Jump to content

О ПОНАШАЊУ ЖЕНА У ХРАМУ БОЖИЈЕМ

Препоручена порука

Ево један заиста леп пример са нашег страдалног Косова и Метохије - 03.10.2009. године

Све жене, чак и женска деца свих узраста, имају главе покривене марамама.

Манастир Кончул - монашење сестре Ане (Стојковић), сада монахиње Анастасије.

Постављена слика

Постављена слика

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

Свети апостол Павле заповеда женама да покривају главе кад се моле Богу: "И свака жена која се гологлава моли Богу, срамоти главу своју" (1 Кор 11, 5).

Подели на овим сајтовима

Патријарх Павле

Треба ли жене да покривају главу у храму за време богослужења

- жена у хришћанству –

Питање: У неким нашим манастирима и црквама, при уласку у цркву, тражи се да жене обавезно покривају главу. У другима се тај услов не поставља. Чула сам да у Русији обичај покривања главе у цркви жене држе строго.

Постоји ли пропис о томе, и какав му је смисао, с обзиром да је данас време еманципације жена и борбе против њиховог средњевековног поробљавања?

ОДГОВОР: До новијег времена жене су код нас, поготово удате, присуствујући на коме било богослужењу у цркви, и молитви, редовно биле покривених глава, а мушкарци откривених. Мушкарци се држе стриктно овог прописа и сада. О молитви мушкараца с непокривеном главом, а жена с покривеном, говори и проф. др Лазар Мирковић у својој Литургици . Сведочанство о Руској цркви даје литургичар С.Булгаков, велећи да жене на Великом входу не могу с непокривеном главом прилазити под Свете дарове, ни причешћивати се, нити уопште улазити у храм и молити се .

Оба обичаја потичу из Светог писма и налазе се јасно изложена у Првој посланици Коринћанима: Сваки муж који се покривеном главом моли Богу или пророкује, срамоти главу своју. И свака жена која се гологлава моли Богу или пророкује, срамоти главу своју (1.Кор. 11,4,5). Настављајући даље, апостол износи разлог зашто је то тако и вели: Муж да не покрива главе, јер је слика и слава Божја, а жена је слава мужа. Јер није муж од жене, него жена од мужа. Јер муж није саздан жене ради, него жена мужа ради (1.Кор. 11,7-10).

Овај став апостола Павла у суштини изражава библијско учење о постанку првих људи, по коме је Бог најпре створио човека Адама, “од праха земаљског и дунуо му у нос дух животни”. Жену је пак створио после њега, “од ребра које узе Адаму” (1.Мојс. 2,7,22). Разлог за стварање жене Библија види у потреби човека да има “друга према њему”, да не буде сам (1.Мојс. 2,18).

Свети Јован Златоуст, тумачећи наведене речи Посланице Коринћанима, набраја четири разлога због којих жена треба да покрива главу: “Прво је то што је наша глава Христос, а ми (глава) жени; друго је то што смо ми слава Божја, а наша слава је жена; треће је то што нисмо ми од жене, него жена од нас; четврто је то што нисмо ми ради ње, него она ради нас. Зато жена треба да има знак власти на глави.”  Износећи ове одлике, Златоуст објашњава да реч глава, иако се употребљава и у односу Бога Оца према Сину, као и мужа према жени, не треба да се схвати у смислу да “Син толико одстоји од Оца колико ми од Њега, нити да жена одстоји од нас колико ми од Бога Речи” . По Блаженом Теодориту, ова реч у ствари означава јединство суштине: “Као што (нама) Христос, имајући нашу људску природу, по човечанству бива глава, и по томе је једносуштан с нама, тако Отац, будући Његова глава, показује једносуштност. Стога је Он (Христос) по божанству једносуштан Оцу, а нама по човечанству.”  Према томе, овде је реч о принципу узвишености и части, а “не да муж влада женом у истом степену у коме Христос влада свима; нити муж има она права која има Христос над свима. Нити је муж творац жене, нити је (жену) имао као сопственост, као Христос Цркву, искупивши је својом крвљу.”  Епископ Теофан Затворник илуструје овај однос сликом тела: “Као што је глава у телу глава не само груди, руку или ногу, него свега тела, тако је Христос глава свију, све Цркве. Следствено и жени је глава Христос. Но, као што су у телу поједини чланови у вези са главом непосредније, а остали посредством других чланова, тако су и у Цркви Свети апостоли и њихови прејемници, предстојатељи Цркава, и уопште свештенство, у непосреднијем односу према Христу као глави. Други чланови Цркве, поред свега што стоје у вези са Христом као главом, у многим случајевима имају потребу у њиховом посредништву. Слично томе, постоји нешто због чега се представља да је муж непосредније у вези са Христом као главом, а жена, без обзира што заједно с мужем има за главу Христа, у вези је с њим на неки начин преко мужа”. У погледу свог спасења, исто као и муж, жена има све у Господу: “Вера је од Господа, благодат од Господа, свака помоћ такође од Господа... Но, мада жена стоји такође у вези са Господом, она не прекида потчињеност мужу .

Исто је тако и у погледу начела да муж не треба да покрива главу јер је слика и слава Божја, а жена је слава мужевљева. Блажени Теодорит вели да слика Божја значи да је “од почетка њему (мужу) поверена власт над свима на земљи”. Свакако, “влада и жена другим (стварима), али је наређено да се покори мужу” . У истом смислу казује Теофилакт да је муж “слава Божја, тј. управитељ (ипархос) Божји” . Од значаја је да се о жени овде говори као о слави мужа, а да се не назива сликом мужа, јер је и она створена по слици Божјој .

Поред четири наведена разлога, због којих жена треба да има покривач, символ власти на глави, апостол Павле наводи и пети: “Због анђела” (ст.10). Кога треба разумети под речју анђео? Најпре ће бити да се овде казује о анђелу у директном смислу речи: “Ако ти, вели Свети Јован Златоусти, не обраћаш пажњу на мужа, то се постиди анђела” . Свети Кирило Александијски подразумева овде “анђеле од Бога постављене Црквама”, “који предстоје и заједно се моле са онима који се моле” (Свети Јован Дамаскин). Да ли ово покривање главе треба да жена чини угледајући се на анђеле који крилима закривају лица своја (Иса. 6,2)? Или уопште “да се стиди анђела, да се не би показала и њима као бестидна” (Теофилакт). “Ако неће то да чини немајући стида од људи, нека се бар постиди од анђела који бивају сведоци и посматрачи ове потчињености” (Икуменије), и “врло се жалосте ако неко не мари како треба за закон” (Кирил Александријски) . Епископ Теофан Затворник каже да за анђеле нема значаја само по себи покривање и непокривање главе, “но с каквом намером и у каквом духу се то чини, може да их радује или жалости. И то тим више ако се зло не ограничава само на једно лице које држи главу откривену него се шири и даље. Ђаво понекад преко једног лица чини зло стотини.”

Сем на анђеле, у старини је било мишљења да се овде подразумевају демони (Тертулијан); на побожне, анђелског живота хришћане (Климент Александријски)а; на епископе и пастире Цркве (Свети Амвросије Милански, Свети Јефрем Сирин) .

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Не могу да мислим да ће нас баш марама спасити.... По питању посланице Коринћанима и уопште сврхе мараме има један пост оца Ивана који објашњава све врло једноставно, још док је дискусија била на почетку....  0913_sport

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Ako moj svestenik zahteva da nosim maramu...ja cu je nositi bez problema i ikakvih osuda, a opet ako ne insistira na nosenju marame, uradit cu kako se ja licno osecam...ako ce mi neko zameriti, nek' mu bude na dusu. Ko dolazi da vidi sta ko radi i kako se obukao ili kako stoji, ili nedaj Boze sedne, pa neka ga, mozda nesto i nauci iz sve te sarolikosti naseg ponasanja.

Cilj dolaska na Sv. Liturgiju treba da bude nase ucestvovanje na samoj i da ponesemo u svojoj dusi tu liturgiju i zivimo je i tokom nedelje do sledece...a ne da gledamo sta je ko uradio, ili nije uradio, sta je obukao, kako se prekrstio, itd...

1312_womens

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Ako moj svestenik zahteva da nosim maramu...ja cu je nositi bez problema i ikakvih osuda, a opet ako ne insistira na nosenju marame, uradit cu kako se ja licno osecam...ako ce mi neko zameriti, nek' mu bude na dusu. Ko dolazi da vidi sta ko radi i kako se obukao ili kako stoji, ili nedaj Boze sedne, pa neka ga, mozda nesto i nauci iz sve te sarolikosti naseg ponasanja.

Cilj dolaska na Sv. Liturgiju treba da bude nase ucestvovanje na samoj i da ponesemo u svojoj dusi tu liturgiju i zivimo je i tokom nedelje do sledece...a ne da gledamo sta je ko uradio, ili nije uradio, sta je obukao, kako se prekrstio, itd...

1312_womens

???? ? ???? ?? ??????? ? ???? ???? ??????....  :cmizdrenje:.gif' class='bbc_emoticon' alt='womens' />

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

E da i ja nesto pogodim...  :cmizdrenje:.gif' class='bbc_emoticon' alt='1312_womens' />

Ali opet se pitam da li sam u pravu jer procitaj na zenskom kutku...maramu treba da nosi udata zena...opet sam ja   https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/confused.gif

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

????? ????? ??? ?? ??????? ...  1312_womens

naravno kada ih pola ne ?ita sve nego  se  uhvate poslednjeg posta pa teraj u nedogled https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/joooj.gif

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

????? ??????? ????? ???????? ?????? ?? ????????? ????? ??? ?? ???? ????: "? ????? ???? ???? ?? ????????? ???? ????, ??????? ????? ?????" (1 ??? 11, 5).

Predeanje nije zapovedio nego je dao savet jer su žene u Korintu bile obrijanih glava pa da se hriš?anke ne bi izdvajale i "provocirale"

Uostalom mislim da je baš o Ivan lepo to objjasnio u jednom od prethodnih postova

Zna se šta su zapovedi a šta uputstva i saveti

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

????? ??????? ????? ???????? ?????? ?? ????????? ????? ??? ?? ???? ????: "? ????? ???? ???? ?? ????????? ???? ????, ??????? ????? ?????" (1 ??? 11, 5).

Predeanje nije zapovedio nego je dao savet jer su žene u Korintu bile obrijanih glava pa da se hriš?anke ne bi izdvajale i "provocirale"

Uostalom mislim da je baš o Ivan lepo to objjasnio u jednom od prethodnih postova

Zna se šta su zapovedi a šta uputstva i saveti

???? ???? ????????. ? ???? ?? ??????? ?? ?????? ?? ?? ????? ?????.

?????? ?????????? ?? ? ???? ????? ??????? ??????? ????? ?????? ?????????? ?????. ?? ??? ??? ?? ???? ?? ???? ????? ??????? ?????? ?? ?? ??????? ????? ????? ? ?? ???? ? ??? ????? ??? (???? ?????? ??? ????????? ??????) ?? ?? ??? ?? ??? ???? ????? ?? ????? ???? ?? ???? ????? ???? ???? ? ?????????. ?? ?? ?? ???? ????????? ? ?????? ?????? ? ????? ???????? ??? ???????????? ????? ?? ????????? ???? ? ????? ??????. ????? ??????? ???????????? ????? ? ?????? ? ???????? ????? ?????????? ?? ???? ??????? ? ?????????. ???? ?? ?????

????? ????? ?? ???????.

Подели на овим сајтовима

?emu sve ovo....jel zbog andjela... pospan

????? ?????? ????? ?? ?? ?? ?????? ?? ????? ???? ? ?? ????? ??????? ?? ???????? ??????.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...