Јаков. Написано Мај 29, 2011 Пријави Подели Написано Мај 29, 2011 Na rimokatoličkoj crkvi u Zemunu postoji ploča koja je postavljena 1925. godine. Na njoj piše... DNE 22. STUDENOGA 1925. ZA PROSLAVE HILJADUGODISNJICE HRVATSKOG KRALJEVSTVA, POSTAVISE HRVATI GRADA ZEMUNA OVU PLOČU NA USPOMENU OSNUTKA KRALJEVSTVA I KRUNISANJA PRVOGA HRVATSKOG KRALJA TOMISLAVA. OVU PROSLAVU UVELIČALA JE CRKVA SLUZBOM BOZJOM NA STAROSLAVENSKOM JEZIKU. 925. - 1925. -------- Na stranu istoriski kontekst ovog napisa, ali mi je uvek pažnju privlačila ova napomena da je služba držana na staroslavenskom.. Sad da li su oni mislili time na crkvenoslovenski ili nešto drugo ne znam, ali mi je krajnje interesantno. Da li se inače ponekad u rimokatoličkim crkvama (hrvatskim) drže službe na staroslavenskom ili je ovo iznimka pa je s toga i napomenuta?? Sliku u punoj rezoluciji (malo senke) možete vidjeti na.. http://img707.imageshack.us/img707/433/dsc00042pu.jpg Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука