sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 s obzirom da zivimo u vremenu kada su se mnoge prilike i situacije gledano iz istorijske perspektive promenile postavlja se pitanje kako opisivati podvige i zivotopis esavrenenih ugodnika Bozijih a da ona ostanu verna duhu tradicijonalnog pisanja a takodje i da budu jasna i potpuno verodostojna, da se n ebi izgubilo bilo koje korisno svedocenje o svetome... Prodiskutujmo :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 s obzirom da zivimo u vremenu kada su se mnoge prilike i situacije gledano iz istorijske perspektive promenile postavlja se pitanje kako opisivati podvige i zivotopis esavrenenih ugodnika Bozijih a da ona ostanu verna duhu tradicijonalnog pisanja a takodje i da budu jasna i potpuno verodostojna, da se n ebi izgubilo bilo koje korisno svedocenje o svetome... Prodiskutujmo :smiley: ?? ?????? ?? ?? ????? ?????? ??? ? ?? ???? ??? ??????. ??? ???? ?? ?? ?? ?????????? ??????????? ????? ??????? ? ????????? ????????? ?????????? ???? ??????? ?? ????? ???? ??? ??? ?? ????? ???? ? ?????? ???? ????? ??????? ? ?????????? ?? ??. ? ??? ?? ?? ?????????? ??????? ???? ???????? ?????? ?????????? ?? ??????? ??????? ?? ????? ?? ?? ?????, ?? ??? ?????? ?????? ?? ????? ? ??????? ???????????? ? ??????? ??????? ????????? ?? ??? ??? ?? ??????. ?????? ?? ???? - ?? ????. ????? ????? ?? ??????? ?????. "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме."(Јован 14,6) Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа и прекратиће ти се! Св.Јован Златоусти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Misljenja sam, a to govorim ne napamet vec iz iskustva u vezi pisanja zitija savremenih svetih, da ona treba da budu potpuno jasna, precizna, bez ne proverenih, preterano mistifikovanih i ulepsanih detalja. da jasno ukazu savremenom coveku da je hricanski zivot neprestano dogadjanje a ne zivot u nekoj drugoj dimenzijki u odnosu na realnost. Sto ce reci ukrase, kojima obiluju srednjovekovna zitija apsolutno treba ukloniti, kao i stereotipne forme u pisanju i opste momente, vec se truditi da se sto je verodostojnije moguce prikaze ohristovljena licnog svetoga. radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Misljenja sam, a to govorim ne napamet vec iz iskustva u vezi pisanja zitija savremenih svetih, da ona treba da budu potpuno jasna, precizna, bez ne proverenih, preterano mistifikovanih i ulepsanih detalja. da jasno ukazu savremenom coveku da je hricanski zivot neprestano dogadjanje a ne zivot u nekoj drugoj dimenzijki u odnosu na realnost. Sto ce reci ukrase, kojima obiluju srednjovekovna zitija apsolutno treba ukloniti, kao i stereotipne forme u pisanju i opste momente, vec se truditi da se sto je verodostojnije moguce prikaze ohristovljena licnog svetoga. ????? ?? ?? ?? ?? ??? ???????? ???? ? ?????????????? ??????. ??? ??????? ?? "?????????" ???? ?? ????????? ? ?????? ?????? ?? ???? ???????? ????? ????? ????, ???????????? ?????? ? ????? ???? ?????. ????? ???? ?? ?????? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????? ? ?? ??????? ??????? ? ?? ??? ??? ???? ? ???? ???? ?????? ??? ?? ?? ?????????? ? ?? ?? ????? ? ????? ??????? ?? ??? ?? ? ???? ???????? ???? ??????? ??????. ???? ?? ???? "???" ?????. ????? ?? ????? ?? ???????. ???????. "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме."(Јован 14,6) Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа и прекратиће ти се! Св.Јован Златоусти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Ocigledno je da ti brkas stvari, barem po ovom pitanju, niko nije ni spomenuo dusekorisnost zitija niti je to komentarisano. Ja samo govorim o tome da zitija treba barem ona koja nastaju sada pisati n ataj nacin da ih citalac shvati i razume, a ne baviti se opstim hvalospevima. No uostalom nije ni vazno ko se bavio savremenom hagiografijom zna o cemu govorim. Licno kada sam pisao neka od zitija, trudio sam se da sacuvan eklisioloski jezik, ali pritom da zitije bude citko jasno i bez ulepsavanja. Tako cu i sada pisati o prepodobnom Starcu Simeonu Dajbabskom. radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ковач Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Свети људи су они који су овде на земљи остварили јеванђелско, или како је данас популарније рећи, евхаристијско живљење (не само у храму, што данас неки мисле да је довољно). Они су вечни грађани у различитим временима и културама и зато их времена и културе никада не надилазе тј. увек су актуелни. Међутим, оно што ме више везује за житије оног милог попа Јована из Кронштата, (кога је жена брукала што на парохији није печалио но се још и босоног враћао кући), од ранохришћанских житија је - управо сличност његовог и данашњег времена и културе. Зато бих, ради читалаца, писао житија, савременим говором и наглашавао бих тај сусрет вечног и пролазног тј. сусрет Богочовека Христа и мог свакодневног и реалног живота... Брате Димитрије, ево тек сад, написавши ово, видим да ти пишеш житија. То је веома озбиљан посао. Имај љубави али имај и страха Божијега. Нека ти Бог милостиви помогне да своје таленте Њему вратиш, на славу Његову, на корист роду и на спасење душе твоје. Амин! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 ????? ???? ?? ??? ???? ?? ???? ?? ????? ????????? ???????????, ??? ???? ?? ????? ??????????? ????, ????????????? ??????? (?? ???? ? ?????, ??? ????? ???? ????? ?? ?? ???????). ??? ?? ????? ??????? ? ?????????? ????????? ? ????????? ? ???? ?? ??????? ? ??????? ?????? ?? ???????? ??. ???? ?? ????????. ???????, ??? ??? ?? ???? ?????? ?? ?????? ???? ????? ???? ?????? ?? ?????????, (???? ?? ???? ??????? ??? ?? ???????? ???? ??????? ?? ?? ??? ? ??????? ?????? ????), ?? ??????????????? ?????? ?? - ?????? ???????? ??????? ? ???????? ??????? ? ???????. ???? ???, ???? ????????, ????? ??????, ?????????? ??????? ? ?????????? ??? ??? ?????? ?????? ? ????????? ??. ?????? ?????????? ?????? ? ??? ???????????? ? ??????? ??????... ????? ?????????, ??? ??? ???, ????????? ???, ????? ?? ?? ????? ??????. ?? ?? ????? ??????? ?????. ???? ?????? ??? ???? ? ?????? ????????. ???? ?? ??? ????????? ??????? ?? ????? ??????? ???? ??????, ?? ????? ??????, ?? ?????? ???? ? ?? ??????? ???? ?????. ????! hvala Braco, Gospdo da te cuje! Upravo iz perspektive nekoga ko se bavi tematikom o kojoj diskutujemo postavih ovu temu, da vidim sta vi cenjena bratijo i sestre U Gopodu o tome mislite. Jer susreo sam se sa dva izuzetno slozena hagiografska slucaja. Naime, radi se o novomucenicima sa Prevlake i djacima i dva svestenika ucitelja koji su postradali od Turaka u Momisicima. U oba slucaja hagiografski izvori gotovo i d ane postoje, baziraju se uglavnom na usmenom predanju naroda, koje je koje gde delimicno i zapisano i kao takvo i notirano. Od svega toga dakle ni od cega, bukvalno, treb asrociti zitija ovo se vecim delom odnosi na Momisicke mucenike, a da ono zadovoljava kanonske standarde, hagiografsku formu, te da uostalom bude i zanimljivo onima koji citaju. Tako da posao nije ni malo lak, ali sa ljubavlju da se uraditi kako valja... Evo sada sam pred novim izazovom hagiografije uzvisenom i divnom licnoscu prepodobnog Dajbabskog starca Simeona pa videcemo kako Gospod blagoizvoli radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Ja samo govorim o tome da zitija treba barem ona koja nastaju sada pisati n ataj nacin da ih citalac shvati i razume, a ne baviti se opstim hvalospevima. No uostalom nije ni vazno ko se bavio savremenom hagiografijom zna o cemu govorim. Licno kada sam pisao neka od zitija, trudio sam se da sacuvan eklisioloski jezik, ali pritom da zitije bude citko jasno i bez ulepsavanja. Tako cu i sada pisati o prepodobnom Starcu Simeonu Dajbabskom. ??????? ?? ????? ??? ?? ??????? ? ?? ???????? ?????? ???? ????????? ?????? ?????? (??? ?? ??????????? ?? ???? ???). ??? ? "??????" ???????? ?????? ???? ?????? ?????????? ???? ???? ?????? ??????????? ?? ?? ??? ??? ?? ???? ?? ?????. ? ?????? ?????? ?? ?????? ?? ?????? ????? ?????? ???? ???? ??????? ???? ?? ??? ????? ?? ?? ??????????? ? ?? ?? ?? ???? ????? ?????? ???????, ??? "??????" ? ??. ????? ????? ?????? ???????? ? ???????? ?? ??? ??????? ???????????? ?? ?? ?? ???? ???????? ????? ???? ?? ???????????? ??????? ???? ?? ????? ?? ???? ??????. ???? ?????? ? ???????? ?? ???? ???? ? ???? ??????? ??????????, ??? ??? ?? ???????? ????????? ??????? ? ????? ??? ? ?? ?? ?????? ????? ??????? ?????? ??? ???? ?? ?? ?????? ??????? ??????????? ? ??????????? ???? ???? ?? ?????? ????? ??? ????????? ???? ???? ?? ???? ? ????? ????? ?????? ???? ??????????? ? ????????????. ???? ?????? ?? ?? ?????? ???? ????? ???????? ? ??????????, ???? ??? ?? ??? ?????. ????? ?? ????? ?? ??????? ????? ?????????. "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме."(Јован 14,6) Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа и прекратиће ти се! Св.Јован Златоусти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Ja samo govorim o tome da zitija treba barem ona koja nastaju sada pisati n ataj nacin da ih citalac shvati i razume, a ne baviti se opstim hvalospevima. No uostalom nije ni vazno ko se bavio savremenom hagiografijom zna o cemu govorim. Licno kada sam pisao neka od zitija, trudio sam se da sacuvan eklisioloski jezik, ali pritom da zitije bude citko jasno i bez ulepsavanja. Tako cu i sada pisati o prepodobnom Starcu Simeonu Dajbabskom. ??????? ?? ????? ??? ?? ??????? ? ?? ???????? ?????? ???? ????????? ?????? ?????? (??? ?? ??????????? ?? ???? ???). ??? ? "??????" 319.gif ???????? ?????? ???? ?????? ?????????? ???? ???? ?????? ??????????? ?? ?? ??? ??? ?? ???? ?? ?????. ? ?????? ?????? ?? ?????? ?? ?????? ????? ?????? ???? ???? ??????? ???? ?? ??? ????? ?? ?? ??????????? ? ?? ?? ?? ???? ????? ?????? ???????, ??? "??????" ? ??. ????? ????? ?????? ???????? ? ???????? ?? ??? ??????? ???????????? ?? ?? ?? ???? ???????? ????? ???? ?? ???????????? ??????? ???? ?? ????? ?? ???? ??????. ???? ?????? ? ???????? ?? ???? ???? ??????????, ??? ??? ?? ???????? ????????? ??????? ? ????? ??? ? ?? ?? ?????? ????? ??????? ?????? ??? ???? ?? ?? ?????? ??????? ??????????? ? ??????????? ???? ???? ?? ?????? ????? ??? ????????? ???? ???? ?? ???? ? ????? ????? ?????? ???? ??????????? ? ????????????. ???? ?????? ?? ?? ?????? ???? ????? ???????? ? ??????????, ???? ??? ?? ??? ?????. ????? ?? ????? ?? ??????? ????? ?????????. Mudro zboris braco, zaista, ali se ne sme zanemariti cinjenica da su tokom srednjek veka bukvalno postojale radionice za izradu zitija svetih, kao sto su postojale i postoje radionice za svetih ikona. Primer za to je Makarijski u Moskvi. Dakle mnoga zitija su sluzila kao konstruktivni osnov drugim zitijima i to je to sto ne valja. Ti znas bukvalno svako slovo koje je neki mucenik izgovorio na sudilistu, muke do detalaj, a ne znas ono sto je osnovno kada je, da li je, gde ji ziveo doticni martir i slicno. Pisanje zitija svetih je veoma zahtevano, odgovorno i ni malo naivno djelanije, jer na onome koji pise lezi velika obaveza a to je da dela na temelju hriscanske ljubavi da bude neutralan u odnosu a cinjenice da ne unosi svoje indiviodualne poglede na situacije i dogadjaje osima ako to nije neophodno da izabere jasan i pitak jezicki stil i formu da nastoji da se kloni upadica i ulepsavanja stvari i sto je osnovno a cesto pogazeno da ne potura izmisljotine tek nakon ovoga moze se reci da je autor ozbiljan i svestan covek, sa jasnim ciljevima koji su na korist crkvi. No znije ni malo popularno biti hagiograf jer se to ne moze naplatiti a iziskuje mnogo truda napora i odricanaja . radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ковач Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 слажем се са Миланом, Данашњи рационализам, релативизам, скептицизам... све су то, по ави Јустину, породи латинске јереси. но они су нам (кроз школство, медије, комунизам) и нашу веру православну поприлично ограничили, подвели под неке западне детерминизме. Ево о овоме нам баш прича Свети Серафим Саровски, миљеник Мајке Божије: ""Ничега, пак, ту нема несхватљивог. До тога несхватања дошло је стога што смо се ми удаљили од простодушности духовног знања првих хришћана и, под изговором просвећености, запали у такву таму незнања, да нам се већ тешко схватљивим чини оно што су стари у толикој мери јасно разумели, да им појам о јављању Бога људима није изгледао чудноват ни у обичним разговорима." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Житаја треба да пишу људи у којима обитава Дух Свети. Остали који би хтели да пишу житија, изгледало би као да их пише неки историчар или новинар који са Црквом немају никаквог додира (нека ми појединци опросте). То је моје мишљење. Дакле по мени није свако позван за тако нешто већ само они који су у Духу Светом. Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 ?????? ????? ?? ???? ???? ? ?????? ??????? ??? ?????. ?????? ???? ?? ????? ?? ???? ??????, ????????? ?? ??? ?? ?? ???? ???? ????????? ??? ??????? ???? ?? ?????? ?????? ???????? ?????? (???? ?? ????????? ???????). ?? ?? ???? ???????. ????? ?? ???? ???? ????? ?????? ?? ???? ????? ??? ???? ??? ???? ?? ? ???? ??????. ako se to odnosi na mene, po malo gresis, jer sve sto sam radio na tom polju bilo je iskljucivo iz poslusnosti svome eparhijskom Arhijereju. Neka zitijska svedocanstva sam istina i sam zeleo da napisem da bi ostalo originalno svedocenje na primer o Projavi i cudesima svetih prevlackih mucenika, dok su mi dogadjaji u zivom secanju. Druga pak sam pisao iskljucivo po blagoslovu. A sto se tice stanja o kome govoris dakle o blagodati, ne secam se dana sni jednoga trenutka kada sam uopste pisao zivotopis i povest o stradanju Svetih Prevlackih mucenika, ni jednog jedinog trenutka ili dogadjaja vezanog sa tim. pre nego sam otpoceo pisanje koje je osvanulo u vidu zitija imao sam cak petnaestak neuspelih pokusaja istoga, tako da bez namerenija bozijeg zaista nista ne biva. radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ковач Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Ti znas bukvalno svako slovo koje je neki mucenik izgovorio na sudilistu, muke do detalaj, a ne znas ono sto je osnovno kada je, da li je, gde ji ziveo doticni martir i slicno. ?? ????? ?????????, ??? ??? ???????????? ??????? ?? ??? ??? ?? ????? ? ???????? ?? ?????? ? ??????????. ???????, ?? ???? ????????, ?? ?? ??? ??? ????????, ??????, ???????? ??? ??????? - ????? ?????? ?????????, ???????? ? ?? ?????? ??????????? ?? ????? ????. ??? ???? ??????? ?? ? ???? ?????? ?????? ???? ?? ???????? ? ?????? ?????? ? ? ????????? ???? ????????? ? ????????? ???? ????? ???? ??? ???? ???????? ? ???????? ????, ??? ?? ?? ?????? ????? ? ??????? ?? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Август 25, 2009 Пријави Подели Написано Август 25, 2009 ?????? ????? ?? ???? ???? ? ?????? ??????? ??? ?????. ?????? ???? ?? ????? ?? ???? ??????, ????????? ?? ??? ?? ?? ???? ???? ????????? ??? ??????? ???? ?? ?????? ?????? ???????? ?????? (???? ?? ????????? ???????). ?? ?? ???? ???????. ????? ?? ???? ???? ????? ?????? ?? ???? ????? ??? ???? ??? ???? ?? ? ???? ??????. ako se to odnosi na mene, po malo gresis, jer sve sto sam radio na tom polju bilo je iskljucivo iz poslusnosti svome eparhijskom Arhijereju. Neka zitijska svedocanstva sam istina i sam zeleo da napisem da bi ostalo originalno svedocenje na primer o Projavi i cudesima svetih prevlackih mucenika, dok su mi dogadjaji u zivom secanju. Druga pak sam pisao iskljucivo po blagoslovu. A sto se tice stanja o kome govoris dakle o blagodati, ne secam se dana sni jednoga trenutka kada sam uopste pisao zivotopis i povest o stradanju Svetih Prevlackih mucenika, ni jednog jedinog trenutka ili dogadjaja vezanog sa tim. pre nego sam otpoceo pisanje koje je osvanulo u vidu zitija imao sam cak petnaestak neuspelih pokusaja istoga, tako da bez namerenija bozijeg zaista nista ne biva. ????????? ???? ?? ????? ?? ?????? ? ''Projavi i cudesima svetih prevlackih mucenika'' ???? ?? ?????. ?? ?? ?? ????? ????? ?? ????????? ???????? ?? ?? ????????. ?????. Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 25, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2009 Ti znas bukvalno svako slovo koje je neki mucenik izgovorio na sudilistu, muke do detalaj, a ne znas ono sto je osnovno kada je, da li je, gde ji ziveo doticni martir i slicno. ?? ????? ?????????, ??? ??? ???????????? ??????? ?? ??? ??? ?? ????? ? ???????? ?? ?????? ? ??????????. ???????, ?? ???? ????????, ?? ?? ??? ??? ????????, ??????, ???????? ??? ??????? - ????? ?????? ?????????, ???????? ? ?? ?????? ??????????? ?? ????? ????. ??? ???? ??????? ?? ? ???? ?????? ?????? ???? ?? ???????? ? ?????? ?????? ? ? ????????? ???? ????????? ? ????????? ???? ????? ???? ??? ???? ???????? ? ???????? ????, ??? ?? ?? ?????? ????? ? ??????? ?? ?????. To je sasvim tacno ali mi imamo nekolicinu zitija ranohriscanskih svetih u kojima se sve zna do detalja i tancina a takvog svetog nije bilo, mislim ne takvog kako zitije govori. To zapaza i svetitelj Dimitrije Rostovki, a i prepodobni Ava. Navodio sam neke slucajeve u vezi toga. Upravo zato, mi smo, barem sada duzni, a i u mogucnosti zbog pristupacnijeg nacina dolaska do svedocanstava da se klonimo tih drevnih nepromisljenosti. Verujem da ce prepodobni starac biti kormilar u pisanju :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука