕа вероучитеље http://manastirgradac.edu.rs/veronauka/index.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ja Написано Мај 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 -нешто о веронауци: http://www.veronauka.org.rs/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ja Написано Мај 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 ако како могу помоћи као бивши ђак веронауке, реците... имам много примедби,али и похвала (наравно не на свог вероучитеља који је сјајан човек,њему све похвале)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Мај 31, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2009 ??? ???? ???? ?????? ??? ????? ??? ?????????, ??????... ???? ????? ????????,??? ? ??????? (??????? ?? ?? ???? ??????????? ???? ?? ?????? ?????,???? ??? ???????)...?????, ??????, ?????? ????? ???????? ?? ????. B) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Мај 31, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2009 Званични уџбеници и приручници Православног катихизиса, као и понешто корисних текстова и прописа који се тичу веронауке у школама: http://veronauka.sabornost.org/uvodnarec.php Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Zelim da podelim sa vama svoja razmisljanja o toj temi kao i razloge zasto se nikada nisam prihvatio tog poziva. Misljenja sam da je verska nastava, barem u Beogradu, ispala fijasko a razlog je - neadekvatan kadar! Tog odgovornog posla lacaju se neodgovorni ljudi kojima je to tek stanica do njima zeljenog posla koju otaljavaju ne bi li imali "koji dinar" dok studiraju. Nije se oformio krug ljudi koji bi se prepoznali u tome, shvativsi veronauku kao sluzbu kojom ce doci do dobrog odgovora na Strasnom Hristovom Sudu te samim tim uloziti celog sebe u to a ne minimum radi maksimalne dobiti. Bas to je i razlog sto nikada nisam ni pomislio da se bavim time, nisam zeleo da sobom taj divni i odgovorni posao deplasiram na nivo prelaznog resenja. Veronauka ne sme biti prelazno resenje a dok god to jeste nece biti napredka. Tu ne mislim na statistiku vec na one male Hristove koje smo sopstvenim javaslukom sablaznili i uskratili ih Reci. Strasno je to, mi nismo ni svesni prave tezine naseg javasluka. Logicno, postoje svetli primeri, koji svojim radom pokazuju da su izuzetak a izuzetak... on potvrdjuje pravilo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Јун 9, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Оче Угрине, овако са вероучитељске тачке гледишта не бих се баш у потпуности сложио са Вама. Ако почнемо тако критички да се постављамо, питање је да ли би уопште ко од нас остао да предаје. Усталиће се кадар, испливаће ту квалитет, само је потребно време. Додуше, не знам како је у Бгд-у, свашта сам чуо о томе, али ми се чини да овде у Шумадији (живим у Смедеревској Паланци, предајем у свом граду и у Лапову) и није толико трагична ситуација. Друга ствар, међутим, мене брине. А то је што ми се чини да се наша Црква у целини прилично индиферентно поставља према веронауци. Не схватамо, чини ми се, да шанса која нам је указана, врло лако може да буде неповратно изгубљена уколико се озбиљније не посветимо овом проблему. Фале нам семинари, стручна усавршавања, логистичка подршка што би се рекло. Делује прилично неозбиљно чињеница, рецимо, да се у осмој години од увођења (или враћања, како год хоћете) веронауке у школе појави уџбеник за 6-и разред ОШ, и то тек по почетку школске године. А кад ће за 7-и, а кад за 8-и разред? Друго, почесто свештеници (бар ови које ја познајем, нажалост) не сматрају да смо и једни и други на истој Њиви Господњој, и да њихов труд није ништа вреднији од нашег труда. Све у свему, остављени смо на цедилу, и једино је Господ са нама (бар се надам да јесте :o ). Е, ту је главни проблем. А да треба и понешто да се заради, сложићете се- треба. Само то наравно не сме да буде лајт-мотив нашег рада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Moje je licno misljenje da veronauku u skolama trebaju da predaju svestenici i diplomirani teolozi.Nista nemam protiv veroucitelja koji predaju trenutno u skolama,a nemaju tu strucnost i ni najmanje ne sumnjam u njihovu veru i dobru volju,ali u pitanju su deca,a dok se ,,ustali taj kadar i ispliva kvalitet'' kako kaze Milos moze proci podosta vremena.To je po meni kao kada bi se islo na seminare za nastavnike matematike,fizike ili srpskog jezika.Zasto bi se veronauka kao predmet koji je izborni i uci se 8 godina razlikovala od svih ostalih predmeta koje predaju ljudi koji su zavrsili skolu za to. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Moje je licno misljenje da veronauku u skolama trebaju da predaju svestenici i diplomirani teolozi.Nista nemam protiv veroucitelja koji predaju trenutno u skolama,a nemaju tu strucnost i ni najmanje ne sumnjam u njihovu veru i dobru volju,ali u pitanju su deca,a dok se ,,ustali taj kadar i ispliva kvalitet'' kako kaze Milos moze proci podosta vremena.To je po meni kao kada bi se islo na seminare za nastavnike matematike,fizike ili srpskog jezika.Zasto bi se veronauka kao predmet koji je izborni i uci se 8 godina razlikovala od svih ostalih predmeta koje predaju ljudi koji su zavrsili skolu za to.Ja sam odavno isla u skolu,veronauke nazalost nije bilo u moje vreme.U Srbiji zive i katolici,muslimani,cak i neki protestanti. Da li decu tih ljudi treba da vaspitavamo u duhu Pravoslavlja i da m namecemo pravoslavnu veronauku ili bi bilo mozda bolje da sama deca kazu sta zele da uche. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Предмет је изборни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Da li decu tih ljudi treba da vaspitavamo u duhu Pravoslavlja i da m namecemo pravoslavnu veronaukuili bi bilo mozda bolje da sama deca kazu sta zele da uche.Одакле Ти драга Рајела, да неко намеће деци која нису православна, православну веронауку? Уосталом, ко намеће и деци православних родитеља веронауку? Одакле Ти то? Ово заиста није истина. Из свог искуства као вероучитељ могу да кажем да је управо наметано деци Грађанско васпитање, да би учитељи имали час и пуно радно време.Друго, како и шта може да одлучи дете које има 7 година? Мислим да дете од 7 година не може да доноси одлуке од животне важности. Како дете може да зна шта је то веронаука или грађанско, кад се пре у своме животу никада није срело са тим? Човек може да бира оно шта познаје. Уосталом, можда деца не би ни математику, али их нико не пита него то уче јер им је од животне важности. Разумете? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Da li decu tih ljudi treba da vaspitavamo u duhu Pravoslavlja i da m namecemo pravoslavnu veronauku ili bi bilo mozda bolje da sama deca kazu sta zele da uche. ?????? ?? ????? ??????, ?? ???? ?????? ???? ???? ???? ???????????, ??????????? ?????????? ????????, ?? ?????? ? ???? ???????????? ???????? ?????????? ?????? ?? ??? ??? ?????? ???? ??????. ?? ???? ???????? ??? ?????????? ???? ?? ????? ?? ?? ?????? ???????? ???? ????????? ?????????, ?? ?? ??????? ????? ??? ? ???? ????? ?????.?????, ???? ? ??? ???? ?? ?????? ???? ???? ??? 7 ??????? ?????? ?? ???? ?? 7 ?????? ?? ???? ?? ?????? ?????? ?? ??????? ????????. ???? ???? ???? ?? ??? ??? ?? ?? ????????? ??? ?????????, ??? ?? ??? ? ????? ?????? ?????? ???? ????? ?? ???? ????? ???? ?? ???? ??? ??? ???????. ????????, ????? ???? ?? ?? ?? ??????????, ??? ?? ???? ?? ???? ???? ?? ??? ??? ?? ?? ?? ??????? ????????. ????????? Da sam ja mogla da biram sigurno bih zamenila matematiku sa veronaukom pa bih citala Sveto Pismo i na starogrckom.Toliko mi je matematika bila strashna. Ali, sam ja Titova pionirka tako da sam se sa Biblijom sretala samo parcijalno studirajuci knjizevnost srednjeg veka i to mnogo godina kasnije. Ja nemam dece, ne zivim u Srbiji, a razumela sam ,prateci neke silne rasprave da je veronauka postala obavezan predmet. Ili sam ja to nesto pogreshno razumela? Malo je off topic, ali nesto jako zanimljivo iz Nemacke u vezi veronauke u skolama. U Zapadnoj Nemackoj veronauka je uvek postojala i postoji i obavezan je predmet, ali naravno samo za krstenu decu. Posto je zaista stanovnistvo pola/pola onda pola razreda ima nastavu kod protestantskog svestenika,pola kod katolickog.Ima puno dece koja nisu krstena, pa ta deca imaju slobodno onda ili , kako je moj muz radio u gimnaziji, slushaju malo jedne, malo druge. U Istocnoj Nemackoj nije nikada bilo veronauke ( komunizam ,jel) i nisu zeleli ni posle ujedinjenja da uvedu taj predmet u skole. Uveden je umesto veronauke predmet ETIKA i a to je nesto kao istorija religija sto je po i za mene genijalno reshenje.Kazem , za mene. Posto ma sve vishe muslimanske dece, uvodi se i Islam u skole. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Milose, veruj mi, pricamo o istoj stvari cak i na isti nacin samo su nam iskustva razlicita. Sto se tice Beograda, molim te, veruj ti meni a sto se tice srca Srbije - verujem tebi, cak imam i sam uvida u to. Beograd i Srbija su neuporedivi a, kao sto i sam vidis, ni u srcu nije najbolje. Tacno je jedino da - VLADA NEINTERESOVANJE!!! - a posledice cemo tek videti. Sto se tice placanja, procitaj jos jednom pa ces opet videti da govorimo isto. Pa ja sam svestenik i znam da je poslenik dostojan svoje plate kao sto znam i da ko ne radi taj ni da ne jede. Zaista sam misljenja da isto mislimo...ispravi me ako gresim. Mir Vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука