Orthophill Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 На темата Непризната Македонска Црква почнавте да пишувате и за Македонската нација, но мислам дека место за тоа таму нема. Затоа отворам нова тема на подфорумот Историја. 1. Да разјасниме, предците на денешните Македонци се до крајот на 19. век и почетокот на 20. век не се чувствувале ниту за Македонци, нити пак за Срби. Да бидеме реални иако е болно за нас, и за Македонците и за Србите, тие се сметале или Бугари или Славјани или Славофони Грци! 2. Првиот Македонец, кој себе се сметал за Македонец не знам кој е, но знам кој е првиот србофил и првиот Србин од Македонија. Првио србофил е Јордан хаџи Константинов Џинот, писател, драматург, антипаписта, србофил, но се сметал за Бугарин по национално происхождение 319.gif , живеел негде во средината на 19. век, а роден е во Велес. Првиот Србин е војводата Глигор Соколовиќ од прилепското село Небрегово. Живеел кон крајот на 19. и почетокот на 20. век. 3. Епархиите во денешна Република Македонија, никогаш не биле под Пеќката Архиепископија се до воспоставувањето на Српската Патријаршија. Овие епархии заедно со босанските биле откупени од страна на Српското кралство од Васеленската Патријаршија. Претходно, епархиите биле или под Охридската Архиепископија или под Васеленската Патријаршија. 4. Првата граматика на Македонскиот јазик ја испечатил Ѓорѓија Пулески во 19. век. 5. Македонската Кирилица ја ,,создал‘‘ Блаже Конески внук на првиот Србин од Македонија, иако постоеле препирања за тоа дали кирилицата да биде слична на бугарската или српската 6. основата на македонскиот јазик е поставена уште во 1903 За сега толку :smiley: ПС: јас се чувствувам Македонец, не антички :smiley: Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 3. Епархиите во денешна Република Македонија, никогаш не биле под Пеќката Архиепископија се до воспоставувањето на Српската Патријаршија. Овие епархии заедно со босанските биле откупени од страна на Српското кралство од Васеленската Патријаршија. Претходно, епархиите биле или под Охридската Архиепископија или под Васеленската Патријаршија.Ово није тачно , биле су у Српској Цркви за време Немањића.Уосталом нису ли Немањићи највећи задужбинари по Македонији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Август 22, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2009 Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2009 3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.??? ???? ????? , ???? ?? ? ??????? ????? ?? ????? ????????.???????? ???? ?? ???????? ??????? ??????????? ?? ??????????. ?????????? ?????????????? ???????? ? ?? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ??????? ????????? ?? ??????? ????????????! ???????? ?? ???? ????? ?????? ??????????? ????? ? ?? ??? ????? ? ???? ?????????? ?????????! ?????, ????? ???? ????? ? ????????? ?? ???????? ?? 19. ??? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ?? ???? ????? :smiley: ??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ??????? :smiley: ??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????. ???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ?????????? 319.gif ?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????. ???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????. 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2009 Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja !????? ?? ?? ?????????? ? ?? ?????? ???? ????? ??????? ?? ??? ??? ?????? ???? ???????????? ????? ? ???????? ?? ????????? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ????????? ????????????? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.??? ???? ????? , ???? ?? ? ??????? ????? ?? ????? ????????.???????? ???? ?? ???????? ??????? ??????????? ?? ??????????. ?????????? ?????????????? ???????? ? ?? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ??????? ????????? ?? ??????? ????????????! ???????? ?? ???? ????? ?????? ??????????? ????? ? ?? ??? ????? ? ???? ?????????? ?????????! ?????, ????? ???? ????? ? ????????? ?? ???????? ?? 19. ??? ????? ???? ?? ???????? ??? ?? ???? ? ??????? ?? ??? ?????????? ?? ????? ?? ???????????? ????? ?????? ?????. ???????? ?? ???? ???? ???? ?????????????? ?????????? ???? ???? , ?? ? ??? ???? ???? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Август 22, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2009 razumem te brate ,nije meni problem da citam makedonski samo mi ide malo sporije ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ?? ???? ????? :smiley: ??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ??????? :smiley: ??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????. ???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ?????????? 319.gif ?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????. ???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????. 0110_hahaha 0110_hahaha ?? ??????? ?? ??????? 0110_hahaha ! ?????? ???? ???? ????????? ?? ????????????? 0110_hahaha ! Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja !????? ?? ?? ?????????? ? ?? ?????? ???? ????? ??????? ?? ??? ??? ?????? ???? ???????????? ????? ? ???????? ?? ????????? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ????????? ????????????? ????????! ????? ?? ???? , ????????? . ?? ??? ???? ????????? ???? ???, ??? ?? ?? ????? ??? ??????? ?? ?? ?? ?? ????? , ??? ?????. 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ?? ???? ????? :smiley: ??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ??????? :smiley: ??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????. ???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ?????????? 0110_hahaha ?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????. ???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????. dada 0202_238 ?? ??????? ?? ??????? 0110_hahaha ! ?????? ???? ???? ????????? ?? ????????????? :cheesy2: ! ?? ????? ?? , ???? ??? ?? ????. 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ?? ?????? ?????????? ?????????? ????? ???????? ?? ???????? ? ?? ???????????? ??????, ?? ?????? ???? ????? ?? ??? ???? ????. ????? ??????? ???? ???? ?? ?????????? ????????. 1. ?? ??????????, ???????? ?? ????????? ????????? ?? ?? ?????? ?? 19. ??? ? ????????? ?? 20. ??? ?? ?? ??????????? ???? ?? ?????????, ???? ??? ?? ????. ?? ?????? ?????? ???? ? ????? ?? ???, ? ?? ??????????? ? ?? ??????, ??? ?? ??????? ??? ?????? ??? ???????? ??? ????????? ????! ? ?? ?????, ????? ?? ?? ??? ???????? ??????? ???? ????? ????????? ????2. ?????? ?????????, ??? ???? ?? ?????? ?? ????????? ?? ???? ??? ?, ?? ???? ??? ? ?????? ??????? ? ?????? ????? ?? ??????????. ????? ??????? ? ?????? ???? ???????????? ?????, ???????, ?????????, ???????????, ???????, ?? ?? ?????? ?? ??????? ?? ?????????? ????????????? 0110_hahaha , ?????? ????? ?? ????????? ?? 19. ???, ? ????? ? ?? ?????. ?????? ????? ? ????????? ?????? ????????? ?? ??????????? ???? ?????????. ?????? ??? ?????? ?? 19. ? ????????? ?? 20. ???.?????? ???, ?? ???? ?????? ??????????? "????????".....3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.? ???? ?? ????????? ????????? ??????? ??? ???? ?? ???? ????????? ?4. ?????? ????????? ?? ???????????? ????? ?? ????????? ??????? ??????? ?? 19. ???.?? ??? ?? ??????? ??????? ? ??? ?????? ?? ??????? "??? ???? ???? ?????? ?? ????? "? 5. ???????????? ???????? ?? ,,??????‘‘ ????? ??????? ???? ?? ?????? ????? ?? ??????????, ???? ???????? ????????? ?? ??? ???? ?????????? ?? ???? ?????? ?? ?????????? ??? ???????? 6. ???????? ?? ???????????? ????? ? ????????? ???? ?? 1903 ????? ???? ??? ??? ???????? ?????? "?? ?????" ?? ???? ????? :smiley: ??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ??????? :smiley: ? ???? ?????????? ??? ?? ??????? ?????????. ???? ?? ????? ? ????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 ORCE STEVKOVSKI '' GRCI KATILI '' 0110_hahaha који ментоли 0110_hahaha ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
бошкојуговић Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 Бићемо ми поново суседи са браћом Грцима. ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2009 1. Славофон Грк = Грк кој зборува Славјански 2. Колку и да е жално вистинито е дека до втората половина на 19 век не се споменуваат ниту Срби ниту Македонци 3. Фино лепо за милион и нешто златни динари од васеленската патријаршија која тогаш била во материјална криза 4. има копии од граматиката на Ѓорѓија Пулески Никогаш не ме интересирале Античките Македонци, па ни сега Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука