Јаков. Написано Јун 8, 2011 Пријави Подели Написано Јун 8, 2011 Veoma zanimljiva stranica sa smernicama ka svim mogućim mitološkim bićima. Ovde na linku je odabir Slovenskih. http://www.pantheon.org/areas/all/articles.html Neće da prikaže Slovenske odmah, nego u tražilicu sa strane upišete samo SLAVIC i izaći će vam 7 stranica. Saznao sam recimo da je postojao bog koji se zvao Dabog, (Dazsbog) koji je bio sin Svaroga i Denice (Zore). Možda baš odatle kod nas onaj izraz "Dabogda". Dabog je bio bog Sunca. A interesntno mi je trojstvo... Taj princip Božijeg Trojstva je postojao i u Slovenskoj mitologiji, zato što Mirča Elijade smatra da je Dabog bio jedna od tri manifestacije Bjelboga. Druge dve su Hor i Stribog. Možda je vreme da neko sedne i napiše neku mega knjigu sa Slovenskim božanstvima. Dosta nam je germanskih. victory78 Od Odina i Tora do Morgota i Galhada facenew22222222 Možda se zapadnjaci prime na naša slovenska božanstva ko mi na njihova. Naravno samo u literaturi. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Јун 12, 2012 Пријави Подели Написано Јун 12, 2012 Ima i srpska mitologija. Nenad G.. nesto zaboravih. Meni su sve te mitologije nekako slicne. Naravno i zanimljive. I sto vise radim knjizevnost (francuska) i uopste bilo koju knjizevnost (bilo koje zemlje, najvise primecujem kod srednjovekovne i romantizma, posto su romanticari cini mi se zasnivali svoje tekstove na ovim srednjovekovnim i nekako taj srednji vek malo osvetlili). I negde su neka imena slicna, neke radnje, 'svrha', 'postojanje' . Meni je ovako zanimljivo da citam. Ponekada me malo zamara jer se pogubim u svemu tome, plus sto ima punooo nekih prerada i sirenja price i tu se gubim. Jos sve te ekranizacije... 3 sata gledanja filma i to uvece, a nisu samo vile, sarenilo i trava, vec sve i svasta. Pa se odlucim da se drzim cveca i drveca Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Јун 23, 2022 Пријави Подели Написано Јун 23, 2022 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука