Jump to content

Моја црква, цунами и ја - Александар Мандић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sto se mene tice - pravo u centar!

Takodje delim isti utisak,ali bih dodao jos mnogo toga,a posle bi svima nama bilo mnogo muka...Mada,mozda bi i trebalo,jer mnogima od nas nije dovoljno da znaju nego moras da ih udaris cekicem u glavu da bi ukapirali...

Suma sumarum ,nasa je tragedija i to ogromna,da ne marimo za reci pastve,vec ih proglasavamo za nedovoljno obrazovane,priglupe,subjektivne,nedovoljno crkvene,prevelikih ocekivanja i sta sve ne,samo da ne bi u smirenju pogledali na nas i nase grehe...

Autizam kojim danas odise klir SPC je zapanjujuca,a stepen otudjenosti od sopstvene pastve je jos i veci i tragicniji nego sto je to slucaj sa nasom vladom Mirka Cvetkovica i narodom koji predstavlja.

Svaki izuzetak potvrdjuje pravilo.

Подели на овим сајтовима

Свећење водица је потребно да би се свештеник упознао са парохијанима и видео у каквим условима живе, а за неке је то јединствена прилика да се помоле у дому, запале кандило и кадионицу, јер се у многим домовима изгубио обичај да се моли Богу ујутро и увече, пре и после јела.... А и свештеник треба да заслужи плату, а не да чека у порти да му неко донесе паре на ноге. greengrin

Да се не лажемо - свећење водица служи да свештеник узме кинту. И то је главни разлог зашто се на водицама толико инсистира. Као да је то једини начин да свештеник обиђе парохију - могао би исто тако да обиђе своје вернике и да им, на пример, донесе неки бесплатан билтен који би његова парохијска црква штампала (што за било коју цркву није неки трошак), а онима лошијег материјалног стања и неку помоћ у виду хране и одеће. На тај начин би имао времена да сваки дом у парохији обиђе без проблема по два пута у току године и да са сваким лепо на тенане поприча, а парохијани не би имали утисак да је дошао само да им мазне неки динар, него да се заиста занима за њих.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Свећење водица је потребно да би се свештеник упознао са парохијанима и видео у каквим условима живе, а за неке је то јединствена прилика да се помоле у дому, запале кандило и кадионицу, јер се у многим домовима изгубио обичај да се моли Богу ујутро и увече, пре и после јела.... А и свештеник треба да заслужи плату, а не да чека у порти да му неко донесе паре на ноге. greengrin

Да се не лажемо - свећење водица служи да свештеник узме кинту. И то је главни разлог зашто се на водицама толико инсистира. Као да је то једини начин да свештеник обиђе парохију - могао би исто тако да обиђе своје вернике и да им, на пример, донесе неки бесплатан билтен који би његова парохијска црква штампала (што за било коју цркву није неки трошак), а онима лошијег материјалног стања и неку помоћ у виду хране и одеће. На тај начин би имао времена да сваки дом у парохији обиђе без проблема по два пута у току године и да са сваким лепо на тенане поприча, а парохијани не би имали утисак да је дошао само да им мазне неки динар, него да се заиста занима за њих.

0102_laugh

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

U centar.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Бојим се да је ово, такође, једностарн поглед на проблем. Конкретно, на парохији где сам ја многима је водица једина веза са Црквом. Могао бих да дубим на трепавицама, али њих Литургија не занима. Држао сам три године за редом предавања, чак код мене у кући у соби (доводио сам много свештеника са стране), али то није имало готово никаквог ефекта. Шта све нисам покушавао...

Но, ако не бих дошао да осветим водицу-ту је одмах скандал.

Како видимо, овако стање не одговара САМО свештеницима, већ и народу.

Што се тиче бесплатних летака, ја то свакако делим управо уз водицу.

Не правдам никога, проблеми су очигледни, али немојте да их гледате једнострано јер ја сам парохијски свештеник и знам шта су конкретни проблеми.

Подели на овим сајтовима

За мене је велики "успех" када после веронауке где 80% ученика има петицу...у Цркву уђу само два ученика..

За мене је тај Богослов промашио професију...

Исто тако ако за пар година у парохији човек не успе бар 20% становника да привуче Цркви...

Па замисли да се тако мисионари у Африци или Азији???

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хм... волео бих да ми покажеш једну једину црквену општину где 20% становништва иде редовно на Литургију. Овде у Србији је просечна излазност на Литургију негде око 0,3 процента, а мислим да је и мања.

На крају, по овоме, испада да нема ни једног доброг свештеника, ни Владике, све сами шкарт...

Хајде поново узми овбо рачуницу па подели са слободом која нам је дарована од Бога и све то онда постави као реалност.

Подели на овим сајтовима

Бојим се да је ово, такође, једностарн поглед на проблем. Конкретно, на парохији где сам ја многима је водица једина веза са Црквом. Могао бих да дубим на трепавицама, али њих Литургија не занима. Држао сам три године за редом предавања, чак код мене у кући у соби (доводио сам много свештеника са стране), али то није имало готово никаквог ефекта. Шта све нисам покушавао...

Но, ако не бих дошао да осветим водицу-ту је одмах скандал.

Како видимо, овако стање не одговара САМО свештеницима, већ и народу.

Што се тиче бесплатних летака, ја то свакако делим управо уз водицу.

Не правдам никога, проблеми су очигледни, али немојте да их гледате једнострано јер ја сам парохијски свештеник и знам шта су конкретни проблеми.

За мене је велики "успех" када после веронауке где 80% ученика има петицу...у Цркву уђу само два ученика..

За мене је тај Богослов промашио професију...

Исто тако ако за пар година у парохији човек не успе бар 20% становника да привуче Цркви...

Па замисли да се тако мисионари у Африци или Азији???

da,puno zavisi od svestenika...primjer-ranije je u mojoj parohiji bio jedan svestenik koji ni sam nije mnogo revnovao,pa tako i cijela njegova porodica,njegova djeca su bila primjer kako se ne treba ponasati...a trenutno imamo jednog divnog svestenika,njegova popadija je redovno,i prva na liturgiji,i ona i djeca se redovno pricescuju,pa su podstakli i ostale da to cine,ona poslije svake sluzbe sve posluzi kafom koju donese u termoskama,a i ovo mi je jako lijepo-kod nas je obicaj,kad neko umre da se na saucesce ponese koverta sa nesto novca,umjesto pica i cvijeca koje je ranije bilo obicaj,i taj nas svestenik u svaku kucu odnese kovertu,kao i svaki drugi covjek,a opelo obavi kao svestenik...i uopste zivi skromno,nicim se ne istice,a i kad dodje da sveti vodicu,nekako se puno razlikuje njegov nacin uzimanja novca,od onog svestenika s pocetka...a u odredjenim situacijama ,ni ne uzima novac...ima isto tako jedan monah,on je jedanput,tako,zaredao po kucama,i sve to bez kinte,zavolio ga narod i poceo da ga hvali,al' se onda pobunili ovi neki,pa mu premjestili zaduzenje u neka zabacena sela 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Хм... волео бих да ми покажеш једну једину црквену општину где 20% становништва иде редовно на Литургију. Овде у Србији је просечна излазност на Литургију негде око 0,3 процента, а мислим да је и мања.

На крају, по овоме, испада да нема ни једног доброг свештеника, ни Владике, све сами шкарт...

Хајде поново узми овбо рачуницу па подели са слободом која нам је дарована од Бога и све то онда постави као реалност.

Мислим на "верујуће" Оче...(извињавам се...нисам се правилно изразио) не на укупан број становника...

Оне који се крштавају...славе славу ...итд...

Који иду у Цркву бар једном у пола године...чија деца иду на веронауку...

Ако имамо дете из средње школе..које је верујуће..има 5 из веронауке..и после 5 година он изјави да није верник.... како је то могуће... како је Црква успела да погреши...у његовом случају...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

da,puno zavisi od svestenika...primjer-ranije je u mojoj parohiji bio jedan svestenik koji ni sam nije mnogo revnovao,pa tako i cijela njegova porodica,njegova djeca su bila primjer kako se ne treba ponasati...a trenutno imamo jednog divnog svestenika,njegova popadija je redovno,i prva na liturgiji,i ona i djeca se redovno pricescuju,pa su podstakli i ostale da to cine,ona poslije svake sluzbe sve posluzi kafom koju donese u termoskama,a i ovo mi je jako lijepo-kod nas je obicaj,kad neko umre da se na saucesce ponese koverta sa nesto novca,umjesto pica i cvijeca koje je ranije bilo obicaj,i taj nas svestenik u svaku kucu odnese kovertu,kao i svaki drugi covjek,a opelo obavi kao svestenik...i uopste zivi skromno,nicim se ne istice,a i kad dodje da sveti vodicu,nekako se puno razlikuje njegov nacin uzimanja novca,od onog svestenika s pocetka...a u odredjenim situacijama ,ni ne uzima novac...ima isto tako jedan monah,on je jedanput,tako,zaredao po kucama,i sve to bez kinte,zavolio ga narod i poceo da ga hvali,al' se onda pobunili ovi neki,pa mu premjestili zaduzenje u neka zabacena sela :bla:

Ееееее бар сте имали пар дана нормалан систем ...

0409_feel

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

da,puno zavisi od svestenika...primjer-ranije je u mojoj parohiji bio jedan svestenik koji ni sam nije mnogo revnovao,pa tako i cijela njegova porodica,njegova djeca su bila primjer kako se ne treba ponasati...a trenutno imamo jednog divnog svestenika,njegova popadija je redovno,i prva na liturgiji,i ona i djeca se redovno pricescuju,pa su podstakli i ostale da to cine,ona poslije svake sluzbe sve posluzi kafom koju donese u termoskama,a i ovo mi je jako lijepo-kod nas je obicaj,kad neko umre da se na saucesce ponese koverta sa nesto novca,umjesto pica i cvijeca koje je ranije bilo obicaj,i taj nas svestenik u svaku kucu odnese kovertu,kao i svaki drugi covjek,a opelo obavi kao svestenik...i uopste zivi skromno,nicim se ne istice,a i kad dodje da sveti vodicu,nekako se puno razlikuje njegov nacin uzimanja novca,od onog svestenika s pocetka...a u odredjenim situacijama ,ni ne uzima novac...ima isto tako jedan monah,on je jedanput,tako,zaredao po kucama,i sve to bez kinte,zavolio ga narod i poceo da ga hvali,al' se onda pobunili ovi neki,pa mu premjestili zaduzenje u neka zabacena sela :bla:

Ееееее бар сте имали пар дана нормалан систем ...

0409_feel

ma nismo mi,moja kuca nije imala tu cast,nas su kacili oni drugi dada

Подели на овим сајтовима

ma nismo mi,moja kuca nije imala tu cast,nas su kacili oni drugi 0409_feel

:bla:

Е таман хтедох да питам да напишеш текст ...да читамо ми остали како је то у нормалном систему 

dada

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Данас се теолози и Богослови понашају као каста...

мирјане дисквалификују .. типа...ниси ти учен да о томе расправљаш...

....а после раде шта им ћејф...кредити , Цркве под хипотеком и сл...

Има да фасујемо да се молимо у Хипо банци...

А ја знам бар 5 мирјана..који би појединим теолозима могли предавања да држе...

Част појединим Свештеницима које знам...  0409_feel

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

ma nismo mi,moja kuca nije imala tu cast,nas su kacili oni drugi :bla:

dada

Е таман хтедох да питам да напишеш текст ...да читамо ми остали како је то у нормалном систему  

prstgore

super je to,pric'o mi brat od tetke prstgore  jedva je i njega kacilo,vec na prvom komsiji se "osusilo" 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Данас се теолози и Богослови понашају као каста...

мирјане дисквалификују .. типа...ниси ти учен да о томе расправљаш...

....а после раде шта им ћејф...кредити , Цркве под хипотеком и сл...

Има да фасујемо да се молимо у Хипо банци...

А ја знам бар 5 мирјана..који би појединим теолозима могли предавања да држе...

Част појединим Свештеницима које знам...  0409_feel

pa ja se i ovako molim u banci...daj Boze da ima nesto na racunu dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...