Jump to content

Slovenska mitologija

Препоручена порука

Veoma zanimljiva stranica sa smernicama ka svim mogućim mitološkim bićima.

Ovde na linku je odabir Slovenskih.

http://www.pantheon.org/areas/all/articles.html

Neće da prikaže Slovenske odmah, nego u tražilicu sa strane upišete samo SLAVIC i izaći će vam 7 stranica.

Saznao sam recimo da je postojao bog koji se zvao Dabog, (Dazsbog) koji je bio sin Svaroga i Denice (Zore).

Možda baš odatle kod nas onaj izraz "Dabogda". Dabog je bio bog Sunca.

A interesntno mi je trojstvo... Taj princip Božijeg Trojstva je postojao i u Slovenskoj mitologiji, zato što Mirča Elijade smatra da je Dabog bio jedna od tri manifestacije Bjelboga. Druge dve su Hor i Stribog.

Možda je vreme da neko sedne i napiše neku mega knjigu sa Slovenskim božanstvima. Dosta nam je germanskih.  victory78 Od Odina i Tora do Morgota i Galhada  facenew22222222

Možda se zapadnjaci prime na naša slovenska božanstva ko mi na njihova. Naravno samo u literaturi.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ima i srpska mitologija. Nenad G.. nesto zaboravih. Meni su sve te mitologije nekako slicne. Naravno i zanimljive. I sto vise radim knjizevnost (francuska) i uopste bilo koju knjizevnost (bilo koje zemlje, najvise primecujem kod srednjovekovne i romantizma, posto su romanticari cini mi se zasnivali svoje tekstove na ovim srednjovekovnim i nekako taj srednji vek malo osvetlili). I negde su neka imena slicna, neke radnje, 'svrha', 'postojanje' . Meni je ovako zanimljivo da citam. Ponekada me malo zamara jer se pogubim u svemu tome, plus sto ima punooo nekih prerada i sirenja price i tu se gubim. Jos sve te ekranizacije... 3 sata gledanja filma i to uvece, a nisu samo vile, sarenilo i trava, vec sve i svasta. Pa se odlucim da se drzim cveca i drveca :D

Подели на овим сајтовима

• 10 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...